Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 9. apr. 2023

TV Slovenija 2 • Ned, 9. apr.

»Pridi, napolni svojo čašo«. To je bilo vodilo že 21. ženske konference, ki jo pripravljajo članice evangelijskih cerkva in skupnosti v Sloveniji. Ob slavljenju in pričevanjih so spregovorile so tudi o tem, kako najti in obdržati zadovoljstvo in upanje v času, ki ga prevevajo valovi malodušja in negotovosti.

Vrata Krščanskega centra v Ljubljani so vedno široko odprta za vse, ki si želijo spoznati božjo besedo. Pripravljajo tudi »Šolo ozdravljenja«, ki bo letos potekala od 14. do 16. aprila.

Vsak narejen izdelek, ki ga uporabljamo, vsaka zgrajena stavba/sezidana zgradba, ki jo uporabljamo, in sploh vsako naše dejanje sproščajo v okolje ogljikov dioksid, toplogredni plin, ki prispeva k višanju povprečne temperature na Zemlji. Trenutno je v zraku največja koncentracija ogljikovega dioksida v zgodovini njegovega merjenja. Ker želimo omejiti izpuste ogljikovega dioksida, smo jih začeli računati in vrednotiti. Pri tem upoštevamo tako rekoč vse: material, iz katerega je izdelek narejen, proces izdelovanja, pot surovin. Talilni vložek na primer je del varovalke, ki je sestavljen iz več različnih kovin. Koliko izpusta ogljikovega dioksida nastane pri njegovi proizvodnji? Kako podjetja najdejo točke, kjer je največ izpustov CO2 in jih spremenijo?

Posnetek prve izvedbe kantate Hvalnica stvarstva skladatelja Damijana Močnika. Ustvaril jo je na besedilo Frančiška Asiškega v slovenskem in latinskem prevodu, za koncert v počastitev 20-letnice Škofijske klasične gimnazije. V mogočni izvedbi je sodelovala številčna zasedba mladih iz vrst osnovnošolcev OŠ Alojzija Šuštarja, gimnazijcev in nekdanjih dijakov Škofijske klasične gimnazije. V solistični vlogi sta nastopila sopranistka Kristina Bitenc in baritonist Domen Križaj, izvedbo je dirigentsko vodil skladatelj sam.

Posnetek s poletnega koncerta Festivala Ljubljana, posvečenega Mozartovi glasbi. Mate Bekavac, klarinetist in umetniški vodja, se je tokrat predstavil tudi v vlogi dirigenta koncerta. Simfonični orkester RTV Slovenija je pod njegovim vodstvom pripravil izvedbi Mozartove Uverture k operi Figarova svatba in Simfonije št. 41, Jupiter.

Uživali boste lahko v muziciranju Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije in sopranistke Nike Gorič. V okviru cikla Sozvočje svetov sta v slikoviti Slavnostni dvorani Narodne galerije nastopila s poslušljivo glasbo Antonija Vivaldija. Orkester sam je izvedel deli Sinfonia v h-molu, RV 169 in Koncert za godala v g-molu, RV 157, s solistko skupaj pa je orkester poustvaril Vivaldijevo skladbo In furore iustissima irae, RV 626.

Krajinski park Beka na robu Krasa, ustanovljen že leta 1992, je na majhnem flišnem območju sredi krasa izdolbena globoka deber reke Glinščice, skoraj nedotaknjena krajina, polna skritih naravnih lepot in ostalin človeške dejavnosti v minulih časih. Vode s flišnih tal odtekajo proti Tržaškemu zalivu prek slapišč in slapov, na stiku z apnencem pa poniknejo v brezna in jame pod vasema Beko in Ocizlo. Nad njimi še vedno valovijo travniki, ki so pravi botanični biser. Krajinski park Beka se nadaljuje z geološko povsem drugačno dolino v Italiji, apneniško sotesko Val Rosandra – dolina Glinščice. Tu se obiskovalec počuti kot v alpskem okolju. Ostenja so že dolgo plezalski raj, a tudi življenjski prostor značilnih ptic kraških ostenij. Glinščica je edina površinska tekoča voda na Tržaškem in s svojo lepoto privablja mnoge obiskovalce. To bogastvo je zavarovano kot naravni rezervat, po katerem vodijo številne skrite poti, pa tudi izjemno lepa kolesarsko-pohodniška pot po trasi stare avstro-ogrske železnice. Svet ob Glinščici je prvinsko doživetje narave, resnična Natura 2000.

Osrednja tema filma je hvalnica pogumu in pozitivnemu odnosu do življenja in ljudi.
Pripoved poteka prek 11-letne Gaje, zaradi česar lahko sprejmemo tudi naiven in romantičen ton pripovedi. Pa vendar, neobičajna 11-letnica je naša nova Pika Nogavička, ki v sebi združuje neposrednost, odločnost in nekonvencionalnost ter obenem nežnost in empatijo.
Tako kot je bila Pika Nogavička precej neobičajna deklica in prav posebna upornica, ki je osvobajala nešteto otrok po vsem svetu iz togih okvirov vedenja, tudi naša Gaja odstopa od prevladujoče predstave o deklicah teh let. Igra saksofon, njen najboljši prijatelj je Matic, računalniški genij in večna žrtev močnejših sošolcev, ki pa se jih Gaja niti malo ne ustraši. Je dokaz, da je lahko šibkejši močnejši, ko sta pamet in srce na pravem mestu. Kljub občasnim kršitvam pravil, se njen “prav” ujema s tistim srčnim in iskrenim svetom, ki se nas vedno dotakne. Njen prav in narobe temeljita na zdravem razumu 11-letnice, ki gleda na svet pozitivno in aktivno. Kakorkoli se že zgodi, Gaja ni pasivna opazovalka, vendar vedno pogumno vzame stvari v svoje roke.

Oddajo začenjamo z aktualnimi vprašanji, ki so jih odprli na kongresu zadružne zveze Slovenije, a to je le ena izmed tem, ki jih prinašamo, pred nami je nabor raznolikih vsebin.
Veliko dela bo imela na novo imenovana Komisija za kmetijstvo in razvoj podeželja v mestni občini Koper.
Pogovarjali smo se z eno najmlajših oljkark pri nas Martino Veršnik, ki skupaj z družino upravlja dobrih 6ha površin, večinoma oljčnikov.
Suša in energetska kriza sta v nebo pognali cene sena, to se je podražilo tudi do 100 odstotkov.
Obiskali smo vinski sejem Vinitaly v Veroni.

Fantje s cvetličnih polj – serija o enajstih mladih podjetnikih, ki delajo v eni najpomembnejših industrij na Nizozemskem, cvetličarstvu. Čudovita cvetlična polja vsako leto privabijo več kot milijon turistov. Tako cvetje kot čebulice so za državo pomemben izvozni proizvod. Fantje razkrivajo, kaj vse je treba narediti, da je lahko Nizozemska največja pridelovalka cvetja na svetu.

Po jeklenici skozi krošnje tropskega deževnega gozda, z vrvjo po slapu in z elastiko v globino pod mostom v mestu! Fantje so si tokrat omislili adrenalinski obisk Ekvadorja, saj se jim je zdelo, da so prvič premalo izvedeli o Južni Ameriki. Potem so odšli na Galapaško otočje, plavali z morskimi psi, opazovali orjaške želve in premišljevali o vplivu človeka na te odročne kraje. Na celini so naleteli na praznik Inti rajmi, ob katerem domačini slavijo Pačamamo, kar se je skoraj sprevrglo v nemire. Globoko v amazonskem pragozdu pa so spoznali pleme, ki poskuša napredku kljubovati z ekoturizmom.

DEPARTURES / Kanada / Departures Entertainment 2 Inc. 2010 / Avtorja: Scott Wilson, Justin Lukach / Direktor fotografije in režiser: Andre Dupuis

V eni od preteklih oddaj smo se sprehodili po vrtu Oskarja Kogoja. Tokrat pa nas bo umetnik in akademik popeljal v svoj dom in galerijo, kjer so razstavljeni izdelki z globjim pomenom. Ko smo ga vprašali, katera je najpopolnejša oblika na Zemlji, nam je dejal: jajce. Ker se vanj stekajo energije večnosti, ustvarjalnosti, upanja in ponovnega rojstva.
Tudi vas pomladi zasrbijo prsti, da bi osvežili svoj dom? Tokrat vam priskočimo na pomoč in z veseljem delimo nekaj uporabnih nasvetov in trikov, kje začeti in kako izbrati tisto pravo stensko dekoracijo, ki se bo lepo podala vašemu prostoru, pohištvu, družinskim potrebam in osebnemu stilu.
Lastniki novega stanovanja v Ljubljani so med uvodnimi pogovori z arhitekti poudarili, da želijo imeti resnični življenjski prostor. Stanovanje jim ne pomeni samo prostora, kamor prihajajo spat, ampak želi družina v njem skupaj živeti, se družiti in uživati.

V razprodani Gallusovi dvorani Cankarjevega doma je priljubljena vseslovenska pevka Nuša Derenda obeležila 20 let samostojnega glasbenega delovanja in obiskovalce navdušila z glasom, plesnim šovom in bogatim naborom skladb, vse do največjih hitov, zabavnih vložkov ter njej zelo dragih gostov.
Tako je z odlično interpretacijo ob spremljavi Simfoničenga orkestra RTV Slovenija ter njene spremljevalne skupine predstavila skladbe svojih začetkov, narodno zabavne skladbe, se dotaknila kabareta ter zaključila skladbami, ki so zaznamovale njene nastope na Emi in nastop na Eurosongu. Predstavila pa je tudi dve novi skladbi – balado Naj mi dež napni dlan in aktualno pesem Usojena.
Na odru so se ji pridružili: sin Matevž Derenda v skladbi Unforgettable, Frenk Derenda v skladbi Sanjam o domovini, Mojmir Sepe, ki je za izvedbo skladbe Poletna noč za dirigentsko paličico zamenjal Patrika Grebla, mladinska pevska zbora O.Š. Artiče in Brežice, mešani pevski zbor Viva iz Brežic ter plesalci Pro dance Studia.
Posebno nadgradnjo pa je dodal tudi povezovalec koncerta Tilen Artač, ki je za to priložnost prevzel različne vloge voditeljev TV oddaj.

