Povod za skupno gostovanje varuhinje pravic poslušalcev RTV Slovenija in odgovornega urednika Prvega programa Radia Slovenija je bilo februarsko gostovanje varuhinje v Svetovalnem servisu, v katerem so poslušalci varuhinjo spraševali tudi stvari, za katere je pristojen odgovorni urednik. Tokrat so zato iz prve roke prejeli pojasnila od obeh.

Odgovorni urednik Prvega Danijel Poslek je odgovarjal o slovenski glasbi na Prvem, glasbeni oddaji v nedeljo zvečer, premiku časa predvajanja nekaterih oddaj, rubriki Vreme in o tem, zakaj radio ne prenaša sej parlamenta. Varuhinjo Marico Uršič Zupan je voditelj Bojan Leskovec povprašal o odzivih gledalcev in poslušalcev v zadnjem mesecu, o pripombah na premik začetka Odmevov na 22.10 in o odzivih na televizijski parlamentarni program, poslušalce pa je zanimalo, zakaj (pre)večkrat v informativnih oddajah ni slovenskih podnapisov pri tujejezičnih govorcih in zakaj RTV predvaja zavajajoče oglase. O tem je spregovoril tudi odgovorni urednik.

Za kar nekaj vprašanj poslušalk in poslušalcev je v oddaji zmanjkalo časa. Vendar so jih radijski sodelavci posredovali varuhinji, ki je nekaterim že odgovorila, nekaterim pa bo v naslednjih dneh.

Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija