Lokalne novice
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.4 od 27 glasov Ocenite to novico!
false
Svetniki v Dravogradu pravijo, da nimajo nič proti namestitvi azilantov, a da želijo biti obveščeni. Foto: BoBo

Dodaj v

Informacije o vselitvi prebežnikov vznemirile Dravograjčane

MNZ miri krajevno prebivalstvo
10. januar 2017 ob 19:30
Dravograd/Ljubljana - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

V Dravogradu nekatere občane razburjajo informacije, da naj bi država načrtovala vselitev beguncev v državni stanovanji, zato bo v četrtek izredna seja občinskega sveta.

Opozicijske svetnike razburja predvsem pomanjkanje informacij. Iz nekaterih medijev so izvedeli, da ministrstvo za javno upravo za potrebe prebežnikov opremlja 18 državnih stanovanj v 10 slovenskih krajih - med njimi tudi dvo- in trosobno stanovanje v Dravogradu.

To med ljudmi sproža vrsto vprašanj: kdo naj bi se vselil v ta stanovanja, kdaj, kakšne pravice ali ugodnosti bodo imeli in koliko bo to stalo krajevno skupnost. Sprašujejo se, kje bodo tujci dobili zaposlitev, ki jih na Koroškem primanjkuje, in kako bo poskrbljeno za varnost.

"Mi nismo proti naseljevanju azilantov. Daleč od tega, ti ljudje potrebujejo pomoč. Prav je, da pridejo, ampak ljudje v lokalni skupnosti morajo biti obveščeni," svetniki navajajo v javnem pismu.

MNZ pravi, da v ti stanovanji azilantov za zdaj ne bodo naselili
Na ministrstvu pojasnjujejo, da ne gre za vzpostavljanje posebnih domov za tujce, zato lokalnih skupnosti niso obveščali. Po vsej Sloveniji so namreč za potrebe prebežnikov določili 91 stanovanj. 45 jih je v zasebni, 46 pa v državni lasti. Vanja se lahko naselijo ljudje, ki so že pridobili status mednarodne zaščite oz. so izkazali, da jim ob vrnitvi v domovino grozi smrt, preganjanje ali nečloveško ravnanje. Tak status je lani pridobilo 148 tujcev.

Ti ljudje imajo popolnoma enake pravice kot slovenski državljani, razen volilne pravice. Lahko se torej naselijo v katero koli stanovanje in tudi za bivanje v državnih stanovanjih bodo plačevali tržno najemnino. Na ministrstvu prebivanje tujcev na zasebnih naslovih spodbujajo, saj ocenjujejo, da se lahko tako hitreje vključijo v slovensko družbo. Dodajajo pa še, da v ti dve stanovanji v Dravogradu trenutno ne načrtujejo vselitve beguncev.

Lea Vornšek Pejovnik, TV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
Zdrava pamet
# 10.01.2017 ob 19:58
Če bi bilo poskrbljeno za vse državljane Republike Slovenije, potem bi to dejanje, ob odprti komunikaciji Vlade, morda celo podprla.

Tako pa ežko požrem teh 46 državni, torej NAŠIH stanovanj, ob misli, da marsikatera slovenska družina živi v bedi in da o pomoči, beri: opremljenem stanovanju, ki bi jim ga "podarila" država, lahko le sanja.

Da bodo azilanti plačevali tržno najemnino? V redu, prav je tako. TMe pa zanima, kje bodo dobili denar zanjo? Bodo v imenu azila imeli prednost tudi pri zaposlovanju? Da ne bomo diskriminatorni, pa ksenofobni..itd itd..

Imam občutek, da so pri stanovanjih že diskriminirani slovenski državljani. In ne morem se znebiti občutka, da je to šele začetek.
patriot1970
# 10.01.2017 ob 19:58
Upam da bodo volitve čim prej!
heron
# 10.01.2017 ob 19:40
in nazadnje bomo mi potrebovali pomoč
pace
# 10.01.2017 ob 21:21
To si prečitajte, kaj dela naša država, dobesedno na suženjsko raven nas ponižuje, nekaj kar človek verjeti ne more, da je lahko res. Ne pouk, da je pri nas treba delati, se organizirati, čistiti in pospravljati za seboj, temveč:

"To davkoplačevalci plačujejo migrantom v azilnem domu na Kotnikovi v Ljubljani.

Konec poletja lani je ministrstvo za notranje zadeve podpisalo s podjetjem Sodexo pogodbo o celodnevni oskrbi s prehrano (zajtrk, kosilo in večerjo) prosilcev za mednarodno zaščito, ki so nastanjeni v izpostavi ljubljanskega azilnega doma na Kotnikovi v Ljubljani. Okvirna vrednost polletne pogodbe je skoraj 200.000 evrov (okvirna zato, ker se število migrantov v azilnem domu dnevno spreminja).

Prosilci za azil so kot v restavraciji, saj mora Sodexo zagotoviti vse; tudi pobiranje uporabljene posode in čiščenje prostorov, kjer tujci jedo. Hrano mora pripravljati in deliti na okolju prijazen način, del živil mora biti pridelan na ekološki način. Energetska vrednost obroka mora biti med 2.100 in 2.300 kalorijami, vsaj en kos kruha mora biti polnozrnat ali črn.

»Jedilnik ne sme biti enoličen, jedi se v enaki sestavi menija v enem mesecu ne smejo ponoviti (kosilo, večerja) več kot 2-krat. Pri pripravi obrokov se ne sme uporabljati svinjine in izdelkov iz svinjskega mesa, razen na zahtevo naročnika. Po naročilu naročnika bo izvajalec moral (za določeno hrano) zagotoviti dokument, kateri je vezan na standard halal,« je zapisano v pogodbi. Jedilnik mora biti sestavljen tako, da bo kosilo vsaj trikrat na teden vsebovalo meso (goveje, perutninsko ali ribe), ostale dni pa enolončnice z mesom. Torej, meso dobijo vsak dan. Trikrat na teden mora biti sveža solata, pri vsaj enem obroku dnevno sveže sadje.

Sodexo mora prosilcem za azil zagotavljati uravnoteženo prehrano in, pozor!, ustrezno prehransko razmerje. Ta razmerja so določena v pogodbi: beljakovine (med 10 do največ 20 odstotkov), ogljikovi hidrati (od 50 do 70 odstotkov) in maščobe (30 odstotkov). »Obroki vsebujejo tudi vlaknine (celuloza, pektin), in sicer okoli 30 gramov na dan,« je še zapisano o prehrani za prosilce za azil. A to še ni vse. Sodexo oziroma davkoplačevalci (slednji bodo to vse plačali) so dolžni upoštevati prehrambne navade prosilcev za azil. Če je katere od prosilcev za azil na dieti, mora biti taka tudi njegova hrana (na podlagi zdravniškega spričevala).

To je hrana tujcev, in to v času, ko mediji poročajo, da je v Sloveniji prek 50.000 revnih in lačnih otrok, ki o »uravnoteženi prehrani« in »ustreznem prehranskem razmerju« lahko samo sanjajo."
nemesis999
# 10.01.2017 ob 22:11
dobijo stanovanje,plačujemo jim ogrevanje,vodo,elektriko,še avtomobile jim kupite,da ne bodo peš hodili,skratka najprej bo vlada poskrbela za tujce,za slovence,ki niti ogrevanja ne morejo plačat iz penzije,ali drugih dohodkov jim pa dol visi in naj kar zmrzujejo v svojih luknjah.pa da ne bo spet kdo pametoval,tudi moji sorodniki so migrirali v ameriko,pa še danes znajo povedat,da so za streho nad glavo in par kosov kruha na dan morali takoj začeti delati in oddelati kar jim je bilo dano.nič niso dobili zastonj,zato se vzdržite takih primerjav,razni pametnjakoviči!
tron
# 10.01.2017 ob 20:43
Tudi v Mariboru vre.
los-t
# 10.01.2017 ob 21:01
Plačevali tržno najemnino? Od kje, če so nezaposleni? Seveda, iz sociale. Ma dejte no...poznam jih deset Slovenskih družin, ki bi se jim prilegla takšna državna dobrota. Ma ni besed ki bi opisale mojo jezo!
Tetameta
# 10.01.2017 ob 21:50
Od kje azilantom denar za plačevanje tržne najemnine??
vnk
# 10.01.2017 ob 21:49
Bitka za papirje Hasana in Šarafa

Mimogrede, tole poslušate, ironično pa se gospa nikoli ni vprašala, kako sta lahko šest let ilegalno v EU, enemu pa že v dveh državah zavrnili azil, zakaj potem sploh Slovenija obravnava prošnjo?

Problem mednarodne zaščite je, da nima roka poteka, ampak je neomejena, ker nam silijo te ljudi v družbo. Meni totalno sfaljen sistem.
mali_piscek
# 10.01.2017 ob 22:08
Dajte no, ne zavajajte. Tržno najemnino bodo plačevali z denarjem, ki ga bodo dobili iz našega proračuna. Torej bomo to plačevali mi.
paver
# 10.01.2017 ob 21:55
Ne se potem čudit izidom volitev.
frakcija
# 10.01.2017 ob 20:35
Imena imena imena, kdo je odgovoren za to kar se dogaja!? Naj se ve kdo to počne, kdo je odgovoren za ta sprevržena dejanja na slovenskih tleh.
stoychi
# 10.01.2017 ob 21:02
v drugih državah morajo prebežniki dokazati, da so bili preganjani v lastni državi, drugače z azilom ni nič. Morda kdo ve po kakšnem kriteriju dobivajo ti ljudje azil. Je to komanda Angele Merkl? Mogoče Soroša?
heron
# 10.01.2017 ob 21:46
Bomo še dolgo trpeli to izkoriščanje Slovencev v lastni državi? Kdaj bomo enotni stopili pred vlado in rekli dost je? Je potrebno da se komu kaj zgodi(verjetno bi tudi to mediji, ki so vladi podvrženi,zamolčali), da se streznijo prodane duše v parlamentu? To je samostojna država,ki ji evro nesposobneži, diktirajo in vsiljujejo napake zavožene politike?
AM
# 10.01.2017 ob 21:07
Prebežniku v Dravogradu.

Meja in obljubljena Avstrija je zelo blizu.
patriot1970
# 10.01.2017 ob 20:54
Zarečenega kruha se največ poje.....zgleda da bom moral ravno Grimsa volit!
vnk
# 10.01.2017 ob 21:04
Po vsej Sloveniji so namreč za potrebe prebežnikov določili 91 stanovanj. 45 jih je v zasebni, 46 pa v državni lasti.

Ljubljani primanjkuje vsaj 3500 neprofitnih najemnih stanovanj

Ti ljudje imajo popolnoma enake pravice kot slovenski državljani, razen volilne pravice.

Poglejte, jaz nisem proti neki osnovni humanitarni pomoči, toliko še zmoremo, ampak ne moremo pa tem ljudem nuditi praktično vse (ne)ugodnosti, ki jih uživa slovenski državljan.

Če nam vlada govori kako ni denarja in se sociala zmanjšuje, ter poslušamo kako zdravstvo poka po šivih, ne more potem naslednji teden pa odpreti tošl in naenkrat ven vlečt denar. Potem pa začudenje novinarjev, zakaj smo eni tako grozni. Enkrat pišete, kako ni denarja in se zgažate nad falconom, ko pa pridejo ilegalni migranti pa gledate v tla in nekaj momljate.

Lahko se torej naselijo v katero koli stanovanje in tudi za bivanje v državnih stanovanjih bodo plačevali tržno najemnino.

A tako kot poslanci? Itak pa vlada jim tri leta daje še dodatek za stanovanje, tak dodatek noben od nas nikoli ne dobi, a si predstavljate kako prav bi prišel eni mladi slovenski družini?

Na ministrstvu prebivanje tujcev na zasebnih naslovih spodbujajo, saj ocenjujejo, da se lahko tako hitreje vključijo v slovensko družbo.

Pogoj, da se nekdo uspešno vkluči v družbo je služba, teh ni. Torej je plan obsojen na propad že od samega začetka.
mali_piscek
# 11.01.2017 ob 04:18
Jaz jih nočem v svoji bližini. Razlog: motilo bi me, da bi v moji bližini nekdo na državni račun užival iste ali celo boljše bivalne pogoje kot jaz, ki sem vse drago plačal po dolgih letih varčevanja.
malikaliber
# 11.01.2017 ob 03:12
Sedaj veste zakaj se nabavlja vodni top, paralizatorji.... Se vam že kaj sanja????
cocker
# 10.01.2017 ob 21:30
Zopet nekaj smrdi. Naši politiki, si bodo hitro uredili hitro biznis iz tega, ali izmislil zakone, da se bo dal kaj ojrev oprat, se mi zdi.
Pantha Rhei
# 10.01.2017 ob 22:47
No ja, saj, mi bomo pa še naprej za naše obubožane sodržavljane tiho plastične zamaške zbirali in upali, da ne pridemo v vrsto na usmiljenje čakajočih ...
anny22
# 10.01.2017 ob 22:51
Če so deležni enakih pravic državljanov, razen volilne, naj imajo tudi enake dolžnosti. To je najem stanovanja na prostem trgu po tržnih cenah brez subvencij, samostojno iskanje službe, plačevanje davkov in prispevkov za zdravstvo, spoštovanje ustave in pravne države, prilagoditev kulturnim in družbenim normam...Ah ja, celo plačevanje RTV položnice.
Dobronamerno opozorilo vladi: Slovenci so ZELO občutljivi za družbene razlike! Če bodo ugotovili, da imajo prišleki upravičeno ali neupravičeno več ugodnosti kot državljani, boste imeli upor, v primerjavi s katerim so razni gotofi, occupy, radarska vstaja in podobne igra malčkov v vrtcu.
vnk
# 11.01.2017 ob 01:23
Vabilo ravnateljicam in ravnateljem šol na mednarodno konferenco o dobrih praksah v izobraževanju beguncev in migrantov

Pisarna Tanje Fajon, poslanke v Evropskem parlamentu, v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport prireja 12. januarja 2017 v Rogaški Slatini v hotelu Sava mednarodno konferenco z naslovom

Se že pripravljajo na nase sodržavljane. Nič, bomo pa eni začasno prestopili iz leve na desno.
lprelesn
# 12.01.2017 ob 00:33
V najemu zivim z punco in dvema otrokoma. V 45m2 velikem stanovanju, cena najema z DDV jem 450€. Na socialno stanovanje cakamo ze 4 leta in nic. Zaposlen sem samo jaz, zal.v Ljubljani se zivi ze zelo tezko. 3/4 mojih kolegov sosolcev je prakticno izgubljena generacija, vsi v najemu, brez sluzb in ne upajo si danes ustvariti druzino saj nevedo kako bodo ziveli jutri ! Generacija od 30-35 let je zafurana do konca. Te ljudje ko prihajajo z arabskega sveta pa bodo dobili prakticno vse ! Gospodje v parlamentu , slovenija je precej majhna norcev pa veliko, ne delajte se bolj na tem da se komu spet kaj ne skisa v glavi. Dost vas imamo in vas medije , ki izkrivljate realnost po svoji laznivi podobi. Ko bo narodu pocil film, ne bo vec vrnitve. Tudi sam sem veckrat na robu obupa pa se se borim....zalost pa taka , zalosten sem , da sem Slovenec
Deep_G
# 11.01.2017 ob 08:34
Na eno strani ograja, na drugi strani pa "tiha" intergacija. 91 stanovanj je uradna številka. Kaj pa neuradno?
Borc984
# 11.01.2017 ob 12:21
Plačevali bodo najemnino iz prejete pomoči? Torej iz državne malhe v državno malho.
Razlika je, da državljan Slovenije dobi plombo v zemljiško knjigo in je v slučaju daljšega prejemanja pomoči postopoma razlaščen nepremičnine v višini prejete pomoči!
A to so za vas isti pogoji?
vnk
# 11.01.2017 ob 10:45
Pravila so jasna in muslimani iz bivše Jugoslavije to tudi spostujejo, zato ni konfliktov.

Ti si pa naiven, z njihovo številčnostjo se bodo stopnjevale tudi zahteve, ena teh posledic je tudi džamija. Poglej kaj se dogaja sedaj v Bosni, ko je začel pritekat denar iz Bližnjega Vzhoda. Kar se mene tiče je lahko musliman vsak v svojem zasebnem življenju, dokler svojo vero prilagodi slovenski kulturi, ko pa začnejo ustanavljati ali pa uvažati verske organizacije, bodo pa večji pritiski, da se jim ustreže. Pa saj je vedno tako, kot posamezniki so se ljudje bolj prisiljeni asimilirati v okolico za normalno življenje, ko pa imaš večje število priseljencev, se pa to zmanjšuje, ker najdejo družbi pri sebi podobnim in ta potreba po prilagajanju širši družbi začne updadat.

Vsekakor je vsak ki sprejme našo kulturo in obicaje v skladu z ustavo in clovekovimi pravicami

Potem je ne bodo, ker se to od njih ne zahteva, trenutno so pravila utopična spisana, da smo vsi enakopravni, torej zakaj bi se moral musliman prilagodit potem.
vnk
# 11.01.2017 ob 10:27
Ob Dragonji našli dokumente migrantov, ki so ilegalno prečkali mejo

Nezakoniti in smrtno nevarni prehodi meje

In potem me kakšen Dnevnik, da o Mladini niti ne značnem, prepričuje kako je vojska na meji nepotrebna, eni novinarji pa jočejo ob žici.
Tinkola
# 11.01.2017 ob 08:36
Super! Potem se bodo lahko sprehodili do Avstrije čez recimo m.p. Libeliče, kjer ni nobene kontrole. Hm, ali pa se bodo lokalci znašli in jih za mastne pare vozili čez mejo po stranpoteh.
Farsa, da ni večje. Ne predstavljam si, kako jih bo obubožano koroško ljudstvo, ki mora plačevati položnice in tega ne zmore, prenašalo v svoji okolici. Res si ne predstavljam. Sicer pa, do tega najbrž ne bo prišlo. Migranti bi tudi hitro zavohali, da je pot v Osterajh in nadalje Đermani od tam kratka. Bi prehitro počilo in sedanji vladni inventar bi letel na cesto...
tone7
# 10.01.2017 ob 22:38
Seveda bo naša marionetna politika najpreje poskrbela za vse tujce, kajti za naše ljudi jim nikoli ni bilo mar.
Ljudje bi vsekakor bolje sprejeli tujce, če bi vlada najprej reševala težave naših državljanov, saj marsikdo živi mnogo slabše, kot je poskrbljeno za tuce.
Spomnite se volivci, ko bo čas volitev
oziris.va
# 11.01.2017 ob 11:14
Tetameta
# 10.01.2017 ob 21:50

Od kje azilantom denar za plačevanje tržne najemnine??


Iz slovenske davkoplačevalske vreče ;)
sirus
# 11.01.2017 ob 09:16
@Mimobeznik

Zmeraj ko državi uspe zmanjšat število migrantov, se vlada spomni na svoje kvote in jih ene 40-80 uvozi, tako da se ni bat, da bi jih kdaj zmanjkalo.
vnk
# 10.01.2017 ob 23:16
Pri pripravi obrokov se ne sme uporabljati svinjine in izdelkov iz svinjskega mesa, razen na zahtevo naročnika. Po naročilu naročnika bo izvajalec moral (za določeno hrano) zagotoviti dokument, kateri je vezan na standard halal,« je zapisano v pogodbi.

Okej, da ni svinjine še nekako sprejmem, kar se tiče halal certifikata pa... čisto mimo. Tega standarda pri nas ni, niti ne vem, da bi ga urejal kak zakon oziroma kako vemo, da je standard halal sploh skladen z našo zakonodajo?

http://enarocanje.si/Obrazci/?id_obrazec
=171853
http://www.mnz.gov.si/3291040.php/o_mini
strstvu/javna_narocila/?tx_t3javnirazpis
_pi1%5Bshow_single%5D=2543

Evo direktno iz razpisa:

Pri pripravi obrokov se ne sme uporabljati svinjine in izdelkov iz svinjskega mesa. Po naročilu naročnika mora izvajalec zagotoviti dokument za Halal. Izključno na posebno zahtevo naročnika mora ponudnik - izvajalec dostaviti tudi obroke, ki vsebujejo svinjsko meso.

In še:

Vlada se je seznanila z vmesnim poročilom o poteku premestitve in trajne preselitve oseb

MDDSZ je pripravil Načrt ukrepov za integracijo oseb s statusom mednarodne zaščite na slovenski trg dela.

Predvidena sta tudi dva posebna svetovalca za zaposlitev relociranih oseb. Izvedli so pilotni projekt, katerega namen je bil osebam z mednarodno zaščito olajšati integracijo na trg dela. Pilotni projekt se je izkazal kot ustrezen korak na poti k zaposlitvi. Izvedli bodo tudi program usposabljanja na delovnem mestu za osebe s priznano mednarodno zaščito.
cairns
# 11.01.2017 ob 10:35
Informacije o vselitvi prebežnikov vznemirile Dravograjčane

Pa ne samo njih. Tudi prebivalce drugih mest kjer je predvidena naselitev ilegalcev.

Za Slovence pa ni državnih stanovanj.
jbzt
# 11.01.2017 ob 08:31
Tudi jaz upam,da bodo kmalu volitve !
Koprčan98
# 10.01.2017 ob 22:22
Če bi od prišlekov zahtevali določeno plačilo, ne bi bilo nič narobe. Ne moremo jih gostiti zastonj.
vnk
# 10.01.2017 ob 23:52
Švica se je morala iti pred Evropsko sodišče za človekove pravice zagovarjat, ker v šoli niso pustil enim turškim priseljencem svoje hčerke dat ločeno od dečkov na bazen (vir)

In ko že o Halal, kaj o tem pravi perutnina Ptuj v članku iz Mladine objavljena 2003 sicer:

"Zato, ker je musliman za nas kupec, ki ni nič drugačen od drugih kupcev. Glas potrošnika pa je za nas najvišja vrednota in mu vedno prisluhnemo. Tržne raziskave kažejo, da 10 odstotkov prebivalstva Evrope sestavljajo muslimanski potrošniki, zato želimo biti zraven s ponudbo svojih izdelkov."
vnk
# 13.01.2017 ob 12:35
Odgovor vlade na cinično vprašanje o teh stanovanjih:

http://pastebin.com/5VXBmphx

Hkrati ocenjujemo, da javno izpostavljanje oseb z mednarodno zaščito in navajanje nekaterih osebnih podatkov ni primerno, saj to lahko oteži njihovo integracijo v našo družbo.

Po domače, želijo jih skriti. :)
malikaliber
# 11.01.2017 ob 03:12
Sestavljanka dobiva svoje obrise... Ivan kje si?
kaimera
# 11.01.2017 ob 17:05
Ga. Cigala je 99,99% najslabša župan/ja kar jih premore Slovenija. Poosebljeno zlo. Čudim se dravograjčanom, da jim v vseh teh letih, ko jim županja na suho puli denar iz denarnic ni zaverglalo že prej
samogledam
# 11.01.2017 ob 09:39
Vsekakor je vsak ki sprejme našo kulturo in obicaje v skladu z ustavo in clovekovimi pravicami do svobode govora,druženja,oblačenja,učenja,sode
lovanja, dobrodošel.Kakrsna koli delitev na spol, raso, starost je segregacija strogo prepovedana. Tisti starsi ki bodo svoje otroke fizično in čustveno delili od ostalih otrok so v kazenskem postopku in naše okolje ni primerno za njihovo bivanje pri nas.Pravila so jasna in muslimani iz bivše Jugoslavije to tudi spostujejo, zato ni konfliktov. Vsak je dobrodošel, če se integrira.Neprilagojenim življenje v Sloveniji ne bo prijetno.Najbolj bodo trpeli otroci! Zato psihologe in terapevte takoj aktivirati pri starših.
patriot1970
# 11.01.2017 ob 08:51
Ja, dajte že ljudem informacije da ne bodo tako vznemirjeni!
Sigurno obstaja v zahodni Evropi dobra praksa z naselitvijo prebežnikov!....
Kakšen članek za pomiritev Dravograjčanov in ostalih .....na primer o gibanju cen nepremičnin na območjih naseljenih z prebežniki, o sožitju, medsebojni kulturni obogatitvi....?...ne nazadnje o fluktaciji prebivalstva na teh območjih.
Pastafarian
# 11.01.2017 ob 17:45
Ja kaj pa mislite, da bo po volitvah kaj bolje ? Situacijo bo izrabil nekdo, da pride na oblast in fura svoj biznis s svojo bando, drugi posli a isti nategi... Seveda na oblast bo prišel nekdo s skrbno načrtovano antimigrantsko politiko, pa četudi se bo pretvarjal, podobno kot se Janša pretvarja, da je veren, ker mu to nosi glasove, se je pa pred leti posredno izrekel za ateističnega agnostika. Ljudje bodo pa seveda nasedli... Pa da smo si na jasnem, jaz sem tudi proti migrantski politiki, ki se jo grejo naši in EU, vendar mene ne bo noben politik kupil na takšen cenenen način, naj ima ves program kvaliteten in realen(če je lahko sploh še kakšna dobra stvar v naši državi tudi realna), ne pa zgolj par populističnih obljub, ki jih na koncu niti ne bo izpolnil.
Mimobeznik
# 10.01.2017 ob 19:45
Morajo pohitet, če želijo koga videt, sodeč po podatkih policije, število migrantov v Sloveniji hitro kopni.
GORILA
# 11.01.2017 ob 11:55
@Patriot
Kakšen članek za pomiritev Dravograjčanov in ostalih .....na primer o gibanju cen nepremičnin na območjih naseljenih z prebežniki, o sožitju, medsebojni kulturni obogatitvi....?...ne nazadnje o fluktaciji prebivalstva na teh območjih.

...pozabil si naslednje: Dravograd v prvi slovenski nogometni ligi!
Homer.
# 11.01.2017 ob 07:48
@nemesis999
Mene pa bolj motijo subvencionirana stanovanja poslancev........
Snakeyes
# 11.01.2017 ob 13:44
Če bi se šli na vižo "najprej je treba poskrbeti za naše", potem na državni ravni ne bi nihče pomagal nikomur, saj skorajda ni države, kjer bi bilo poskrbljeno za VSE državljane. Nek delež zaradi številnih razlogov, prekompleksnih in preobširnih za mmc komentar, pač izvisi.

To so ljudje z že pridobljenim statusom azila, torej so pred zakonom dokazali, da so ogroženi. So v situaciji, ki si je noben, v tem primeru Dravograjčan, ne želi.
Se pa strinjam, da je ta politika naseljevanja zablojena. Te ljudi je treba namreč naseliti v regije z večjim dostopom do virov, npr. v večje urbane regije. V revnejših regijah, kjer je dostop do virov (beri ekonomija) omejen, bo seveda hitro prišlo do napetosti med domačini in tujci ne glede na to, iz kje so. Ta napetost pa postane še posebej intenzivna, če gre za ljudi, ki prihajajo iz za Slovence manj poznanih in bolj oddaljenih skupin (npr. arabske muslimane), ki zaradi slabih politik (predvsem na področju ekonomije, sociale itd) postanejo lahka tarča za razočarane državljane. V veliki meri je torej kriva nesposobna država, ter tudi ljudje sami - mislim, da bi bil glede vprašanja migracij potreben umirjen in premišljen dialog, ne pa dialog, v katerem na eni strani vpijejo naivni aktivisti, ki radi pozabljajo na sodržavljane v stiski, ki jih ne razumejo in na drugi strani jezni tradicionalisti, ki jih demagogi izkoriščajo za podpihovanje demagogije in ksenofobije za nabiranje političnih točk in vlade brez jajc in identitete, ki je vmes - ta naj se že odloči, ali hoče biti fašistična (kar kaže z zadnjim zakonom o tujcih) ali liberalno-socialna. Ne more pa biti malo eno malo drugo. Državljani so potem samo še bolj zmedeni in dovzetni za razne leve ali desne ekstremistične ideje.

S premišjeno integracijsko politiko in upoštevanjem UTEMELJENIH skrbi državljanov bi lahko našli neko pot, da bi migranti lahko zgolj obogatili slovenski kulturni in ekonomski prostor.
Kazalo