Kostelska civilna pobuda je zbrala 6 tisoč podpisov proti žičnati ograji ob Kolpi. Foto: BoBo
Kostelska civilna pobuda je zbrala 6 tisoč podpisov proti žičnati ograji ob Kolpi. Foto: BoBo
false
Kranjski SDS je začel zbirati podpise proti nastanitvenemu centru za prebežnike v Šenčurju. Foto: EPA

Približno 10 kilometrov žičnate ograje ob Kolpi so vojaki na začetku februarja očistili in jo na mestih, ki jih je poškodovala narasla reka, popravili.

Ograja bo na določenih mestih zamenjana z žično panelno, odstranili pa je za zdaj še ne bodo, so jim pojasnili pristojni, je dejala kostelska županja Lili Butina. Zamenjavo s panelno ograjo bi sicer morali že izvesti, a se je zataknilo, ker so jim pošle zaloge in zdaj čakajo na nove pošiljke. Ob zadnjem deževju je Kolpa narastla manj kot januarja in obrežne žičnate ograje ni dosegla, je še pojasnila županja.

Omenjena ograja ne ščiti nikogar, temveč le povzroča škodo, ki ima lahko tudi dolgoročne posledice, je znova poudarila predstavnica kostelske civilne iniciative, ki nasprotuje ograji ob Kolpi, Nataša Letig Žagar.

Mejo je treba zavarovati na prijazen način
V Obkolpju in na Kostelskem do zdaj niso zasledili niti enega prebežnika, hkrati tudi dvomijo, da ga sploh bodo, je nadaljevala Letig Žagarjeva in ob tem opozorila, da tamkajšnjim prebivalcem ni jasno, zakaj država ne more meje zavarovati na ljudem in divjadi prijaznejši način.

Domačini negodujejo tudi nad nespametjo državnih organov, ki zdajšnjo ograjo na mestih rečnega kanjona, kjer je jasno, da jo bo Kolpa poškodovala ob vsakem večjem deževju, nadomeščajo z žično in ne narasli vodi ter rečnemu plavju bolj primerno ograjo, je opozorila.

Kostelska civilna pobuda medtem še vedno zbira podpise proti ograji na meji, do zdaj pa so jih zbrali približno 6 tisoč. Peticijo, podprto s podpisi, bodo po besedah Letig Žagarjeve izročili vladi.

V sosednji Beli krajini so žično bodečo ograjo ob Kolpi vojaki sredi januarja odstranili in jo na bolj izpostavljenih mestih nadomestili s panelno.
.

V Slovenijo je v četrtek vstopilo 818, letos 82.669, od sredine oktobra pa skupaj 461.273 prebežnikov.

.
Kranjski SDS proti centru za prebežnike
Mestni odbor SDS-a Kranj, ki že dalj časa ostro nasprotuje nameri nastanitve prebežnikov v nekdanji center Baumax v Šenčurju, je v sredo začel zbirati podpise krajanov proti nastanitvi prebežnikov. Poslanec Branko Grims je na ministrico za notranje zadeve Vesno Györkös Žnidar medtem naslovil vprašanje, zakaj nadaljuje postopke kljub opozorilom policije, da lokacija z varnostnega vidika ni primerna.

"Vsake težave z migranti bi lahko pomenile popolno zaporo glavne prometne žile proti Avstriji ter pomenile hudo nevarnost za udeležence v prometu in migrante same, za letališče in potnike na njem, prav tako pa za prebivalce okoliških naselij, najbolj samega Šenčurja in Kranja," je opozoril Grims.

Nekateri krajani so svoje nestrinjanje z morebitno nastanitvijo prebežnikov v Šenčurju izrazili s protestom pretekli petek. Napovedali so, da so gradnjo nastanitvenega centra pripravljeni preprečiti s stroji, traktorji in tudi z lastnimi telesi.