Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 21. mar. 2023

TV Slovenija 2 • Tor, 21. mar.

Dan začnite s ponedeljkovo oddajo Dobro jutro, da bo prehod v nov delovni teden bolj prijeten! Voditelja Ljubica Mlinar in Boštjan Romih vas popeljeta skozi pozitivne in dobre novice. Po pregledu dnevnega tiska in aktualne teme vam še pred osmo svetujemo glede najrazličnejših tematik. Druga ura oddaje je posvečena zdravju in odkrivanju dejstev o manj znanih temah v rubriki (Ne)znano. Ob ponedeljkih vas povabimo tudi v Domačo lekarno, vas motiviramo z navdihujočo Osebno zgodbo, nato pa vas v ritmih glasbe prepustimo novemu dnevu naproti.

Skupina Silence, Mitja Vrhovnik Smrekar in Drago Ivanuša so glasbeni ustvarjalci, ki so v zadnjih letih postali eni najprodornejših skladateljev scenske glasbe pri nas. V prepoznavnih tandemih z režiserji: Tomažem Pandurjem, Ivico Buljanom in Sebastijanom Horvatom so ustvarili nepozabne odrske mojstrovine. Scenska glasba je vedno v funkciji režijskega koncepta, njena glavna naloga pa je, da ustvarja čustveno atmosfero.

V prvi pomladanski oddaji preizkusimo Volkswagnov električni kombi, s katerim na parkirišču nismo imeli miru. Predstavimo vam lexusa z volanskim obročem, ki ni več okrogel. Mercedesa zaklenemo s telefonom. Primerjamo prvega in petega priusa, oddajo pa zaokroži električni nissan na bencin.

Vrtoglavi vzpon in padec slovenskega informacijsko-tehnološkega giganta, ki se na vrhuncu hladne vojne znajde v zakulisju političnih spletk in bitk tajnih služb.

Janez Škrubej s skupino sošolcev elektrotehnikov ustanovi podjetje. Ustanovi ga v kleti, piše se leto 1976. Podjetje Iskra Delta se uveljavi bliskovito hitro, predvsem na vzhodnem trgu. Iskra Delta ob tem naglo postaja samozadostna, sama izdeluje računalnike in jih nadgrajuje, vanje pa vstavlja le ameriške čipe, ki zaradi takratnega embarga ne morejo na vzhodni trg. Iskra Delta jih lahko edina, z ameriškim »end use« certifikatom, pošilja na vzhod, na Kitajsko, v Indijo in Sovjetsko zvezo. V trenutku, ko postane tehnologija Iskre Delte preveč neodvisna in ko ameriškim proizvajalcem ne le konkurira, ampak jih na nekaterih področjih celo prekaša, se zanjo začne zanimati CIA: tehnologija ne sme v roke sovražniku. Na drugi strani pa vidi KGB v Iskri Delti zadnjo možnost, da bi Vzhod nadoknadil tehnološki zaostanek.
Iskri Delti se po robu postavi tudi domača oblast, predvsem zaradi kratkovidnosti, podkupljivosti in »slovenske« zavisti.
Za povrh se začenja razpad Jugoslavije.
Scenarij Jurij Gruden in Miloš Kalusek, režija Jurij Gruden.

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.

Svoje znanje in srečo bo preizkusil David Petelin iz Ljubljane. Je dr. zgodovine in trenutno zaključuje še magisterij prava. David je avtor mnogih člankov in knjig, njegovo najljubše področje je zgodovina Ljubljane. Z očetom že 30 let igrata tenis, tokrat pa bosta skupaj tekmovala proti Jokerju in videli bomo, kdo bo močnejši nasprotnik.

Smučarski tekači in tekačice bodo sezono zaključili na severu Evrope. Predzadnja postaja svetovnega pokala bo Talin, kjer je na sporedu predzadnji sprint v tej sezoni. V Estoniji so bile zadnje tekme leta 2019, tokrat pa bodo prvič v prestolnici. Sprint v prosti tehniki bo potekal na znamenitem koncertnem prizorišču v mestu. Karavana se bo za zaključek nato preselila v Lahti na Finskem.

V Kaj dogaja? tokrat govorimo o praznih bankah, osvobojenem Bavčarju in prometu na Baliju. Na terenu smo raziskovali nova razmerja na trgu delovne sile, naš analitik Admir pa se je lotil slovenskih športnih uspehov. V Redni rubriki smo gostili najbolj kul tehno matematika ta hip, ki nam je predstavil število pi, v telenoveli Palomar pa smo končno našli vir vse korupcije v domači politiki. Naša gostja bo izvrstna mlada gledališka in filmska igralka Ajda Smrekar. Na Mali terasi pa svoje vozniške sposobnosti brani legendarni Stari Smolar s hitom Jaz ne grem na trolo.

Provansa je najtoplejša in najbolj sončna francoska pokrajina. Zelo znana je po provansalskih zeliščih, ki jih gojijo tukaj, predvsem po rožmarinu, timijanu in šetraju.
V tokratni oddaji bomo v gosteh pri Josette in Jean-Marieju Goretu iz kraja Saint-Remy-de-Provence, ki bosta za kosilo pripravila narastek tian iz sezonske zelenjave in caillette, cmoke iz blitve, mlete svinjine in jeter. Vse jedi seveda začinita z mešanico provansalskih zelišč, ki jo izdelujeta sama. Zelišč pa v Provansi ne uporabljajo samo za oplemenitenje jedi, ampak tudi za čaj, saj vsebuje veliko zdravilnih učinkovin. Jean-Marie poleg tega izdeluje hidrolat in eterično olje iz rožmarina in drugih zelišč.
Ko bodo na obisk prišli otroci in vnuki, jim bosta za predjed pripravila surove marinirane bradače, glavna jed pa bo jagnjetina v omaki iz črnega vina in čokolade. Zraven se bodo lepo podali široki rezanci. Jean-Marie bo zamesil testo za pissaladière, provansalsko pico, obloženo s prepraženo čebulo, sardelnimi fileti, lovorjem in timijanom. Ker se v kuhinji ne znajde preveč, bo jed dokončala Josette.

ZU TISCH / Nemčija / 2017 / Alix François Meier

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Tema tokratnega Prestiža bodo močne ženske. V studiu bomo gostili glasbeno zvezdo Heleno Blagne in pogledali na lestvico stotih najvplivnejših žensk na svetu. Znane Slovenke bodo z nami delile misli ob mesecu žensk, izvedeli pa bomo tudi, kakšne pozornosti in darila jim poklanjajo moški.

Raper Challe Sale je ponosen in vesel, da je lahko ambasador zdravja. S svojim glasbenim in življenjskim slogom je zgled mnogim, predvsem mladim, ki jih bo poskušal pretegniti k drugačnemu, bolj zdravemu načinu življenja. Magnetni utrinki nam postrežejo z novostmi na domačem glasbenem prizorišču, z nami bosta trio Vivere in Gianni Rijavec.

2. del: Samo ti
Joel opazi, da se ženske ne morejo upreti Chrisu. Čisto vsaka, ki gre mimo, se spogleduje z njim. Chris je takih obdobij vajen. Joel je nad pojavom navdušen in ga začne raziskovati. Maggie gre na pregled oči k potujoči oftalmologinji in se počuti zelo staro, ko ji ta pove, da ima starostno daljnovidnost. Maurice je jezen na Hollinga, ker se mu s Shelly posmehujeta. Chris se zaljubi v oftalmologinji, ki pa očitno ni dovzetna za njegove feromone.

NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1992
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

V ospredju filma je zgodba o delavski družini, v kateri sta oba starša brezposelna in se z vsemi močmi borita za spodobno preživetje. Ne želita drugega, kot otrokoma in sebi zagotoviti življenje s poštenim, četudi trdim delom. Vendar pa se je njihovo življenje zaradi globalne krize in nepreglednih ekonomskih razmer znašlo v slepi ulici. Vse kaže, da iz nje ni izhoda, čeprav sta starša pripravljena žrtvovati tudi svoje zdravje in dostojanstvo, da rešita družinsko stisko. Film pred nas z neizprosno ostrino postavlja vprašanje, kaj je narobe s sodobno zahodno družbo, da v drugem desetletju enaindvajsetega stoletja socialne stiske lahko uničujejo cele družine?

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov