Izbor novice
Predsednik Pahor je povzročil precej ogorčenja in zgražanja, ko je na maturantski četvorki spomladi leta 2015 vzklikal: "Ajde, miška mala, gremo!" in "To mi deli". Foto: BoBo
Pahor je med svojimi dosežki še posebej ponosen na spomenik vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam. Foto: BoBo
S svojo zastavo je Pahor postal reden obiskovalec pomembnejših športnih dogodkov. Foto: BoBo

Dodaj v

"Pahor je v novem mandatu lahko le Pahor"

Začetek drugega predsedniškega mandata predsednika republike Boruta Pahorja
22. december 2017 ob 06:24
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Bom predsednik vseh, a se bom potrudil, da bo moj glas bolj slišan," je predsednik Borut Pahor povedal, potem ko so mu volivci podelili drug predsedniški mandat, ki ga bo začel na uradnih slovesnostih, ki bodo v petek in v soboto.

Borut Pahor bo svoj drugi predsedniški mandat začel s petkovo večerno prisego na slavnostni seji državnega zbora, ki ji bo sledil še sobotni opoldanski ceremonial z vojaškimi častmi. Tako bo po Milanu Kučanu postal prvi predsednik republike, ki bo na tej funkciji dva mandata.

Pahor si je, kot je sam razlagal, v prvem mandatu za cilje zadal povezovanje, sodelovanje in preseganje ideoloških delitev, kar se je večkrat odražalo v sprejemanju najrazličnejših kompromisov ali molku oz. redkobesednosti ob temah, ki bi lahko delile ljudstvo.

Najočitnejši kompromisi so bili njegovi predlogi kandidatov za pomembnejše državne funkcije, ki jih mora glede na pristojnosti, ki jih ima, predlagati predsednik republike. Pahor se je pred tem skoraj vedno posvetoval s celotnim parlamentom. Njegovi izbori pa so malo ustrezali vladajočemu delu parlamenta, malo opozicijskemu. Takšen primer so bili, denimo, predlogi za imenovanje petih novih ustavnih sodnikov.

Med poskusi za dosego sprave, ki so vsaj za zdaj v Sloveniji bolj kot ne sizifovo delo, je dejavno sodeloval pri prekopu žrtev iz Hude Jame ter pri postavitvi spomenika žrtvam vojn in z vojno povezanim žrtvam pri ljubljanskem parku Zvezda. To si je pripisoval za velik uspeh. Vendar z njim ni preveč spravno navdušil medsebojno najbolj oddaljenih polov slovenske politike, kar se je odražalo tudi v številnih negativnih javnih političnih odzivih na Pahorjev prvi predsedniški mandat tik pred predsedniškimi volitvami.

Na drugi strani Pahor, vsaj kar zadeva rezultate meritev javnih mnenj, ves čas velja za najbolj priljubljenega politika. Toda v javnosti so najbolj odmevali njegovi spodrsljaji ali pretirano razkazovanje lastne podobe na družbenih omrežjih ob številnih predsedniških dejavnostih. To so zaznali tudi tuji mediji.

Najodmevnejši spodrsljaj v prvem Pahorjevem predsedniškem mandatu, poleg precej neposrečenega imenovanja vodstva KPK-ja, je bil za številne zagotovo predsednikovo vzklikanje na maturantski četvorki spomladi leta 2015: "Ajde, miška mala, gremo!" in "To mi deli".

"Izrekel sem nekaj besed, za katere mi je bilo takoj žal. Kljub prešernemu vzdušju jih je bilo mogoče razumeti kot nespoštljive, zato se zanje iskreno opravičujem. Vedno sem se in se bom trudil biti spoštljiv do vseh ljudi. Kot predsednik republike se z vami zelo veliko družim, zlasti z mladimi, in zgodi se, da mi moja odprtost in temperament nista vedno v pomoč. Te besede na maturantski paradi to malo pojasnjuje, opravičuje pa nikakor ne. Potrudil se bom biti boljši. Tega ne morem zagotoviti, obljubim pa, da se bom potrudil. Hvala za vaše razumevanje," se je tedaj opravičeval Pahor.

Odsotnost v razpravah
"Poleg že večkrat izpostavljenih spodrsljajev v povezavi z rabo Instagrama in spodbujanjem mladoletnih plesalk na maturantskih prireditvah so njegov največji spodrsljaj predvsem njegova odsotnost v razpravah, ki delijo in pogosto vključujejo pozive k zmanjševanju pravic posameznih skupin ali pa celo nespoštovanju človekovih pravic in demokratičnih standardov, ker precejšnjemu številu prebivalcev in političnih akterjev to v danem trenutku preprosto ni ustrezalo," Pahorjev prvi predsedniški mandat ocenjuje politolog Tomaž Deželan.

"Namesto da bi deloval proaktivno in spodbujal k razpravam o tem, dejansko tudi bil moralna vest državljanov, je bil v teh razpravah po večini odsoten ali pa je čakal in reaktivno podal mnenje oziroma izjavo, ki je vse skupaj relativizirala in bila neoprijemljiva. Poleg tega je bilo njegovo izpolnjevanje kadrovske funkcije, tako v kontekstu uravnoteževanja kot v kontekstu končne izbire, na meji sprejemljivega, pri čemer gre še posebej omeniti kandidate za KPK in ustavno sodišče. Njegov največji uspeh je to, da mu je kljub simpatijam z desnice še vedno uspelo ohraniti precejšnjo podporo na levici. Tu govorim predvsem v kontekstu parlamentarnih političnih strank. Prav tako je funkcijo predsednika republike približal navadnim državljanom, to mu je treba priznati," še pravi Deželan.

Kaj naj bi Pahor počel v prihodnjem mandatu?
Pahor je po koncu drugega kroga volitev, ko je bilo znano, da je zmagovalcev predsedniških volitev, izjavil, da je njegova izvolitev signal, da si ljudje želijo nadaljevanja politike, ki jo je vodil do zdaj.

Zaradi besednega opotekanja ob pomembnih družbenih temah, kot so bili, denimo, begunska kriza ali referendumi, s katerimi se je skušalo omejiti pravice istospolnih, je napovedal, da bo v drugem mandatu pogosteje glasnejši pri aktualnih vprašanjih. Njegova stališča pa so bila v tednih med ponovno izvolitvijo in uradnim začetkom drugega mandata nekoliko izrazitejša. Denimo, ko je v primeru sirskega begunca Ahmada Šamija javnosti sporočil, da ne obstaja poseben interes, da ta ostane v Sloveniji, s čimer si je prislužil nekatere kritike.

"Pahor je v novem mandatu lahko le Pahor. Zato nikakor ne pričakujem drugačnega predsedovanja od tega, ki smo ga bili vajeni v preteklosti. Polnil bo vse medije in bil vseprisoten na državnih, lokalnih in društvenih dogodkih. Nadaljeval bo svojo permanentno kampanjo za svoj naslednji položaj, bo všečen, fotogeničen in sprejemljiv za večino, ne bo pa se izpostavljal v situacijah, ko bi ga določene skupine ali pa celo država kot celota najbolj potrebovale. Takrat bo modro motril razmere in bil preudaren v svojih potezah," o drugem mandatu Boruta Pahorja meni Deželan.

Predsednika republike pa tudi v tem mandatu čaka kar nekaj pomembnih odločitev. Med drugim bo moral okoli začetka poletja predlagati mandatarja nove vlade po državnozborskih volitvah prihodnje leto. Ob tem bo moral predlagati tudi kandidate za nove ustavne sodnike, za guvernerja Banke Slovenije in za predsednika Računskega sodišča.

