Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 8. apr. 2023

TV Slovenija 2 • Sob, 8. apr.

Mozaični izbor najboljših svetovalnih, zabavnih in informativnih vsebin iz oddaje Dobro jutro.
Boljše od Dobrega jutra je - Najboljše jutro!
Vsak teden premišljeno izberemo najbolj atraktivne in odmevne rubrike iz dnevne oddaje Dobro jutro. Sobotno jutro je Najboljše jutro!

Spomini Angelike Hribar nas skozi osebne zgodbe v petih nadaljevanjih popeljejo skozi vse dvajseto stoletje naše zgodovine.

V pripovedi o njenih prednikih spremljamo vzpon, vrhunec in zaton slovenskega meščanstva, naše intelektualne, umetniške in ekonomske elite. Angelika Hribar je hčerka kiparke Lize Hribar in vnukinja slikarke Elze Kastl Obereigner, ki sta študirali na Dunaju in v Firencah, po očetovi strani pa je naslednica široko razraščene družine Hribar. Angelikin praded Franc Šumi in njegova žena Josipina sta bila proti koncu 19. stoletja začetnika tovarne Šumi, njuna hčerka Evgenija in njen mož Dragotin Hribar, starša Angelikinega očeta Zorana, pa sta nadaljevala razvoj tovarne Šumi in ustanovila še tovarno Pletenina. Narodnozavedni Dragotin Hribar je bil tudi velik mecen, med drugim je na pobudo svojega zeta prof. dr. Izidorja Cankarja plačal gradnjo Moderne galerije. Angelika Hribar izjemno zanimivo in privlačno pripoveduje zgodbe, vesele in žalostne, kakršno je pač življenje, včasih pa tudi tragične, kot je zgodba o uboju njenega strica Rada Hribarja in tete Ksenije z gradu Strmol leta 1944 ali pa zgodba o obsodbi in zaprtju njenih staršev Lize in Zorana Hribarja na politično montiranem Nagodetovem procesu leta 1947. Ob gradu Strmol, ki je bil v lasti Rada Hribarja, se bomo sprehodili tudi skozi grad Snežnik, kjer je bil upravnik gozdnih posestev Angelikin praded Jožef Obereigner. Obiskali bomo danes razpadajoči grad Koča vas in še mnoge druge kraje. V pripoved se v besedi in sliki vpleta na desetine pomembnih osebnosti, ki so temeljno zaznamovale preteklo stoletje na Slovenskem. Posebno privlačnost daje oddajam izjemno bogato arhivsko slikovno in filmsko gradivo, ki po večini izvira iz osebnega arhiva Angelike Hribar in bo v veliki meri prvič javno predstavljeno, prispevalo pa ga je tudi več deset slovenskih muzejev in arhivov ter mnogi posamezniki.

Na slovenskih koncertnih odrih moteti našega velikega skladatelja Jacobusa Handla - Gallusa zvenijo redko. Predstavili bomo posnetek zanimivega koncerta iz slikovite Cerkve sv. Petra v Radovljici. Ohranilo se je skoraj petsto njegovih skladb in med njimi je daleč največ duhovnih motetov (374). Francoski ansambel Musica Nova je nastal leta 2000 in se pod vodstvom pevca in dirigenta Luciena Kandela posveča glasbi iz obdobij od srednjega veka do baroka. Njegovi člani večinoma uporabljajo kopije izvirnih rokopisov ali tiskov in posebno pozornost posvečajo zgodovinskemu načinu izvajanja.

Duhovnik in politik Janez Evangelist Krek je bil eden največjih narodnih buditeljev v zgodovini slovenskega naroda v začetku 20.stoletja.

Prek njegovega vsestranskega delovanja film režiserja Jerneja Kastelca podaja tudi družbeno zgodovinski vpogled v obdobje na začetku 20. stoletja, ki je Slovencem prineslo velike spremembe. To je obdobje, ko se v starajoči se avstro-ogrski monarhiji narodnobuditeljska zavest Slovencev vedno bolj krepi vse do Majniške deklaracije leta 1917 naprej, ki je najbolj množična in enotna »osamosvojitvena akcija« Slovencev pred letom 1990. To je tudi obdobje vedno slabših socialnih razmer in razslojevanja, ko nova kapitalistična družbena ureditev vzbuja vse več nezadovoljstva med delavci in kmeti . In to je tudi obdobje političnih bojev na Slovenskem, ki so začrtali smernice slovenske politične kulture vse do danes. Na vseh naštetih področjih je Krek zastavil vse svoje moči, da bi prispeval k izboljšanju socialnih, gospodarskih in duhovno-kulturnih razmer svojih rojakov.
O Krekovem zasebnem življenju, duhovniškem in političnem delovanju, o boju za izboljšanje pravic delavcev in kmetov ter narodnem buditeljstvu v filmu spregovorijo številni strokovnjaki. Krekovo notranje življenje in doživljanje je prikazano v igrano-dokumentarnih prizorih na različnih lokacijah, upodobil ga je igralec Gregor Čušin. Vizualna dopolnitev v filmu pa so posnetki krajev, povezanih s Krekovim življenjem (Sv. Gregor nad Sodražico, Komenda, Selca, Prtovč, Brezje, Sv. Jošt nad Kranjem, Ljubljana, Dunaj).

