V SDS-u predlagajo podaljšanje prehodnega obdobja na leto 2017. Foto: Reuters
V SDS-u predlagajo podaljšanje prehodnega obdobja na leto 2017. Foto: Reuters

Novela zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka iz leta 2013 je določila, da mora geodetska uprava vsako leto pripraviti predlog lestvic katastrskega dohodka in predlog pavšalne ocene dohodka na panj za naslednje leto, najpozneje do 20. septembra tekočega leta pa naj bi zagotovila tudi vpogled v podatke o katastrskem dohodku, izračunanem po lestvicah katastrskega dohodka za naslednje leto.

Tako naj bi kmetom omogočili, da se vnaprej seznanijo s svojo prihodnjo davčno obveznostjo in se odločijo, na kakšen način bodo ugotavljali dohodke svoje osnovne kmetijske in gozdarske dejavnosti v naslednjem letu. Na izbiro imajo pavšalno oceno dohodka ali pa oceno na podlagi vodenja knjigovodstva.

Birokratski zapleti in visoki stroški
Zapletalo se je s podatki in evidencami geodetske uprave, kar je kmetom povzročalo zelo visoke stroške, zato so se odločili za prehodno obdobje, v katerem so katastrski dohodek obračunavali glede na leto 2013. V SDS-u zdaj predlagajo, naj se to obdobje podaljša za leto dni, torej še za leto 2017.

K pripravi predloga jih je spodbudila vremenska ujma, ki je te dni prizadela Slovenijo, še posebej kmetijstvo. Škoda je največja v sadjarstvu in vinogradništvu, pa tudi poljedelstvu. Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije so ocenili, da bodo nekateri kmetje ostali brez večine pridelka, zato so državo že pozvali, naj ob zahtevnem položaju v kmetijstvu vsaj za eno leto preloži razpravo o novem zakonu o katastrskem dohodku.