Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 20. feb. 2023

TV Slovenija 2 • Pon, 20. feb.

Dan začnite s ponedeljkovo oddajo Dobro jutro, da bo prehod v nov delovni teden bolj prijeten! Voditelja Ljubica Mlinar in Boštjan Romih vas popeljeta skozi pozitivne in dobre novice. Po pregledu dnevnega tiska in aktualne teme vam še pred osmo svetujemo glede najrazličnejših tematik. Druga ura oddaje je posvečena zdravju in odkrivanju dejstev o manj znanih temah v rubriki (Ne)znano. Ob ponedeljkih vas povabimo tudi v Domačo lekarno, vas motiviramo z navdihujočo Osebno zgodbo, nato pa vas v ritmih glasbe prepustimo novemu dnevu naproti.

Kdo ne pozna Ljubice Podboršek? Ljubica je najstarejša in prva tolmačka slovenskega znakovnega jezika, ki je svoje življenje posvetila razvoju slovenskega znakovnega jezika. Biti tolmač slovenskega znakovnega jezika ni delo, je zelo pomembno poslanstvo. Tolmači so namreč nepogrešljiv most med gluhim in slišečim svetom.

Ali sta umetnik in umetnina eno? Vsak umetnik ni svetnik. Kako razumeti religiozno umetnino?

Preden ikonograf naslika ikono, se posti in moli, da bi iz Božje perspektive razumel vsebino bodoče umetnine. Kaj pa umetnik? Vsak ni svetnik. Ali lahko religiozno umetnino naslika umetnik, ki po naši presoji ne živi moralno? Ali umetnina presega umetnika ali sta eno? Tudi preroške besede presegajo preroka, velja tako tudi za umetnika? To bo tema oddaje.
Pri sv. Jožefu v Celju je potekala Mednarodna znanstvena konferenca »Intelektualna zgodovina in kulturni boj v srednji in vzhodni Evropi v luči sodobnih teorij religije.
Pri založbi Emanuel pa so izdali prvo pesmarico za otroke On živi! Za otroke.

Kmetijsko gozdarski zavod Ptuj v letošnjem letu praznuje 70 letnico delovanja. Nedavno so na Ptuju organizirali Tumpejeve dneve in obravnavali aktualne teme v govedoreji. S strokovnjakom v studiu predstavimo Bovino virusno diarejo in nove subvencije, ki jih lahko govedorejci pridobijo iz ukrepov SKP. Na vrtnarski kmetiji Mrak spoznavamo delo terenskih svetovalcev. Vodja Javne službe kmetijskega svetovanja pri KGZS predstavi pomen kmetijskega svetovanja v današnjem času. Ustavljamo se tudi na kmetiji Kekec v Slovenskih goricah, kjer predelujejo mleko krav, ovac in koz v ekološke mlečne izdelke.

Edinstvena oddaja o življenjskem slogu, ki vas popelje v svet lepote, trendov, estetike, mode, avtomobilizma, dizajna in raznovrstnih nasvetov, ki poskrbijo za višjo kakovost življenja in bivanja. V oddaji gostimo znane obraze, ki jih spoznate na drug način; skozi oči stila in njihovih življenjskih vodil. Poleg estradnikov gostimo strokovnjake s področja psihologije, osebnega razvoja, dizajna in interierja, astrologije, zdravja, lepote in estetike ter mnogih drugih področij. Svetujemo tudi o modi in kulturi oblačenja, odgovarjamo na dileme in pisma gledalcev ter se s kolegi oddaje Avtomobilnost podamo v avtomobilistične vode.
Vaši sobotni gostiteljici sta Lorella Flego in Ana Tavčar.

Brata Sever južnoameriško pustolovščino nadaljujeta v Braziliji. Pot ju vodi iz Ria prek otoka Ilia Grande vse do Peruja. Kljub mnogim preprekam in težavam se njuna dogodivščina uspešno razplete v Limi.

Iz mlinskega obrata uspešno pot v oljarstvu tlakuje že tretja generacija Kocbekovih v Ščavniški dolini. Z mladimi iz Srednje šole za prehrano in živilstvo v Mariboru pa se bomo podali v svet slaščičarstva.

prekmurska ljudska

Za nemara najbolj znano slovensko žalostinko pevec Vlado Kreslin pravi, da jo Prekmurci zapojejo takrat, ko so na žuru najbolj veseli. Kaj je v ljudstvu, ki poje najbolj žalostne pesmi v trenutkih največjega veselja? Dilemo pa skriva tudi besedilo, in sicer kar v prvem verzu, namreč, ali se prav poje “vejli” ali “bejli”? “Pravilno je samo venci bejli! A ste vsi gluhi in slepi? Vejli v prekmurščini ne pomeni nič. Obstaja samo vejnoli,”, je povedal avtor Slovarja stare knjižne prekmurščine dr. Vilko Novak.

V Kodi preverjamo, v kakšnih razmerah živijo starejši prebivalci Slovenije. Njihova stanovanja so pogosto neprilagojena njihovim potrebam: prevelika, hladna, predraga za vzdrževanje in s številnimi ovirami. V oddaji tudi o največjem zmanjšanju prodaje novih osebnih avtomobilov v tem stoletju in vplivu tega na trg rabljenih vozil. Nekaj več pa tudi o uspešni tožbi dveh nemških turistov, ki sta dosegla, da jima mora turistična agencija vrniti del denarja, ker so bile njune počitnice zelo okrnjene zaradi ukrepov, povezanih z zajezitvijo pandemije.

Fantje se po »Cesti kosti« odpravijo na severovzhod, v Sibirijo, da bi obiskali najhladnejši kraj na svetu, ki mu pravijo pol mraza. Vest o njihovem prihodu se razširi in na lepem postanejo senzacija v krajevnih novicah. Obiščejo stalni cirkus, udeležijo se praznika mraza, odgovarjajo na vprašanja tamkajšnjih novinarjev in postanejo celo žiranti v nenavadnem izboru lepotne kraljice Jakutska. Potem se s sanmi, ki jih vlečejo severni jeleni, podajo v sibirske gozdove in prespijo pod šotorskim platnom, pod milim nebom, preden dosežejo pol mraza in kip Bika zime.

DEPARTURES / Kanada / Departures Entertainment 2 Inc. 2010 / Avtorja: Scott Wilson, Justin Lukach / Direktor fotografije in režiser: Andre Dupuis

80 koz, nekaj kokoši, dva osla in zeleni travniki – to je kmetija Sébastiena Beauryja in Claire Proust v Tourainu, jugozahodno od Pariza. Sébastien iz mleka izdeluje sainte-maure, značilen kozji sir s skorjo iz pepela, ki je značilen za to regijo, Clairina strast pa so zelišča in zdravilne rastline. Oboje uporablja v svoji kuhinji pri ustvarjanju tradicionalnih receptov in improviziranih različic: krompir za petatou, nadev za pito, skuha v kozjem mleku, testo pa obogati z domačim rožmarinovim hidrolatom.

ZU TISCH / Nemčija / 2016 / Avtorica: Elke Sasse

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Vsako 10 prometno nesrečo povzroči vinjen voznik. Povprečna stopnja alkoholiziranosti znaša 1,44 promila. Zaradi opitosti oziroma neprilagojene hitrosti vsako leto izgubi vozniško dovoljenje kar 5700 ljudi. Nekaterih pa niti to ne ustavi, so torej kazni res učinkovite? Za rubriko Črna kronika so spregovorile sestre, ki so v prometni nesreči zaradi pijanega voznika izgubile starše. Kazen za povzročitelja nesreče bo delo v splošno korist, svojci umrlih so nad tem ogorčeni.

Bafte, angleške različice oskarjev, so podeljene. Pravljično število nagrad, kar sedem, je prejel vojni film Na Zahodu nič novega, med drugim tudi za najboljšo režijo in adaptacijo scenarija. Sledi Čudež – album, ki je skupni projekt dveh sorodnih duš, pevca skupine Dan D, Tomislava Jovanovića - Tokca, in pianistke Emanuele Montanič.

Elena pred odhodom iz Neaplja obišče nekdanjo profesorico Galianijevo, a ji obisk pusti grenak okus. V Firencah se s Pietrom pred poroko spreta, ker se Pietro ne strinja, da bi jemala kontracepcijske tablete. Po poroki Elena zanosi in čeprav v nosečnosti uživa, njeno delo trpi. Po porodu ni nič bolje, saj dojenček slabo spi, zato se Elena ne more posvetiti pisanju, povrh vsega pa se s Pietrom pogosto spreta.

L'AMICA GENIALE (III.) / My Brilliant Friend (III.) / Italija / 2021
Scenarij: Elena Ferrante, Francesco Piccolo, Laura Paolucci, Saverio Constanzo
Režija: Daniele Luchetti
V glavnih vlogah: Margherita Mazzucco, Gaia Girace, Anna Rita Vitolo, Luca Gallone, Imma Villa,
Antonio Milo, Alessio Gallo, Giovanni Amura, Francesco Serpico

Mlad fant Jernej (19) je pisatelj, ki ima po izdani knjigi, popolno pisateljsko blokado. Zadnjo možno rešitev vidi v svojem očetu Simonu (50), priznanemu pisatelju, ki pa je zapustil njega in njegovo mati, ko je bil Jernej še majhen. Simon živi odmaknjeno življenje v bunkerju sredi mesta. Jernej gre do njega in ga prosi za pomoč. Po začetnem prerekanju, ga oče le sprejme in poseben tečaj pisanja se prične. Tečaj je poseben, ker vključuje mlado žensko Natašo (27), v katero se Jernej zaljubi. Ko je nova Jernejeva zgodba napisana, pride do razkritja očetovega plana, kateremu Jernej ne vede od samega začetka sledi. Razkritje prinaša Jerneju grenko, travmatično izkušnjo in lomljenje njegovega pogleda na svet.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov