Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 8. avg. 2022

TV Slovenija 1 • Pon, 8. avg.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

*****

Pepa in Jure gresta na obisk k zajklji Zinki. Zinkina hiša je precej drugačna od Pepine. Namesto stopnic in hodnikov ima predore. Zinka Pepo in Jureta nauči, kako se obnašajo zajčki.

Mali trobko s planeta trobil pristane na planetu Žvenk in povzroči zmedo z neznosnim objestnim trobljenjem. Žvenkci se odločijo, da ga bodo poslali domov.

Pepa in njena družina se sprehajajo po gozdni poti. Pepa in Jure odkrijeta stopinje ptic in mravelj. Potem pa nenadoma ne vedo več, kje je njihov avto.

Andrej nam bo pokazal, kako se mladiči učijo loviti ribe. Pingvini znajo odlično loviti ribe. Ker nimajo zob, pogoltnejo kar cele. V divjini jih starši hranijo, dokler jih ne začnejo loviti sami. Mami grizlija je lahko, mladičem pa prve ribe uidejo. Indijski kačjevratniki vadijo z vejicami, mladiči rečne vidre pa najprej opazujejo mamo, kako lovi ribe.

Vrankina mama očetu proti njegovi volji uvede posebno prehrano. Prav takrat po vasi začne izginjati hrana. Vsi so prepričani, da je kriv izobčenec Valdemar, toda Vranka in Pikec v mrežo ujameta nekoga drugega, Vrankinega očeta. Na srečo tega ne bo nihče izvedel, po Jonovi zaslugi je tatvin namreč obtožen vaški pujs.

Buck ostane sam doma in nič hudega sluteč v hišo spusti anketarja, v resnici agenta tajne agencije, ki se ukvarjata z Nezemljani. Ko ju Laura nažene, se vrneta, in zagrozita, da bosta v hišo poslala taktično enoto, če družina ne bo sodelovala.

Z zakramentom krsta verniki prejmejo duhovniški poklic, iz katerega izhaja njihovo službeno ali laiško duhovniško poslanstvo.

Z zakramentom krsta verniki prejmejo duhovniški poklic, iz katerega izhaja njihovo poslanstvo. O tem so razmišljali na simpoziju, ki je bil sredi februarja v Rimu. Nekateri opravljajo naloge službenega duhovništva, drugi pa so kot laiki vključeni v ustvarjalno življenje Cerkve in družbe. Kaj pomeni, da so v Cerkvi ženske in moški skupaj na poti? S katerimi preprekami se srečujejo? O tem razmišljajo verniki na sinodalni poti, ki je pot spreobrnjenja. Posebej želijo poudariti, kakšno vlogo imajo ženske v Cerkvi, kakšno naj bo služenje in način vodenja Cerkve. O tem govorijo tudi dokumenti z Drugega vatikanskega koncila, med njimi Lumen Gentium: kaj pomeni biti Božje ljudstvo in kakšno je razumevanje Cerkve.
Papež Frančišek si prizadeva, da bi obala Sredozemlja postala kraj enotnosti, in ne meja med narodi. Zato se je v Firencah udeležil zasedanja škofov in županov Sredozemlja, se srečal s prebežniki. Srečanja se je udeležil tudi mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl.

Kulinarika Danske je ena izmed bolj nenavadnih kuhinj v severni Evropi, ki pa jo bo Ata tokrat začinil po svoje. Ker je babi odsotna, mu na pomoč priskoči soseda, ki jo igra Lea Čok in nova vnukinja Kaja Vidmar v vlogi Ajde. Tipični danski vsakdanjik pogojuje tudi prehrambene navade, kjer je čas za obroke kratek in so temu primerno prilagojene tudi jedi. Njihovi značilni obloženi kruhki na 100 načinov navdihujejo Ata, Gojmirja Lešnjaka-Gojca, da si ob pomoči vnukinje Ajde in sosede, pričara vsakdanjo dansko kulinariko doma. Obisk vnukinje na tržnici popestri branjevka, ki jo hudomušno ogovarja. A tokrat ata v jedilnem kotu čaka presenečenje, ki mu jo zagode babica, Ljerka Belak.

Blaž tokrat ni pozabil obletnice njegove in Polonine ljubezni. Skrbno je načrtoval ta dogodek in kupil dragoceni prstan, s katerim jo bo zaprosil za roko. Presenečenje ne mine brez zapletov, kajti ravno takrat pride na obisk Gorazdova punca Tadeja, ki jo Blaž po svoji stari navadi začne izpraševati, pa še zamenja jo z bivšim Gorazdovim dekletom.

V nedeljskem intervjuju, ki ga vodi Jože Možina, se dr. Granda dotakne trenutnih razmer ob vojni v Ukrajini. Glede tega opaža, da je slovenska politika pod sedanjo vlado dokaj zmedena, saj s sestankov Nata in EU prihaja z drugačnimi sporočili, kot jih je propagirala prej. Osrednji del pogovora je namenjen »samoslovenstvu«, izjemno zanimivemu področju slovenske zgodovine, ki govori o tem, kdaj in kako so se v zgodovini pojavili prvi vzgibi v smeri narodne enotnosti in samostojnosti. O tem je dr. Stane Granda pisal v knjigi z naslovom Pot v samoslovenstvo, ki je pri založbi Družina izšla pred kratkim.
Pogovor je prava poslastica in učna ura za številne, ki se zanimajo za slovensko zgodovino in emancipacijo, saj dr. Granda postreže s fascinantnimi primeri in ugotovitvami, ki jih bo širša javnost slišala prvič.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Dunaj je mesto z dolgo in veličastno zgodovino ter izjemno strateško lego ob eni najdaljših evropskih rek, Donavi. Zgodovinar Simon Sebag Montefiore se v prvem delu serije o njem posveti obdobju, ko je nekdanja rimska naselbina postala oder, na katerem je svojo moč ustvarila in krepila poprej obrobna plemiška rodbina Habsburžanov. Dunaj je pod njihovo vladavino postal utrdba katoliške vere in branik krščanstva, Habsburžani pa so od tam kot sveti rimski cesarji in avstrijski nadvojvode velikemu delu Evrope vladali kar tisoč let.

VIENNA: EMPIRE, DYNASTY AND DREAM / Velika Britanija / 2016

Na tržaškem podeželju se je v 105 letih prebivalstvo slovensko govorečih zmanjšalo za 58%. Monografija Ethnos in topos obravnava spreminjanje etnične in socialne strukture zgodovinsko slovenskih krajev na tržaškem ozemlju. Naše povabilo v studio je sprejel geograf in avtor nove znanstvene monografije Milan Bufon.

Na pobudo Skupnosti južnokoroških kmetic in kmetov ter Kmečke izobraževalne skupnosti je v Slovenjem Plajberku potekalo tradicionalno srečanje kmetic in kmetov iz petih dežel. Prireditev, ki so jo prvič pripravili leta 2002 v Podnu kot Kmečki praznik pod Vrtačo, je izostren pogled čez rob domačega vrtička.
V sklopu mednarodnega festivala kitarske glasbe je v sekavskem samostanu nastopal glasbenik Jure Podvratnik, ki poučuje na konservatoriju na Ptuju in v Gradcu.
V regionalni ligi piha ostrejši veter. To je moral Slovenski atletski klub spoznati že po prvih dveh krogih, ko je obakrat – tokrat v Lonču – izgubil z 0 : 3. Bodo varovanci trenerja Joliča dosegli doma proti Vöcklamarktu prvi zadetek in prve točke v novi sezoni?
V 19. zvezku krške škofije Krščanstvo v alpsko-jadranskem prostoru je zbranih 34 cerkvenih zvonikov na avstrijskem Koroškem, v Sloveniji in Furlaniji - Julijski krajini. Z uredniško ekipo sta jih izbrala koordinator Mathias Kapeller in fotograf Karlheinz Fessl.
http://slovenci.orf.at

Brrr, je še komu neprijetno, ko se bliska in grmi? Nian in Sia vesta, da ima Povodni mož s tem težave, zato tik pred nevihto na pomoč pokličeta Pepeta. Bo druščini uspelo zeleno vodno bitje pravočasno spraviti iz vode?

Gaki bi rad napisal svojo prvo knjigo. Njegova glava je polna idej, zvezek pa popolnoma prazen. Za pomoč prosi Bora, a tudi njegove ideje so nekam pobegnile. Le kdo ju bo rešil iz zagate? In kateri predmet se skriva v uganki? G kot glejte nas!

Pepa in Jure pazita papigo Poli. Poli je zelo zabavna in ponovi vse, kar kdo reče. Ko Poli uide na vrt, se Jure domisli, kako jo bodo zvabili z drevesa.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Serija Novi sosedje pripoveduje zgodbe o ljudeh, ki so iz različnih vzrokov zapustili svoje domove in se skušajo vključiti v novo okolje.

Henriette je mlada mamica samohranilka in nedokumentirana oseba, predstavnica in glas skupnosti prebivalcev brez dokumentov. S pomočjo svojega odvetnika, gospoda Lurqina, se vsak dan bori za nastanitev nedokumentiranih migrantov v osrčju Bruslja. Zaradi lastne varnosti se je morala ločiti od partnerja, s čimer je izgubila možnost za regularizacijo. Skupaj s sinom Ianisom se Henriette med nenehnimi selitvami sprašuje, kakšna prihodnost ju čaka. Vzporedno z bojem za ureditev statusa in zdrav dom potekajo tudi prizadevanja za priznanje identitete vsakega posameznika.
Henriette in Ianis trenutno še s stotimi člani skupnosti nedokumentiranih živita v stavbi v središču Bruslja. Z lastnico, vikonteso Caroline de Spoelberch, potekajo poganja o sklenitvi začasnega dogovora o uporabi prostorov. Henriette upa, da jih ne bodo spet izselili, Ianis pa je pravkar končal šolsko leto.

Žan in Mario zagledata kolerabo na Majčini njivi in se prestrašita, da so Njamidol zavzeli vesoljci. Zato kolerabo uspešno ugrabita in jo zaslišujeta …

Na Madžarskem so jedi na žlico z mesom najbolj prepoznavne jedi v njihovi kulinariki. Tudi tokrat v kuhinji manjka babica in atu pomaga, pri pripravi tipične madžarske jedi, soseda. Vnukinja Ajda je že zgodaj šla v mesnico po meso, kjer jo presenečeno pričaka mesar Franc. A tokratna vnukinja Ajda, se ne pusti zmesti mesarju. Ko v kuhinji ata dobi vse sestavine potrebne za kuho najbolj znane jedi na žlico na Madžarskem, se veselo loti kuhanja. Vnukinja Ajda mu pomaga pripraviti prilogo, ki jo je dobila v pekarni. A tudi tokrat ne gre brez hudomušne babice, ki po svoje zacini tokratno pripravo Madžarske hrane.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:35
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:45
Kultura

Objavili bomo reportažo z desetega interdisciplinarnega mednarodnega festivala Floating Castle - Plavajoči grad, ki je potekal v okolici gradu Snežnik in predstavili festival Poletni lutkovni pristan, ki od ta 1990 poteka v Mariboru. Pogledali bomo, kako nastaja radijska biografija igralke Milene Zupančič in se ustavili v Velenju na pregledni razstavi slikarja Mitje Konića.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Tednikov poletni izbor: televizija, film in glasba.
Mala terasa. Studio City. Zlato na filmu. Kekec se vrača. Franc Mihelič.

V začetku 20. stoletja se je vojskovanje spremenilo: postalo je bolj nasilno in uničujoče kot kdaj koli prej. Ni bilo več omejeno na bojišča, začelo je neposredno vplivati na civiliste, uničevalo je mesta. Dokumentarna oddaja analizira, kakšen je pomen ruševin, ki jih spopadi puščajo za sabo. Skozi stoletje so ruševine postale sredstvo za propagando, za vzbujanje sovraštva ali za širjenje nasilja med prebivalstvom. Nekatere države so se odločile za obnovo in izbris vojne travme, druge so jih ohranile, da ne bi zamrl spomin na prizadejane grozote.

RUINS: A HISTORY OF CONTEMPORARY WARFARE / RUINES, LES BLESSURES DE LA GUERRE / Francija / 2021 / Režija: Cédric Gruat

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:25
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Vrhunec vojne za podatke. Massimo mora na skrivaj izpeljati revolucionarni dogovor o tehnologiji 5G z EU, vendar potrebuje neizpodbiten dokaz o nevarnostih, ki bi v nasprotnem primeru ogrozile demokracijo. Pa je že prepozno? In ali je s svojim početjem ogrozil življenja tistih, ki so mu najbliže?

DEVILS (II.) / Italija, ZDA / 2022
Scenarij: Frank Spotnitz, James Dormer, Caroline Henry, Naomi Gibney
Režija: Nick Hurran, Jan Maria Michelini
V glavnih vlogah: Alessandro Borghi, Patrick Dempsey, Li Jun Li, Pia Mechler, Joel de la Fuente, Tom Mckay, Ana Sofia Martins, Marina Maximilian, Ken Stott, Lars Mikkelsen

Prvi koncert nove sezone Simfoničnega orkestra RTV Slovenija je hkrati eden izmed koncertov, ki so v letošnjem letu posvečeni predvsem glasbi Ludwiga van Beethovna. Začel se je z izvedbo Beethovnovega koncerta za tri soliste, violino, violončelo in klavir ob spremljavi orkestra. Sledila je krstna izvedba dela Tris študenta kompozicije Jošta Juhanta, ki je v svoji novi skladbi uporabil motive iz predhodno predstavljenega Beethovnovega »trojnega« koncerta. Večer je zaokrožila skladateljeva usodna Peta simfonija.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Objavili bomo reportažo z desetega interdisciplinarnega mednarodnega festivala Floating Castle - Plavajoči grad, ki je potekal v okolici gradu Snežnik in predstavili festival Poletni lutkovni pristan, ki od ta 1990 poteka v Mariboru. Pogledali bomo, kako nastaja radijska biografija igralke Milene Zupančič in se ustavili v Velenju na pregledni razstavi slikarja Mitje Konića.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov