Sa Perda Marcada je turistična kmetija v bližini sardinijskega mesta Arbus, kjer ročno izdelujejo tudi svetovno poznane sardinijske nože.

Foto: Barbara Zrimšek
Foto: Barbara Zrimšek

Elena je turistično kmetijo nadgradila tudi z delavnicami in socialnimi projekti, kjer tako otroke kot odrasle vključuje v izdelovanje najrazličnejših testenin in izdelkov iz volne sardinijskih ovac. Na otoku imajo še posebej v kmetijstvu pomembno vlogo ženske.

Se mladi danes tukaj zanimajo za kmetijstvo?
"Da, to jih privlači. Če imaš srečo, se s kmetijstvom ukvarja že tvoja družina, mladi pa dejavnost nadaljujejo. Nekateri so se počasi navdušili nad kmetijstvom, študirali so in diplomirali, zdaj pa se vračajo h kmetijstvu. Morda tudi zato, da se jim ni treba odseliti s Sardinije. Tu je namreč za mlade malo možnosti za zaposlitev – in to samo v turizmu, kmetijstvu in gostinstvu," razloži Elena.

Foto: Barbara Zrimšek
Foto: Barbara Zrimšek

Vabljeni k ogledu Elenine zgodbe.

#Zelena generacija/Young Village Folk: Elena iz Arbusa

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico.

We visited Elena in Sardinia. She takes care of the Sa Perda Marcada tourist farm near the town of Arbus, where they also make world-famous Sardinian knives by hand. Elena has upgraded the tourist farm with workshops and social projects, where she involves both children and adults in the production of various pasta and Sardinian sheep wool products.

#Green Generation/Young Village Folk - Elena iz Arbusa (ENG)

Vabljeni k ogledu naslednje oddaje, ki bo v nedeljo, 13. junija ob 12.45 na TV SLO 1.

"Financirano s programom Evropske unije IMCAP"