Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.5 od 40 glasov Ocenite to novico!
Peter Prevc
Slovenska zimska reprezentanca je bila najuspešnejša v sezoni 2013/2014, ko je na velikih tekmovanjih osvojila kar devet medalj - osem na olimpijskih igrah, deveto pa je na svetovnem prvenstvu v poletih osvojil Peter Prevc. Foto: Urban Meglič
Žan Košir
Žan Košir je letos nastopil le na Rogli, kjer je bil tretji. Foto: www.alesfevzer.com
VIDEO
St. Moritz: Podelitev zla...
VIDEO
Zlata Ilkina vožnja na sm...

Dodaj v

Najslabša slovenska zima na velikih tekmovanjih v desetletju

Kolumna Slavka Jeriča (161)
20. marec 2017 ob 08:37
Ljubljana - MMC RTV SLO

Do konca zimske sezone v svetovnih pokalih je le še slovenski vrhunec v Planici, kar je primeren čas za analizo nastopov slovenskih športnikov v zimskih športih.

Pretekli meseci so slovenskim navijačem ponudili precej razlogov za dobro voljo. Ilka Štuhec, Domen Prevc, Boštjan Kline in Anamarija Lampič so se veselili prve zmage v svetovnem pokalu, na najvišjo stopničko pa sta stopila še Peter Prevc in Filip Flisar, že vajena premagovanja konkurence.

Precej manj zadovoljstva pa prinaša pregled uspehov slovenskih športnikov na svetovnih prvenstvih.

Vrhunec je bil nedvomno nastop Ilke Štuhec na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu, kjer je osvojila zlato snežinko. To pa je bila tudi edina medalja slovenskih športnikov na svetovnih prvenstvih, kar je najslabša žetev v zadnjem desetletju - vse od olimpijskih iger v Torinu 2006, kjer slovenski športniki niso osvojili niti ene medalje.

Zlato obdobje se je začelo leta 2011, ko so medalje osvajali smučarji, deskarji, skakalci in tekači. Skupaj so osvojili kar šest medalj, s čimer je bil prejšnji slovenski rekord treh medalj podvojen. V naslednji večji sezoni 2013 (enkrat na štiri leta imajo velika tekmovanja le biatlonci in skakalci, zato te sezone nimajo enake teže) se je število povzpelo na sedem, leta 2014 pa kar devet, enak zanos je ostal tudi leta 2015 z osmimi medaljami). Zdaj v predolimpijski sezoni je po medalji posegla le Štuhčeva, kar je izrazit korak nazaj (podrobnosti so v spodnjem grafu).

Napredek so pokazali le alpski smučarji. Tina Maze je vlogo prve violine uspešno predala Ilki Štuhec, reprezentanca pa se lahko pohvali s tako širino, kot je ni imela še nikoli. Pri smučarjih skakalcih je v slovenskem bumu glavno vlogo uspešno opravljal Peter Prevc. Njegov korak nazaj je kriv, da letos ni medalj, a najstarejši od bratov Prevc je bil edini, ki je držal stik z elito od prve do zadnje tekme. Preostali fantje so v delih sezone občutno bolj nihali.

Največji korak nazaj so prikazali deskarji in biatlonci. V obeh taborih so bili resda skorajda celotno sezono prikrajšani za najboljšega moža (Žan Košir in Jakov Fak), a ne gre pozabiti, da so se, denimo, še pred tremi leti na Rogli kar štirje deskarji prebili v četrtfinale, danes pa je najboljši v seštevku paralelnih disciplin Rok Marguč šele na 20. mestu.

Tekaški vrhunec je bila nedvomno zmaga mlade Lampičeve v zelo okrnjeni konkurenci. A zmaga je zmaga in se ji ne sme gledati v zobe, nikakor pa ni bila tako resen temelj, da bi trener Stefano Soracco lahko realno napovedoval medaljo. Ta je bila v Lahtiju tako oddaljena, kot je oddaljena sosednja galaksija Andromeda. Je zelo daleč, a vse bližje, le da je hitrost približevanja sila počasna. Smučarski teki so tako specifičen šport, kjer so napredki in preboji v slogu skakalnih in Domna Prevca pač nemogoči.

In tu je še osamljeni jezdec grbin in mojster prerivanja Filip Flisar. V turbulentni sezoni je bil popolnoma v ozadju, pa dvakrat zapored na vrhu, na svetovnem prvenstvu je spet prikazal odlično formo. Čeprav ima na velikih tekmovanjih "le" eno medaljo, je večkrat dokazal, da je mož za velike tekme. Na teh vedno najde največ motivacije in izjemne vožnje. Na zadnjih šestih velikih tekmovanjih se je kar petkrat prebil v polfinale. V primerjavi z veliko večino slovenskih reprezentantov pa ima na vsakem tekmovanju le eno priložnost za uspeh in v bojih mož na moža se lahko zgodi marsikaj. Kot je bilo v soboto, ko je v finalu po manjšem trku zajel vrata ...

Skratka, v precej disciplinah gre za osamljene "one man band" projekte, kjer se kakršne koli težave (nihanje v formi, poškodbe) še toliko bolj poznajo na ravni celotne reprezentance. Po letošnji sezoni je še toliko jasneje, kako dragocene in unikatne so olimpijske sezone, kot je bila tista v Sočiju 2014. A to ne sme biti izgovor za izgubo stika s konkurenco, ampak resno opozorilo za pripravo na prihajajoče olimpijske igre.

Slavko Jerič, MMC
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
5tane
# 20.03.2017 ob 08:45
Za vsakim dežjem posije sonce. Tekmovalci so mladi, časa za medalje je zadosti.
Voly
# 20.03.2017 ob 09:19
Ja, tako je to, poslovili sta se dve vrhunski zimski športnici, Mazetova in Majdičeva, Fak in Gregorin sta precej slabša, Žana Koširja dajejo poškodbe, Flisar je imel veliko smolo, skakalci pa zadnje sezone nekako ne znajo stempirati forme za februar v katerem so velika tekmovanja...
Če vzamemo vse to v obzir, smo lahko zelo veseli, da se je pojavilo sončece v podobi Ilke Štuhec, ki je osvojila zlato medaljo in nas reševala vso sezono z izvrstnimi rezultati, zlata na svetovnem in mali smukaški globus pa sta bili pika na i!
Drugače sem osebno vseeno zelo zadovoljen s sezono v zimskih športih, saj so dosegli skupno 15 zmag v svetovnih pokalih in še kopico stopničk! Kaj pa še hočemo več, konec koncev nas je le 2 milijona! Na vidiku pa je tudi nekaj mladih in zelo nadarjenih športnikov, kot so Domen Prevc, Lampičeva, Bucik, Hadalin, mislim, da bomo še uživali v zmagah, tudi na velikih tekmovanjih.
Binc7
# 20.03.2017 ob 08:54
A so novinarji malce pozabili na Klineta, kajti tudi on se je veselil prve zmage v svetovnem pokalu? V prvem stavku članka so omenjali le te.

Sicer pa je to novinarsko delo vsakič bolj neprofesionalno in ne bom se čudil, če bo moj kometar brisan.
raknac navi
# 20.03.2017 ob 08:50
Pri skokih bi menjali trenerja, biatlonci so pa s svojim ze 30 let zadovoljni...
rokers
# 20.03.2017 ob 09:42
sploh ni bilo slabo, ne pri skokih, ne pri alpincih, pri biatloncih smo pač prej prevzeli Faka, tud prej brez njega nismo bili veliko boljši, glede teka, pa pred Majdičevo nismo bili nikjer. Edini resen upad je pri deskarjih. Pa še glede Ilke, je carica ji čestitam za vse, verjetno bo še napredovala, a zavedati se moramo, da so bile letos poškodvane: Vonn, Veith in Lara Gut. Tri take, ki bi zagotovo pobrale smetano če bi bile zdrave.
Je pa izpuščen Kline, naprdovali so še Čater, Bucik, Hadalin, Kranjec, med skakalci se je rodila nova zvezda Domen Prevc, Lampičeva je mlada in ima napredek, ni za obupat.
tifoz
# 20.03.2017 ob 09:11
A Kline pa ni nas.al kako????!!!
obriobri
# 20.03.2017 ob 08:42
Mala laz, velika laz in statistika
Virunum
# 20.03.2017 ob 09:09
Ko bi le tako pikolovski in natančni bili pri naštevanju polomij SMC-ja in te vlade...
Springbok
# 20.03.2017 ob 09:13
V alpskih disciplinah so fantje dosegli 712 točk za svetovni pokal, dekleta pa 1878 točk.

To skupaj ni tako zelo slabo.Slovenija je na 8. mestu. Pred Švedsko ali Kanado.
http://www.sportal.de/wintersport/ski-alpin/weltcup/nationenwertung.html
davide
# 20.03.2017 ob 09:06
ni bila slaba, ampak realna, z nekaj sreče pa bi imeli še 2 medalji več

tiste pretekle sezone pa so bile pač izvenserijske in neponovljive
Dejmonaši
# 20.03.2017 ob 10:47
@Cvetača pravi: "Če Vonnova ne bi bila poškodovana, bi si še za to edino zlato obrisali pod nosom..."

Si lahko še bolj negativen, se sploh da?

Jaz pa pravim - če Ilka ne bi imela toliko poškodb v preteklosti, bi Vonnova samo sanjala rekordno število zmag.
sch
# 20.03.2017 ob 12:53
Hah, kako žalosten članek. Namesto, da bi se veselili uspehov, kritizirajmo in opozarjajmo kako nam tudi v športu gre vse slabše - za povrh pa še sliko od Prevca nalimajmo zraven, ja! Da ga malo podpremo in mu vlijemo elana za treninge za naslednjo sezono.

Je to nacionalni resen medij ali se greste rumeno novinarstvo za klike? Kaj ko bi se raje osredotočili na resne probleme, ne pa na iskanje dlak v jajcu in jokcanje, ker slovenskim športnikom ne more iti vsako sezono enako fenomenalno?
3athlonetz
# 20.03.2017 ob 10:52
S takimi članki ne narediš nič dobrega ne športnikom, ne gledalcem in bralcem. S principa ga nisem prebral, razen naslova.
Benten
# 20.03.2017 ob 10:43
Medalje, medalje, medalje ... Slovenci padamo na to foro, kot da so medalje vse. V tujini koncept športa razumejo bistveno bolj široko in tudi sam veliko bolj uživam v panogah, kjer se gleda tekma kot taka in se uživa v igri, ne pa da samo gledaš, kakšen bo rezultat na koncu in če bo medalja.

Verjamem pa, da je težko uživati v športu, kjer posamezni nastop Slovenca traja 10 sekund (skoki) ali eno minuto (alpsko smučanje), medtem ko so daljši nastopi (smučarski tek in biatlon) eno samo trpljenje.

Slovenci smo zelo nagnjeni k športom, kjer se trpi, ker najbrž samo to izpolnjuje našo notranjo nesamozavest.
fah-q
# 20.03.2017 ob 10:34
Najslabša slovenska zima na velikih tekmovanjih v desetletju

to je približno tako, kot da bi se vrnili z olimpijskih/svetovnega z eno samo zmago...v teku na 100 metrov...in bi to ble najslabše olimpijske za slovenijo...bi ble res?

smuk je kraljevska disciplina zimskih športov.
nejcandrej
# 20.03.2017 ob 09:44
Ja Štuhec pa Goggia sta pred nosom odnesli 4 zmage Vonnovi in priložnost, da se še bolj približa rekordu Stenmarka. Vedno težje ga bo dohiteti Lindsey.
GeorgeB
# 20.03.2017 ob 11:16
Kje pa je Rus danes?
el kondor prevc
# 20.03.2017 ob 10:54
Bickner bo vendarle skakal v Planici.
DrMinistr
# 20.03.2017 ob 10:59
S takimi članki ne narediš nič dobrega ne športnikom, ne gledalcem in bralcem. S principa ga nisem prebral, razen naslova.

Odlično napisano!

Pa še to mi omenil...a če bi imeli 2 medalji na SP, pa nobenega globusa in nobene zmage v svetovnem pokalu, bi bila pa sezona boljša? Pomoje ne...
cartekmedo
# 20.03.2017 ob 15:43
Ja Ilki želim, da tudi naslednje sezono naj tako nadaljuje ,ali vsaj približno enako.
Ostalim našim smučarkam in smučarjem pa želim,da nadgrajujejo svoje nastope . Pokazali so ,da znajo in sedaj naj na tem nadaljujejo.
kreden2
# 20.03.2017 ob 13:56
Aja, sem šel pogledat ... po moje je med boljšimi v poznavanju številk. Samo daj Slavko, pozabavaj se raje z optimističnimi številkami. Saj klike lahko dobiš tudi s pozitivnimi novicami, ne samo z negativnimi. Že tako je folk čist v depresiji, ne še športa grenit. Vsaj tukaj smo res med bolj uspešnimi državami ... statistično ....
smeško 562
# 20.03.2017 ob 11:51
Za vsakim soncem pride dež in obratno. Razen v biatlonu ni nikjer drugje stvar tako alarmantna
kreden2
# 20.03.2017 ob 13:52
A je ta Slavko Jerič pobral na kakšnem svetovnem prvesnstvu kakšno medaljo? A recimo spada med 10 000 najboljših novinarjev na svetu????
windmaster
# 20.03.2017 ob 13:42
Grem stavit da se tale pisuj ki šinfa najboljše, niti poleti ne upa povzpeti na planiško velikanko, kaj šele da bi se po njej spustil.
Peter Prevc je car, pa če hočete ali ne!
pericon
# 20.03.2017 ob 13:26
Večno nezadovoljni Slovenci in če je to še novinar, jih je še toliko več!
Za tako majhen narod imamo ogromno dobrih rezultatov in smo športna nacija, ne le na velikih tekmovanjih ampak tudi v rekreativnem športu, kar je še zelo pomembno.
Benten
# 20.03.2017 ob 13:17
Določena kasta z javnim medijem RTV vred umetno nabija zanimanje, zato da določeni ljudje potem lepo živijo.

Gre za prekrasen nateg v režiji smučarske zveze (in njenih vplivnih lobijev) v sodelovanju z nacionalnimi mediji. Nekaj desetletij trajajoča natega gledalcev, češ kako je smučarija pomembna, drži gledalstvo pred TV zasloni, SZS pa vleče ogromne denarje na ta račun:
- od državnih fondov za namen podpore športu (večino pobereta SZS in OKS ter še nekaj "pomembnih" panog, kot so veslanje, ples, judo, kajakaštvo itd., skratke kjer so vplivneži prijatelji z elitnimi lobiji - gre za panoge, ki sicer ne bi nikoli preživele, če bi bile odvisne od trga in gledalcev na tekmah),
- od državnih podjetij (med katerimi so nekatera v rdečih številkah, druge pa moramo davkoplačevalci stalno reševati z dokapitalizacijami)
- od privatnih podjetij, ki so "prisiljena" sponzorirati to zaradi pritiskov ali tradicije, po drugi strani pa so zaradi neprestane prisotnosti smučanja na TV odlično oglaševana.

Elitni krogi prekrasno živijo na ta račun, da Slovencem prodajajo meglo, kako v smučanje zmetati enormne količine denarja, oglaševanje pa je zagotovljeno z nacionalko na vseh nivojih. TV prenosi so poceni, oglaševalcev pa je zaradi številnih gledalcev ogromno. Še celo poleti, ko so zgolj priprave v Čilu ali kaj podobnega (ki si jih morajo nekateri smučarji itak plačati sami - kam gredo torej milijoni od najbogatejše panožne zveze pri nas?), kaj šele pozimi.

Smučanje samo po sebi nima sposobnosti, da bi se vloženi denar vrnil in to tudi ni namen elite. Namen je osebno okoriščanje elite na račun naivnih Slovencev, ki mislimo, da je smučanje pomembno in ga konzumiramo na vse mogoče načine (seveda samo preko TV). Ali prodamo na ta račun več smučarskih kart? So žičničarji zadovoljni? Je smučarski turizem zacvetel? Kaj pa smučarska industrija - smučke, pancarji, oblačila, ...? Morda čaji razturajo? Ali se v končni fazi to kakorkoli odraža na življenju posameznika? Ko se gredo kaj takega v tujini, se učinki kažejo na blagostanju prebivalstva - prihodki od turizma, industrije, ...

Dragi moji, nategnjeni smo po dolgem in počez. Prej ko bomo spregledali, bolje bo.
bob
# 20.03.2017 ob 12:00
Tako pač je...kotv življenju - vzponi in padci. Po lanskih uspehih so skakalci in tekači pač malo rezultatsko padli. Mogoče bo slabše upam, da bo bolje. Držim palce za uspehe SLO ŠORTA.
kabošti
# 20.03.2017 ob 11:01
Ja, dajte še malo nabijat in paničarit. Kot da je šport in smučarija res tako pomembna stvar na svetu. Itak je že folk čist prtegnjen zaradi vseh mogočih bedarij, pomembne stvari v življenju pa nikomur nič. Če bi bil novinar, bi me bilo sram, ker svoj intelekt uporabljam za to, da nabijam tole.
SsDrag
# 20.03.2017 ob 09:23
katastrofa, a ne?
Preprost2
# 20.03.2017 ob 09:02
Aja, se opravičujem, sem mislil da piše pretekli mesec, spregledal črko i na koncu mesec.
kotzi
# 20.03.2017 ob 17:56
nasi skakalci so bili kar uspesni...domen..peter...stopnicke sta dosegala..torej...naredila sta svoje...problem je kaj so drugi skakalci dosegli....kaj...pravzaprav nic posebnega...bankrott
cartekmedo
# 20.03.2017 ob 15:36
Voly, en veliki plus od mene za komentar.

Tudi jaz se s tem strinjam. To sezono nas je na veliko razveseljevala Ilka. Drugo sezono se bo spet
kakšen športnik,ali športnica našel/ našla.
Lombardo
# 20.03.2017 ob 14:12
@Benten

zelo obširno in natančno povedano, kot da si mi pobral iz ust!!
Z vsem se strinjam, le živcev nimam takšnih, da bi se mi dalo o tem tako podrobno pisat....:)

te pozivam, da vsake toliko spiše kakšne razsvetljen tekst kot je tole...:)

Res je vse skupaj nateg. Predvsem me moti, ker je tako cenen, folk se pa kar pali na tisto, kar jih zdresirajo. Tako so nam ti isti priskledniški lobiji destletja prodajali 'resnico', da je slalom pravo smučanje, ker je tehničarjenje, ne pa smuk. In folk je to resnično verjel in tekel vplačat podarim-dobim. Šele zadnja leta ta isti lobij priznava, da je smuk kraljevska disciplina, ker smo kakopak začeli uspehe doživljat tudi v njem.
Lombardo
# 20.03.2017 ob 12:53
se pa pripravte na parado člankov o planici in grosovo natolcevanje možnosti rekorda

Točno o tem govorim!
Določena kasta z javnim medijem RTV vred umetno nabija zanimanje, zato da določeni ljudje potem lepo živijo.
vinklj.kugla
# 20.03.2017 ob 12:47
se pa pripravte na parado člankov o planici in grosovo natolcevanje možnosti rekorda
raknac navi
# 20.03.2017 ob 09:02
Binc.. he he he... dobra! Sem preprican, da se bo Slavc oglasil in se opravicil, ker je spregledal ta statisticni podatek...
Micesar
# 20.03.2017 ob 08:49
Bo pa poletna sezona bolj plodna.
kapljač
# 22.03.2017 ob 19:10
Gledalci smo bili , od zadnjih boljših sezonah ,že malo razvajeni . Čisto uredu se je skakalo.
Na pou Slovenc
# 21.03.2017 ob 09:56
Stanolio@

Moram priznat ampak res nisem vedu da obstaja v sloveniji trener zimskih športov??? Me lahko mogoče razsvetlite zgoraj podpsani Kavč trener!!!
black_mamba
# 20.03.2017 ob 21:08
Pri alpincih 2 leti nazaj ,2 med 30 ,USPEH
black_mamba
# 20.03.2017 ob 20:57
Uspeh za uspehom ,je po statistiki neuspeh.
fafaron
# 20.03.2017 ob 20:14
Klinetova zmaga je omenjena v prvem odstavku. No, morda je sprva ni bilo.
fafaron
# 20.03.2017 ob 20:06
@Cvetača,

kako naj Vonn ne bo poškodovana, ko pa kar prosi za poškodbo. Postavljalci so se že zdavnaj naučili zakoličiti progo, ki je nespametna Američanka ne bo presmučala. Razlika med Maze in Vonn je ravno v glavi. Medtem ko Maze izbere lepšo linijo malce bolj okoli vrat, da si zagotovi dovolj bišine v naslednjih vratih, gre Vonn povsod z ramo v kol. Ostro v neizvedljiv zavoj! Nisi nek modrijan, če napoveš, pri katerih vratih bo Vonn zletela iz postavitve. Rečeš, tale ovinek, in že je ni več.

Nečakinje posvarim, ne glejte televizije, Linsey Vonn gre, najbrž bomo videli odstop, zelo nevarno je za hud padec. Še kar bulijo v ekran. "Ka sn reko?! Ne glejte te smučarke, da se vam ne bo sanjalo!" Ena pogleda v mizo, ostali dve še najprej z očmi nalimanimi v ekran, Vonn pa na rit. Ena od nečakinj zacvili, a Vonn se čez kako minuto pobere. Brez poškodb. Kaj pa naslednjič?

Tini ali Ilki bi jaz, če bi bil zavarovalniški agent, dal polico. Lindsey pač ne.
as_kgarnett
# 20.03.2017 ob 19:15
letos je v bistvu samo Ilka blestela, bo pa drugp sezono boljše, vsaj upam da bo tako
Ples
# 20.03.2017 ob 16:31
Ok, statistika je statistika, naj se s tem ukvarjajo smučarski funkcionarji ... Meni zimski športi čisto všeč, prav hudo poglabljat v ozadja pa se mi ne ljubi.
In ob koncu sezone smo vsi že malo zasičeni s tem.

Se pa strinjam, da so nekateri drugi športi tu na MMC zaradi pretiravanja pri zimskih - zanemarjeni. Včeraj je bil npr. finale Pokala Slovenije v odbojki - in to zelo zanimiva tekma, užitek za gledat; no, MMC je članek objavil daleč po koncu tekme ...
leond
# 20.03.2017 ob 15:47
Mene osebno so najbolj razočarali nordijci. Pa ne mislim na družino Prevc, ampak na ostale.
cartekmedo
# 20.03.2017 ob 15:38
Dodam še,da ta zima res ni bila tako slaba kot se prikazuje.
CtrlAltDel
# 20.03.2017 ob 12:14
Ja nič, letošnji sneg bo treba malo na zagovor poklicat.
zigadr
# 20.03.2017 ob 11:45
Vse dobro v drugi sezoni
Lombardo
# 20.03.2017 ob 10:58
sik
# 20.03.2017 ob 10:26
Torej skrajni čas, da RTVSLO malo da na stranski tir tole smučanje, skakanje, tekanje na smučeh...in se posveti še ostalim športom.
Vse skupaj je pozimi prezasičeno s tem.


TOČNO TAKO!
Nimam čisto nič proti zimskim športom, ampak absolutno preveč gnjavite z njimi!!
Če še razumem, da je toliko prenosov teh tekmovanj, ker so poceni, pa nikakor ne razumem gnavljenja s tem v pisanih člankih, ker vas stanejo enako kot drugi.
Morda bo nekdo rekel "potem pa ne beri, če te ne zanima", samo vic je v tem, ker vsak brezvezni smučarski članek zapolnjuje kvoto "Športa" in je zaradi tega novica manj o drugih!

Postajamo drugi Avstrijci.Ko sem še živel tam so bili celo zimo samo prenosi smučanja isti čas je bilo ne SP v kolektivnih športih in ob dnevniku je bila kakšna novica 5 sec. ali pa še to ne.
Naj imajo Avstrijci veselje mi imamo radi tudi nogomet, rokomet, košarko...


Stvar je v tem, da imajo avstrijci silno industrijo vezano za smučanje, ki jim ustvarja veliko delavnih mest in nacionalnega BDP. In je zato razumljivo, da namenjajo fanatično pozornost smučarskim športom. Mi te industrije nimamo in zato tudi ne razloga za takšno pozornost, to je čisto posledica forsiranja smučarskega lobija in parih tipov, ki od tega umetno ustvarjenega zanimanja lepo živijo!
Slavko Jerič
link
Išče se: medsebojno spoštovanje
208
19. marec 2018 ob 08:26 Ko sem gnetel misli za tale zapis, me je zmotil zvok SMS-a novinarskega kolega, ki je vseboval zgolj drugi dve besedi iz naslova te kolumne. Medsebojno spoštovanje.
Več novic ...
Kazalo