Lokalne novice
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 11 glasov Ocenite to novico!
Ptuj
Ptujski grad je bil lani zelo dobro obiskan. Foto: MMC RTV SLO
Najbolj kritično je stanje grajskega obzidja, saj je nevarno, da se bo podobno kot feburarja 2015 (na fotografiji) znova zrušilo. Foto: Danijel Poslek
Ptuj je obiskalo največ Avstrijcev, drugi so Izraelci, sledijo Italijani in Madžari. Foto: BoBo

Dodaj v

Razstave na Ptujskem gradu si je lani ogledalo več kot 45.000 ljudi

Grad je potreben konservatorske obnove
10. februar 2018 ob 12:07
Ptuj - MMC RTV SLO, STA

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož je lani obiskalo okoli 67.600 obiskovalcev, velika večina stalne razstave na Ptujskem gradu, ki je nujno potreben konkretne konservatorske prenove.

"Raste predvsem obisk stalnih zbirk, za katere je treba plačati vstopnino, opazna pa je tudi rast tujih obiskovalcev, ki jih je bilo lani že 22.000," je pojasnil predstavnik muzeja Martin Štajner in dodal, da so z obiskom izredno zadovoljni.

Če je ptujski grad obiskalo dve tretjini od skupne številke, je bilo nekaj manj zanimanja za njihove druge razstavne prostore. Zadovoljni so še s 4.300 obiskovalci Miheličeve galerije, Salon umetnosti jih je obiskalo 1.800, razočarani pa so nad obiskom Mitreja, od katerega so ptujski turistični delavci pričakovali veliko, a je imel le 800 obiskovalcev.

Skoraj 8.000 ljudi je obiskalo še njihove pedagoško-andragoške in družinske programe, v Ormožu je grajsko pristavo obiskalo nekaj več kot 2.000 ljudi, grad v Veliki Nedelji pa nekaj manj kot 1.000.

Konec begunske krize
"Če smo leto prej govorili, da se je pri obisku poznala begunska kriza in so nas obiskovali predvsem tujci iz bližnjih držav, se je lani tok obiskovalcev vrnil v ustaljene tirnice. Še vedno so na vrhu z izjemo Hrvaške sosednje države, predvsem Avstrijci, ki jih je bilo okoli 2.500," je dejal Štajner.

Zanimivo je, da so na drugem mestu po obisku Izraelci s podobno številko, približno toliko je bilo tudi Italijanov, več kot 2.000 je bilo še Madžarov, kar je za četrtino več kot leto prej. Ob tem pa v muzeju poudarjajo, da je še vedno zelo skromen obisk iz držav nekdanje skupne države, skupaj nekaj več kot 500 obiskovalcev.

Grad potreben konkretne obnove
Ptujsko-ormoški pokrajinski muzej je upravitelj ptujskega grajskega kompleksa, ki je potreben konkretne prenove, saj so se v zadnjih letih nastalo nekaj škode, predvsem na obzidju. Vodstvo zavoda zato pričakuje, da bo ministrstvo za kulturo letos le poskrbelo za izdelavo konservatorskega načrta, ki je prvi pogoj za začetek prenove objekta in njegove okolice.

Najbolj kritično je prav stanje grajskega obzidja, zato se bojijo predvsem vnovične zrušitve. Po besedah Lorenčiča je že bila načrtovana sanacija dveh najbolj ogroženih delov obzidja, a se je zapletlo pri javnem naročilu, vsekakor pa bo potrebna popolna sanacija celotnega obzidja.

Kje bo arheološka zbirka?
Še eno od odprtih vprašanj za prihodnost je ureditev prostorov za arheološko zbirko, saj mesto z zelo bogato arheološko dediščino še vedno nima primernih možnosti za predstavitev najpomembnejših odkritij. Prvi mož zavoda si želi, da bi letos poskrbeli vsaj za idejni načrt in vso potrebno projektno dokumentacijo z gradbenim dovoljenjem.

Muzej je lani med drugim postavil dve novi stalni razstavi, pripravili so še 11 drugih razstav, gostili srečanje muzejev, velik odmev je imela tudi modna revija, vse več pa je zanimanja za grajsko pedagoško službo. Letošnje leto bo minilo tudi v znamenju 125-letnice ustanovitve muzeja, kar bodo primerno zaznamovali, hkrati pa pripravili okoli 30 projektov in razstav.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
mikic007
# 10.02.2018 ob 12:56
Ne bi rad spet bentil nad razvojem turizma na Ptuju, ampak žal drugače ne gre. Mesto, ki ima predispozicije postojnske jame ali Bleda, se veseli par tisoč obiskovalcev, med katerimi je velik del šolarjev iz Slovenije. Torej razen pedagoške, skoraj nikakršne dodane vrednosti.

Za mitrej sem velikokrat slišal, še nikoli videl. Na gradu sem bil nekajkrat, čeprav lep in bogat daje vtis osamljenosti, skoraj zanemarjenosti (pa ne zaradi stanja zidov, ampak odsotnosti obiskovalcev, ponudbe).

Žal je tako, da živimo v času senzacionalizma, stvari morajo biti predstavljene na pravi način, skoraj kičasto, kraj se mora agresivno promovirati. Potrebuješ zgodbe in paradne konje, ki potem napajajo tudi zahtevnejše programe, kot so arheološke zbirke. Tujcem, ki danes v velikem številu prihajajo v druge dele Slovenije bi ga moral tržiti kot slovenski Rim, nekaj, kar poznajo. Tudi za ceno trenutne izgube bi morali urediti oglede direktno iz Ljubljane, za normalno ceno...

Ptujčani so ponosni na to, kar imajo, pa niti ne vedo, kaj točno je to, razen vedute. In jim ni niti jasno, kako zlahka bi to prodali...
mikic007
# 10.02.2018 ob 12:57
@bory

Pred leti je bila vstopnina na grad 2€, to znese kakih 90.000... Praktično nič :)
mikic007
# 10.02.2018 ob 13:18
V bistvu ne pokriva ničesar, ker samo zaposleni stanejo več, da ne omenjam rednega vzdrževanja. Pa ta številka 45000 je, kolikor razumem, za vse muzeje, ki jih pokrivajo. Potem so tu še šole, upokojenci...

Sem bil pred leti z Američani tam, vzelo jim je sapo, najprej pogled na grad, nato cena. Njim bi bilo normalno vsaj 10€, tako pa so bili na začetku skoraj razočarani, da gre za neko fejk zadevo. Na koncu navdušeni nad gradom in zbirkami, debata je tekla o tem, čemu takšna razlika v ceni med predjamskim, blejskim in ptujskim gradom, od katerih prav slednji ponuja največ...
bory
# 10.02.2018 ob 13:08
mikic007
Hvala za odziv, tako nizka vstopnina je res sramota za ta biser, ampak tudi končna vsota 90.000 ni zanemarljiva in bi morala vsaj malo prispevati za odpravo neprijetnega vtisa zanemarjene stavbe in okolice....
are
# 10.02.2018 ob 13:55
Ptuj je izjemno lep, vendar zanemarjen. Še v centru so nekatere ulice obup. Pa dajte prosim razne Kitajske trgovine ven iz centra. Večina izložb trgovin so polepljene s popusti v ariel pisavi na a4 listih. Ptuj ima toliko neizkoriščenega potenciala.
bory
# 10.02.2018 ob 12:44
Veliko obiskovalcev = veliko prodanih vstopnic = veliko denarja. V čem je torej problem, da prepotrena obnovitvena dela ne stečejo? Ugibajmo.......
Celt
# 10.02.2018 ob 19:58
Tak grad bi moral imeti 450.000 obiskovalcev letno, najmanj... aja, stoji v Sloveniji pa nima. Tudi prodajat se je treba znati fantje... in dekleta.
kefig11
# 10.02.2018 ob 13:58
bil sem lani na gradu in me je navdušila zbirka instrumentov in mask. tudi muzejski del je odličen. težko bi dal kakšno kritiko, so seveda možnosti za izboljšave, toda grad je že danes vreden svojega obiska.
valek
# 11.02.2018 ob 10:27
Ptujski grad si vsako poletje ogleduje več miljonov turistov, žal le od daleč v koloni iz avtoceste pred Gruškovjem.
Res škoda, da jih ne znamo potegnit kilometer stran.
eMZe
# 11.02.2018 ob 08:11
Ja, mitrej.
Tablica je velikosti 20 × 8 cm, kar je na glavni cesti pri 40 km/h precej nevidno.
Običajno je bil zaklenjen, brez kakršnega koli napisa, kje, kdaj, kako.
Ne vem, ali so se v zadnjem letu-dveh reči kaj spremenile.

Je skoraj laže najti onega pri Črnomlju, pa še zaprt ni za obisk. In odlično mesto za snemanje gozdnih srhljivk.
Kazalo