Boris Popovič znova kandidira za župana Kopra. Foto: BoBo
Boris Popovič znova kandidira za župana Kopra. Foto: BoBo
Koper
Volivci lahko glasove že oddajo na predčasnih volitvah, uradni glasovalni dan pa bo v nedeljo. Foto: Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije

V Kopru že potekajo predčasne volitve, volivci pa bodo na volišča uradno odšli v nedeljo. Največ možnosti za izvolitev naj bi imel zdajšnji župan Boris Popovič, ki je bil, kot je znano, obsojen zaradi davčne utaje.

Medtem ko stranka Zelena koalicija, ki od državne volilne komisije zahteva izločitev Popoviča iz županske tekme, trdi, da je bil Popovič pravnomočno obsojen, ta trdi drugače in napoveduje pritožbo. Kot je znano, je višje sodišče le potrdilo obsodbo zaradi davčne utaje 11 tisoč evrov, Popovič pa naj bi se zdaj pritožil na vrhovno sodišče.

"Zakon neprimernosti kandidata ne omenja"
Marko Golobič
, ki vodi državno volilno komisijo, je pojasnil, da zakon o lokalnih volitvah, ki ureja volilno pravico, ne omenja omejitev kandidatur zaradi morebitnih postopkov pred sodišči. Stranka Zelena koalicija po drugi strani meni, da je Popovič zaradi omenjene obsodbe neprimeren kandidat za župana Kopra.

Zelena koalicija je poleg tega DVK pozvala, naj na volišča pošlje svoje predstavnike, ki bi nadzirali volitve, saj naj bi "s terena prejemali informacije o pripravah na poneverbe na voliščih". Dodajajo, da naj bi bilo natisnjenih več volilnih lističev, kot je volivcev.

Golobič opozarja, da lokalnih volitev ne nadzira DVK, saj za zakonitost skrbijo lokalne volilne komisije in zaupniki kandidatov, ki so lahko navzoči tako med glasovanjem kot ob odpiranju volilnih skrinjic in štetju glasov.

Šest kandidatov za koprskega župana
Za mesto koprskega župana se sicer poteguje šest kandidatov, poleg Borisa Popoviča (Koper je naš) še Janez Starman (podpora SD-ja, LDS-a, Zaresa in Oljke), Olga Franca (SLS), Marko Brecelj (Akacije), Stefan Kocijančič (SDS) in Dragan Sadžak (podpora SMS-a in Zelenih Slovenije).

Koprčani bi morali župana in občinsko vodstvo voliti že lani jeseni, a je ustavno sodišče zaradi postopkov ustanovitve občine Ankaran izvedbo volitev zadržalo. Ker poslanci niso upoštevali odločbe ustavnega sodišča o ustanovitvi ankaranske občine, je to storilo ustavno sodišče samo, za dan volitev pa določilo 10. julij.