Matematik Dragan Marušič je rektor Univerze na Primorskem od leta 2011. Foto: BoBo
Matematik Dragan Marušič je rektor Univerze na Primorskem od leta 2011. Foto: BoBo

Obsodbe njegovega početja in pozivi, naj odide, ker je načel čast univerze, rektorja niso vrgli iz tira. Nasprotno, v teh dneh si, kot kaže, tlakuje pot k dolgemu obstoju na čelu univerze. V predlogu sprememb statuta primorske univerze, ki je bil do včeraj v interni obravnavi, je črtano določilo, da je rektor lahko izvoljen največ dvakrat zaporedoma.

"Statut spreminjamo zaradi uskladitve s spremembo novele zakona," poseg v statut komentira glavni tajnik univerze Danijel Božič. V sindikatu Pergam, ki vključuje tudi visokošolski sindikat, so začudeni. "V kolikor gre res za usklajevanje statuta z novelo zakona o visokem šolstvu, bi pričakoval, da bo v statut univerze vnesena tudi določba, da skupni mandat rektorja ne sme trajati več kot osem let," pravi generalni sekretar KSS Pergam Aljoša Čeč.

Na vprašanje TV Slovenija, ali bodo spremembe na univerzi šle v smer treh ali več mandatov, Božič odgovarja, da bi bilo "predrzno napovedati, ali ga bodo spremenili ali ne, to je stvar senata in upravnega odbora".

Bolj kot stvar senata in odbora je po mnenju več pravnikov to stvar iznajdljivosti in iskanja zakonskih lukenj. Marušič bi se pri morebitnem podaljšku mandatov lahko skliceval na to, da sta bila dozdajšnja mandata vezana na stari zakon, v katerem ni bilo časovne omejitve, od novega zakona dalje, ki ne more upoštevati ali urejati stvari za nazaj, pa bi se zanj začelo novo štetje mandatov. Zdajšnja meja v statutu na dva mandata pa je ovira pri ponovnem kandidiranju, kar bi lahko pojasnilo črtanje tega določila iz statuta. Čeč ocenjuje, da je novo zakonsko določilo dovolj jasno in da bo "zavezovalo vsakokratnega rektorja".

Da senat univerze sprememb statuta ne bi sprejel, je malo verjetno, saj deluje kot dobro naoljen rektorjev glasovalni stroj. Marušič bi bil rad še naprej tudi nedotakljiv. V nasprotju z ljubljansko in mariborsko univerzo, kjer lahko razrešitev rektorja predlagajo celo študentje, pa v Kopru te možnosti nimajo ne senat ne članice, prav tako razrešitve ne predvideva Pravilnik o volitvah rektorja na UP, kar pomeni, da ga ne more razrešiti nihče. Tudi spremembe v statutu ne predvidevajo razrešitve rektorja. Lasten odstop lahko predlaga samo sam. Marušič spreminja tudi volilno pravico pri izbiranju rektorja. Strokovni in tehnični delavci univerze, bolj seznanjeni z vsem, kar se dogaja v »hiši« in zato verjetno tudi bolj kritični, bi imeli na primer bistveno manjši številčni delež pri volitvah in torej manj besede pri upravljanju univerze kot študentje. Bistveno manj, kot to dopušča novi zakon.

Za Marušiča bi spremenili statut univerze
Za Marušiča bi spremenili statut univerze