Onesnaženje se na kraškem terenu hitro maščuje. Foto: TV Slovenija
Onesnaženje se na kraškem terenu hitro maščuje. Foto: TV Slovenija
Za čisto Ljubljanico občine dale kar 70 milijonov evrov

Osem občin s širšega območja Notranjske oziroma ob porečju Ljubljanice je tako uspešno uresničilo enega največjih skupnih medobčinskih projektov pri nas Čista Ljubljanica in s tem ovrglo pregovorno slabo sodelovanje med občinami.

V manj kot desetletju so občine skupaj izpeljale 70,6 milijona evrov vreden projekt - večino denarja so pridobile iz evropske blagajne (75 odstotkov) -, v tem okviru pa so zgradile sedem centralnih čistilnih naprav, do katerih vodi kar 88 kilometrov kanalizacije.

Na čistilno napravo čakali kar 41 let
Medtem ko je projekt gradnje čistilne naprave v Logatcu v ciljni ravnini in bo kmalu končan, pa so te dni že začeli uporabljati čistilno napravo na Vrhniki.

"Taki skupni projekti, kot je Čista Ljubljanica, so vedno pozitivni in uspeh, ki ga je Vrhnika z njim dosegla, je enkraten," je ob koncu osem in pol milijonov evrov vrednega projekta na Vrhniki dejal tamkajšnji župan Stojan Jakin.
"Dejansko smo priključili na čistilno napravo več kot 95 odstotkov vseh občanov, za kar smo položili devet kilometrov kanalizacije in zgradili centralno čistilno napravo, katere gradnja se je vlekla vse od leta 1974, odkar so se prvič odločili, da jo bodo postavili," je pojasnil.

Zahtevki za revizijo – mati vseh tegob javnega naročanja
V vseh občinah pa so imeli največ težav z zapletenim birokratskim sistemom javnega naročanja. Mateja Čuk z občine Logatec: "Največje težave v domala vseh sodelujočih občinah smo imeli s številnimi zahtevki po reviziji, tako na pripravljeno dokumentacijo kot na izbrane izvajalce gradbenih del, ki so jih večinoma vlagala neizbrana gradbena podjetja. Zaradi reševanja teh pa so nastajale zamude."

S projektom Čista Ljubljanica so zadovoljni tudi na Inštitutu za raziskovanje krasa v Postojni. "V slovenskem prostoru je velikokrat težava sodelovanje. Tukaj se je pokazalo, da so občine vendarle stopile skupaj, prijavile en velik projekt in je šel korak v pravo smer. Regionalno nastopanje pri takih projektih je vsekakor na pravem mestu," je dejal Mitja Prelovšek. In dodal, da bo zdaj zelo pomembno, da bodo čistilne naprave tudi pravilno delovale in ne bo izlitij fekalij v naravo.

Projekt Čista Ljubljanica bo končan do konca prihodnjega leta, ko bo na čistilne naprave priključenih 95 odstotkov vseh gospodinjstev v občinah, ki sodelujejo v projektu. Pomembna pridobitev za občutljiv kraški teren in vodotoke na širšem območju Notranjske, kjer se vsako onesnaževanje zelo hitro maščuje.

Za čisto Ljubljanico občine dale kar 70 milijonov evrov