Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 16. feb. 2023

TV Slovenija 2 • Čet, 16. feb.

S tretjim delom letošnje serije bomo 15. februarja zaokrožili zabaven trojček interesnih govoric. Lani smo ob glasbi in nogometnem navijaštvu spoznali argo in sleng, letos nas čaka še žargon – govorica obrtnikov, strokovnjakov s specifičnih področij.
Ob glasbi bomo spoznali gradbeni žargon, ki ga obvladuje naš najbolj znani keramičar – raper 6PACK ČUKUR, rudarski oz. knapovski žargon se najlepše zrcali v glasbi ORLEKOV, skupni imenovalec mizarskega žargona in žargona glasbene produkcije pa smo odkrili pri priljubljenih rokerjih, članih skupine MRFY.
Tudi tokrat nam je s strokovnim znanjem slikovito in življenjsko priskočil na pomoč etnolog in kulturni antropolog dr. RAJKO MURŠIČ, vizualno podobo filma pa bodo znova obogatile animacije karikiranih golobov, ki jih je mlada ilustratorka MINA PAVLIN NARDIN oblekla v delavca, rudarja, rokerja, metalca in raperja.

Na veleslalomskih tekmah na zadnjih štirih svetovnih prvenstvih smo videli kar 10 različnih dobitnic medalj. Edina stalnica v teh letih je Mikaela Shiffrin, ki je medaljo dobila na zadnjih treh prvenstvih. Zlate pa v tej disciplini še nima. V Cortini d'Ampezzo pred dvema letoma jo je za dve stotinki premagala Lara Gut-Behrami.

Ker se začenja pustni čas, bomo v oddaji Dobro jutro izvedeli koliko krofov pojemo Slovenci, kaj dati na pustno praznično mizo in kako lahko sami ustvarite pustne kostume. Pred informativnimi dnevi bomo preverili kateri poklici so na trgu dela najbolj zaželeni in na kaj morajo biti ob vpisu na željeno srednjo šola ali fakulteto najbolj pozorni dijaki in učenci. Ob vse toplejših dnevi bomo pokukali tudi na vrtove in vas povabili v Botanični vrt ter k ogledu oddaje Na vrtu. Obiskali pa nas bodo tudi večno mladi Happy Ol' McWeasle, ki bodo svoj 16. rojstni dan praznovali s koncertom in izidom novega albuma.

Na veleslalomskih tekmah na zadnjih štirih svetovnih prvenstvih smo videli kar 10 različnih dobitnic medalj. Edina stalnica v teh letih je Mikaela Shiffrin, ki je medaljo dobila na zadnjih treh prvenstvih. Zlate pa v tej disciplini še nima. V Cortini d'Ampezzo pred dvema letoma jo je za dve stotinki premagala Lara Gut-Behrami.

V četrtek bodo tekmovali v najmlajši disciplini, štafeti dvojic, v kateri posamezno državo predstavljata le po en tekmovalec in tekmovalka. To bo nova priložnost za dobro uvrstitev manjših ekip, tudi slovenske.

Življenje katoliških vernikov je v zadnjih letih poleg procesov sekularizacije, individualizacije ter prevladujoče potrošniške miselnosti dodatno prizadela koronavirusna bolezen. Kot so pokazali podatki v Letnem poročilu Katoliške cerkve na Slovenskem za leto 2022, se to kaže tudi v upadu in spremembah verskega življenja. O cerkvenih in družbenih razlogih za trenutno stanje ter o viziji, ki jo nakazuje sinoda o sinodalnosti, pa v tokratni oddaji Sveto in svet

V Zimskem pozdravu bomo novo sezono začeli z zvezdami narodnozabavne glasbe doma in na tujem. Jože Burnik, Alpski kvintet, ansambel Vihar, Kvartet Pušeljc, Cik-cak kvintet, mladi harmonikarji. V novi sezoni je terenski sovoditelj Andrej Hofer. Vživel se bo v vlogo poštarja, skupaj s Petrom Prevorčičem iz ansambla Vihar, ki je to po poklicu. Voditeljica je Darja Gajšek.

Avtomobilnost bo v tej sezoni spet aktualna in drzno izzivalna. Letošnjo zimo in pomlad bomo s strokovnjaki različnih področji iskali odgovore na izzive sodobne osebne multimodalnostne mobilnosti v pretežno urbanih okoljih, se z avtom popeljali v lepe spomine in čase, ko smo se znali odpeljati po lepih lokalnih cestah do tudi Googlu skritih domačih naravnih kotičkov. Pogledali bomo v prihodnost slovenske vozniške umetne inteligence, nadaljevali z našimi preventivnimi pobudami, testirali bomo nove zanimive avtomobile, govorili s tistimi, ki so jih zasnovali, izdelali, in tistimi, ki jih morajo prodati. S pomladjo pa prihaja pred gledalce TV Slovenija in bralce spletnega portala rtvslo.si, še nekaj prav posebnih vsebin in novosti, ki pa naj za zdaj ostanejo še presenečenje.

Prihajajo bolj temačni dnevi, avtomobilski žarometi bodo spet v fokusu. In tudi ta jesenska Avtomobilnost bo bolj temna, velik delež oddaje smo namreč posneli ponoči in to celo v dežju. Idilična Pokljuka je ponudila krasno kuliso za preizkus delovanja matričnih žarometov, pa tudi sistema nočnega vida, ki ponoči voznika opozori na pešca. Ja, na našem preizkusu je testni DS4 pokazal tudi srno, ki je voznik s prostim očesom ni videl.

