Slovenija
Slovenska vojska je bila sicer v zadnjih mesecih bolj kot običajno na očeh javnosti. Za to je poskrbela negativna ocena pripravljenosti bataljonske bojne skupine. Foto: BoBo
Geder je ob imenovanju spregovoril o iztrošeni opremi, ki se na marsikaterem segmentu bliža predvideni "življenjski dobi", in o plačah, ki bi jih morali po njegovem mnenju dvigniti. Predlaga še, naj vlada določi dodatek za stalno dosegljivost, nove plačne razrede formacijske dolžnosti in dvigne dodatek poveljnikov na raven pred varčevalnim zakonom. Foto: BoBo
"Na ravni države ni mogoče reagirati drugače kot okrepiti sistem nacionalne varnosti," se je zavzel Pahor. Treba bo "celovito prenoviti in okrepiti celoten sistem nacionalne varnosti, od vojske do policije, prek obeh obveščevalnih služb do civilne zaščite." Foto: BoBo

Dan Slovenske vojske: premalo vojakov, premalo denarja, preslaba oprema

Pozivi k prenovi sistema nacionalne varnosti
15. maj 2018 ob 08:01
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

15. maja 1991 se je v Pekrah in na Igu začela usposabljati prva generacija slovenskih nabornikov in v spomin na to je 15. maj razglašen za dan Slovenske vojske. Ta se trenutno ukvarja predvsem z izboljšanjem pripravljenosti in opreme.

Pripadniki Slovenske vojske že leta sodelujejo na mednarodnih misijah, doma pa se po obdobju varčevanja že več let spopadajo z nezadostno oceno pripravljenosti na učinkovito ukrepanje. Denar se je namenjal predvsem za plače, zdaj pa primanjkuje tudi ustreznih kadrov.

Vpoklicani rezervisti
Potem ko so po standardih Nata Cerval prejeli negativno oceno pripravljenosti bataljonske bojne skupine, ki je privedla do zamenjave na vrhu vojske, je novi načelnik Alan Geder vpoklical so rezervno sestavo. Rezervisti bodo tako vzdrževali in varovali vojaške objekte, vojska pa bo lahko tako izvajala "nespremenjeni obseg nalog, ki izhajajo iz predpisov na obrambnem področju."

"Za pogodbeno rezervo Slovenske vojske je ključno, da se je začela zopet usposabljati; da se je Slovenska vojska do lastne rezervne sestave zopet začela vesti kot do svojega pomembnega dela," je za STA dejala Maja Garb s Katedre za obramboslovje na Fakulteti za družbene vede. Prekinitev usposabljanja in prenehanja sprejemanja novih pripadnikov v pogodbeno rezervo v letih finančne krize je po njenih besedah Slovenski vojski zelo škodovalo.

Ustaviti bi bilo treba odhajanje
Kako se torej lotiti izboljšav v vojski? Za začetek bi bilo treba ustaviti odhode in peljati naprej nove zaposlitve, vendar pa bo to dokaj težko, saj plačilo ni spodbudno, tudi ugled vojske se je po navedbah strokovnjakinje zmanjšal. Sicer pa je Slovenska vojska "utrujena od vseh sprememb", ki so se v preteklosti uvajale, a se nikoli do konca uveljavile. Kot primer je Maja Garb izpostavila poveljstvo sil, ki se je najprej ustanovilo, nato ukinilo, nato spet ustanovilo.

Prepričana je, da bi bilo smiselno uveljaviti določeno organiziranost, sproti pa naj se opravijo le tiste spremembe, ki se pokažejo za nujne. Organiziranosti, obsega vojske in opremljenosti nihče ne predpisuje, edino vodilo držav članic Nata je, da so povezljive in da torej lahko delujejo skupaj z drugimi vojskami.


Nezadostno delovanje v vojni, dobro v miru

Zadnja ocena pripravljenosti Slovenske vojske, ki jo je pred dobrim mesecem predstavil vrhovni poveljnik vojaških sil Borut Pahor, je sicer za delovanje v vojni ostala nezadostna, za delovanje v miru pa je dobra. S tem se je nekoliko izboljšala vsaj pripravljenost za delovanje v miru, ki je bila lani še zadostna. Merila ocenjevanja pripravljenosti za delovanje v vojni so povezani tudi s sredstvi za vojaško opremo.

V sklepni fazi je sicer naročilo 300 novih vojaških terenskih vozil, še večji projekt pa nameravajo na ministrstvu za obrambo izpeljati v prihodnjih letih, in sicer z nakupom 136 osemkolesnih oklepnikov za oblikovanje dveh srednjih bataljonskih bojnih skupin.

"Biti vojak je čast"
"Posodobitev sistema nacionalne varnosti je neodložljiva in takojšnja naloga nove vlade in celotne državne politike," je na ponedeljkovi slovesnosti poudaril predsednik Pahor. Obrambna ministrica Andreja Katič pa je poudarila, da je biti pripadnik Slovenske vojske časten poklic, biti vojaški voditelj pa vloga, ki temelji na zgledu, zaupanju in poštenju.

VIDEO
Slovesnost pred dnevom Slovenske vojske
VIDEO
Dan Slovenske vojske
A. S.
Prijavi napako
Komentarji
TIGR
# 15.05.2018 ob 08:23
...preslaba tesnila na motorjih... ROFL

SV je postala totalna komedija..

Kateri normalen državljan bo podpisal za 5 let, ob tem, da te po 45.letu sunejo v ta zadnjo, zato, da bo stal na ruskih mejah?
Zorkey
# 15.05.2018 ob 08:29
Vojska bi v času miru morala biti uporabljena za različne namene, kot so varovanje meje (begunci), čiščenje morja (smeti), čiščenje gozdov (žledolom), črpanje vode (poplave) ipd. saj ima vso potrebno mehanizacijo oz. se ji slednjo zagotovi. Na ta način bi pridobila pozitivno javno mnenje in upravičenje do višjih plač saj bi davkoplačevalcem dejansko nekaj vrnili. Tako pa postopajo po vojašnicah in so praktično povsem neuporabljena sila.
GENERALŠTAB in vlada sta v tem procesu ključna, vendar nobeden od njiju na tem področju praktično ni storil ničesar.
Posledično se ne strinjam z 30% povišanjem plač pripadnikom SV (tudi častnikom, ki so že danes v najvišjih razredih javne uprave).
Kapitan Kljuka
# 15.05.2018 ob 08:28
Andreja Katič, sramota... Ženske kvote v politiki, tu imate rezultat...
M.R.S.
# 15.05.2018 ob 08:23
Pa dajte no...če bi pa res prišlo do česa, bi se pa ti plačanci razbežali kot zajci. Saj nimajo druge motivacije kot pa denar. In državo bi spet branili tisti, ki smo jo že leta 91....:-)
stewie
# 15.05.2018 ob 08:08
No, ampak drugače vse štima?
m72
# 15.05.2018 ob 08:27
"Dan slovenske vojske: Premalo vojakov, premalo denarja, preslaba oprema"

Preveč vsega za služenje teroristom!
Valuk_
# 15.05.2018 ob 08:42
Teli načelniki GŠ so pa tudi.. ne vem kaj naj rečem, sami asi.

Kaj res ni dobrega, izobraženega in kompetetnega kadra???
aless70
# 15.05.2018 ob 08:31
Grozljivo, kaj s(m)o naredili iz vojske.
No tudi vojska sama ni nedolžna - 15 let nazaj sem že bral analizo, da imamo, proporcionalno na velikost vojske/države, častniškega kadra tam 5x več, kot primerljive države.
"Sami generali" po pisarnah...
...vojska pa razpada.
Če ne znamo imeti primerne vojske, ni pomembno, če je majhna, mora pa biti urejena in učinkovita, si tudi države ne zaslužimo.
In vse gre v tej smeri... :-/
SRAMOTA!
zapravico
# 15.05.2018 ob 08:43
Ta naša “vojska“ je ena parodija
kritik101
# 15.05.2018 ob 08:44
Birokratov po pisarnah v vojski je dovolj. Celo ogromno.
Torej ni tako slabo. Facebook laufa.
anamor
# 15.05.2018 ob 08:39
Kjer je kader SD-ja je polomija.
Bivši uporabnik
# 15.05.2018 ob 08:50
In kakšne so plače častnikov glede na to, da jih je več kot vojakov?
pan
# 15.05.2018 ob 09:34
Nezadostno delovanje v vojni, dobro v miru

To me spominja na tisti štos o pregoreli žarnici (sijalki):
"Ah, saj za podnevi bo še pa dobra!"
colnago
# 15.05.2018 ob 08:44
SLO vojska= humoreska
krumpek
# 15.05.2018 ob 08:39
Rezultati vladanja stranke SD.
GoodFella
# 15.05.2018 ob 08:30
@conanbarbarian
Lepo prosim, bodimo resni in realni, mi smo politično, gospodarsko, varnostno vpeti v EU in Nato, z Rusi lahko negujemo dialog in sodelujemo na določenih področjih, kjer je to v obojestranskem interesu (gospodarstvo, energetika, kultura), ne bomo pa menda postali nekakšen balkanski Kaliningrad. Pa še to, tudi "rusko kosilo" ni zastonj.
Don Vito
# 15.05.2018 ob 08:26
Vojske ne potrebujemo, hitra ukinitev, okrepiti policijo,gasilce in civilno zaščito ter nabaviti 10 helikopterjev!
zapravico
# 15.05.2018 ob 08:42
Će smo že vse prodali,pa dajmo še vojsko
Druga Švica
# 15.05.2018 ob 08:54
Kako pa naj bo drugače, če je pa poveljnik vojske narcisoidni maneken, vojaška ministrica pa ženska, ki vojaka še videla ni do nastopa službe ministrice.
Rasta75
# 15.05.2018 ob 08:50
Upam, da ne bo potreben [e en trumpov mandat, da bo evropskim voditeljem kapnilo, da je čezatlantskega prijateljstva in zavezništva konec, da je treba ustanoviti skupne evropske oborožene obrambne sile in nemudoma izstopiti iz NATA.
Mislim, da bi morale evropske NATO članice zagroziti z izstopom iz NATA tisti hip, ko je Trump začel govoriti o odstopu od sporazuma z Iranom, zaradi katerega bomo evropejci (evropsko gospodarstvo) trpeli neprimerljivo hujše posledive, kot ZDA.
komunjara
# 15.05.2018 ob 14:47
Brez problema lahko pričnemo s snemanjem Vojaške akademije, s Pahorjem v glavni vlogi.
janezek67
# 15.05.2018 ob 12:27
Ruska ladja ima nemške MTU motorje. Ti so načeloma bolj zanesljivi in so primernejši za patruljne ladje od ruskih zvezdastih motorjev.

Problem pri nas je velikost slovenske mornarice in sploh vlaganj v vojsko. Za vzdrževanje 1 ladje velikosti Triglava potrebuješ določeno število ljudi in predvsem specialnosti, kot če bi imel nekajkrat več ladij. Očitno Slovenija ni sposobna kadrovsko in finančno vzdrževati tako velike ladje.

Sama ladja še ni problem. Problem bo, ko bomo za 1.2 milijarde evrov kupili Boxerje, čez nekaj časa pa jih zopet ne bomo mogli vzdrževati. Podobno kot ladjo Triglav ali pa Patrije, ki so tudi skoraj nevozne. Ampak Boxerji bodo še dražji in bolj komplicirani.

Za vojsko, kakršno imamo, je škoda vsakega evra. Bi bilo bolje prezaposliti do 2000 najmlajših in najbolj sposobnih vojakov in podčastnikov v policijo, med paznike in poklicne gasilce, policiji pridati še upravo za reševanje, ostalo pa ukiniti. Policija bi s tem viškom kadra organizirala poleg kadrovskih potreb za teren še kakšen bataljon, ki bi bil namenjen za potrebe nadzora meje in kontrolo notranjih nemirov. Ta enota bi bila opremljena s hummerji in valuki ter boleg pehotnega orožja s še delujočimi RGW 90 in Spike raketami. Stare bell helikopterje policije bi zamenjali z bell helikopterji iz vojske (bell 206 in bell 412 EP) starejše Bell 412 in Cougarje SV pa bi prodali.
veza
# 15.05.2018 ob 12:08
Dan Slovenske vojske: premalo vojakov, premalo denarja, preslaba oprema

preveč častnikov, preveč uradnikov, tega nihče noče povedat
jurist
# 15.05.2018 ob 11:38
Moje mnenje (pa recimo, da sem konservativen):

- vojsko potrebujemo. Brez vojske bi spadali med tele države:
Si to res želimo? Ne rečem, biti Liechtenstein je verjetno lepo, ampak ta je samo eden in so tukaj zgodovinski razlogi, ki jih Slovenija gotovo nima... ostale države pa bolj kot ne delujejo izpostave kakšnih drugih držav...
- če imaš vojsko, je prav, da jo vzdržuješ. Tako ko to velja a policijo, zdravstvo, šolstvo. Govorit o tem, da ni treba denarja za to... no, saj v tej državi zmečemo dovolj denarja še za kaj bolj butastega. Ne vidim pa slabosti v tem, da bi pač vojsko na nek način približali ljudem, da bi imeli občutek, da so vojaki koristni, da jim priskočijo na pomoč itd. Morda tudi v smislu neke vrste policije ipd.
a.vehar
# 15.05.2018 ob 09:43
Negativna ocena SV že par let zapored, a Židan pa še vedno hvali ministrico Katičevo, češ kako dobro je opravila svoje delo. BUTALE!
kurkuma
# 15.05.2018 ob 08:59
Policiji krvavo primanjkuje kadra, ker enostavno ministrstvo ne odobri dovolj zaposlitev letno.
Gasilci imajo vedno slabšo opremo - dobro, da imajo razčiščene pojme in vedo, da so od te opreme odvisna njihova življenja in ta, ki jih rešujejo in zato skrbno ravnajo z njo. Zdravstvo je v totalnem kolapsu.

Mi pa bi se pogovarjali o vojski in vojaških izletih ? Resno ?
veza
# 15.05.2018 ob 12:14
jurist

unitrode
# 15.05.2018 ob 07:41

Kadrovska sestava: od 7000 zaposlenih 1000 uradnikov, približno 3000 ćastnikov in podčasnikov in 3000 vojakov. In pri tej (odlični?) kadrovski zasedbi padejo pri preverjanju!


glej, če je ta podatek točen, potem vemo vsi, koliko je ura, če dodam še veliko verjetnost, da so uradniki gotovo ostalina iz različnih vlad, pa ostanejo tam in so skregani med sabo, enako je verjetno s častniki, potem je slika popolna.
zamudnik
# 15.05.2018 ob 12:12
Bilanca:

- kolesniki: so, samo moramo pogledat, ali imajo po 6, 8 ali kako drugačno število koles;
- puške: ziher jih nekaj je, zdaj če streljajo, bomo pa vidli, ko bo čas za to; zdaj šparamo;
- letala: vsake tolko časa se nekaj res z Lesc v luft zažene, recimo, da so to naši;
- ladja: naslednje vprašanje, prosim;
- škornji: o, to pa mamo, ganc novo, vojakom raztalamo takoj, ko mine to deževje.
maja kibira
# 15.05.2018 ob 08:38
SV je sama sebi namen zato bi bilo najboljse da jo ukinemo in denar namenimo za bolj potrebne stvari v tej drzavi..vlogo vojske pa naj opravlja TO ko bo to potrebno
pero-perica
# 15.05.2018 ob 13:49
kašno naborniško vojsko,da se neki prepotentneži izživljajo .bil v jla za oslovo senco,bil v vojni za slo za oslovo senco.mojim vnukom bi predlagal ugovor vesti ali pa ven iz slo.
graditelj
# 15.05.2018 ob 12:47
preveč častnikov in premalo vojakov!!
oliva
# 15.05.2018 ob 11:41
@jurist, sem ti dala plus, ampak to je potrebno narest za slovenske razmere in doma.
Nič nimam proti vojski, tudi jaz menim, da mora bit (pa nisem preveč konzervativna, samo malo).
Ampak čisto drugače bi moral zastavit.
Pa cilje in seveda prioritete v danih (z)možnostih.

Tako kot bi bilo potrebno povsod, na vseh področjih.
gesan
# 15.05.2018 ob 09:21
Kakšen prasednik, takšna vojska.
Nakičena, vse ostalo v razsulu!

Kupujejo neke svoje ponose, ki nam jih rusi in amerigosi cveselo prodajajo kot iztrošeno robo, ki ji je pretekel rok uporabe.

Na naših potnih listinah bi moglo namesto Slovenija, pisat Buthale!
copcop
# 15.05.2018 ob 09:08
Ko pride do takšne situacije je potreben resen premislek - ukinitev ali remont. Tako kot pri otroški srčni kururgiji, recimo. Ukinitev je povsem legitimna možnost vredna razmisleka, saj metanje denarja skozi okno ni izbira, ker ga drugje potrebujemo še bolj in ga tudi bolje izkoristimo.

Dajanje plač generalom, ki niti ne znajo urediti nabave opreme, je nesmisel.
sportivko
# 15.05.2018 ob 09:00
A bomo spet kupoval Ameriške igračke?
nepokorni
# 15.05.2018 ob 08:53
Razmerje vojakov in častnikov je 1:5.

SV je parkirišče kadrov SĐS.
zabar1000
# 15.05.2018 ob 17:28
Le zahvalimo se lahko SDju, da nam je uničil vojsko, zdaj pa nam želi še državo. Sram naj jih bo!
SKEpsiS
# 15.05.2018 ob 15:19
Sistematično uničevanje naše države počasi, ampak uspešno napreduje.
Jernej_
# 15.05.2018 ob 12:59
To več ni V od vojske.
oliva
# 15.05.2018 ob 11:32
@garmond:
"Naval člankov o zahtevah še večjega oboroževanja držav, recimo tudi tisti o Nemčiji.
Pritisk orožarske industrije in njihovih lobijev je res ogromen. Lakomnost po zaslužkih jim je zameglila pamet, ..."

Se strinjam.
oliva
# 15.05.2018 ob 11:30
Vojska naj bo doma.
Nočem, da v imenu Slovenije vojska bluzi po katerih koli mejah, razen slovenskih.

Premalo za kaj?
Za doma jih je dost, pa dajte vojakom, kar zdaj uživajo birokrati oz. preostali po pisarnah itd.
Vsi sektorji so podhranjeni zaradi teh hobot.
ni maitre
# 15.05.2018 ob 11:00
"Biti vojak je čast" je dajal Borči! Kaj je častnega v ubijanju? Zakaj potem dragi politiki ne pošiljate svojih otrok v vojsko, če je to taka čast? Zakaj jih ne pošiljate na misije? Nehaj nakladat Borči, ker vemo, da si dobil navodila za lobiranje!
I-KOSS
# 15.05.2018 ob 10:32
Slovenska vojska se sooča z vrsto težav, ki so tako hude, da ta v nekaterih segmentih ni več sposobna opravljati svoje osnovne funkcije. Izven strokovnih krogov se za nastalo situacijo pretežno krivi pomanjkanje zadostnih sredstev, žal pa to predstavlja veliko poenostavljanje vzrokov, saj so ti dejansko veliko globlji in segajo tako od konceptualnega nivoja, do isto čisto izvedbenega.

Obstoj učinkovite vojske je izjemnega pomena za obstoj in delovanje vsake države ter predstavlja temelje tako za njeno suverenost, kot tudi za delovanje vseh ostalih družbenih podsistemov. V mirnodobnem času razmišljanje o njeni nepotrebnosti deluje marsikomu docela racionalno, vendar je dolgoročno v celoti zgrešeno. Zavedati se je namreč potrebno, da je družbeni vpliv in delovanje vojske v primerjavi z ostalimi sistemi nekoliko specifičen. Sam obstoj učinkovitega obrambnega sistema ima zgodovinsko dokazano preventivno vlogo pri zagotavljanju varnosti družbenega okolja. Njen polni potencial je k sreči potrebno uporabiti izjemno redko, ko pa nastopijo potrebe za to, je izjemnega pomena, ne le za uspešno delovanje države, temveč celo za njen obstoj. Žal se večina ljudi v celoti zave pomena obrambnega sistema šele, ko je za odpravo napak iz preteklosti nekoliko pozno. Zavedati se je namreč potrebno, da je izgradnja obrambnega potenciala države proces, ki je relativno dolgotrajen in določenih pomanjkljivosti sistema ni mogoče odpraviti v kratkem časovnem obdobju.

Koncept v celoti profesionalnega obrambnega sistema države ima vrsto pomanjkljivosti. Eden pomembnejših je ta, da gre za izjemno drag sistem, saj je, v kolikor se želi zadržati kakovostne kadre, le tega potrebno vzdrževati tudi v mirnodobnem času, ki k sreči, predstavlja večino časa. V primeru Slovenije je težava tudi dejstvo, da imamo majhno državo, kar po svoji naravi le še poveča finančno breme. Dokazali smo, da nam predstavlja že vzdrževanje minimalnih obrambnih sil relativno veliko finančno breme, na drugi strani pa je obstoječi obseg obrambnih sil docela nedorasel potrebam v kolikor bi se varnostne razmere poslabšale. Nadalje je obrabni sistem, ki v celoti temelji na plačanih posameznikih, izjemno dovzeten za zunanje vplive. Če je nekdo del obrambnih sil izključno zaradi finančnih vzgibov, potem se postavi veliko vprašanje, ali bi bil svoje naloge še pripravljen opravljati v varnostno zaostrenih okoliščinah, kjer bi bilo neposredno ogroženo njegovo življenje. Nadalje se postavi vprašanje lojalnosti takšnega obrambnega sektorja tistemu, ki ponudi najboljše plačilo. Varnostni sistem, ki ga imamo v Sloveniji, ima poleg naštetih še vrsto drugih pomanjkljivosti.

Slovenija bi nedvomno potrebovala resno diskusijo o konceptu na katerem bo v prihodnosti temeljila varnost naše domovine. V kolikor se to ne bo zgodilo, se nam lahko v prihodnosti kaj hitro pripeti, da se bomo znašli v izjemno težavnem položaju. Morda takšno razmišljanje deluje iz današnje mirnodobne perspektive docela utopično, vendar smo bili v preteklosti že večkrat priče podobnim situacijam in smelo bi bilo, da se iz teh zgodovinskih izkušen nekaj naučimo ter napak ne ponavljamo.
Tamburello
# 15.05.2018 ob 10:18
premalo vojakov,..opreme ampak je preveč tudi preveč generalov,..majorjev,..polkovnikov skratka vseh ki so pomembni in ki se imajo za šefe, namesto da bi njih zmanjšali in več denarja namenili vojakom
zeitgeist
# 15.05.2018 ob 09:34
Predvsem slabo vodenje.
1.200.000.000€ za oborožitev po meri Nata?
Ladjo Triglav vam je zrihtal Erjavec iz Desusa. Odpovedala so tesnila na nemških motorjih. Resna vojska ima ključne rezervne dele na zalogi!
Slovenska vojska je imela v svoji zgodovini preveč neracionalnih nakupov, da bi lahko zdaj bili tiho ob tem, da nameravajo za 1.200.000.000€ kupiti oborožitev za Nato misije po svetu, zaradi katerih potem v Evropo prihajajo begunci.
Podpišite peticijo proti nakupu nove oborožitve.
http://www.levica.si/peticija-za-razvoj-ne-orozje/
KovacevaKobila
# 15.05.2018 ob 09:19
Lepo prosim, bodimo resni in realni, mi smo politično, gospodarsko, varnostno vpeti v EU in Nato, z Rusi lahko negujemo dialog in sodelujemo na določenih področjih, kjer je to v obojestranskem interesu (gospodarstvo, energetika, kultura), ne bomo pa menda postali nekakšen balkanski Kaliningrad. Pa še to, tudi "rusko kosilo" ni zastonj.

Za razliko od 'severnoatlantskega kosila'? Nočete biti 'balkanski Kaliningrad', hkrati pa nimate nič proti, da smo balkanski Detroit?

Politično, gospodarsko in varnostno smo vpeti v cel svet, ne le na Zahod. Sodelujemo lahko z vsemi, v skladu z lastnimi interesi. In vsekakor ni v našem varnostnem interesu, da slepo podpiramo vojaško organizacijo in države, ki se požvižgajo na mednarodno pravo, sprožajo vojaške akcije na podlagi izmišljenih 'dokazov', izvajajo izvesnsodne poboje z brezpilotnimi letali, prodajajo islamistom najsodobnejše orožje, črtajo jedrske dogovore ... in nasploh vztrajno rušijo varnostne razmere.

Iz slabih dogovorov se da izstopiti. To nas je nedavno naučil ameriški predsednik.
veza
# 15.05.2018 ob 14:08
Highland
# 15.05.2018 ob 13:56

Veza, jaz sem sluzil leta 86... Da bi pa lastno vojsko placeval, niti pod razno. ( v smislu placane vojske) Clovek, ki zeli sluzit denar kot vojak, naj izvoli v tujsko legijo, blackwater, ipd.. Sramota je da moram lasten narod placevat za nekaj, kar bi moralo biti ponos in obcutek pripadnosti lastnemu narodu in domovini!

jaz tudi, še nekaj let prej, bilo je tako, tako, a bili so drugi časi, danes pa svojih potomcev ne bi poslal v našo kasarno, dvomim, da obvladajo zadeve, od upravljanja z orožji do vzdrževanja opreme, plačana vojska je pač en velik blef, se strinjam, a kaj naj naredimo?
Kot je povedal Komat, ne bom več trobil, da je treba varovati okolje, ko bo prišel čas, bo vse jasno in takrat se bo folk zbudil, enako bo z vojsko, če bo nevarnost, se bomo zorganizirali, kot smo se vedno.
Na žalost, taki smo, pri nas pač prosperirajo šalabajzerji in bleferji, ne bom pa pustil, da bi mene ali moje en tak gonil po vojaškem dvorišču gor in dol.
veza
# 15.05.2018 ob 13:44
Highland
# 15.05.2018 ob 13:37

Nabornisko vojsko nazaj!

a ti bi šel služit, oziroma bi pustil svojim otrokom ali vnukom, da prestopijo prag kasarne?
Binder Dandet
# 15.05.2018 ob 13:01
@spicy:
"Zakaj slo ne bi naredila podobno ???? "

In če pride do invazije, bo vsak napadalec lahko za ceno (7000 * 2x plače * 3 plače = 63 mio) izplačal naše plačance in si pokoril državo.
SpicyWeiner
# 15.05.2018 ob 11:13
Kamorkoli vtakne SD svoje šape, tam nastane drek. TEŠ 6, gozdovi, teran, vojska...
Kazalo