Srečko Meh ne želi več opravljati strankarskih funkcij, saj ga kadrovske menjave spominjajo na noč dolgih nožev. Foto: MMC RTV SLO
Srečko Meh ne želi več opravljati strankarskih funkcij, saj ga kadrovske menjave spominjajo na noč dolgih nožev. Foto: MMC RTV SLO

Očitki o oranžnem cunamiju ne držijo vode.

Gregor Golobič
Djordje Žebeljan
Prvi nadzornik TEŠ-a Djordje Žebeljan je dejal, da so nadzorniki dnevni red izredne seje, na kateri so odstranili Uroša Rotnika, spremenili na njegov predlog Foto: HSE

Imeli smo direktorja NLB-ja, vemo, da je takrat prvič bila koalicija na preizkušnji, sedaj imamo gospoda doktorja Rotnika, ki je bil včeraj razrešen, niti ne vem zakaj, zgodilo se je čez noč. Še predsednik vlade in ministrica za gospodarstvo baje nič nista vedela o tem. To je zelo nenavadno.

Karl Erjavec
TEŠ
Zaradi TEŠ 6 so zaskrbljeni tudi v sindikatu premogovnika Velenje. Foto: MMC RTV SLO
Rotnikova zamenjava razburila Šaleško dolino
Odzivi strank na Rotnikovo zamenjavo

amenjave se dogajajo čez noč in brez razloga, samo da je po volji nekomu, v tem primeru Zaresu, je dejal Srečko Meh, ki je odstopil z vseh funkcij v stranki SD.

V Šaleški dolini so se zaradi dogajanja v TEŠ-u sešli občinski svetniki Šoštanja, Šmartnega ob Paki in Velenja. Srečko Meh, podžupan Velenja in predsednik območnega SD-ja, se umika z vodilnih funkcij stranke in pojasnjuje: "Te kadrovske zamenjave spominjajo na noč dolgih nožev, ker se čez noč dogajajo zamenjave brez razloga, samo da je po volji nekomu, v tem primeru Zaresu. Če je predsednik Zaresa jezen in razočaran, ker so izločili Ultro in je to razlog vsega, seveda potem se mi zdi to izjemno podlo. Seveda je treba te informacije še preveriti."

Tot ni mogel v pisarno
Kot je znano, je po Rotnikovi odstavitvi zavrelo tudi med delavci, ki po dveurni opozorilni stavki napovedujejo izklop iz električnega omrežja. Simona Tota, novoimenovanega prvega moža elektrarne, do pisarne tako niso spustili, je za TV Dnevnik poročala Duška Lah. Tot naj bi se s sindikati sešel ob koncu tedna in upa, da bo v ponedeljek le prišel do elektrarne.

S šoštanjskim sindikatom se namerava v ponedeljek sestati tudi premier Borut Pahor, ki je dejal, da ga zanima, kaj imajo povedati, saj si želi, da se razrešijo vsa odprta vprašanja v povezavi z zamenjavo Rotnika.

Lahovnik, Meh, Rotnik ...
Najdražja investicija tega mandata (šesti blok Termoelektrarne Šoštanj) je tako vzrok za spore šaleškega lobija, kjer TEŠ 6 podpirajo in kjer prav tako ni skrivnost, da "tam kraljuje Pahorjeva stranka", je za TV Slovenija poročala Vesna Deržek.

Pretresi v slovenskem elektrogospodarstvu so se sicer začeli z odstopom nekdanjega gospodarskega ministra Mateja Lahovnika, nato so odstavili prvega moža HSE-ja Boruta Meha, omenjalo se je možnost interpelacije nove gospodarske ministrice Darje Radić, zdaj pa se je moral posloviti tudi Uroš Rotnik, direktor Termoelektrarne Šoštanj.

Oranžen cunami brez vode?
Stanje v koaliciji je zahtevno in zapleteno, je dejal predsednik Zaresa Gregor Golobič in dodal, da pa "očitki o oranžnem cunamiju ne držijo vode". Golobič za stanje krivi lobije, saj naj bi bili ti "v Sloveniji izjemno močni", pred njimi pa naj ne bi bila imuna nobena stranka. Golobič to povezuje z željami vodij poslanskih skupin, ki želijo sprejemati odločitve in odločati o temah, "za katere nimajo nobenih pristojnosti in popolnoma nobenih odgovornosti".

Erjavec: To je zelo nenavadno
Kadrovske spremembe po mnenju prvaka DeSUS-a krhajo odnose v koaliciji. "Imeli smo direktorja NLB-ja, vemo, da je takrat prvič bila koalicija na preizkušnji, sedaj imamo gospoda doktorja Rotnika, ki je bil včeraj razrešen, niti ne vem zakaj, zgodilo se je čez noč. Še predsednik vlade in ministrica za gospodarstvo baje nič nista vedela o tem. To je zelo nenavadno," je dejal Erjavec.

Rotnikova razrešitev naj bi odmevala tudi med poslanci SD-ja in Zaresa, ki sicer razlogov za krizo v strankah in koaliciji ne vidijo. SD-jevi poslanci, tako nič več ne napovedujejo interpelacije Darje Radić, je za TV Dnevnik poročala Julija Kočar.

Kontič: Počnemo, kar smo rekli, da ne bomo
Župan Velenja in vodja poslanske skupine SD-ja Bojan Kontič je sicer kritičen do kadrovskih menjav, saj je SD ob ocenjevanju prejšnje vlade tej očital prav to in napovedal, da tega v svojem mandatu ne bo počel. Kljub vsemu pa poslanci SD-ja predsedniku stranke Borutu Pahorju še zaupajo.

"Za vsem skupaj stoji Kopač"
Cveta Zalokar Oražem
, vodja poslanske skupine Zaresa, pa je bila kritična predvsem do svojega strankarskega kolega Janeza Kopača, vodje direktorata za energijo. Dejala je, da je ministrici Darji Radić že večkrat omenila, da bi ga bilo treba razrešiti, saj je prepričana, da "za vsem skupaj stoji prav Kopač". V Zaresu si sicer glede zamenjave Rotnika niso edini. Franci Kek je tako prepričan, da "številke investicije povedo vse" in s tem misli na povečanje njene vrednosti s 600 milijonov evrov, na milijardo in 200 milijonov evrov. "Menim, da je treba, če ne gre drugače, narediti tudi to," je dejal o Rotnikovi zamenjavi.

Prvi nadzornik TEŠ-a: Vse je zakonito
Prvi nadzornik TEŠ-a Djordje Žebeljan pa je zavrnil očitke, da je bila razrešitev Uroša Rotnika z mesta direktorja družbe nezakonita in nelegitimna. Imenovanje novega direktorja TEŠ-a (to je postal Simon Tot iz HSE-ja) po Žebeljanovih besedah nikakor ne ogroža dela in socialnega položaja zaposlenih v družbi. "Odpoklic" Uroša Rotnika je bil po njegovih besedah izveden v skladu z zakonom, aktom družbe in poslovnikom o delu nadzornega sveta.

Nasprotovanje Rotnikovi razrešitvi so izrazili tudi v sindikatu premogovnika Velenje in svetu delavcev premogovnika. Skrbi jih, "da bodo te politično motivirane kadrovske zadeve šle tako daleč, da bo projekt izgradnje bloka 6 TEŠ zaustavljen". Dodajajo, da projekt pozorno spremljajo in da ga bodo podprli "z vsemi mogočimi mehanizmi".

Sindikat TEŠ-a brani Rotnika
Kot je znano, je sindikat TEŠ-a prepričan, da so direktorja odstavili nezakonito in nelegitimno, njegova razrešitev pa naj bi pomenila tudi ogrožanje dela zaposlenih in slabšanje njihovega socialnega položaja. V TEŠ-u so zato izvedli dveurno opozorilno stavko, od vlade pa zahtevajo takojšnjo odpravo vzrokov za nastale razmere.

Če sestanka ne bo, napovedujejo zmanjševanje dobave električne energije. TEŠ sicer prispeva tretjino elektrike v slovensko električno omrežje.

Očitki o oranžnem cunamiju ne držijo vode.

Gregor Golobič

Imeli smo direktorja NLB-ja, vemo, da je takrat prvič bila koalicija na preizkušnji, sedaj imamo gospoda doktorja Rotnika, ki je bil včeraj razrešen, niti ne vem zakaj, zgodilo se je čez noč. Še predsednik vlade in ministrica za gospodarstvo baje nič nista vedela o tem. To je zelo nenavadno.

Karl Erjavec
Rotnikova zamenjava razburila Šaleško dolino
Odzivi strank na Rotnikovo zamenjavo