Štirje letni časi, kot jih poznamo tudi pri nas, določajo življenjske cikle v naravi. Prebujanje in rast spomladi, žgoča vročina in zorenje poleti, žetev jeseni in počitek ter pomanjkanje pozimi. Letni časi prinašajo nenehno spreminjanje bivanjskih razmer, kar od živali in rastlin zahteva izredne preživetvene strategije. Dokumentarni film nam približa očarljivo čarobnost narave.

THE MAGICAL FOUR - OUR SEASONS / Nemčija / 2020 / Režija: Annette Scheurich, Alexandra Sailer, Steffen Sailer, Klaus Scheurich

Starodavno mesto Škofja Loka skriva v sebi številne zaklade. Eden izmed njih je Škofjeloški pasijon, najstarejše ohranjeno dramsko delo v slovenskem jeziku. Napisal ga je kapucin Romuald Marušič. Uprizoritev s svojo zgodbo po tolikih letih še vedno prinaša aktualno sporočilo in odgovore na vprašanja o smislu človekovega bivanja. Dragoceni rokopis hrani muzejska knjižnica v Kapucinskem samostanu v Škofji Loki.

Velikonočno praznovanje zaznamujejo raznoliki obredi, med katerimi je značilno obiskovanje božjega groba, kar je v verzih opisal tudi pesnik France Prešeren. Na veliko soboto se verniki z molitvijo in petjem zbirajo ob kulisi, ki ponazarja grob, v katerega so po svetopisemskem poročilu položili Kristusa. Božji grobovi so po slovenskih cerkvah navadno postavljeni le za velikonočne praznike, v nekaterih primerih pa so v posebnih kapelah in so del stalne likovne opreme cerkve. V oddaji bodo domačini predstavili naslikani kulisni božji grob v katedrali v Gornjem gradu, stekleni božji grob v župnijski cerkvi na Vačah in Plečnikov božji grob pri kamniških frančiškanih. Ti božji grobovi so umetnostni in obrtni dosežek ter zbujajo občudovanje mnogih obiskovalcev.

Duhovnik, pisatelj, doktor literarnih ved in redovnik kapucinov Karel Gržan se ob duhovniškem delu ukvarja tudi s problematiko hrematizma.

Karel Gržan se je rodil leta 1958 v Celju, po končani srednji šoli je vstopil v red bratov kapucinov. Končal je Teološko fakulteto. Leta 2003 pa je na FF v Ljubljani opravil doktorat s področja literarnih ved. Leta 1997 je ustanovil Don Pierinovo komuno, prvo in edino tovrstno dekliško skupnost v Sloveniji za zdravljenje odvisnosti. Zanimajo ga različna področja, med drugim tudi zgodovina. Protagonist dokumentarnega portreta z naslovom Vstanimo v suženjstvo zakleti je bil izbran z razlogom: edini v Sloveniji se ukvarja s hrematizmom, to je konceptom, znanim že iz antike, ki iz etičnih razlogov obsoja kopičenje bogastva in bogatenje posameznikov. Gržanova razlaga je tako izvirna in samosvoja, da je zamikala tudi filmske ustvarjalce. Pater Karel Gržan je avtor tridesetih literarnih, strokovnih in poučnih knjig. Portret je nastal ob njegovi 63-letnici in 27-letnici literarnega delovanja. Zakaj je na svetu toliko revnih? Zakaj ima osem najbogatejših ljudi na svetu toliko bogastva kot polovica vsega prebivalstva na Zemlji? Kdo, kako in zakaj nas manipulira in nas s pomočjo medijev, znanj in tehnologije drži v stanju, v katerem to sprejemamo kot samoumevno? V nasprotju z večino, ki je po svetu resneje angažirana na tem področju, Karel Gržan poleg analize ponuja tudi možne rešitve za izhod iz te situacije.
Dokumentarni portret je nastal v produkciji producenta Casablanca za RTV Slovenija, scenarista sta bila Peter Povh in Zdenko Kodrič, režiser pa Boris Jurjaševič.

Kočevske družine, ki so od javnega prevoza odmaknjene za več kot pa razdaljo, ki jo ponavadi prehodimo, so minulo leto uporabljale storitev Toyota GO, ki jim je zagotavljala kombi prevoze na zahtevo. S tem so bili rešeni prevozi na verouk, treninge, tečaje, pa tudi na družabna srečanja. Ampak, kočevska občina je storitev zdaj ukinila. Kaj so bili razlogi, da je bilo projekt bolj smiselno prekiniti, kot pa ga popraviti?

Slovenska ženska rokometna reprezentanca se bo z italijansko pomerila na dveh kvalifikacijskih tekmah za nastop na svetovnem prvenstvu na Danskem, Norveškem in Švedskem. Njen cilj je jasen – dve zmagi in uvrstitev na zaključni turnir. Italija doslej z izjemo domačega prvenstva leta 2001 na velikih tekmovanjih ni igrala, Slovenija in Italija pa doslej tudi nimata uradnih medsebojnih tekem.

Biografija enega najbolj karizmatičnih izumiteljev in poslovnežev računalniške dobe je posneta po knjigi Walterja Isaacsona. Film bo predvajan nekaj dni pred deseto obletnico njegove prezgodnje smrti.

Zgodba filma je zasnovana na treh ključnih dogodkih, ki so v obdobju 16 let zaznamovali življenje Steva Jobsa – predstavitev Macintosha leta 1984, Nexta leta 1988 in Imaca leta 1998. Dogajanje, ki je postavljeno v realni čas in sledi napetim trenutkom tik pred predstavitvami, mestoma popestrijo še spominski prebliski, ki prikažejo ključne trenutke v življenju tehnološkega pionirja.

Da bi tri sekvence resnično odsevale napredek Applove tehnologije skozi čas, jih je Danny Boyle ločil tudi z načinom snemanja. Tako so posnete na 16-mm filmski trak, 35-mm filmski trak in v digitalni tehniki.

Originalni naslov: STEVE JOBS
Leto produkcije: 2015
Država: ZDA, Velika Britanija
Žanr: biografski film
Režija: Danny Boyle
Scenarij: Aaron Sorkin po knjigi Walterja Isaacsona
Igrajo: Michael Fassbender, Kate Winslet, Seth Rogen, Jeff Daniels

Bazilika Božjega groba v Jeruzalemu velja za najsvetejši kraj krščanstva. Tri velike verske skupnosti nadzirajo dejavnosti v cerkvi. Grška, armenska in katoliška. Tu sta še sirska in koptska cerkvena skupnost, ki sta zelo stari. Na strehi so Etiopijci, ki so sredi 18. stoletja med bojem za oblast izgubili vse pravice. Za ključ glavnih vrat skrbita muslimanski družini, ki se o skrbništvu ključa ne strinjata povsem. Naloga izraelskega policista Johnnyja, ki ohranja krhki status quo, je zato resnično velik izziv.

THE CHURCH / Izrael, Nemčija / 2020 / Režija: Anat Tel

Neisha je glasbenica, ki je na slovenskem glasbenem nebu zablestela leta 2005 s svojim CD prvencem Neisha. Nepozabne skladbe kot so Malo tu malo tam, Planet za zadet in še mnoge druge, so postale del slovenske glasbene zgodovine. Glasbenica je v letih, ki so sledila, izvedla vrsto koncertov, posnela vrsto plošč, ter realizirala premnoga glasbena sodelovanja z glasbenimi velikani kot so Vlado Kreslin, Hamo, Tokac, Zoran Predin, Đuro, Gibonni, Vlatko Stefanovski, Parni Valjak, Big foot mama, Big band in simfoniki RTV in mnogimi drugimi orkestri in priznanimi izvajalci tako iz Slovenije kot tudi iz regije. Po daljšem premoru se Neisha vrača na oder Cankarjevega doma, kjer nam predstavlja svojo novo ploščo Dvigam jadra. Gala večer, ki vabi vse glasbene sladokusce, zaokrožajo zanimivi gosti, Neishini glasbeni prijatelji, s katerimi je poskrbela za glasbeni šov poln virtuoznosti in tudi humorja.
Koncert je bil posnet 12. maja 2022 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Režirala ga je Tina Novak.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov