Gospodarstvo

Poudarki

  • Poslovanje "luških gazd" je bilo v preteklem letu pod drobnogledom tako finančne uprave kot inšpektorata za delo, pri čemer sta oba organa ugotovila nepravilnosti.
Luka Kope
Kljub številnim nepravilnostim in nezakonitostim, ki so jih organi odkrili v poslovnem modelu IPS, ostaja realnost delavcev nespremenjena. Foto: BoBo
Miro Cerar
Lani poleti je predsednik vlade v državnem zboru dejal, da se mora poslovni model Luke Koper spremeniti v smer zaposlovanja delavcev, ki jih Luka potrebuje, a nedavni odgovor vlade na pobude parlamentarne komisije za nadzor javnih financ kaže, da je vlada do zaposlovanja delavcev vendarle zadržana, saj poudarja, da nima pravnih vzvodov, s katerimi bi Luki to zaposlovanje omogočila. Foto: EPA
Žerjav v Luki Koper
V Delavski svetovalnici opozarjajo na oglas v Srbiji, kjer tamkajšnja agencija išče delavce za Luko Koper po urni postavki 3,3 evra. Foto: BoBo

Dodaj v

Pozabljeni delavci "luških gazd": 360 ur na mesec in plačilo "na roko" ostajata naš vsakdanjik

Tudi po menjavi uprave težave ostajajo enake
18. januar 2018 ob 18:36
Koper - MMC RTV SLO

"Za nas ni nobenih sprememb. Še vedno delamo vsak dan dvanajstke in še vedno izvemo, kdaj moramo priti na delo, dve uri pred izmeno," pripoveduje delavec, ki prek podjetja IPS dela v Luki Koper. Tako kot večino njegovih kolegov ga je strah, da bodo, potem ko je bil njihov položaj med menjavo uprave v ospredju, znova pozabljeni.

Več kot leto dni od ugotovitve inšpektorata pri enem izmed izvajalcev pristaniških storitev oziroma "luških gazd", kot jim pravijo delavci, da gre za posredovanje delavcev in ne storitev, se položaj za preostale delavce IPS-a ni bistveno spremenil. Luka Koper je sicer prekinila sodelovanje s tremi podjetji, ki so se znašla pod drobnogledom inšpektorata, tako da so ti delavci prešli pod novega "gazdo", medtem ko drugih bistvenih sprememb ni bilo.

"Decembra sem opravil nekaj več kot 300 ur, vse v dvanajsturnih izmenah, nekateri moji kolegi pa so delali tudi 360 ur," pripoveduje eden izmed delavcev IPS-a in poudarja, da kljub medijski pozornosti, ki so je bile deležne nepravilnosti in nezakonitosti okoli podjetij IPS, zanje bistvenih sprememb ni. "Edina sprememba je v tem, da imamo zdaj zagotovljen počitek med posameznimi izmenami, medtem ko se je v preteklosti dogajalo, da smo se po štirih urah morali vrniti na delo."

Klic na delo dve uri pred izmeno
A to je skromna sprememba, glede na to, da delavci ne vedo, kdaj bodo morali naslednji dan na delo, saj jih "gazda" o tem obvesti uro ali dve, preden se njihova izmena začne, medtem ko plačilo ostaja deljeno na osnovo, ki znaša minimalno plačo, preostanek pa jim "gazde" bodisi izplačujejo v gotovini bodisi prek izplačevanja dnevnic ali stroškov prevoza na delo, kar je, kot smo pred časom že poročali, sestavni del poslovnega modela IPS-ov.

Poslovanje "luških gazd" je bilo v preteklem letu pod drobnogledom tako finančne uprave kot inšpektorata za delo, pri čemer sta oba organa ugotovila nepravilnosti, tako je finančna uprava ugotovila, da podjetja IPS poslujejo tudi z verigami podizvajalcev, pri čemer zadnji v verigi dviguje nedokumentirano gotovino, ki služi za plačilo delavcev ali provizij. O problematiki pa je dvakrat razpravljala tudi parlamentarna komisija za nadzor javnih financ.

Tudi upravno sodišče pritrdilo inšpektoratu
Prav tako je upravno sodišče pritrdilo inšpektoratu za delo, da je šlo v primeru družbe Encon za posredovanje delovne sile, na kar so v Luki Koper odgovorili, da gre le za ugotovitev na konkreten primer, a kot opozarjajo v Obalni sindikalni organizaciji KS 90 (OSO KS90) in Delavski svetovalnici lahko upravičeno domnevajo, da bi bile podobne ugotovitve tudi pri ostalih IPS-podjetjih, ki poslujejo po podobnem poslovnem modelu.

Ne nazadnje je tudi posebna revizija poslovnega modela IPS, ki jo je opravila revizijska hiša PwC, opozarjala na pravna tveganja zlasti z vidika zahtevkov za neporavnane davke in prispevke delavcem, pri katerih obstajajo elementi delovnega razmerja. Revizorji so tudi ugotavljali, da ni finančnih utemeljitev poslovnega modela. Izsledki posebne revizije so bili tudi eden izmed očitkov nekdanji upravi, ki so jo nadzorniki tik pred iztekom lanskega leta tudi razrešili.

Vlada: Nimamo pravnih vzvodov za zaposlovanje
A če je tudi predsednik vlade še lani poleti dejal, da bi Luka Koper morala spremeniti poslovni model tako, da v večji meri sama zaposli pristaniške delavce, ki jih potrebuje, pa je vlada po menjavi uprave do zaposlovanja delavcev precej bolj zadržana. Tako je v odgovoru vlade na pozive parlamentarne komisije za nadzor javnih financ navedeno, da je Luka Koper javna delniška družba, ki je zavezana vsem delničarjem na podlagi načela enakopravnosti. "Vlada kot delničar Luke Koper nima dodatnih pravnih vzvodov, ki bi omogočili Luki Koper, da neposredno zaposli pristaniške delavce, ki delajo prek izvajalcev pristaniških storitev."

Obenem je vlada poudarila tudi, da mora vsak delodajalec javno objaviti prosto delovno mesto, pri čemer mora upoštevati prost dostop vseh do zaposlitve, a sindikati ob tem opozarjajo, da bi bil lahko pri zaposlovanju kriterij tudi izkušnje, ki jih imajo delavci IPS v nekaterih primerih dovolj, "da bi izpolnili celotno svojo delovno dobo", kot se je slikovito izrazil Damjan Volf iz OSO KS 90.

V Srbiji iščejo delavce za Luko Koper
Goran Lukić iz Delavske svetovalnice pa je opozoril, da je bil v Srbiji pred dobrim mesecem dni objavljen oglas, kjer agencija za posredovanje dela išče delavce za vožnjo tovornjakov na območju Luke, pri čemer jim agencija ponuja 3,3 evra na uro, od delavcev pa pričakuje, da bodo v treh tednih delali po 6 dni na teden in v tem času opravili 220 ur dela, četrti teden pa bodo prosti.

Tudi delavci IPS-a, ki trenutno delajo v Luki, opozarjajo, da se povečuje število novih delavcev iz Bosne in Hercegovine ter Srbije, pri čemer jih skrbi, ali bodo ti delavci dobili prednost pred njimi, ki v Luki delajo že 20 let ali več. Predvidene nove zaposlitve so sicer predmet poslovnega načrta Luke, ki pa tudi zaradi menjave uprave še ni bil sprejet. Predsednik konfederacije KS90 Peter Majcen pa je ob tem dejal, da ne bodo dopustili, da se na že ugotovljene nepravilnosti in nezakonitosti v tem poslovnem modelu pozabi.

Inšpektor delavcu: Lahko si lovil brancine
Obalni sindikati in Delavska svetovalnica zato pričakujejo, da bosta finančna uprava in inšpektorat za delo nadaljevala preglede poslovanja IPS-podjetij v Luki Koper in ugotavljala nepravilnosti v poslovnem modelu "socialnega dampinga", kot je poudaril Damjan Volf. Goran Lukić pa pričakuje, da bodo pri inšpektoratu opravili postopke ugotavljanja posredovanja delovne sile pri vseh IPS-ih sočasno, saj se v nasprotnem primeru zgodi le to, da Luka z IPS-om sodelovanje prekine, delavci pa so potem prepuščeni drugim "gazdam", prek katerih opravljajo delo.

Lukić je ob tem dejal, da so sprožili tudi postopke zoper enega inšpektorja za delo, na katerega so se obrnili opeharjeni delavci IPS-a. Inšpektor je pritožbo delavca o pretiranih nadurah odpravil z utemeljitvijo, da je po evidenci, ki mu jo je posredoval delodajalec, opravljal le osemurni delovnik. Ko mu je delavec pokazal svoje evidence opravljenih ur, pa je podvomil o njih. Delavec ga je zato pozval, naj pregleda evidenco prihoda v Luko Koper, na to mu je inšpektor pripomnil, da to ne pomeni veliko, saj je delavec lahko tam "lovil brancine".

Tak odnos inšpektorjev, po mnenju Lukića, še dodatno sproža jezo med delavci IPS-a, obenem pa tudi nezaupanje v državne institucije, h katerim se že tako ali tako težko obrnejo po pomoč. Damjan Volf pa je ob tem poudaril, da se tudi sindikalno članstvo med delavci IPS-a povečuje in nekateri že pripravljajo tudi tožbe proti Luki Koper.

Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 18.01.2018 ob 19:16
Upam, da bodo privili pokvarjene inšpektorje in jim dali brco v rit, kajti takšni si ne zaslužijo delati v ustanovi v javnem interesu!
Daedalus
# 18.01.2018 ob 19:33
Ko mu je delavec pokazal svoje evidence opravljenih ur, pa je podvomil o njih. Delavec ga je zato pozval, naj pregleda evidenco prihoda v Luko Koper, na to mu je inšpektor pripomnil, da to ne pomeni veliko, saj je delavec lahko tam "lovil brancine".

Saj ni res...pa je, očitno, žal. Ne veš, ali bi se smejal ali jokal.

Sicer pa bogve kaj vse je zadaj, in kakšne lovke imajo "gazde" ter česa vsega so sposobni (indirektno). Mislim, da brez res konkretnih groženj IN podkupnin ne moreš imeti takega vpliva.
KPRAA
# 18.01.2018 ob 19:21
Slovenija sama sebi uničuje gospodarstvo, ker so bolj pomembni politični nastavljenčki, kot pa strokovnjaki.
penzl
# 18.01.2018 ob 19:16
Kot je bilo predvideno, je bila menjava uprave zgolj politične narave v zvezi z 2. tirom, problem IPS-jev pa je bil zgolj krinka.
KdoJeDarthVader
# 18.01.2018 ob 19:27
Mafijska sprega, ki ima globoke korenine...
Bivši uporabnik
# 18.01.2018 ob 19:17
Nenazadnje je tudi posebna revizija poslovnega modela IPS, ki jo je opravila revizijska hiša PwC opozarjala na pravna tveganja zlasti z vidika zahtevkov za neporavnane davke in prispevke delavcem, pri katerih obstajajo elementi delovnega razmerja. Revizorji so tudi ugotavljali, da ni finančnih utemeljitev poslovnega modela.

In če je bil to eden od očitkov zamenjani upravi, zakaj se v tem pogledu po zamenjavi ni zgodilo nič?
Bivši uporabnik
# 18.01.2018 ob 19:23
Cerar se pa pretvarja da nic ne more ker on ni ljudi nastavil na sdh.... hahaha v posmeh vsem v luki koper in v kopru, briga ga vazno da so zepi prijateljev smc polni
Ampak kar volis to imas
ajvard
# 18.01.2018 ob 20:11
Delavec ga je zato pozval, naj pregleda evidenco prihoda v Luko Koper, na to mu je inšpektor pripomnil, da to ne pomeni veliko, saj je delavec lahko tam "lovil brancine"

zakaj tega inšpektorja ni usekal okol kepe?
in potem še enkrat za vsak slučaj, če ni v prvo razumel sporočila!
DrKult
# 18.01.2018 ob 19:38
Prekarno zaposlovanje je največji problem v Sloveniji. Inšpektorji nimajo nobenih pooblastil za ukrepanje, lahko samo opozarjajo na nepravilnosti in naredijo zapisnik. Za iti na sodišče rabiš konkretno količino denarja, poleg tega ima delodajalec pravno gledano neskončne možnosti finančnega mozganja. Če te tekom čakanja na sodišče odpusti, bo sicer 100% izgubil, vendar se temu preprosto izogne tako, da te na urnik piše 1x na mesec, tako da ti izplača 40 eurov, prispevki pa mesečno nanesejo cca 350eur. Z legalnega vidika glede tega sploh ni vprašanja - Zakon o delovnih razmerjih jasno navaja, da mora biti med delavcem in delodajalcem sklenjena pogodba o zaposlitvi, v kolikor obstajajo elementi delovnega razmerja. Rešitev je popolnoma preprosta - država da delovnim inšpektorjem pooblastila, da oglobijo delodajalce ob prvi zaznani kršitvi in v imenu delavca vložijo tožbo v trenutku, če kršitev delodajalec ne odpravi. 1 2 3 bi bilo vse v najlepšem redu.
SamoRes
# 18.01.2018 ob 20:35
v Srbiji pred dobrim mesecem dni objavljen oglas, kjer agencija za posredovanje dela išče delavce za vožnjo tovornjakov na območju Luke, pri čemer jim agencija ponuja 3,3 evra na uro

Danes je bilo po tv, da se vrši pritisk delodajalcev na vlado po uvažanju tujcev.
Namesto da bi dvignili plače Slovencem, se bo uvažalo Srbe, Romune, Bosance in ostale, ki bodo sužnji namesto naših.
Majestic12
# 18.01.2018 ob 20:07
Nič novega v Republiki Bananistan. Zdaj bojo šli v Srbijo po nove reveže, ki jih bojo lahko nategovali.
Tuemsi
# 18.01.2018 ob 20:08
Hehehehheheheeh, lovil je brancine. Kam smo mi prišli.... kdo bo še to prenašal..
boro007
# 18.01.2018 ob 19:33
In to v državnem podjetju... Ne čudimo se kasneje ko bo to postajala vse bolj stalna praksa...

Luka Koper je sicer prekinila sodelovanje s tremi podjetji, ki so se znašla pod drobnogledom inšpektorata, tako da so ti delavci prešli pod novega "gazdo", medtem ko drugih bistvenih sprememb ni bilo.


Preimenujemo ime podjetja in voila, povsem novo zelo pošteno in skrajno humano podjetje - Z enakim starim lastnikom oz. gazdo. Kdaj se bo našel nekdo ki si bo upal lastnike teh podjetij poimenovati poimensko in ne bomo skrivali identitete teh izkoriščevalcev za raznimi d.o.o.-ji?
kritik101
# 18.01.2018 ob 19:42
Če Luka Koper te ljudi zaposli, bo zaradi dodatnih stroškov, dobiček izpuhtel, pravzaprav lahko celo posluje negativno. To so njihove lastne besede in je razvidno tudi iz bilanc.
Torej pade razlog za gradnjo drugega tira, kar bi pomenilo grozen izpad kuvert tistim pri koritu. Vladi je tako največja prioriteta, da se ne spremeni popolnoma nič.
matevž perovec
# 18.01.2018 ob 22:59
na jesenicah v železarni delajo bosanci na turistično vizo-kaj pa to?
boro007
# 18.01.2018 ob 19:42
@ronzi

V republiki sloveniji se morajo vsi delodajalci držati delavske zakonodaje... In prav je da se delavci bunijo če se je njihov delodajalec ne drži. To da je večino teh delavcev verjetno iz naših južnih sosedskih držav ne izpodbija dejstva, da mora inšpektor za delo opraviti svoje delo korektno. A tega ni storil ker imajo očitno luške "gazde" dolge lovke.

Vsak pa moara jesti, in očitno je marsikdo pripravljen potrpet marsikaj... Zato je tu zakon, da preprečuje izsiljevanje močnejšega nad obupanim.
RJSlo
# 18.01.2018 ob 19:34
No ja. Že videno in doživeto. Inšpektorat ne opravlja svojega dela, povezani pa vsi, zavod, DURS, sodišče, Zavod za zdravstveno zavarovanje, itd. Model se samo prenaša s severa proti jugu.
moonylink
# 18.01.2018 ob 23:52
katastrofa...lovil brancine...in take naj bi scitili hrbet ubogim delavcem...kak frajer, dobesedno bruhanje mi gre
SamoRes
# 18.01.2018 ob 20:37
zozozo
# 18.01.2018 ob 20:29
To je že res višek. Ti delavci bi morali preprosto zablokirati vhod v Luko,..pa naj jih država ali uprava proba nasilno odstranit, če si upa

V Franciji so v tovarno namestili plinske jeklenke ko so hoteli odpuščat, pri nas pa samo gledajo.
zozozo
# 18.01.2018 ob 20:29
To je že res višek. Ti delavci bi morali preprosto zablokirati vhod v Luko, dokler se njihove zaposlitve in plače ne uredijo po zakonu. Pa naj jih država ali uprava proba nasilno odstranit, če si upa.
Hohštaplerija
# 18.01.2018 ob 23:54
Dobri so da zdržijo. Jaz priznam, da bi me verjetno pobralo tako ali drugače v 1 ali dveh letih. Če ne od fizične izmučenosti, pa od globoke eksistenčne krize, ker res ne vem komu na čast bi se hodil ubijat.

Ko bi vsaj imel na koncu zajeten kup denarja...
QUENDI
# 18.01.2018 ob 21:41
..... Lidia Glavina je nekaj jezikala o razlogih za zamenjavo uprave ......
.....Vlada kot delničar Luke Koper nima dodatnih pravnih vzvodov, ki bi omogočili Luki Koper, da neposredno zaposli pristaniške delavce, ki delajo prek izvajalcev pristaniških storitev........jih bomo pa delničarji Vlade na volitvah uporabili........
wax
# 18.01.2018 ob 19:42
Vsi že vse vemo in to že dolgo časa..

Bravo inšpektorji za delo!!

Upam, da vas tudi srečamo na kakšnem protestnem shodu naslesdji mesec..vi boste tam eni od najbolj upravičenih.
RJSlo
# 18.01.2018 ob 19:35
P. S. Vse to in še več so doživeli naši in turški gastarbajterji, npr. v ZRN.
Nikolaj
# 18.01.2018 ob 23:04
Ta članek je dokaz, da je v Sloveniji mafija in korupcija.
Žalostno, a resnično.
Delavec je vreden manj kot nič.
commodore
# 18.01.2018 ob 20:45
tudi to je naša "izjemno delovna javna uprava"!
samogledam
# 19.01.2018 ob 15:51
Vsi vedo za sivo ekonomijo...na roke...v Drzavnih podjetjih...inšpektorji pa grozijo z globo upokojeni cistilki za prigaranih 200€ na mesec, ker se reva ne more z 400€ pokojnine prebiti skozi mesec.
tore
# 19.01.2018 ob 12:25
da je bil v Srbiji pred dobrim mesecem dni objavljen oglas, kjer agencija za posredovanje dela išče delavce za vožnjo tovornjakov na območju Luke,

Imamo 85 000 brezposelnih, pa ni nikogar primernega za delo v LKP. Zakaj delavci IPS imenujejo svoje šefe gazde. Ker je to njihov jezik. To pomeni cca 1000 tujih delavcev.
To ne more bit normalno, tukaj je nekaj zelo narobe. Očitno je SLO sistem za brezposelne izgubil stik z realnostjo. Ministrica ga pa še poslabšuje ko lajša pogoje za izbris iz seznama brezposelnih.
6/2008 = 63000 tujcev
6/2017 = 117000 tujcev
Isao
# 19.01.2018 ob 10:53
Na ozemlju RS morajo biti zagotovljene enake pravice za vse.
REsnica
# 19.01.2018 ob 10:08
inšpekcija raje lovi male zidarje in mehanike, ki se težko preživljajo... kot pa stebre naše ugledne demokracije!
m72
# 19.01.2018 ob 00:18
"Pozabljeni delavci "luških gazd": 360 ur na mesec in plačilo "na roko" ostajata naš vsakdanjik"

Takoj menjat vodstvo! Saj je bilo poslovanje z IPSi glavni razlog za menjavo prejšnjega, če se ne motim. Čeprav do takrat to ni nikogar motilo.

Problem je bil v tem, prejšnje vodstvo Luke ni bilo pripravljeno trositi bakšiša. Vemo komu.
nvk
# 18.01.2018 ob 22:51
Potrebno je gledati kako se dela na okoliških pristaniščih, ki so nam konkurenca, to je realnost in temu je treba prilagoditi zakonodajo, pa tudi če bo neka oblika trenutne IPS ureditve, samo na bolj pošten način z manj korupcije. To manjka v teh pompoznih novicah, več analize, da se lahko začne kakšna prava debata, vse ostalo je samo ideološko navijanje.

Delovska svetovalnica pa primarno itak služi uvoženim delavcem, včasih se res vprašam kako pogosto novinarji kofetkajo z nevladniki, da so tolikokrat po medijih.
tone7
# 18.01.2018 ob 21:43
Rudi to je DEMOKRATIČNA Slovenija. Kvazi inšpektorje nič ne moti moderno suženstvo
Njapo
# 18.01.2018 ob 21:34
To je bilo za pričakovati od naših sindikatov.....
Epafrodit
# 18.01.2018 ob 21:16
KPRAA: "Slovenija sama sebi uničuje gospodarstvo, ker so bolj pomembni politični nastavljenčki, kot pa strokovnjaki."

Po mojem ne gre samo domače politične nastavljenčke, čeprav ti z veseljem pristavljajo svoj piskrček. Zadeva je gotovo širša. Nemogoče je, da bi vse politične garniture, ki so SLO vodile po osamosvojitvi, same od sebe uspevale tako samouničevalno voditi državo kot jo v resnici so ne glede na politično barvo. Je v ozadju kakšen veliki načrt? Načrt, s tistimi pravimi strici iz ozadja (ne naši levi in desni amaterji), ki bi imel za cilj tako daleč destabilizirati SLO, da bi bila možna njena ozemeljska razdelitev in vračanje ustreznih delov v naročja zgodovinskih upravičencev ("razlaščencev") kot so Avstrija, Italija, Madžarska pa morda še kakšen kos "naša lepa"?

Sem preveč črnogled? Upam, da res pretiravam.
viljam_s
# 18.01.2018 ob 19:27
Luka Koper - še en bankomat za privilegirance iz Kučanovega F21. Izkoriščanje delavcev ni problem v kolikor gre za grajenje "demokratičnega socializma". Narod če stve to pozlatit. Gazde imajo imena in priimke - vendar se bojim, da so imena preveč povezana s prejšnjim sistemom, da bi bilo to dovoljeno objaviti na televiziji, ki jo obvladujejo te iste gazde.
alenka2012
# 19.01.2018 ob 15:45
No to je bil glavni izgovor, da so menjali uspešno vodstvo Luke Koper. IPS delavci so dejansko izkoriščani, gazde pa polni denarja in v avtih za 300.000€...s tremi avspuhi....problem je poleg izkoriščanja delavcev še veliko širši....male plače, denar v žep povzoročajo nizke vplačane prispevke in davke, večje socialne transferje drave družinam, zastonj malico v šolah, saj imajo delavci uradno nizke plače...to da se izkorišča uboge ljudi je v itneresu prav vseh in če se mene vpraša še dolgo ne bo reda....me prav zanima če ta čupa črna od direktorice DUTB Glavina katere edina sposobnost je slepa poslušnost politiki sedaj ukrepala in odstavila to novo upravo, ker ni uredila priblema IPS delavcev....ne bo...verjemite da ne...
Murpek
# 19.01.2018 ob 13:43
Sm pa pričakoval da bosta Glavina in Ilko kej zrihtala? Not.
ElTorro
# 19.01.2018 ob 12:06
@Jouža
Pozabil si:
- vlada ima možnost okrepiti inšpekcijski nadzor nad Luko Koper in za vse primere, ko gre za nezakonito posredovanje delovne sile izreči ustrezne globe, tam kjer gre za elemente delovnega razmerja pa odrediti zaposlitev in plačilo vseh davkov in prispevkov za nazaj.
zozozo
# 19.01.2018 ob 10:28
Če so snažilke v državnem zboru lahko zaposlene preko čistilnih servisov in zakonodajalec pravi, da je to OK,

Lahko oni govorijo, da je OK, pa vseeno ni OK.
siggi
# 19.01.2018 ob 07:09
Na koncu smo krivi tudi ljudje, ki se pustimo nategovat oz izkoriscat. Na zalost se bo vedno najdu bedak, ki bo delau za manj od predhodnika, s tem pa povzrocal skodo najbolj ogrozenim.
vranek
# 19.01.2018 ob 02:09
V vsaki firmi je treba upostevati naravo dela in zaposlovati racionalno. Namen firme ni zaposlitev ampak dobicek. Delovni proces in zaposlitve morajo biti optimizirane. Kako? Za to pa je uprava? Prav gotovo niso placani za to, da da jim po firmi plenijo horde nekih hrvaskih in srbskih gazd. Sramota, da se to sploh dovoljuje.
mikic007
# 19.01.2018 ob 01:09
Tako opevano podjetje, ki je vredno milijardne investicije, ne spoštuje delovnopravne zakonodaje. Če bi jih zaposlili, bi bil dobiček precej manjši, priskledniki pa bi dobili manj. Tudi če propade, takšna kot ta luka je, nima smisla..
Lupo
# 19.01.2018 ob 00:39
Zapufat rajo za "drugi tir", da bodo gazde več kasirali!
xerces8
# 18.01.2018 ob 22:32
"Vlada: Nimamo pravnih vzvodov za zaposlovanje"

Res škoda da so zakoni taki kot so. Ker zakonov se ne da spreminj... oh, wait!
RobiK3a
# 18.01.2018 ob 19:58
Brezveze in neumno je kriviti nekakšne inšpektorje. Oni delqjo po komandi oblasti.
Kriva je oblast, ki sistematično dovoli takšno poslovanje. Na isti način kot Luka Koper poslujejo Lek, Revoz, Goenje, Krka...
Zaposlenih imajo le 50 % delavcev, ostale najmajo preko takšnih inndrugačnih "gazd" .
Rugess Nome
# 18.01.2018 ob 19:44
ko se bo bosancem zmešal, pa boste bežali izkoriščevalci v kravatah
medo357
# 19.01.2018 ob 18:39
Glavno, da JS stavka.
amigo
# 19.01.2018 ob 17:13
Slovenija je nekak mafijski raj. V EU s strogimi zakoni in predpisi, ki veljajo predvsem za domačine. Za tuje mafijce povezane z domačimi mafijci zakoni ne veljajo. Dobiček pa si lepo razdelijo. To niso levičarji ampak kriminalci.
samogledam
# 19.01.2018 ob 16:10
Zakaj ne spisete in sprejmete zakona kot velja v Nemciji, da vsak lahko na mesec zasluzi 450€ brez da placa € davka tako tisti ki zasluzi kot tisti ki jih placa? S tem bi se izognili revscini in povecali priložnostno delo za vse ki hocejo delat in nudijo delo. Grozna zakonodaja in grozna drzava ki ne dovoli fizicnim osebam oglasevanja da si pomagajo iz revscine z delom.Ljudi silite v iznajdljivost, goljufijo in kriminal.Zalostno da se model izraza ze v drzavni firmi.
Kazalo