Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 23. jan. 2023

TV Slovenija 2 • Pon, 23. jan.

Od praznika Sedeža apostola Petra do praznika spreobrnitve apostola Pavla kristjani molijo za edinost. Zakaj?

Kristjani so se že v prejšnjem stoletju zavedali, da bodo imeli moč oznanjevanja, če bodo složni. K temu jih spodbujajo tudi dokumenti Drugega vatikanskega koncila in vsako leto teden molitve za edinost kristjanov. Težave v krščanskih skupnostih skozi stoletja pa omogočajo razvoj teologije ter poglabljanje vere in načinov oznanjevanja. Jezus, Jud, a Božji Sin, se je odrekel monopolu duhovnikov in hierarhiji levitov templja ter duhovnosti žrtve, a so nekatere Cerkve še do danes ohranile judovski hierarhični model, druge pa koncept prvih krščanskih skupnosti.
Na Teološki fakulteti v Ljubljani so predstavili knjižne novosti na področju slovenske patristike. Med njimi eno najbolj izčrpnih latinskih zgodnjekrščanskih besedil, Latinski očetje o molitvi. Na gradu v Velenju pa si do svečnice, 2. februarja, lahko ogledate gostujoče jaslice iz znanega mesta jaslic Třešt na Češkem.

V oddaji Prisluhnimo tišini, ki bo na sporedu 21. 1. ob 15.00 na prvem sporedu TV Slovenija, boste lahko videli navdihujoči življenjski zgodbi dveh gluhoslepih oseb. Kajti tudi med nami živijo izjemne gluhoslepe osebe, ki nas s svojimi dosežki navdihujejo – umetnik Jože Tekavčič in doktorska študentka Metka Knez. Vabljeni k ogledu.

Tokrat se brata Sever podata v Ruando, ki slovi kot ena najpomembnejših pridelovalk kave na svetu. Seznanita se s postopki pridelave in obdelave zrn, hkrati pa se imata priložnost preizkusiti kot uradna preizkuševalca tega priljubljenega napitka.

Prvi del oddaje namenjamo ekološkemu kmetijstvu. Obiskali smo ekološko kmetijo Zabukovec v Gabrijelah pri Sevnici, kjer se ukvarjajo z rejo pitovnega goveda. Zgradili so tudi zelo sodoben hlev. Z dr. Martino Bavec se pogovarjamo o ekološkem kmetijstvu v novem programskem obdobju SKP. V nadaljevanju opozorimo na uporabo varnostnega pasu v traktorjih. Predstavimo tudi pomen in delo Hmeljarskega inštituta v Žalcu, ki je v lanskem letu obeležil visok jubilej.

Že štiriindvajset let se vrstijo tradicionalni decembrski koncerti v Gallusovi dvorani ljubljanskega Cankarjevega doma. Običajno so to dvo - ali tridnevni, vedno razprodani glasbeni večeri, kjer se ljudska godba preliva v popularno avtorsko glasbo, s številnimi gosti iz Slovenije in tujine. Na koncertu 2015 je Kreslin predstavil novi album Če bi midva se kdaj srečala, na oder pa poleg svojih dveh stalnih zasedb Mali bogovi in Beltinška banda, povabil še Vokalni ansambel Reunion, zasedbo afriških glasbenikov Guisse, Leonardija in Kubanca Ariela Cubrio.

Dokumentarni feljton o oddajnikih, ki so nam v 20. stoletju omogočili pogled v svet iz domačih naslonjačev.

Oddajniki in (dobre) zveze je dokumentarna zgodba o velikih stolpih, parabolah in zanesenjakih, ki so jih gradili, sega v davno leto 1924, ko je Marij Osana v Ljubljani začel poskusno oddajati prek oddajnika, ki ga je na direkciji Pošte sestavil kar sam. Oddajniki so odigrali pomembno vlogo v slovenski zgodovini. Med 2. svetovno vojno so omogočali delovanje ilegalne radijske postaje Kričač, sredi petdesetih let pa tudi javni televizijski program. Prelomen je bil 14. februar 1965, ko je začel na Krvavcu obratovati prvi televizijski oddajnik s poskusnimi oddajami. Prve oddaje v barvah smo lahko gledali leta 1966. Prav zato so oddajnike poimenovali »okno v svet«, saj je prek njih skozi televizijske zaslone prihajal svet v slovenske domove. Pomembno vlogo so odigrali tudi med vojnami, med drugo svetovno vojno so bili tarča nacističnih sil, v zadnji osamosvojitveni pa jugoslovanske armade. Ta je med 10 dnevno vojno napadla šest glavnih in najbolj pomembnih oddajnikov ter jih močno poškodovala. Vsak med njimi nosi svojo zgodbo. Bodisi zaradi zgodovinskega, strateškega ali kakšnega drugega pomena. Danes v času hitre digitalizacije se je njihova vloga spremenila in večina je že ugasnila. 100 odstotno deluje le še Krvavec in kmalu bodo oddajniki postali le še spomin nekega drugega časa.

Svetovno prvenstvo v rokometu gostita Poljska in Švedska. 32 ekip je razdeljenih v osem skupin, do finala v Stockholmu bodo rokometaši odigrali 112 tekem. Naslov zmagovalca brani Danska; najuspešnejša država na dosedanjih prvenstvih je Francija s šestimi naslovi prvaka.

Nadaljevanka je posneta po istoimenski knjižni uspešnici neapeljskega cikla skrivnostne avtorice Elene Ferrante. Priletna Elena Greco prižge računalnik in začne pisati zgodbo o svojem življenju. Povod za pisanje je nepojasnjeno izginotje Lile, njene najboljše prijateljice iz otroštva. Vrnemo se v petdeseta leta, v revno in surovo neapeljsko sosesko. Bistri, a značajsko zelo različni deklici Lila in Elena, sošolki in veliki prijateljici, preživljata dneve razpeti med stroga družinska, cerkvena in šolska pravila na eni strani ter radovedno nagajivostjo in bujno domišljijo na drugi. Dober šolski uspeh, uspešno izdelovanje modnih čevljev ali poroka s sinom premožnega trgovca bi ju lahko dvignili z dna. A dekleti o tem ne razmišljata, dokler se njune poti ne ločijo …

1. del
Zaradi izginotja svoje prijateljice Lile Cerullo začne 60-letna pisateljica Elena Greco razmišljati o začetkih njunega prijateljstva v revni neapeljski soseski v 50. letih prejšnjega stoletja. Že takrat sta se močno razlikovali, a obe sta bili med najboljšimi v razredu. Lila je bila izjemno bistra, sama se je naučila brati in pisati in je zato vzbujala zavist pri sošolkah. Učiteljica Olivierova jo je oboževala, čeprav je bila nagajiva in predrzna deklica. Elena je bila skrivaj zaljubljena v Nina, sina Donata Sarratoreja, sicer prijetnega možakarja, ki pa se je po smrti Eleninega soseda Capuccia pretirano posvečal njegovi vdovi Melini in tako povzročil nemalo prepirov. Lilino in Elenino prijateljstvo se je počasi krepilo. Nekega dne deklici skleneta, da bosta šli po svoji punčki, ki sta ju izgubili v kleti don Achilleja ̶ možakarja, ki je strah in trepet soseske.

L'AMICA GENIALE (I.) / My Brilliant Friend (I.) / Italija / 2018
scenarij: Elena Ferrante, Francesco Piccolo, Laura Paolucci, Saverio Costanzo
režija: Saverio Costanzo
v glavnih vlogah: Gaia Girace, Ludovica Nasti, Margherita Mazzucco, Elisa Del Genio, Anna Rita Vitolo, Luca Gallone, Imma Villa, Antonio Milo, Alessio Gallo, Valentina Acca, Antonio Buonanno, Dora Romano

Film prikazuje zgodbo o izpraznjenosti časa in medčloveških odnosov, govori o ljubezni brez ljubezni, o tem, kako z nepristnim življenjem izgubljamo sami sebe. Je tudi film o želji po preseganju okvirov in o tem, da lahko nazadnje ostanemo sami.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov