Berlusconi je vesel, da je Evropska komisija pozdravila varčevalne ukrepe njegove vlade. Foto: EPA
Berlusconi je vesel, da je Evropska komisija pozdravila varčevalne ukrepe njegove vlade. Foto: EPA
Italiji nižja bonitetna ocena

V omenjeni bonitetni hiši so se za znižanje ocene odločili, ker se Italija kot članica evrskega območja srečuje z nizkim zaupanjem v finančni sistem, kar povečuje tveganje.

"Čeprav bi prihodnje politične akcije v območju evra lahko omilile zaskrbljenost vlagateljev in stabilizirale finančne trge, je zelo mogoč tudi obraten scenarij," je pojasnil Moody's.

Analitiki bonitetne agencije menijo, da se italijansko gospodarstvo še naprej srečuje z velikimi izzivi zaradi strukturne šibkosti, ki se odraža v nizki produktivnosti ter pomembnih rigidnostih na trgu dela in blaga. Tako stanje hromi gospodarsko okrevanje države in ga ne bo mogoče kmalu odpraviti.

Ob tem tudi vlada negotovost, ali bo italijanska vlada dosegla cilje finančne konsolidacije, saj je več kot polovica ukrepov namreč osnovana na rasti prihodkov, ki pa ob šibki gospodarski rasti v Italiji in Evropski uniji ni zagotovljena.

Dolg se viša
Moody's navaja, da je imela Italija ob začetku svetovne gospodarske in finančne krize javni dolg v višini 104 odstotke BDP-ja in ta delež naj bi se do konca letošnjega leta povzpel na 120 odstotkov, kar bo državo še dodatno izpostavilo šokom na finančnih trgih.

Letos Italija pričakuje 0,7-odstotno gospodarsko rast, prihodnje leto 0,6-odstotno, leta 2013 pa 0,9-odstotno. Sredi septembra je italijanska vlada skušala trge pomiriti s sprejetjem novega svežnja varčevalnih ukrepov, s katerimi naj bi do leta 2013 znižala javni dolg.

Italijanski premier Silvio Berlusconi je v odzivu na znižanje bonitetne ocene dejal, da je bila ta pričakovana. Berlusconi je dejal, da njegova vlada dela vse, da bi dosegla ta cilj.

Italiji nižja bonitetna ocena