Kotnikova je obrekovanje in žaljivo obdolžitev sodnici in trem novinarjem Dnevnika, Dela in Večera očitala zaradi sodničinih besed oziroma novinarskega poročanja z obravnave, ki je bila pred skoraj dvema mesecema in pol. Foto: MMC RTV SLO
Kotnikova je obrekovanje in žaljivo obdolžitev sodnici in trem novinarjem Dnevnika, Dela in Večera očitala zaradi sodničinih besed oziroma novinarskega poročanja z obravnave, ki je bila pred skoraj dvema mesecema in pol. Foto: MMC RTV SLO

Višja državna tožilka Dragica Kotnik je ovadila novinarje Dnevnika, Dela in Večera ter ljubljansko okrajno sodnico Metko Popivoda zaradi domnevnega obrekovanja in žaljive obdolžitve. To jim je sporočila tik pred začetkom zaključnih besed na sojenju policistoma, ki jih je sama kot tožilka obtožila nevestnega dela med preiskavo tragedije, ko so trije bulmastifi do smrti pogrizli lastnika Sašo Baričeviča. Sodišče jima je sicer izreklo oprostilno sodbo.

Tožilka: Žaljivi članki z asistenco tega sodišča
Kotnikovo so zmotile sodničine besede in poročanje novinarjev iz obravnave pred dvema mesecema. Sodnica Popivoda je takrat v dvorani povedala, da je nekaj dni pred obravnavo najprej dobila predlog za predstavitev novih dokazov, nato pa je tožilstvo dan pred obravnavo na sodišče posredovalo predlog za izločitev sodnice. Predsednica sodišča je to zahtevo zavrgla. S specializiranega tožilstva pa so še isti dan, ko sodišče uradno ni več poslovalo, posredovali še prošnjo za preklic naroka, saj naj bi bila Kotnikova na bolniškem dopustu. Sodnica je zato pojasnila, da mora obravnavo, na katero je vabila deset prič, preložiti.

Kotnikova meni, da je sodišče opisana pojasnila podalo z namenom njenega obrekovanja in zaničevanja. "Objavljajo se žaljivi članki z asistenco tega sodišča," je izpostavila.

Novinarji pričakujejo, da bodo ovadbe zavržene
Da je ovadba zoper novinarje neprimerna, se strinjajo v obeh novinarskih združenjih. Društvo novinarjev Slovenije in Združenje novinarjev in publicistov tako pričakujeta, da bodo ovadbe zavržene. Ob tem so izpostavili tudi neprimernost zakonodaje, ki s kriminaliziranjem dejanj zoper čast in dobro ime omogoča "še eno od metod discipliniranja novinarjev in urednikov, ki vodijo v samocenzuro.

Sodišče: To je neobičajno
Na Okrajnem sodišču v Ljubljani, kjer je zaposlena ovadena sodnica, ovadbe sicer niso želeli komentirati. "Neobičajno pa je, da tožilec pred koncem glavne obravnave razpravljajočemu sodniku izroči v vednost ovadbo, ki jo je vložil zoper njega zaradi vodenja kazenskega postopka," so dodali.

Na tožilstvu dva disciplinska postopka
Podobno dejanja Kotnikove ne morejo komentirati na vrhovnem državnem tožilstvu, kjer pravijo tudi, da so bili o tem obveščeni le iz medijev. So pa potrdili, da je generalni državni tožilec Zvonko Fišer disciplinski tožilki do zdaj podal dve zahtevi za uvedbo disciplinskega postopka zaradi ravnanja tožilke Kotnikove. In v obeh primerih je bil disciplinski postopek tudi uveden, katera dejanja naj bi bila sporna, pa niso razkrili.

Je pa že znano, da so nad ravnanjem tožilke uvedli nadzor, ko je Komisija za preprečevanje korupcije ugotovila, da je Kotnikova pri svojem delu kršila predpise. Preganjala je nekdanjega komandirja policijske postaje Bled Milana Karbo, ki naj bi prodal ponarejeno vinjeto. Karbo je zastopal odvetnik Franci Matoz, prav njega pa je najela tudi Kotnikova, ko se je sama znašla v preiskavi primera Baričević, saj naj bi novinarju predala zaupne dokumente. Kmalu nato je Kotnikova opustila pregon zoper obtoženega policista.