Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 28. jan. 2023

TV Slovenija 2 • Sob, 28. jan.

Izjemno zanimiva in lucidna gospa Meta Velikonja, hči pisatelja Narteja Velikonje, ki so ga povojne komunistične oblasti na montiranem procesu obsodile na smrt in ustrelile. Njegova družina še danes ne ve, kje je njegov grob. Pričevalka obudi spomin na mirno življenje v družini z veliko otroki, na skrbno mamo in očeta, ki po možganski kapi ni bil več v najboljši formi. Mama je bila nečakinja škofa Jegliča, v sorodu pa so tudi z družino Janeza Stanovnika, ki je bil Metin bratranec. Vzgajali so jih v katoliškem duhu, starša sta bila zelo dejavna v prosveti, oče pa je tudi pisateljeval. Njegovo najbolj znano delo je »Višarska polena«. Manj se je posvečal motivu iz rodne Primorske – doma je bil namreč s Predmeje nad Vipavsko dolino. Po prvo svetovni vojni je po študiju na Dunaju ostal v Ljubljani. Vojna je razmere v družini temeljito spremenila, pa ne takoj. Po italijanski okupaciji je najprej zavladalo zatišje, spomladi 1942 pa je komunistična organizacija VOS začela moriti drugače misleče. Oče je bil ogorčen, saj so bili med ubitimi ugledni slovenski domoljubi. Na Radiu Ljubljana je tako pripravil in prebral serijo predavanj o zločinski naravi komunizma, pozneje je izšla v brošuri z naslovom »Malikovanje zločina«. Vse to mu je povojni režim zameril. Po razmahu državljanske vojne, zlasti med nemško okupacijo, je vodil humanitarno akcijo »Zimska pomoč« za begunce, ki so v strahu za življenje pred partizani pribežali v Ljubljano. Ob tem je izdal tudi zbornik, zajetno knjigo, ki jo v pričevanju tudi pokažemo. Razvidno je, da so v zborniku med drugim sodelovala imena, kot so Oton Župančič, Franc Saleški Finžgar in drugi, partizanski strani naklonjeni avtorji. Proti koncu vojne je bila Velikonjeva številna družina že zelo razseljena.
5. maja 1945 so se pripravljali na umik na Koroško, vendar se je temu uprla najmlajša sestra Lenka in starša sta v negotovosti popustila.
Sledila sta montirani proces in ustrelitev. Mama si je na vse kriplje prizadevala, da bi očeta rešila ali vsaj videla pred smrtjo. Režim ji ni ugodil, tudi sorodniki Stanonikovi, ki so bili na partizanski strani, ne.

Ko se alpske smučarke nazadnje vozile slalom v Špindlerjevem mlinu (leta 2019), so bile na prvih treh mestih Mikaela Shiffrin, Wendy Holdener in Petra Vlhová. Prav nič čudnega ne bi bilo, če bi bil takšen vrstni red tudi tokrat, vse tri so tudi v tej sezoni v ospredju slalomskih tekem. Mi pa si želimo še enega odličnega nastopa naše najboljše slalomistke Ane Bucik.

Ko se alpske smučarke nazadnje vozile slalom v Špindlerjevem mlinu (leta 2019), so bile na prvih treh mestih Mikaela Shiffrin, Wendy Holdener in Petra Vlhová. Prav nič čudnega ne bi bilo, če bi bil takšen vrstni red tudi tokrat, vse tri so tudi v tej sezoni v ospredju slalomskih tekem. Mi pa si želimo še enega odličnega nastopa naše najboljše slalomistke Ane Bucik.

V zadnji ledeni dobi je Zemljo poseljevalo na milijone velikanskih živali – mamutov, jamskih medvedov in levov, stepskih bizonov, sabljastih zobnih mačk … A s segrevanjem ozračja so se z obličja Zemlje poslovile tri četrtine teh bitij. Morda se niso zmogla prilagoditi ali pa jih je pokončal človek; obdobje namreč sovpada tudi s človekovim osvajanjem sveta. To 12.000 let staro skrivnost zdaj razkrivajo paleontologi, ki preučujejo fosilne ostanke kosti in odtise v zemljini teh orjakov ter ostanke rastja, ohranjene v permafrostu.

MYSTERY OF THE ICE AGE GIANTS / DAS ENDE DER EISZEIT GIGANTEN / Nemčija / 2019 / Režija: Florian Breier

Ljubezenska komedija. Helle že celo večnost čaka, da se njen mož in deloholik Peter končno upokoji. Šele potem bosta lahko zares uživala upokojensko življenje. Helle si želi potovanj, raziskovanj in dogodivščin, toda ko se Peter vrne domov po zadnjem delovnem dnevu, pripravi Helle neprijetno presenečenje; obvesti jo, da je postal uvoznik avstrijskih vin in je njune prihranke vložil v petični avstrijski vinograd. Helle je ogorčena in ne ve, kaj narediti. Peter sili po svoje, dokler se na koncu ne razideta. Bosta vsak po svoje začela znova? Pri šestdesetih? Nove ljubezenske dogodivščine, nova odkritja, novi načrti in sanjarije se zdijo mamljivi … Toda ali sploh lahko začneš znova po petdesetih letih zakona? In ali sploh lahko živiš drug brez drugega?

HAPPY ENDING / DENMARK / 2018
Režija: Hella Joof / Scenarij: Mette Heeno / Igrajo: Birthe Neumann, Kurt Ravn, Charlotte Sieling, Marianne Høgsbro, Tammi Øst …

“Sem kar sem, ste kar ste. Da ste mi živi in zdravi, aleluja!” je odmevalo v polni Areni Stožice. Magnifico, ki je v treh dekadah močno zaznamoval slovensko kulturo, je že tradicionalno, tudi na božični večer leta 2018 napolnil Areno Stožice v Ljubljani. Na koncertu so v dobrih dveh urah zazvenele uspešnice kot so Silvija, Magnifico je peder, Hir Aj Kam, Hir Aj Go, Avanti Popolo, Pastirče mlado, Tivoli, Cici Mici in druge.
Charlatan in romantik. Idealist in voajer, predvsem pa glasbenik, ki se od leta 1993 ni ustavil. S svojimi uspešnicami piše zgodovino slovenske glasbene scene. V svoji karieri je izdal osem avtorskih plošč in tri filmske albume, imel preko 1000 koncertov doma in po svetu.

Dokumentarni film je presunljiva zgodba ameriških trojčkov, rojenih leta 1961, ki so jih kot šestmesečne dojenčke dali v posvojitev trem različnim družinam, pri tem pa posvojiteljem zamolčali obstoj bratov. Ločitev ob rojstvu je bila v resnici del premišljene in širše zastavljene študije o pomenu genov na eni in vplivu okolja ter vzgoje na človekov razvoj na drugi strani. Rezultati sporne študije so do danes ostali neobjavljeni, dokumentacija pa ostaja zapečatena v arhivu.

THREE IDENTICAL STRANGERS / Velika Britanija, ZDA / 2018/ Režija: Tim Wardle

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov