Voditeljico oddaje Heleno Florenin Pasinato je med drugim zanimalo, kaj so v zadnjem času hvalili in kaj grajali gledalci in poslušalci RTV Slovenija. Ilinka Todorovski je povedala, da je vsebino odzivov v veliki meri narekovala strastna družbena razprava, ki je spremljala epidemijo koronavirusa in zamenjavo politične oblasti. To obdobje je bilo zahtevno ne le zaradi rekordnega števila prejetih odzivov, ampak tudi zaradi njihove vsebine. Mnenja gledalcev, poslušalcev in bralcev so bila mnogovrstna in velikokrat diametralno nasprotna, razgreto ozračje pa je tudi ožilo prostor strokovne razprave.

Pričakovanja gledalcev, poslušalcev in bralcev glede informativnih programov so enotna v tem, da si ne želijo spektakla, ampak objektivno, preudarno in preverjeno poročanje. Pri tem je varuhinja dodala, da je čista novinarska objektivnost mit, javni medij pa mora stremeti k nepristranskosti in celovitosti, ki sta glavni vrlini dobrega novinarstva. Takšno poročanje mora temeljiti na verodostojnih virih in dejstvih. Novinar javnega medija mora spraševati in preverjati dejstva v imenu javnosti, ki ni monolitna, ampak pluralna.

Z voditeljico sta spregovorili tudi o varuhinjinih priporočilih, kako pri poročanju o virusu informirati in ne alarmirati, o meji med sovražnim govorom in cenzuro, o vsebinah in storitvah, ki jih ponuja javni medijski servis ter o odzivih gledalcev in poslušalcev na programe regionalnih centrov RTV Slovenija. Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete na spodnji povezavi.

Junijski pogovori