Gregor Cerar
Prijavi napako
Komentarji
povratnik12
# 22.12.2017 ob 06:27
ja res je.... prejšen cel njegov mandat je bil kampanija za nov mandat
Fritz.si
# 22.12.2017 ob 06:35
Kakršni volivci, tak predsednik. Boljšega od faliranega predsednika vlade in wannabe burkeža si, kakor kaže, tudi ne zaslužimo.
marko5555
# 22.12.2017 ob 06:48
Imamo predsednika kakršnega si zaslužimo. Žal. In tudi nič ne moreš, če ti ni všeč. Spet, na žalost. Lahko se z njim ne strinjaš, lahko ga kritiziraš a vse to je le brca v meglo. Njegovo sklepanje kompromisov, izpostavljanje v javnosti, bežanje od odgovornosti je bilo v prejšnjem mandatu zgolj predvolilna borba. Njegov predvolilni boj je načrtno trajal vsa leta njegovega mandata. Sedaj, ko se mu ni treba boriti za nov mandat in za nove funkcije ne bo potreboval glasov volilcev bo še bolj meglen in še bolj neprimeren. Žal. Vse kar lahko naredimo je, da počakamo do naslednjih volitev. Preživeli smo že slabše dni pa bomo tudi njega. Je pač Pahor oziroma največkrat samo "pahor".
luckyss
# 22.12.2017 ob 07:28
Predsednik države je pač slika ljudstva...
Podobno kot lahko po štirinožnem prijatelju sklepaš na karakter lastnika..
jezevec
# 22.12.2017 ob 06:48
Predvsem bo za teh 60 mesecev POKASIRAL svojih cca 300 jurjev. In to je tisto edino, zaradi česar si na tej funkciji. Vse ostalo je blablabla.
Ampak je pa za vse nas bolje, da ždi na tej v bistvu popolnoma brezvezni funkciji in s tem ne dela štale na kakšni bolj pomembni funkciji.
Joker
# 22.12.2017 ob 08:50
Vedno sem se in se bom trudil biti spoštljiv do vseh ljudi.

Če bi bilo to res, bi že zdavnaj spokal iz politike.
oliva
# 22.12.2017 ob 10:10
Zame je pa blefer in lisac, ki se kao distancira oz. daje glavo v pesek, nič ne ve, nikoli in nikjer ga ni zraven, a 30 let (!!) v politiki, na najvišjih (!!) položajih.
anibidar
# 22.12.2017 ob 10:01
Zame je še naprej prevarant, ki je izdal svoj narod!
zapravico
# 22.12.2017 ob 07:55
A pol ne bo nič več “miška to mi deli“
aktivist
# 22.12.2017 ob 06:33
Clovek kompromisov. Ce bo situacija v drzavi slaba, bo sklepal kompromise tudi s Hitlerjem in Stalinom. Kamor bo pac veter pihal, samo, da ostane na polozaju.
oliva
# 22.12.2017 ob 10:24
"Vsaj škodljiv ni bil na tej funkciji..."

:))

Ni čudno, da imamo, kar in kot imamo, če ne štekate odgovornosti.
Da je človek na ODGOVORNEM položaju odgovoren.
Da ne dobi za slabo ali katastrofalno delo nagrade, pač pa nogo.
k.u.j.o.
# 22.12.2017 ob 09:30
Moje skromno mnenje je, da si Pahor ni zaslužil ponovne izvolitve.

Vsi jamramo, kako so nam pokradli državo, kako so nam zbirokratizirali državo itd.

Pahor pa je v politiki že skoraj 30 let in že zaradi tega, je soodgovoren za stanje v naši državi.

TEŠ 6, NLB in Simona Dimic itd.... To je le nekaj afer, kjer je bil posredno povezan, saj je tako ali drugače tem ljudem omogočal, da so bili kjer so pač bili...

Govori, da on združuje, nasprotno on razdvaja narod, kakor to počne Janša.

Jaz do takega človeka, ne morem čutit spoštovanja, pa čeprav predsednik.
montebuba
# 22.12.2017 ob 08:49
Torej klovn ja...
mostnica
# 22.12.2017 ob 11:43
Redkokateri predsednik države na svetu slavi izdajalce lastnega naroda. Perverzno in skrajno žalostno.
dejneseri
# 22.12.2017 ob 10:57
pahoror...

ko nekateri omenjate, da itak nima nobene moci... dejansko je predsedniska funkcija bolj protokolarne narave, a je hkrati tudi zelo simbolna.

in ce predsednik verjame v iluzijo, da je lahko predsednik vseh, tako da se poklanja enkrat partizanim drugic kolaborantom, potem je zgresil poklic (ta poklic pri nas se ni legaliziran).

in ko govori, da je nepoliticen, se ali debelo laze ali pa nima pojma o tem, kaj politika je.
v vsakem primeru s tem izdatno prispeva k razvrednotenju politike.

ce bi razumel funkcijo predsednika, bi s svojimi ravnanji in besedami zagovarjal clovesko, inkluzivno, solidarno druzbo, neki temeljni "prav".

ce pa seveda zeli ugajat vsem in vsakomur, potem ne more imeti mnenja in stalisca.

in tako je poleg politicne razvrednotil tudi simbolno funkcijo predsednika republike.

hvala vam, ki ste ga izvolili.
mostnica
# 22.12.2017 ob 06:43
Zagovornik narodnih izdajalcev.
qwertz
# 22.12.2017 ob 12:59
Ljubi moji, ne delajte si utvar... tudi če bi imel bivši enopartijski sistem bi na vodilnih političnih položajih in v parlamentu imeli 99% istih ljudi. Le da se ne bi prepirali ampak bi trobili v isti rog...
johndeer
# 22.12.2017 ob 11:55
Imaš delavca v podjetju, ki nič ne dela, pa se tolažiš kot nekaj komentatorjev: Vsaj škode ne dela ;)
oliva
# 22.12.2017 ob 10:17
oliva
# 22.12.2017 ob 12:58
"Jokajte še 5 let, a boljšega predsednika SLO do danes ni imela. "

Ne bomo jokali (lol), bomo pa skoraj gotovo čutili vse večji odpor.
Ja, tako vas meni kar nekaj, glede na osvojene % pa vas ni prav veliko.
3010eur
# 22.12.2017 ob 10:49
Mene zanima kakšen je Pahor, "ko ugasnejo žarometi." Po moje že toliko časa "igra", da se še sam več ne najde, ne doma, ne sam, ne pod žarometi. Morda je tako še bolje, mati narava ga je obvarovala najhujšega. Videti svojo "temno stran" na takem nivoju, po tolikih letih "igranja", pretvarjanja, zna biti usodno.
Gastrbajtr
# 22.12.2017 ob 10:43
"Bom predsednik vseh, a se bom potrudil, da bo moj glas bolj slišan,"

Kaj to pomeni, da bo naslednjih 5 let z bolj globokim glasom govoril?
oliva
# 22.12.2017 ob 10:04
"pahor je še predober za slovence"

Odvisno za katere.
Za tisto večino, ki ga ni izvolila?
oliva
# 22.12.2017 ob 10:02
@k.u.j.o.:
"Moje skromno mnenje je, da si Pahor ni zaslužil ponovne izvolitve.

Vsi jamramo, kako so nam pokradli državo, kako so nam zbirokratizirali državo itd.

Pahor pa je v politiki že skoraj 30 let in že zaradi tega, je soodgovoren za stanje v naši državi. ..."

Se strinjam.
Nikakor ne pripustimo svežine in pretoka, hkrati pa jamramo o starih stricih, navezah itd.

"... S 26 leti je postal najmlajši član centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije, nato pa še član njegovega predsedstva. ..."
cairns
# 22.12.2017 ob 09:44
"Pahor je v novem mandatu lahko le Pahor"

Očitno je bil v prejšnjem mandatu le Janša.
kukalo
# 22.12.2017 ob 12:18
Lahko se trudi kolikor hoče pri meni bo le senca predsednika...on je kar precej zafural Slovenijo.
ibi ius
# 22.12.2017 ob 11:58
Ha ha ha ha ha. Zdaj ko ne rabi več glasov, ker ne more več kandidirati.

Boljše da je tiho, ker itak nima nič pametnega za povedat.
svabo
# 22.12.2017 ob 08:46
Slovenci si ga res zasluzijo. Tocno to ke kar imajo najraje. Zemljica z Blejsko salamco....
AMFIBIJA
# 22.12.2017 ob 06:57
Borka Pohar

ESTRADNA

Potožila se je manekenka,
češ da prva ni več na estradi,
nimajo da več tako je radi,
druga da v ospredje sili ženka.

Šef jo gledališki zanemarja,
z drugo se skrivaj o poslih meni,
kot da slabi so nastopi njeni,
manekenka jezno zdaj poudarja.

Z novo ni nobene primerjave,
naša se umetnica togoti,
češ ljudje zapadli so slepoti,
vse pa črne so ponoči krave.

Nova ni umetnica estradna,
imitatorka je in še slaba,
to estrade grda je zloraba,
se forsira tisto, ki je zadnja.

Zadnja v gledališče se podala,
ni postavna, nekam križem gleda,
ni šarmantna, vsa je sivo bleda,
zanjo kvečjemu je vloga mala.

Manekenki to ne gre pač v glavo,
le kako jo takšna prehiteva,
ki deluje nebogljena reva,
a zasenčila bo njeno slavo.

To pove iz kota šepetalec
končno manekenki nastrojeni,
od zavisti vsej v obraz zeleni,
in uperi vanjo svoj kazalec:

Manekenka, ti si brez občutka,
ne razumeš, kaj je gledališče,
menedžer kar hoče, si poišče,
saj razumeš, ker si sama lutka.
Krimsky
# 22.12.2017 ob 06:54
Spoznanje je sicer tragično …
~
… a boljšega niti nimamo, niti ga ne rabimo.

Si predstavljate, da bi se pojavil nek 'drugi Kristus' ...
Naj ga izvolimo za predsednika?
Bog ne daj …
opusdei
# 22.12.2017 ob 06:38
K sreči je to zadnjih pet let.Kaj bo pa pol?
qwasyx
# 22.12.2017 ob 15:22
da si všečen vsem...,. moraš biti iluzionist in preprosto sam verjeti v vse prevare in laži
poharc
# 22.12.2017 ob 13:51
Borut, predolgo ga že serješ, da bi ti verjel, da od zdaj naprej ne boš več sral.
artoum
# 22.12.2017 ob 13:32
povratnik12
ja res je.... prejšen cel njegov mandat je bil kampanija za nov mandat

se kar strinjam . sedaj si bo cel mandat pripravljal teren za novo funkcijo. le kaj bo počel po tem mandatu? verjetno bo najbolj lagano v evropskem parlamentu.
wisan
# 22.12.2017 ob 11:08
Kaj je zdaj Pahor: je predsednik republike Slovenije ali je kralj Kraljevine Slovenije ?
mikic007
# 22.12.2017 ob 08:19
@majwill

V bistvu ni napak. Kongresni trg je tlakovana površina, zraven pa leži park zvezda. Dotični spomenik leži bližje parku zvezdi kot kongresnemu trgu..
HOR
# 22.12.2017 ob 17:41
Pahoror šov se nadaljuje...
generacija56
# 22.12.2017 ob 12:39
Nekatere sem zelo prizadel, vidim...
Verjetno kar v hiši...

Predsednik, kot vrhovni poveljnik oboroženih sil, je najbolj odgovoren za suverenost države.
Pa smo jo izgubili. In jo gubimo naprej. Vsak dan. A niti pisne ne!
O detaljih ne bi, ker bo polemika zašla a vsak, ki komentira tukaj, ve kaj se dogaja.
Od Ameriške vojske na Počku, do uklanjanju NATO na račun suverenosti.
Vsi svetovni mediji so polni člankov o podkupninah, ki jih prejemajo države, da glasujejo po volji ZDA... Pa spet ne pisne... Suverenost, nacionalni ponos, kaj je to?
V državi se odvijajo tektonski premiki, zdravstvo, sociala, pravice delavcev, kriminal...
Posebno kriminala v Sloveniji sploh ni! Štefanec? Kje ga je našel? Kaj ta človek v Sloveniji sploh počne, razen da nadleguje zaposlene? Antikorupcijska komisija je ista brezkoristna figura, kot Pahor...
Njegov glas se bo slišal?
Kje, maturanti so še pol leta v šoli....
oliva
# 22.12.2017 ob 12:05
@7up:
"Kdo ga pa lahko odstavi med mandatom? Ali vam je sploh približno jasna funkcija predsednika v RS?"

Med drugim Impeachment?

Proti Türku sta ga vložila sds in sls
("Impeachment" ali še en politični proces?)
aktivist
# 22.12.2017 ob 12:03
@7up

Ne pozabi. Naklonjenost sodnikov si je tudi pridobil na obeh straneh - SMC in SDS. Fant se je zavaroval z volitvami. Ce bo Hitler hotel zavzeti Evropo bo tudi z njim sklenil pakt in bo sodeloval. To je bil point mojega komentarja. Kar si si pa ti tolmacil je pa drugo.
speedmiška
# 22.12.2017 ob 11:18
To, to, to mi delaj miško.
Gastrbajtr
# 22.12.2017 ob 10:51
Zdej ma 5 let časa, da nam vrne 300 mio €, ki jih je šenkal Grčiji. Če se že tako rad kaže v lepi luči, bi lahko z javnim pritiskom vsaj šoloobveznim otrokom spedenu cenejšo malico.
k500
# 22.12.2017 ob 09:32
"Pahor je v novem mandatu lahko le Pahor"
he,he, po 1. delu, pride na spored 2. del.

https://www.youtube.com/watch?v=Bo3a7Kkj
LBQ
https://www.youtube.com/watch?v=aqpFmg_N
ciE
https://www.youtube.com/watch?v=hQfSqGeP
NbM
https://www.youtube.com/watch?v=dumKI1p0
1bU
https://www.youtube.com/watch?v=_vb2hpXI
Zk4
https://www.youtube.com/watch?v=-wcDtcTgSl0
aktivist
# 22.12.2017 ob 12:00
@7up

Tezko napovedujem kaj bo v prihodnosti, zato oba tezko sodiva kaj bo. V primeru vojne te lahko odstavi skoraj kdorkoli s pomembno funkcijo. V primeru, da predsednik krsi nekaj, kar ni skladno z ustavo pa ga lahko odstavi in mu sodi US (predlog vedno pride iz DZ). Pa ne pozabi na moč ljudstva. Tudi protesti znajo odnesti stolcek marsikomu. Ali pa ga vsaj prisilijo v odstop.
Gastrbajtr
# 22.12.2017 ob 10:53
Začeti je torej treba iz nič. A najprej se mora Slovenec RESNIČNO soočiti s stanjem v katerem smo. To pa 90% Slovencem ni všeč in NOČE videti...

Realni sektor se je že soočil, samo še javni se mora, pa smo na konju.
themetun
# 22.12.2017 ob 10:15
To naj bi bil objektiven članek? Bljah pa tak novinar.
7up
# 22.12.2017 ob 09:10
Aktivist

Ne! Napisal si eksplicitno, da bo v prihodnosti sklepal kompromise, da se bo ohranil na položaju. No pa nam razloži, kdo ga lahko odstavi, če ne bo sprejemal kompromisov? Bo šlo?

Ce bo situacija v drzavi slaba, bo sklepal kompromise tudi s Hitlerjem in Stalinom. Kamor bo pac veter pihal, samo, da ostane na polozaju.
Simon_Marini
# 04.01.2018 ob 08:57
Diplomirani politolog, ki ne ve, kaj funkcija predsednika ( tudi v Sloveniji ) pomeni. Ni kaj, sanje slovencev so pač čudne, kot sanje ponavadi so. Le kdaj se bomo zbudili?
gesan
# 23.12.2017 ob 08:27
"Pahor je v novem mandatu lahko le Pahor"
.....................................
Eh bejž ga no!
Kakšna izjava...
A to je direkt iz bojlerja priteklo?

Kaj pa je bil prej? kaj pa je bil kot prasednik vlade?

Vse kar ta človek je to, da zna šarmirat naivje.
Mene ne more!

In to je to!
Za mene je ta država en pfuj&pfej zaradi takšnih neodgovornih kretenov, ki niso psosobni dojet praktično ničesar kar se lastnega čuta za odgovornost tiče.

Mogoče je dober za kakšnega filmskega glumača. Ne vem.
Ma za odgovorno politično osebo na položaju, je pa popolno nesposoben!

Na zdravje neumje!
PA srečno!
Ob takih voditeljih je potrebujete več kot pa pameti!
wisan
# 22.12.2017 ob 19:17
Pahor je živi dokaz za to, da Slovenija predsednika sploh ne rabi. In enaki dokaz bi bil tudi Türk in Angelca in vse tiste politične "Špelce".
Kazalo