Uroš Slokar se je na tekmi s Finsko le prebudil. Foto: EPA
Uroš Slokar se je na tekmi s Finsko le prebudil. Foto: EPA
Erazem Lorbek
Erazma Lorbka je po koncu tekme najprej pozdravil sinček Martin. Foto: EPA

Na tekmi s Finsko se je končno razigral tudi Uroš Slokar. V prvem polčasu je bil najbolj razpoložen v slovenskem taboru. "Vedeli smo, kaj je naš cilj. Po treh porazih je ta zmaga izjemno pomembna. Zadnje tekme smo igrali v nekakšnem krču. Tokrat pa smo si rekli, da moramo igrati sproščeno. To nam je uspelo in dosegli smo ta cilj. Gremo zdaj v Kaunas, kar nas zelo veseli," je po srečanju dejal novi član rimske Lottomatice.
Zmage tudi za navijače
Slokar, ki je prispeval 13 točk, ujel pa je še osem odbitih žog, je opisal tudi recept, da se je ekipi uspelo po treh porazih pobrati: "V takih trenutkih je treba ostati povsem osredotočen in samozavesten, da veš, kaj je tvoj cilj. Zelo je bilo pomembno, da smo ostali skupaj kot prava ekipa. Na koncu koncev ne zmagujemo le zase, seveda se borimo za dober rezultat, ampak zmagujemo tudi za naše navijače. Veliko podporo imamo tu, kar nam je še v dodatno spodbudo."

Najboljši strelec Slovenije je bil tudi tokrat Erazem Lorbek. Košarkar Barcelone je v statistiko vpisal 14 točk in šest skokov, v zadnji četrtini pa je zadel nekaj pomembnih metov. Lorbek je poudaril, da so tokrat Slovenci odigrali kot prava ekipa: "Po treh porazih je težko igrati. Mislim, da smo v tem trenutku dali svoj maksimum. Izvlekli smo to tekmo, ki je bila težka. Naredili smo korak naprej. Dobro smo odigrali kot ekipa, saj je dal vsak svoj delež."
Razlika bi morala biti višja
Več žog je tokrat le šlo pod obroč, kjer je ob Slokarju in Lorbku pomemben delež s po osmimi točkami in skoki k zmagi pristavil Mirza Begić. Najvišji v slovenski vrsti meni, da bi morala biti razlika višja: "Nismo še popravili naših napak. Če pogledate našo in njihovo postavo, smo minimalno za 20 točk boljši od njih, vendar imamo na koncu še vedno težave. Tu mislim, da niso fizične ali taktične težave, temveč mentalne. Taktično in fizično smo zelo dobro pripravljeni."
Gorana Dragića, ki je uspešno vodil slovenski napad, so Finci s svojo igro pozitivno presenetili: "Pogledali smo si posnetek in smo bili presenečeni. Igrajo zelo trdo, vsi so dobri strelci. Nekakšna atipična košarka, ki nam ne leži. Od prve minute smo narekovali ritem v obrambi. V tekmo smo šli agresivno in jo uspeli uspešno pripeljati do konca."

Iz Vilne,