Gospodarstvo

Poudarki

  • Na vladi so v odgovor Levici glede javnofinančnih učinkov zaposlitve delavcev navedli zgolj, da je zaradi prepletenosti učinkov taka ocena nemogoča.
Luka Koper
V Luki Koper so razpisali 77 prostih delovnih mest, letos pa načrtujejo 203 nove zaposlitve. Foto: Radio Koper/RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Luka Koper
V Luki Koper ne razkrivajo načrta za reševanje problematike delavcev IPS-ov, preden jih bo obravnaval nadzorni svet. Foto: BoBo
Matej Tašner Vatovec
Poslanec Levice Matej Tašner Vatovec je na vlado naslovil vprašanje o javnofinančnih učinkih zaposlitve delavcev IPS-ov, a je nanj dobil zgolj odgovor, da je izračun nemogoč zaradi prepletanja medsebojnih dejavnikov. Foto: BoBo

Dodaj v

Za 77 delovnih mest v Luki Koper prejeli 2.500 prošenj. Nove delavce iščejo tudi "luški gazde".

Delavci IPS-ov ostajajo pri "gazdah" in čakajo na odločitve nove uprave
22. marec 2018 ob 18:28
Koper - MMC RTV SLO

V Luki Koper se lotevajo reševanja problematike delavcev IPS-ov, ki svoje delo pretežno opravljajo v Luki Koper kot delavci IPS-podjetij oziroma "luških gazd". Konkretni predlogi, ki jih bodo prihodnji teden obravnavali na seji nadzornega sveta, pa ostajajo skriti pred javnostjo. A "luški gazde" kljub temu iščejo nove delavce.

Reševanje problematike delavcev, ki v Luki Koper delajo prek podjetij IPS oziroma "luških gazd" in so v izrazito podrejenem položaju, saj, kot smo že večkrat poročali, na mesec opravijo tudi do 300 ali več ur dela, medtem ko formalno prejemajo minimalno plačo ob visokih dodatkih ali pa preprosto dobijo razliko v gotovini, je nova uprava Luke Koper napovedala kmalu po nastopu svoje funkcije. Pri čemer pa v sindikalni organizaciji OSO KS90 in Delavski svetovalnici, ki zastopajo delavce IPS-ov, vztrajajo pri tem, da je poslovni model IPS-ov nezakonit, kar je v primeru podjetja Encon ugotovilo tudi upravno sodišče, in da bi morala Luka Koper te delavce zaposliti.

Odprto vprašanje pa ostaja število delavcev, ki jih v Luki Koper nameravajo neposredno zaposliti. Čeprav so predstavniki SDH-ja in vlade v času prejšnje uprave opozarjali, da je poslovni model IPS-ov povezan s tveganji, pa po drugi strani niso zavzeli stališča v prid neposredni zaposlitvi vseh delavcev IPS-ov. Spomnimo, da v povprečju dnevno v Luki Koper dela okoli 700 delavcev IPS-ov, prejšnji predsednik uprave Dragomir Matič pa je ocenil, da bi za enak obseg dela morala Luka Koper zaposliti 1.200 delavcev, kar je povezoval z dopusti in odsotnostmi, del razlike pa najverjetneje odpade tudi na čezmerne nadure, ki jih delavci IPS-ov opravljajo.

Za 77 zaposlitev za določen čas 2.500 kandidatov
V Luki Koper na naša vprašanja o zaposlovanju delavcev odgovarjajo, da so v poslovnem načrtu za leto 2018 predvidene 203 nove zaposlitve. Pred dobrim tednom pa se je končal razpis za 77 prostih delovnih mest v Luki Koper, kot so kontrolor, disponent, skladiščnik, voznik luške mehanizacije, luški tovorni delavec in podobno. Na razpis pa so v Luki Koper prejeli kar 2.500 prijav, čeprav je razpis predvideval zaposlitev za določen čas enega leta.

Medtem pa med delavci IPS-ov zaradi pomanjkanja informacij o načrtih za zaposlovanje krožijo različne govorice. Med njimi tudi, da v Luki Koper nameravajo preostale delavce zagotoviti prek agencij za posredovanje dela. V Luki Koper na naše vprašanje glede tega odgovarjajo, da bo "končna rešitev najprej predstavljena nadzornemu svetu, preostale deležnike pa bomo seznanili po ustaljenem in predpisanem načinu". So pa zavrnili govorice, da naj bi Luka Koper sklenila dogovor z enim izmed podjetij IPS, po katerem naj ne bi zaposlovala "njegovih delavcev", kot jim je to, po naših informacijah, predstavil njihov "gazda".

Na javni tribuni razprava o alternativnih modelih
Dodaten dvom o tem, da bo načrt Luke Koper predvideval neposredno zaposlitev vseh delavcev, kot jo zahtevajo v OSO KS90 in v Delavski svetovalnici, pa sproža tudi podatek, da so v enem izmed podjetij IPS objavili 10 prostih delovnih mest za določen čas enega leta, razpis pa se konča s koncem tega meseca. Gre za podjetje, ki mu je inšpektorat za delo v preteklosti izdal prepovedno odločbo zaradi opravljanja dela z delavci, zaposlenimi pri dveh drugih podjetjih.

Sicer pa je pred dobrim mesecem dni občinski odbor stranke SD v Kopru organiziral javno tribuno na temo možnosti reševanja problematike IPS-ov, kjer je sodelovala tudi glavna inšpektorica za delo Nataša Trček. Ponovila je, da je poleg zaposlitve in agencijskega dela mogoče tudi urediti poslovno sodelovanje s storitvenim podjetjem, ki pa bi moralo samo imeti popoln nadzor nad opremo, delovnim časom in potekom dela, obenem je poudarila, da bodo na inšpektoratu ukrepali ob nezakonitih praksah. Predsednik konfederacije KS90 Peter Majcen pa je pojasnil, da ima Luka Koper trajne potrebe po delavcih in bi morala vzdrževati lasten kader.

Na posvet so se sicer ostro odzvali v Levici, kjer so navedli, da je Nataša Trček "upravi Luke Koper predlagala dva načina, kako z lepotnimi popravki obdržati izkoriščevalske zunanje izvajalce pristaniških storitev". V Levici so obenem poudarili, da so tovrstne izjave v nasprotju z usmeritvami, ki jih je na njihov predlog sprejela parlamentarna komisija za nadzor javnih financ, s katerimi so pozvali vlado k urejanju problematike IPS-ov.

Vlada ni pripravila izračuna, ki ga je zahtevala Levica
V Levici so sicer na vlado naslovili tudi vprašanje, za koliko bi se povečali prihodki v državni proračun, če bi bili vsi delavci neposredno zaposleni v Luki Koper. Kot smo že večkrat poročali, so delavci pri IPS-ih običajno zaposleni za minimalno plačo, medtem ko preostali znesek dobijo v obliki neobdavčenih dodatkov ali v gotovini. Prav tako je finančna uprava ugotovila, da podjetja IPS poslujejo z verigami podizvajalcev z namenom izmikanja plačevanju davkov. Obenem so ti delavci, ki so formalno na minimalni plači, deležni tudi višjih socialnih transferjev.

A so v vladi na dveh straneh odgovorili zgolj, da bi se v primeru rednih zaposlitev povečal prihodek državi od prispevkov, bi pa država prejela manj od dividend in udeležbe pri dobičku. Številske ocene finančnih učinkov vlada ni podala, saj "težko oceni končni učinek na javnofinančne učinke obeh vrst zaposlitev". Ob tem velja spomniti, da je nekdanji predsednik uprave Dragomir Matič poudaril, da bi zaposlitev vseh delavcev za Luko Koper predstavljala skupno 44 milijonov evrov stroškov dela, od česar bi tudi država prejemala prispevke, kar bi bilo sicer za 23 milijonov evrov več kot Luka zdaj na letni ravni nameni podjetjem IPS. Država je lani od Luke Koper prejela devet milijonov evrov dividend.

Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
riko123
# 22.03.2018 ob 18:52
Kaj to je naključje da je avtor članka o luki Luka Lukič ?
samburin
# 22.03.2018 ob 18:42
Luške gazde, očitno smo res nazaj v Jugoslaviji.
+hellbastard+
# 22.03.2018 ob 18:38
mene zanima kdo je tuki bolan vsi vedo da se kršijo vse delavske pravice vsi zakoni in stvar še kar laufa kdo je tuki nor me zanima
rooster
# 22.03.2018 ob 19:01
Nove delavce iščejo tudi "luški gazde"

Vi in vaše gazde. Kaj je to za ena beseda, gazda.
jk11
# 22.03.2018 ob 18:44
Zgleda da ni tako slabo v luki glede na naval.
Sklonjen
# 22.03.2018 ob 18:46
Za 77 delovnih mest v Luki Koper prejeli 2.500 prošenj. Nove delavce iščejo tudi luški "gazde".

Evo, priložnost za nezadovoljne stavkajoče v javnem sektorju!
DaBoj
# 22.03.2018 ob 19:21
Luka Koper je na obali daleč najboljše stoječe podjetje. Plače so v primerjavi z ostalimi v okolici ( pa tudi v Sloveniji ) nadpovprečne. Glede na izobrazbo, zahtevnost, urnik, so plače bajne. Je pa tudi res, da Luka Koper konstantno podira rekorde. Zato me ne čudi, da imajo njihovi zaposleni tako odlične plače. IPS pa je druga zgodba. Res je, da se tudi pri IPS-u najdejo zaposleni s solidno plačo, velika večina pa jih dela za drobiž. Na obali je ostalo bore malo podjetij, tovarn, industrije ni, zato velika večina želi priti nekako v Luko. Ampak, da se zaposliš v Luki, kjer ti bo delodajalec bila Luka Koper d.d. , in ne IPS, je skoraj misija nemogoče. No, razen če imaš zelo dobra poznanstva oz. veze. Skratka, ker na obali ni veliko možnosti za zaposlitev z neko solidno plačo, bo z vsakim novim razpisom, ki ga bo Luka Koper objavila, prišlo novih 3000 prošenj za zaposlitev.
+hellbastard+
# 22.03.2018 ob 18:39
gazde pa direktorje od gazd v zapor a ni to logično in jasno kaj tukiaj ljudje ne razumejo
QUENDI
# 22.03.2018 ob 18:47
....nova veja znanosti vključena v sistem Nobelovih nagrad......ali gazde j....Državo ali pa se Državi......ali ni Lidia za rešitev tega zamenjala upravo......
danrr
# 22.03.2018 ob 18:59
Luške gazde naterat,gnil sistem.
tore
# 22.03.2018 ob 19:14
Prismuknjen - Kaj ljudje vidijo v tej firmi?

Odlično plačano delo. Lastniki (država + delničarji) pa 4-5% dividendo.
Bojan18
# 22.03.2018 ob 20:23
Zakaj ni več člankov o kadrovanju in slabega dela Slovenskih Železnic naprimer?

SŽ imajo najboljši PR v SLO - so tiho, da se jih čim manj opazi. Če si državno podjetje in denar pada z neba, je to odlična strategija.
tore
# 22.03.2018 ob 19:04
Zgleda da ni tako slabo v luki glede na naval.

Letos so za lani dobili 13. plačo, povprečje cca 3100 evrov bruto. To je cca 2 povprečni bruto Slo plači.
tore
# 22.03.2018 ob 19:10
Kot smo že večkrat poročali so delavci pri IPS-ih običajno zaposleni za minimalno plačo, medtem ko preostali znesek dobijo v obliki neobdavčenih dodatkov bodisi v gotovini

In zakaj potem inšpektorji ne naredijo reda. Vsi ki vstopijo in izstopijo v Luko se registrirajo, torej podatke imajo. Če kdo dela več kot 10 ur, se vklopi alarm in grejo varnostniki ponj ter ga vržejo ven.
mihajloo
# 22.03.2018 ob 19:48
"Za 77 delovnih mest v Luki Koper prejeli 2.500 prošenj."

Raj pod Alpami.
nvk
# 22.03.2018 ob 21:29
SŽ imajo najboljši PR v SLO - so tiho, da se jih čim manj opazi. Če si državno podjetje in denar pada z neba, je to odlična strategija.

Zadnjič smo spet stali na postaji, da vlak pride nasproti, ob uri, ko bi jaz moral že izstopati dve postaji naprej. Sprevodnik pa mirno preverja karte, brez nobenih opravičil. Ko sem omenil zamudo, me je čudno gledal, da sem sploh kaj rekel. Zgovarjajo se pa itak na infrastrukturo, ker je državna, čeprav so težave pri njih tudi logistične narave.

Ampak očitno je Luka Koper paradni konj RTV-ja in se obnašamo kot da je edino problematično podjetje v državni lasti. Nedolgo nazaj je bilo poročilo o prevelikem številu zaposlenih na SŽ, kje je kak novinar, da bi jih pobaral kako jim gre v tej smeri? Na drugih portalih se širi novica kako na ministrstvih pospešeno kadrujejo za tekoče posle, a meni tule spet prodajate Luko Koper.
nebodigatreba
# 22.03.2018 ob 22:00
2500 prijav na 77 delovnih mest pomeni v povprečju 32 kandidatov za posamezno delovno mesto. Nič posebnega. Ker gre za podjetje z nadpovprečnimi plačami, seveda da bo naval.
nvk
# 22.03.2018 ob 18:59
Zaposlovanje je smotrno, če se zaposli Slovence, da se vlaga v razvoj lokalne skupnosti. Vse ostalo je kapitalizem s primesjo jugonostalgije. Se mi pa na tej točki zdi tole poročanje o Luki Koper kot nekakšen hobi projekt in izvajanje pritiska, še zdaleč niso edino državno podjetje. Zakaj ni več člankov o kadrovanju in slabega dela Slovenskih Železnic naprimer?
Janez1965
# 23.03.2018 ob 10:34
"gazde" imajo verjetno imena in priimke ????
firtoh
# 23.03.2018 ob 04:51
Dajte že enkrat objaviti seznam 'gazd'.
Pod drugo pa..Zavod za zaposlovanje, naj bi v primeru problematičnih podjetij,dal tako podjetje na črno listo.Tukaj, jim pa še odobrijo delovna dovoljenja za tujce.
Več kot očitno vsem,še posebej državi, odgovarja takšno stanje.Konec koncev gre itak za tuje državljane,ne za klene Slovence, a ne?
severnik
# 22.03.2018 ob 20:10
Res slabo podjetje, kjer se samo 2500 ljudi prijavi na razpis.
25kur
# 22.03.2018 ob 19:12
folk protestira ne prodat luke, luški gazde pa filajo žepe. koprčani nimajo pa nič od tega
paver
# 23.03.2018 ob 06:08
Sloveniji vlada mafija.
DrKošarke
# 22.03.2018 ob 23:03
država dovoli 300 ur mesečno?
žerjavisti pa tiho haha
KunteKinte
# 23.03.2018 ob 18:52
V osnovi bi vse te pogodbe med Luko Koper in temi gazdami padle v vodo..
Že na delovnem sodišču.. potem je tukaj korupcija.. pranje denarja.. sam nobenem se ne da se stem ukvarjati.. 10 let po sodiščih da dokazes svoj prav.. če bi sodišča odlicala v nekem razumnem roku.. potem bi bilo več tožb.. pac luka koper posluje mali po balkansko.. za davkoplacevalce je najboljsa opcija prodaja luke.. potem bi novi lastnik hitro spustil na tla vse zaposlene v luki
ps11
# 22.03.2018 ob 22:49
Se pravi so trenutni delavci zlahka nadomestljivi. Ob naslednjem uporu vse kompletno na cesto pomesti in zaposliti nove cez noc.
tore
# 24.03.2018 ob 15:46
Za 77 delovnih mest v Luki Koper prejeli 2.500 prošenj

Glede na "ponudbo in povpraševanje", je jasno, da bi bilo treba znižat plače.
Predlagam novinarju, da se malo odpočije od "gazd" in raje napiše kakšen članek o plačah v LKP. Da se malo pojasni, zakaj 3143 evrov bruto povprečne plače.
https://www.luka-kp.si/slo/novice/single/izplacilo-13-place-v-skupini-luka-koper-2017-12492
mmeeddoo
# 24.03.2018 ob 11:39
@rooster: "Vi in vaše gazde. Kaj je to za ena beseda, gazda."

Ta termin je že nekaj časa v uporabi. Uporablja pa se ga za "uspešnega slovenskega podjetnika", sicer izbranca, ki mu je dovoljeno uspešno legalno opravlja nemoralne storitve, ki so drugače v razvitem svetu prepovedane oz. se proti njim bolj ali manj uspešno borijo.
nepokorni
# 23.03.2018 ob 00:00
Levica in SD pa vseskozi sistematično blokirata urejanje vprašanja IPS.
pohana piška
# 23.03.2018 ob 06:01
Sladke skrbi kadrovske službe v Luki
heristalski166
# 22.03.2018 ob 21:47
in seveda delovna mesta z visoko dodano vrednostjo
heristalski166
# 22.03.2018 ob 21:46
a to je tok manj brezposelnih oz iskalcev zaposlitev v javnem sektorju, kar luka dejansko je
pravapot
# 22.03.2018 ob 21:27
V "Luki" imajo lepe plače in balkanske gazde.
SKing
# 22.03.2018 ob 20:42
2500 prošenj / 77 delovnih mest = 32,46 na razpisano delovno mesto. Kar pomeni, da se je na vsako delovno mesto prijavilo 32-33 kandidatov.

To pa sploh ni veliko. 2.500 prošenj se res sliši veliko, a ko to enkrat realno pogledamo - to sploh ni velika številka. 33 prošenj dobi vsako podjetje praktično za razpisano delovno mesto (ali še več), nekatera tudi več kot 200 prošenj.

Tako da - s temi velikimi številkami se zavaja ljudi. 2.500 se sliši veliko samo na prvi pogled. Ko realno pogledaš, je bilo prijav v resnici malo oz. jih ni bilo ekstra veliko. Le da moraš 2500 deliti s 77, da dobiš realno sliko. To pa, očitno, večina ni storila.
Bojan18
# 22.03.2018 ob 20:17
Očitno ne vejo, kaj jih čaka.
Prismuknjen
# 22.03.2018 ob 19:05
Kaj ljudje vidijo v tej firmi?
Oglasno sporočilo
link
Fasada ni le strošek, je vaša investicija
15. oktober 2018 ob 08:10 Vgradnja toplotnoizolacijskega sistema JUBIZOL je naložba, ki vam zagotavlja učinkovito in dolgotrajno zaščito vašega objekta.
Več oglasnih sporočil ...
Kazalo