Kot primer je Ilinka Todorovski omenila novo televizijsko oddajo Rojaki, ki od januarja nastaja v sodelovanju koprskega in mariborskega odgovornega uredništva. Varuhinja je kot slabo novico izpostavila zamrtje spletnega portala za Slovence v sosednjih državah (https://www.rtvslo.si/svsd), kar je v popolnem nasprotju s prizadevanji, da bi ga razvili in nadgradili v skupno vstopno točko za vse povezane vsebine o zamejstvu oz. skupnem slovenskem kulturnem prostoru, ki nastajajo pod okriljem RTV Slovenija. Vodstvo je pozvala, naj prepreči ukinitev in spodbudi razvoj.

Srečanje na sedežu ORF za Koroško

Seje komisije Programskega sveta RTV za vsebine, namenjene Slovencem v sosednjih državah, ki jo vodi Janko Malle, so se udeležili tudi generalni direktor RTV Igor Kadunc, direktorica TV Natalija Gorščak ter odgovorni uredniki Prvega programa Radia Slovenija, Informativnega programa TV Slovenija, in TV Maribor, Danijel Poslek, Manica J. Ambrožič in Tomaž Karat.

Z zanimanjem so prisluhnili predlogom za okrepljen pretok vsebin o življenju in delu koroških Slovencev. Navzoči so se seznanili z delovanjem regionalnega sedeža ORF za Koroško in uredništva slovenskega programa ter zagotovili, da se bo sodelovanje nadaljevalo.

Obisk članov komisije in predstavnikov RTV Slovenija v Slovenski študijski knjižnici v Celovcu. Foto: Pisarna varuhinje
Obisk članov komisije in predstavnikov RTV Slovenija v Slovenski študijski knjižnici v Celovcu. Foto: Pisarna varuhinje

Člani komisije in predstavniki RTV Slovenija so obiskali tudi Mladinski dom Slovenskega šolskega društva v Celovcu, ki je srce slovenske vzgojne in izobraževalne dejavnosti na Koroškem in obsega dijaški in študentski dom, otroški vrtec, glasbeno šolo, športne organizacije, Slovensko študijsko knjižnico ter sedeža Slovenskega znanstvenega inštituta in Društva slovenskih pisateljev.