Kar trije ministri so se danes udeležili seje sveta koroške regije, na kateri so z župani razpravljali o perečih vprašanjih regije, ki zadevajo ceste, širokopasovna omrežja, načrtovanje pokrajin ter les in gozdove. Foto: Robert Baron/TV SLO
Kar trije ministri so se danes udeležili seje sveta koroške regije, na kateri so z župani razpravljali o perečih vprašanjih regije, ki zadevajo ceste, širokopasovna omrežja, načrtovanje pokrajin ter les in gozdove. Foto: Robert Baron/TV SLO

Začetek gradnje je predviden za sredino oktobra. Začnemo v Gaberkah. Če se ne bi postopki javnega naročanja in vseh zapletov, pritožb, ki so temu sledili, vlekli tako dolgo, bi prvo lopato že zasadili, tako pa jo bomo tudi po dogovoru z Darsom sredi oktobra. Predvideni datum je 15. oktober, ko bo velik dogodek za celotno koroško regijo," je na seji sveta koroške regije v Črni na Koroškem dejal minister.

Izvajalec prvih gradbenih del na severnem delu tretje razvojne osi, in sicer na odseku Velenje–Slovenj Gradec pri Gaberkah, še ni znan. Dars naj bi izbor sporočil v kratkem, potem ko naj bi se s tem ta teden seznanil nadzorni svet Darsa.

Povezava z Avstrijo

Minister Vrtovec je povedal še, da se medtem nadaljujejo tudi drugi postopki, vezani na tretjo razvojno os, ob tem pa je poudaril, da tretja razvojna os ne more biti slepa ulica in mora biti povezana z Avstrijo. Minister, ki je znova zagotovil, da spada tretja razvojna os med tri najpomembnejše projekte te vlade, je tudi prepričan, da zaradi zgrajene hitre ceste nihče ne bo odšel iz Koroške, ampak bo zaradi te ceste prej ostal na Koroškem.

S tem, da je po več letih oz. desetletjih prizadevanj začetek gradnje tretje razvojne osi proti Koroški na vidiku, so tamkajšnji župani zadovoljni, so pa ministra pozvali, naj se način sodelovanja med državo in regijo, kot je potekal do zdaj in kot ga je določal protokol, nadaljuje.

Močna vladna delegacija na Koroškem

Seje sveta, na kateri so z župani razpravljali o perečih vprašanjih koroške regije, ki zadevajo ceste, širokopasovna omrežja, načrtovanje pokrajin ter les in gozdove, so se sicer danes udeležili kar trije ministri – poleg Vrtovca še minister za javno upravo Boštjan Koritnik in kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.

Župani so znova poudarili, da regija zahteva samostojno pokrajino in da se ne strinjajo s predlaganim povezovanjem s šaleško regijo, tema pogovorov pa je bil tudi lesni center, ki je bil kot eden od štirih v Sloveniji predviden na Koroškem, a je preverjanje rentabilnosti pokazalo, da tako načrtovan center ni rentabilen.