Gospodarstvo

Poudarki

  • Po mnenju gospodarskega ministra Zdravka Počivalška sklep sodišča vpliva na varnost in javni interes Slovenije.
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.7 od 19 glasov Ocenite to novico!
Agrokor
Sodišče lahko sklep o priznanju tujega sodnega postopka zaradi insolventnosti spremeni ali odpravi, če bi sklep negativno vplival na suverenost, varnost ali javni interes Slovenije. Vlada meni, da so vsi navedeni razlogi podani. Foto: EPA

Dodaj v

Slovenija se bo pritožila na sklep okrožnega sodišča o postopku nad Agrokorjem

V vladi so prepričani, da bi lahko postopek ogrozil gospodarsko, socialno in finančno stabilnost Slovenije
27. julij 2017 ob 15:44
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Republika Slovenija se bo pritožila na sklep ljubljanskega okrožnega sodišča, s katerim je sodišče postopek izredne uprave v Agrokorju priznalo kot tuji insolventni postopek.

Vlada je namreč sprejela sklep, s katerim ugotavlja, da je Mercator sistemskega pomena za Republiko Slovenijo, saj bistveno vpliva na gospodarsko, socialno in finančno stabilnost v državi, zato postopek insolventnosti zoper večinskega lastnika Agrokorja maje to stabilnost v državi.

Zato bo Republika Slovenija vložila pritožbo zoper sklep sodišča, s katero predlaga sodišču, da sklep odpravi ali pa ga spremeni tako, da bi premoženje, ki ga ima Agrokor v družbi Mercator, izvzelo iz sklepa.

Sodišče lahko sklep o priznanju tujega sodnega postopka zaradi insolventnosti spremeni ali odpravi, če bi sklep negativno vplival na suverenost, varnost ali javni interes Slovenije. Vlada meni, da so vsi navedeni razlogi podani.

Počivalšek: Sklep vpliva na javni interes
Sodišče je s sklepom o priznanju tujega postopka zaradi insolventnosti priznalo odločitve, ki temeljijo in so sprejete na podlagi hrvaškega zakona o postopku izredne uprave, kar pomeni, da sklep posega in negativno vpliva na suverenost Slovenije, ocenjuje vlada. Vlada tudi ocenjuje, da sta si hrvaški zakon o postopku izredne uprave v podjetjih sistemskega pomena in slovenski zakon, ki določa pogoje imenovanja izrednega člana uprave v nasprotju, zato je tudi tuji insolventni postopek v nasprotju s slovenskim pravnim redom.

Sklep vpliva tudi na varnost in javni interes Slovenije, saj da je DZ 25. aprila omenjeni posebni zakon sprejel ravno zaradi zaščite družb, kot je Mercator, pred interesi večinskih lastnikov, je dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek in dodal, da je zato treba doseči, da se sklep sodišča ali odpravi, ali spremeni tako, da za družbo Mercator ne bo veljal, ali razveljavi in vrne v ponovni postopek.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
Krimsky
# 27.07.2017 ob 16:11
Imamo lep klasičen trk, ... tako značilen za moderne čase:
_ po eni strani dobro vemo, da gre za podjetje v tuji lasti, ki pač posluje po ekonomskih zakonitostih
_ po drugi strani je na podjetje vezanih preveč domačih subjektov, ki bi jih radi nekako zaščitili
~
Kaj zdaj?
Hkrati bi se šli centralno in svobodno-tržno gospodarstvo!
~
Ne gre, ne moremo služiti dvema gospodarjema, ... morali bi se odločiti ...
mostnica
# 27.07.2017 ob 16:08
In dejstvo je, da so Mercator prodali Hrvatom slovenski lopovski tajkuni in prodani politiki in s tem dali slovensko oskrbo s hrano neki bankrotirani Hrvaški. Ki Slovenijo že veselo drži za goltanec. Za bruhat ali za streljat.
osservatore
# 27.07.2017 ob 16:40
Vlada je namreč sprejela sklep s katerim ugotavlja, da je Mercator sistemskega pomena za Republiko Slovenijo, saj bistveno vpliva na gospodarsko, socialno in finančno stabilnost v državi, zato postopek insolventnosti zoper večinskega lastnika Agrokorja to stabilnost v državi.

Pa dobro yebovaspatak politikanti, zakaj je bilo potrebno prodati Mečkator kroatarskemu kupcu za katerega se je že tedaj vedelo, da je zadolžen do grla?? Zakaj zdaj jamramo in ugotavljamo kako pomembna firma za nas je ta mečkator, ker baje vpliva na gospodarsko in finančno stabilnost države. A prej nismo vedeli, da ima v SLO 10000 zaposlenih in posredno še vsaj je 20000 delovnih mest?? Nenadoma ugotavljamo, da smo se ustrelili v koleno!
amigo
# 27.07.2017 ob 16:25
Je Hrvaška vlada zaščitila Agrokor pred slovenskimi upniki? Kolikor vem je. Govoriti o nekem svobodnem gospodarstvu je samo slaba šala. Bolje bi bilo zahtevat odgovornost tistih, ki so največje slovensko podjetje prodali do grla zadolženemu kupcu. Za smešno ceno in dobre provizije.
m72
# 27.07.2017 ob 16:26
Kaj se zdaj praskate! Imeli ste priliko pa ste jo zakockali. Mercator je zdaj od kroatov. Upam, da ga bodo prevzeli Rusi in naredili red.
alex961
# 27.07.2017 ob 17:34
No, sedaj je pa Mercator naenkrat "strateškega pomena za slovensko gospodarstvo" No gospe in gospodje z dr. naslovi iz ekonomije. Kaj porečete sedaj? Gospod Lahovnik?

Mislim, da bi bilo potrebno opraviti revizijo vseh diplom Ljubljanske ekonomske fakultete, do leta 90 nazaj. Vsi, ki so izšli iz te fakultete so bili učenci teh gospodov, ki so se očitno zmotili in kot taki, so torej svoje učence napačno učili. Predlagam, da jim za dokončno priznanje diplom odredite 4 letno prakso na slovenskih kmetijah, kjer se bodo naučili zakonov ZKP (zdrava kmečka pamet)
Pa poglejmo kako bi v tem primeru ravnal Kmet. Kmet svojo strateško osnovo (zemljo, gozdove) čuva. Več rodov skupaj kupuje zemljo, da jo lahko potem obdeluje. Zemljo kmet proda samo v primeru hude nuje in zelo premišljeno. Po navadi proda zemljo kadar je potrebno razširiti dejavnost, oz. nakupiti stroje. Dobiček ustvarjen s tem gre potem za namene nakupa zemlje nazaj. Ampak to je Kmet.

Doktorji ekonomskih znanosti so ves čas razlagali, da je država slab lastnik, da podjetja v državni lasti ne morejo ustvarjati dobička itd. Jaz pravim, lastnik je lastnik, pa naj bo to država, ali Lojze ali pa Ivica. S pravilno izbiro nadzornikov, lahko državno podjetje prav tako prosperira in svoj dobiček prispeva v proračun. Podjetje v privatni, tuji lasti pa za razliko dobiček skriva, še tisto malo kar ga prikaže pa gre lastniku, tujcu, torej v tujino.

Pa poglejmo še, za kakšne namene je bila porabljena kupnina za Mercator. Namesto, da bi denar smotrno vložili v razvoj drugih dejavnosti, ki bi ustvarile nova delovna mesta in na dolgi rok zagotavljale dotok denarja v proračun, je bil denar prekanaliziran za plače, regrese javne uprave. Sindikatarji so takoj začeli vpiti, da je potrebno plače v JS povečati, da je potrebno odpraviti plačna nesorazmerja. Pa so pojedli Mercator. Če bi ravnali kot Kmet, bi sedaj lahko z dobičkom ustvarili novo podjetje, Novi Mercator, če želite, ki bi lahko prevzel strateške posle od sedanjega, zapufanega, v hrvaški lasti, starega Mercatorja.
metod.zaplotnik
# 27.07.2017 ob 16:02
Vlada RS lahko sprejema kar hoče, a to ne spremeni dejstva da Mercator ni več v slovenski lasti.
GoodFella
# 27.07.2017 ob 16:49
Vlada naj poskusi narediti največ, kar je v teh okoliščinah možno za zaščito naših interesov. Ve pa se, kdaj smo Mercator, PL, Istrabenz dejansko zakockali, v času Srota, Bavcarja in ostalih, ki so imeli blagoslov nezmotljivega JJ.
vzhodnik
# 27.07.2017 ob 18:07
Lahovnik kot bivši minister, pa naj rajši utihne. Zbežal je namesto prevzemanja odgovornosti. Kaj pa je takrat povedal o Mercatorju??? Razlage ne potrebujem!
lordstandish
# 27.07.2017 ob 16:22
Na koncu bo narod ugotovil da je desna vlada prodala se najmanj "nacionalnega interesa", saj je lds in sd ze prej vse pod mizo prodal svojimi kolektor=petric, riko=skrabec, rigelnik=ach, merkur=kordez... sedaj pa smc in sd ter prej leva bratuskova se vse tujcem ob tem pa provizije v zep
Ampak kar volis to imas
Nikolaj
# 28.07.2017 ob 10:27
Samo še občasno hodim v Mercator.
Slovenskih izdelkov je za vzorec, v pretežni meri pa je na policah le hrvaška hrana s škodljivimi aditivi in trans maščobami.
Slovenska vlada ne pozna pojma "suverenost".
theone
# 27.07.2017 ob 16:40
@amigo

Zmesane pojme imas, agrokor ni v lasti hrvaske vlade ampak de facto njegovih upnikov (vecinoma ameriski skladi in ruske banke)
Bolek
# 27.07.2017 ob 16:30
Počivalšek tudi ni sposoben drugače razmišljati, saj je celo življenje prisesan na državne jasli.
Me prav zanima, koliko premoženja si je v teh letih "ustvaril" in kaj bi rekel, če bi mu ga nakdo hotej vzeti.
amigo
# 27.07.2017 ob 16:20
Pusti ti te naše Okrožne sodnike ali bolje rečeno sodnice. Za njih je interes Slovenije španska vas.
levanda
# 28.07.2017 ob 11:17
Moj načrt je takšen: Pustiti, da o mercatorju (in njegovih zgubah) odločajo Hrvati, tako da sem nehal pri sosedu kupovat. Večkrat grem v tuša pa opažam, da je še cenejši in ima definitivno več slovenske hrane.
Bobrock
# 27.07.2017 ob 17:35
in Kdaj bo JJ dobil izstavljen račun za tole
TIGR
# 28.07.2017 ob 09:27
Mercator itak že dolgo NI firma, ki bi ščitila slovenske kmete in proizvajalce... Že pod velikim Meneđerjem, so zgoraj omenjene stiskali/nategovali s plačili in cenami.

V končni fazi je kupec KRALJ in če bomo zahtevali slovensko robo jo bodo trgovci prodajali. Nekateri tuji trgovci so to že dojeli in zato če Mercator kot tak že jutri crkne me kaj malo briga.
amigo
# 27.07.2017 ob 19:50
&vzhodnik
Ampak politika JJ je uničila z nastavitvijo Bavčarja vso živilsko predelovalno industrijo in tudi vse kmetijske proizvajalce, ki so bili pri Mercatorju prvi, ki jim je odkupoval pridelke, pa naj bo po kakršni koli ceni, ki ni bila idealna.

Za božjo voljo, da nimaš Alzheimerja. Bavčarja kot enega najvišjih funkcionarjev LDS ni nastavil JJ. Preveri, pa udri po tipkovnici.
metod.zaplotnik
# 27.07.2017 ob 19:46
-vzhodnik

Kakorkoli obrneš, Slovenija ni lastnik Mercatorja. Ali je bil kupljen s krediti, gotovino, čekom, je popolnoma nepomembno. Prodan je bil in to je to.
Isto velja za okoliščine ki jih navajaš, tajkune, slovensko politično mafijo in zavoženo slovensko državo. Nič od tega ne spremeni dejstva, da Mercator ni več v slovenski lasti. Čez kakšno leto bojo potekle še te garancije okoli ločenega financiranja in potem je zgodba končana. Če bojo hoteli, lahko sedež Mercatorja tudi preselijo izven RS, pa jim vlada lahko da samo sol na rep.
vzhodnik
# 27.07.2017 ob 18:03
Metod .zaplotnik.
Če vsi tako razmišljajo kot vi, je boljše da smo hlapci vsem in da prodamo vse vsakemu tujcu, ki nima niti ne denarja za nakup, kar Agrokor ni imel,. Kupil pa Mercator z kreditom in si tako prilastil vse tisto kar ima Mercator od premoženja do .... In sedaj prodaja, da tako pokriva svoje dolgove, s tem da insolventen nikoli ni bil in niti ne bo. Če vlade JJ ne bi ustvarili tajkune, in pustili Jankota tam kjer je bil, bi verjemite mi Mercator kupi Kunzume in vse Agrokorje! Ampak politika JJ je uničila z nastavitvijo Bavčarja vso živilsko predelovalno industrijo in tudi vse kmetijske proizvajalce, ki so bili pri Mercatorju prvi, ki jim je odkupoval pridelke, pa naj bo po kakršni koli ceni, ki ni bila idealna. Danes pa je čas, da država zaščiti vse in pokaže Hrvatom pot iz države, plača za odkup Mercatorja toliko, kot je plačal Agrokor, če sploh kaj je. Poračuna naj vse dolgove ki jih ima Konzum do Mercatorja in konec!! Pravni red neke tuje države pa je v nasprotju že z samo Ustavo in pravnim redom. Hrvatje mislijo da je nad njimi samo bog?? Hrvatje se ne gredo tržno gospodarstvo, če bi Todorić denar vlagal in plačeval obveznosti ne bi bilo to kar je! Pobasal sebi v žep in krogom državnih uslužbencev in nastalo je sranje. Država Slovenija zaradi njegovega početja in Agrokorja ne more biti talec v interesu HR!!! Hrvaška pa ima tako ali tako toliko masla proti tujim državam na glavi, da se bog usmili! In še samo to. Slovenska politična garnitura pod vodstvom JJ v času vladanja je bila tista, ki je prodala in ustvarila tajkune! PIKA!!!
Bivši uporabnik
# 27.07.2017 ob 17:51
Angažirali bodo preverjene "družbene pravobranilce samoupravljanja", ki so se dosedaj že večkrat izkazali npr, pri vpeljavi fevdalizma v Tržiču in Triglavskem narodnem parku, pri prebrisanih, pri varčevalcih NLB, pri razgradnji tovarne sladkorja, itd, itd.

Uspeh bo zagotovljen.
hypatos
# 27.07.2017 ob 16:42
Vlada je namreč sprejela sklep s katerim ugotavlja, da je Mercator sistemskega pomena za Republiko Slovenijo, saj bistveno vpliva na gospodarsko, socialno in finančno stabilnost v državi, zato postopek insolventnosti zoper večinskega lastnika Agrokorja to stabilnost v državi.

Zakaj potem prodajamo podjetje, ki je, kot pravi Vlada, BISTVENO za gospodarsko, socialno in finančno stabilnost v državi?

Resnica je ta, da so določeni krigi s prodajo lepo zaslužili, nekateri pobasali lepe provizije in celo pridobili (ali pa zadržali) delnice. Sedaj pa se bojijo, da bodo izgubili vse.

Toda brez bojazni, kajti imamo še kar nekaj podjetij, ki bistveno vplivajo na gospodarsko, socialnio in finančno stabilnost v državi, ki jih lahko poklonite, ups mislil sem prodate tujcem, ki so pred propadom, ali želijo ta podjetja samo izkoristiti za svoje lastne dobičke, ga izčrpati in nato zavreči.

Venar pohitite, da vam ne bo zmanjkalo časa, ker za naslednje volitve je vprašanje, kdo bo zmagal in potem bodo šle provizije drugim...
TIGR
# 28.07.2017 ob 09:22
PONOS
Predvidevam, da trdiš podobno tudi za kredite (obveznosti) hrvaških podjetij do LB-ja, ki jih le-ta zaradi prepovedi delovanja na HR (s strani Franjota & Co) ni mogla izterjat...
dopisnik
# 27.07.2017 ob 18:57
Pri nas leva ne ve kaj dela desna. In obratno.
Rugess Nome
# 27.07.2017 ob 17:32
če propade merkator, bo drug trgovec zapolnil praznino, ne se bat
spleenter
# 27.07.2017 ob 17:01
Naredite da Mercator propade. Bo ostalo en kup proizvodnih hal za njim, ker trgovin je tako ali tako preveč. In pridne roke za proizvodnjo bodo tudi na razpolago. Pa delali bodo za več kot za minimalca.
vranek
# 29.07.2017 ob 12:19
In peeverit ce sodnica ni podkupljena. Hrvatje namrec tako delujejo!
vranek
# 29.07.2017 ob 12:17
Smesni ste. Agrokor je v bistvu bankrotiran. Firme v bankrotu so last upnikov. To je le se vprasanje casa. In ubobozani hrvati bodo z njim potonili. Glih ne crkavajo od lakote zato, ker jim zdaj vi nosite denar za čupkanje, ampak države, ki visijo na turizmu so v rangu tretjega sveta. In hrvatje to so. Ste vidli zadnjic opremo gasilcev. Lahko bi vam opisal kako zgledajo njihove bolnice v drzavni lasti. Nase s o za njih hiperluksuz. Mercator posluje v Sloveniji. Tu veljajo nasi zakoni in pravila ne glede na lastnistvo. Drzava ima dolzmodt, da prepove veljavo tujega izrednega zakona za katerokoli firmo. Bili ste proti trgovskemu sporazumu z ZDA. Tu gre za manjsi obseg poskusa podobnega ravnanja. Vlada ima prav.
hypatos
# 27.07.2017 ob 20:27
@dipisnik - oz. bolje rečeno... obe strani dobro vesta kaj delata sami in kaj dela oni drugi. Zato se pa na volitvah tako borijo za položaj. Nagrada se meri v milijardah evrov.
RJSlo
# 27.07.2017 ob 17:53
No ja. Božo Dimnik & Co vas pozdravljajo.
PONOS
# 27.07.2017 ob 17:45
hahahaha vlada je v narobnem filmu smo v kapitalizmu in lastnina je sveta lahko pa odkupijo...
Shaka Zulu
# 27.07.2017 ob 16:32
Prevod:
Nimamo pojma.....
Mohikanec
# 27.07.2017 ob 16:18
Kot z zasebnimi kmetijskimi zemljišči v imenu javnega interesa za multinacionalko. Živijo 1945!
Tao3
# 29.07.2017 ob 19:07
Mene samo zanima koliko je dobil provizije Lahovnik mlatilec prazne slame od Ivice Todorića da je tako goreče navijal za prodajo, ko je hodil po tistih zborih za republiko in nekaj lapal v prazno, sedaj pa sedi v upravi Mercatorja. Eeeee moj Lahkovnik skoraj tako puhel si kot Pezdir. Izginil s kufri neznano kam ...
oziris.va
# 27.07.2017 ob 17:04
Franc Jožef I.
# 27.07.2017 ob 16:11

Za streljatt!


Mogoče pa bomo to že kmalu doživeli.
theone
# 27.07.2017 ob 16:17
In zopet izgubila, kar je znacilno za to nesposobno vlado ki jo vodita smc in sd. Se pa vidi da hoce vlada se en bankomat v drzavni lasti kjer bodo kradli in zaposlovali svoje sincke... na sreco je merkator v tuji lasti
lordstandish
# 27.07.2017 ob 16:19
Bodo ze zrihtali saj je znano da dela sodisce po nareku vladujocih (pri nas pac narod ze 20let hoce da sta to lds=smc in sd)
Bolek
# 27.07.2017 ob 18:49
vzhodnik, ne razumem, zakaj se nisi javil za direktorja Mercatorja.
Danes bi bilo verjetno drugače, Agrokor bi bil v lasti Mercatorja...

Ti je pa že zgoraj nekdo pojasnil, kdo so sedanji lastniki Agrokorja.
amigo
# 27.07.2017 ob 16:28
&theone
Se pa vidi da hoce vlada se en bankomat v drzavni lasti kjer bodo kradli in zaposlovali svoje sincke... na sreco je merkator v tuji lasti

Seveda je bolje, če bodo kradli in svoje sinčeke zaposlovali hrvaški politiki. Ne vem kje vi živite? Agrokor je samo lani imel 2 milijardi Eur izgube.
AMFIBIJA
# 27.07.2017 ob 16:24
Slavko Počivalček

PRAVDE IN ZDRAHE

Zdraharska je vsa soseska naša,
vedno le protesti, tožbe nove,
kam soseska brez krmarja plove,
človek vsak dan znova spet se vpraša.

Enemu v zalivu ni po godu,
češ da sosed ga preveč zaliva,
da iz vode ga grdo izriva,
da izbilo stotič dno je sodu.

Drugi rad bi pravdal se s teranom,
ves zasopel se naliva s cvičkom,
rad prehítel bi mercedes s fičkom,
pa še sploh sedél ni za volanom.

Tretji počivalček je po stroki,
rad počiva, nič se ne oglaša,
misli, da s pasivnostjo prekaša
druge, kot igral bi se z otroki.

Vsa njegova pravda agronomska,
bo kot druge žalostno končala,
se soseska bo naprej smejala,
cena tožbe spet bo astronomska.

Ni problema, pravijo sosedje,
saj je itak skupno vse, državno,
to, da zdrahe delamo, je glavno,
da se ne prekine zaporedje.

Z zdrahami največja je naslada,
zanje smo kot pravdarji rojeni
in potem po vrsti vsi tepeni,
ker v soseski tej nespamet vlada.

Pravdarske vrstijo se parade,
ena bolj je žalostna od druge,
pravdarji kot zadnji mali sluge,
saj v soseski zdavnaj že ni vlade.
Kazalo