Nekdanji delavci Primorja želijo izplačilo svojih terjatev iz stečajne mase. Foto: Mojca Dumančič
Nekdanji delavci Primorja želijo izplačilo svojih terjatev iz stečajne mase. Foto: Mojca Dumančič

Ob stečaju Primorja je brez zaposlitve ostalo nekaj manj kot 600 delavcev, ki so skupaj prijavili 16 milijonov evrov terjatev. Od tega jih je dobrih 11 milijonov prednostnih.

Doslej niso dobili še niti evra, čeprav je stečajnemu upravitelju uspelo unovčiti za 3,7 milijona evrov neobremenjenega premoženja. 15-odstotno poplačilo prednostnih terjatev je napovedal za januar prihodnje leto.

Delavec in sindikalist iz KS-ja 90 Damijan Wolf, nekdanji vodja koordinacije sindikatov v skupini Primorje, pravi: "Govorimo o tem, da so delavci Primorja prijavili malenkostno več kot 5 odstotkov vseh priznanih terjatev v stečajno maso Primorja. To pomeni, da govorimo o drobtinah in o tem, da bi kljub vsemu lahko bila stečajna masa tako velika, da bi lahko delavcem poplačali te terjatve."

Hkrati opozarja, da je preteklo več kot leto dni do preizkusa terjatev, čeprav bi se to moralo zgoditi v treh mesecih. Ob uvedbi stečaja je na zavodu za zaposlovanje pristalo 535 delavcev, 515 jih je zaprosilo za nadomestilo za čas brezposelnosti, oktobra jih jo je prejemalo še 190, januarja pa bodo do njega upravičeni le še starejši od 55 let in s 25 leti delovne dobe. Socialna stiska se bo le še stopnjevala.

Peter Praček sodi med starejše, vendar pravi: "Zbrali smo se samoiniciativno, ker nam ni vseeno za naš denar. Mi ne prosimo nič, kar je od nekoga drugega. To smo si vsi zaslužili s poštenim delom. Nekateri smo Primorju dali svojo mladost. Tudi stečajnega upravitelja ne prosimo nič, kar je njegovega. Prosimo za svoj denar."

Udeleženci današnjega shoda so želeli stečajnemu vodstvu Primorja vročiti peticijo za spremembo insolvenčne zakonodaje, ki bi omogočila prednostno poplačilo zaposlenih. Podpisalo jo je več kot 200 nekdanjih zaposlenih, vendar so naleteli na zaprta vrata, ker imajo kolektivni dopust. Podpise bodo še zbirali in peticijo vročili po novem letu.

Ingrid Kašca Bucik/Radio Slovenija