Ob tem je varuhinja omenila, da je za ohranjanje visoke ravni madžarskega jezika poskrbljeno, v koprskem regionalnem centru pa za ta namen nimajo ustrezne lektorske in fonetične službe. Zato je predlog za zagotovitev potrebne jezikovne podpore za italijanski jezik v Regionalnem RTV-centru Koper - Capodistria 24. oktobra že predstavila pristojnemu Programskemu odboru RTV Slovenija za italijanski narodni program. Jezik, je poudarila varuhinja, je pomemben temelj identitete vsakega naroda, prav mediji pa so prostor, ki omogoča sprotno predstavljanje vseh novosti in razvoja jezika najširši javnosti, ki se tako tudi s pomočjo javne RTV sproti uči vseh novosti v jeziku in pravilnega izražanja.

Drugi predlog, ki ga je varuhinja Marica Uršič Zupan predstavila v oddaji, pa je iz njenih Priporočil za Programsko-produkcijski načrt 2024. Glede programa koprske televizije za italijansko narodno skupnost je priporočila, da bi najzanimivejše reportaže, intervjuje, dokumentarne in druge oddaje, ki nastajajo v italijanščini, opremili s podnapisi v slovenščini in jih predvajali tudi na TV Slovenija. Tako bi obogatili vsebine nacionalne televizije, za katere gledalci pogosto tarnajo, da je na njej preveč ponovitev, obenem pa bi slovensko občinstvo bolje spoznalo življenje in delo italijanske narodne skupnosti, njeno kulturo, zgodovino, običaje …

Seveda je beseda tekla tudi o razlogih za rekordno število odzivov občinstva v letu 2022, pa tudi o vlogi javnega RTV-servisa, ki postaja, kot je poudarila varuhinja, izjemno pomemben tudi zato, ker se medijski trg v Sloveniji zelo koncentrira in s tem slabi, seveda na škodo javnosti.

Na vprašanje voditelja, ali ji lahko gledalke in gledalci koprske televizije pošljejo vprašanja tudi v italijanskem jeziku, je varuhinja odgovorila pritrdilno. Tudi po telefonu se lahko pogovorijo z njo v italijanskem jeziku.

Oddaja se nahaja na povezavi.