Družinska drama. Bridget (Hilary Swank) in Nick (Michael Shannon) sta zaskrbljena zaradi stopnjujoče se mamine demence. Otroka želita mami Ruth najti mesto v varovanem domu, a njun oče in Ruthin mož Burt noče niti slišati o tem, čeprav postaja vse bolj očitno, da ne more več obvladovati ženinih izpadov. Največja žrtev očetove trme in materine bolezni je Nick, lastnik butičnega bara in samec, ki se s težavo prebija iz meseca v mesec. Nick je, v nasprotju s sestro Bridget, ki z možem živi v Los Angelesu, ostal doma in tako prevzel skrb za oba starajoča se starša. Toda zadnja mamina »dogodivščina« sodu izbije dno, zato Nick pokliče Bridget, da se za nekaj časa vrne domov in mu pomaga očeta prepričati, da bo mamina nastanitev v domu najboljša rešitev za vse.

WHAT THEY HAD / ZDA / 2018
Scenarij in režija: Elizabeth Chomko / igrajo: Hilary Swank, Michael Shannon, Robert Forster, Blythe Danner, Taissa Farmiga, Josh Lucas, Sarah Sutherland, Marilyn Dodds Frank in drugi …

Dokumentarna serija razkriva življenje v odročnih in dozdevno neprijaznih kotičkih našega planeta – ne le na polarnih območjih, temveč v vseh presenetljivo pestrih ledenih divjinah na Zemlji. Posneta je v izjemno visoki ločljivosti in z najsodobnejšo tehniko, tako da smo lahko od blizu priča boju za preživetje živali v tem negostoljubnem okolju. To je ena zadnjih priložnosti za ogled življenja v čudoviti zamrznjeni pokrajini, ki pred našimi očmi počasi izginja.

2. del: Zamrznjeni ocean
V drugem delu dokumentarne serije se podamo v svet vode in ledu, da bi spoznali živali, ki lahko preživijo na arktičnem morskem ledu in pod njim. Medtem ko je čas izobilja za severne medvede zima, morski sesalci in obiskovalci od drugod uživajo v obilju poleti. Toda izginjanje morskega ledu že vpliva na živali, ki so se prilagodile življenju na njem.

FROZEN PLANET II. / Velika Britanija / 2022 / Režija: Rachel Scott

Loto je najbolj priljubljena igra na srečo v Sloveniji, saj jo igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Voditeljica nas popelje skozi žrebanje Lota in Lota plus, poleg rezultatov obeh žrebanj pa si ogledamo tudi aktualne dobitke igre Joker.

Preiskava se usmeri na Cala in Ridley ugotovi, kdo je v resnici zanetil požar v njegovi hiši. Carol Ridleyju naroči, naj se umakne iz preiskave. Nekdo uniči Ridleyjev bar. Michael Cala opozori, da vedo, kdo je pravi krivec in Cal se odpravi k Ridleyju, da bi se mu maščeval. Tja pride tudi Carolin sin Jack, da bi Ridleyju pomagal obnavljati čoln, zato ga Cal vzame za talca.

RIDLEY / Velika Britanija / 2022
Scenarij: Paul Matthew Thompson
Režija: Bryn Higgins, Paul Gay, Noreen Kershaw
V glavnih vlogah: Adrian Dunbar, Bronagh Waugh, George Bukhari, Elizabeth Berrington

Ko kitajski avtomobili pridejo v Evropo z bencinskim motorjem, so deležni slabega slovesa. Ko Kitajci pripeljejo električni avto, v Evropi rečemo, da so nam pripeljali visoko tehnologijo. No, tokrat smo sedli za volan “visoke tehnologije”. Avto ima angleški pedigre, imenuje pa se MG4.

1. del biblijske zgodbe o najmočnejšem biblijskem junaku in uporu izraelskega ljudstva proti Filistejcem

Mara in njen mož pripadata izraelskemu ljudstvu, ki živi v suženjstvu pod vladavino Filistejcev. Ti so zasedli deželo Kanaan, zato izraelski Bog prerokuje njihovo uničenje. Mari in možu se po dolgem čakanju rodi sin Samson. Prerokba pravi, da bo Samson vodil izraelski upor proti Filistejcem. Samson preživi mladost kot preprost pastir, ki premore neverjetno fizično moč, a še ni uslišal božjega klica, naj pomaga svojemu ljudstvu. Nekega dne reši Dalilo, nečakinjo filistejskega kralja, pred levom. Samson se poroči s Filistejko, vendar jo, prepričan o njenem izdajstvu, zapusti. Ko odkrije, da mu je bila zvesta, je že prepozno.

Izvirni naslov: SAMSON AND DELILAH / Koprodukcijski film, 1996 / Režija: Nicolas Roeg / Scenarij: Allan Scott po bibličnih motivih / Igrajo: Eric Thal, Elizabeth Hurley, Dennis Hopper, Ben Becker, Diana Rigg, Paul Freeman, Jonathan Rhys-Myers

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov