Slovenija
(4)
Igor Kadunc, RTV Slovenija
Kadunc je na kritike odgovoril, da je tudi sam v javni predstavitvi programsko-produkcijskega in finančnega načrta za leto 2018 ter pričakovanega poslovnega rezultata v letošnjem letu poudaril, da predvidena izguba ne pomeni katastrofe, saj lahko radiotelevizija izgubo pokrije z rezervo ali s prodajo kapitalskih naložb. Foto: BoBo
Evri, bankovci, denar
Generalni direktor je postregel s podatkom, da je zavod v preteklih letih zbral deset milijonov evrov viška prihodkov nad odhodki. Po njegovih besedah je zato predvidena izguba v letošnjem in prihodnjem letu tudi vprašanje takšnega ali drugačnega knjigovodskega prikaza. Foto: BoBo
false
Sicer je programski svet tudi najostreje obsodil grožnje proti novinarju RTVS Jožetu Možini v zapisu, ki je bil pred kratkim objavljen na Twitterju. Avtor tvita je namreč zapisal, kako razmišlja, da bi na prehodu za pešce povozil novinarja. Prav tako so svetniki izrazili ogorčenje nad vsakršnim sovražnim govorom, ki je uperjen proti sodelavcem radiotelevizije. Foto: Reuters

Dodaj v

Programski svet RTV-ja kritičen do načrtovanja izgube. Kadunc: Ta ne pomeni katastrofe.

Seja programskega sveta javnega zavoda
13. november 2017 ob 21:43,
zadnji poseg: 13. november 2017 ob 22:14
Ljubljana - MMC RTV SLO

Generalni direktor RTV-ja Igor Kadunc je programskemu svetu zavoda predstavil predloga programsko-produkcijskega in finančnega načrta za leto 2018 ter pri tem naletel na kritičen odziv svetnikov. Obravnavo bodo nadaljevali na naslednji seji.

Zmotila jih je predvidena poslovna izguba v znesku skoraj 2,44 milijona evrov, ki naj bi v prihodnjem letu doletela največjo medijsko hišo v državi. Kar nekaj svetnikov je izrazilo mnenje, da zakonodaja Programskemu svetu Radiotelevizije Slovenija ne dovoljuje obravnave finančno neuravnoteženega načrta. Svetnica Petra Ložar je zato predlagala prestavitev obravnave programsko-produkcijskega in finančnega načrta na naslednjo sejo, a njenega predloga ni podprla zadostna večina.

Ložarjeva je bila kritična tudi do poteze generalnega direktorja Kadunca, ki je že pred današnjo sejo programskega sveta pisno obvestil predsednika vlade Mira Cerarja in ministra za kulturo Toneta Peršaka, da bo svetu predlagal načrt, ki izkazuje poslovno izgubo. Presodila je, da je takšna poteza nerazumljiva in za radiotelevizijo tudi škodljiva.

Poleg nekaterih svetniških kolegov je stališču Ložarjeve pritrdil tudi predsednik nadzornega sveta RTV-ja Peter Grašek. Po njegovih besedah je nesprejemljivo, da generalni direktor v javnosti razglaša izgubo, še preden sta se z obema načrtoma za prihodnje leto seznanila programski in nadzorni svet. Dejal je, da Kadunčeva poteza spodjeda javno podobo RTV Slovenija.

Grašek je tudi poudaril, da za načrtovanje izgube v prihodnjem letu, h kateremu se je zatekla Kadunčeva ekipa, ni potrebe, saj ima zavod dovolj rezerve iz preteklih let. Po njegovih besedah tudi ni razlogov za izgubo v letošnjem letu, ki jo je v znesku 600.000 evrov pred dnevi na novinarski konferenci prav tako napovedal generalni direktor.

Kadunc: Predvidena izguba ne pomeni katastrofe
Kadunc je na kritike odgovoril, da je tudi sam v javni predstavitvi programsko-produkcijskega in finančnega načrta za leto 2018 ter pričakovanega poslovnega rezultata v letošnjem letu poudaril, da predvidena izguba ne pomeni katastrofe, saj lahko radiotelevizija izgubo pokrije z rezervo ali s prodajo kapitalskih naložb.

Generalni direktor je postregel s podatkom, da je zavod v preteklih letih zbral deset milijonov evrov viška prihodkov nad odhodki. Po njegovih besedah je zato predvidena izguba v letošnjem in prihodnjem letu tudi vprašanje takšnega ali drugačnega knjigovodskega prikaza. Svetnike je pozval, naj kljub očitkom o finančno neuravnoteženem načrtu opravijo obravnavo.

Burna razprava
Tudi podpredsednica programskega sveta Jelka Stergel je presodila, da sta programsko-produkcijski in finančni načrt zaradi predvidene izgube "na meji zakonitosti". Zato se je zavzela, da bi svetniki tokrat obravnavali le programski del, vodstvo zavoda pa bi čim prej z ustreznimi knjigovodskimi popravki poskrbelo za uravnoteženo finančno podlago.

Do predloga Stergelove je bil kritičen svetnik Božidar Zorko. Po njegovem mnenju je nesmiselno obravnavati programske vsebine, če jih ne spremlja ustrezna finančna podlaga. Opozoril je, da skoraj 2,44 milijona evrov izgube, ki jo vodstvo RTV-ja načrtuje za leto 2018, vendarle pomembno vpliva na obseg in kakovost programa.

Nadaljevanje na naslednji seji
Programski svet nacionalne RTV-hiše bo obravnavo predlogov programsko-produkcijskega in finančnega načrta za leto 2018 nadaljeval na naslednji seji, ki bo predvidoma 27. novembra. Takrat naj bi svetniki tudi sprejeli odločitev o primernosti programsko-produkcijskega načrta in dali mnenje k finančnemu načrtu. Odločitev o zadnjem je namreč v pristojnosti nadzornega sveta.

Generalnemu direktorju pa so svetniki naložili, naj programsko-produkcijski načrt do naslednje seje dopolni s predlogi iz današnje razprave in dopolnitvi prilagodi tudi finančni načrt, ki naj bo uravnotežen.

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
Flagellum Dei
# 14.11.2017 ob 08:56
Logično da načrtujejo izgubo če bodo Pric Musarjevi plačali večjo odškodnino, kot jo dobijo tisti, ki so v življenju doživli največje krivice ali izgube:

Kadunc se je poravnal na svojo roko. In žalostno: Nataši Pirc Musar dvainpolkrat več denarja kot za nasilno smrt otroka!
cairns
# 13.11.2017 ob 22:36
Programski svet RTV-ja kritičen do načrtovanja izgube. Kadunc: Ta ne pomeni katastrofe.

Seveda ne. Katastrofa je program.
Za tak program kot ga ima nacionalka bi bilo dovolj 300 zaposlenih.
vrtojb5
# 13.11.2017 ob 22:24
Plače znižat pa bo.
Bivši uporabnik
# 13.11.2017 ob 21:45
Kapo dol demokraticnosti rtv-ja. Aja saj bodo prisilni narocniki krili finance.
Kazalo