Božidar Maljković je v primerjavi s prejšnjimi tekemami obračun s Finsko spremljal nekoliko bolj energično. Foto: EPA
Božidar Maljković je v primerjavi s prejšnjimi tekemami obračun s Finsko spremljal nekoliko bolj energično. Foto: EPA

Slovenski selektor je raje spregovoril o tekmi s Finsko: "Tekma mi je bila všeč. Mislim, da smo se v obrambi držali koncepta. Strelsko naravnani ekipi nismo dopustili, da bi zlahka prihajala do meta. Dobro smo odigrali v prvem polčasu, nato pa smo nekoliko padli. Vseeno smo večino tekme odigrali dobro košarko – trdo in čvrsto, kakršno imam rad."

Pomočnika odlično analizirala Fince
"Boža" je prepričan, da bi Slovenija, če na koncu ne bi zaigrala nekoliko ležerno, tekmo zlahka dobila. Na nasprotnika so bili dobro pripravljeni, za kar gredo zasluge pomočnikoma selektorja: "Če ne bi nekoliko popustili in naredili nekaj neumnih napak, bi morda povedli za več kot 15 točk. Finci so dobra ekipa. Niso slučajno prišli v drugi del. Tu bi izpostavil vlogo svojih pomočnikov Aleksandra Sekulića in Gašperja Potočnika, ki sta odlično analizirala nasprotnika, in zato smo se lahko dobro pripravili nanj. Igralci so imeli vse informacije o nasprotnikih."
Reprezentanti so pravi profesionalci in domoljubi
Še enkrat je Maljković izpostavil trud, ki so ga igralci vložili v ta projekt, in prizadevnost, ki so jo pokazali med pripravami: "Nam pripada mesto v Kaunasu tako po kakovosti igralcev kot tudi po delu, ki smo ga vložili. Od prvega dne sem hvalil reprezentante zaradi njihovega odnosa do reprezentance in Slovenije. Pokazali so, kaj pomeni biti pravi profesionalec in pravi patriot. Trenirali so v vseh pogojih, tudi ko so imeli povišano temperaturo. Po vloženem delu jim vsekakor pripada mesto v Kaunasu."
Četrtič zapored se je slovenskim košarkarjem uspelo uvrstiti v četrtfinale prvenstev stare celine. Prepreka pred polfinalom je morda previsoka, vendar pa Maljković pred obračunom s prvimi favoriti turnirja - Španci - ni vrgel puške v koruzo: "Prepričan sem, da bodo v Kaunasu dali vse od sebe. Bo to dovolj za zmago nad Španijo? To je težko reči. Vsi to vemo in vsi vemo, da so možnosti majhne, vendar verjamem v svojo ekipo."

Iz Vilne,