Igralka Joanna Lumley obišče Pariz, Rim in Berlin, a se ne ustavi zgolj ob očitnih Eifflovem stolpu, Koloseju in Brandenburških vratih. Veličastnim mestom zleze pod kožo in razkrije njihove različne obraze.

3. del: Berlin
V tretjem delu spoznamo Berlin. Joanna nam predstavi njegovo mračno zgodovino, življenje v času berlinskega zidu in holokavsta, po drugi strani pa spoznamo tudi sodobni Berlin. To je danes mesto, ki ne obsoja in je pravo igrišče za odrasle: od ženske motoristične skupine do kulture istospolnih.

JOANNA LUMLEY’S GREAT CITIES OF THE WORLD / Velika Britanija / 2021 / Režija: Simon Lloyd

V severnoitalijanski deželi Emiliji – Romanji so doma parmska šunka, parmezan, Pavarotti in Ferrari. Tu iz grozdja že stoletja izdelujejo balzamični kis. Giovanni Cavalli je kralju kisa posvetil življenje. Liter najboljšega balzamičnega kisa lahko stane tudi tisoč evrov. Anna Brevini je kmetica. Ob trgatvi za pomočnike, družino in prijatelje pripravlja domače jedi. Njen biološki vrt je tako zaraščen, da je treba pridelke zares iskati..

ZU TISCH ... / Nemčija / 2015 / Avtor: Claus Wischmann

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Podnebna kriza uničuje ledenike po vsem svetu, kar skrbi številne znanstvenike. Posledice tajanja ledenikov se poznajo povsod, zmanjšuje se količina pitne vode, več je poplav in suš, dviga se gladina morja. Tudi v Sloveniji imamo dva alpska ledenika, pod Triglavom in Skuto, kjer še vztrajajo ostanki nekdanjih velikih ledenikov. A tudi njima grozi, da bosta izginila, saj se še naprej manjšata in tanjšata.

V kinematografe se po četrt stoletja vrača Titanik. Eno največjih filmskih uspešnic zadnjega obdobja lahko zdaj občudujemo tudi v 3D-tehniki. Bo filmska klasika tudi tokrat doživela uspeh? Na berlinskem filmskem festivalu pa so že razgrnili rdečo preprogo. Letos na njem sodeluje tudi filmska ustvarjalka in režiserka Urša Menart, ki nas je očarala s svojim prvencem Ne bom več luzerka.

Pietro pripotuje v Neapelj, da bi obiskal Elenino družino in starše prosil za njeno roko. Po njegovem odhodu Eleno poiščeta Pasquale in Enzo ter jo prosita, naj gre z njima k Lili, ki se menda slabo počuti in hoče govoriti z njo. Lila ji nato razkrije, kaj se je dogajalo z njo, odkar sta se nazadnje videli. Poleg nevšečnosti v tovarni in šibkega zdravja je njeno življenje na glavo obrnilo tudi nepričakovano srečanje z Michelejem Solaro.

L'AMICA GENIALE (III.) / My Brilliant Friend (III.) / Italija / 2021
Scenarij: Elena Ferrante, Francesco Piccolo, Laura Paolucci, Saverio Constanzo
Režija: Daniele Luchetti
V glavnih vlogah: Margherita Mazzucco, Gaia Girace, Anna Rita Vitolo, Luca Gallone, Imma Villa,
Antonio Milo, Alessio Gallo, Giovanni Amura, Francesco Serpico

Film je nastal po baletni predstavi Simfonija otožnih pesmi, ki jo je Balet SNG Opera in balet Ljubljana posvetil spominu na slovenskega gledališkega režiserja Tomaža Pandurja (1963–2016). Pogled televizijske kamere v filmu je pogled izza odra.Vstopamo v miselni koncept baleta Simfonija otožnih pesmi, v »pokrajino časa, v pokrajino življenja in smrti, v iskanje resnice«. Posnetki priprav se prepletajo z odlomki baleta v koreografiji Ronalda Savkoviča na glasbo Henrika Goreckega in z odlomki iz besedil Livije Pandur in Darka Lukiča, ki jih interpretira igralka Polona Juh.
Urednica je Danica Dolinar, direktor fotografije Jure Nemec, scenaristka in režiserka Jasna Hribernik.

Z Big bandom RTV Slovenija in zasedbo Momento Cigano se predstavlja primorski kitarist Teo Collori. Dirigent Lojze Krajnčan je na neki poroki prvič tudi v živo doživel nastop slovenske zasedbe Momento Cigano in primorskega kitarista Tea Collorija in se odločil, da skupino, ki igra avtorsko obarvan sočen in sončen gipsy swing, povabi k sodelovanju z Big bandom RTV Slovenija. Collori je za repertoar izbral nekaj skladb z vseh treh izdanih albumov zasedbe Momento Cigano, Krajnčan pa jih je priredil. Na koncertu, ki je posnet tudi na zgoščenki ZKP RTV Slovenija, Gitara Parlante, bo kitarist Teo Collori nastopil z Big bandom kot solist, sam z zasedbo z Momento Cigano, izvajalci pa bodo nastopili tudi vsi skupaj. Dirigent Lojze Krajnčan, režija Mile Vilar.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov