Dino Murić se zaradi poškodbe ni mogel udeležiti izbirnih treningov. Zato mu je selektor dal priložnost, da se dokaže na začetku priprav. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dino Murić se zaradi poškodbe ni mogel udeležiti izbirnih treningov. Zato mu je selektor dal priložnost, da se dokaže na začetku priprav. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Edo in Dino Murić
Prvič je mesto na pripravah dobil tudi Dinov mlajši brat Edo. Brata sicer igrata za velika tekmeca Krko in Union Olimpijo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dino Murić
Dinu je uspelo sanirati poškodbo in že normalno trenira, vendar pa koleno še ni pripravljeno na vse napore. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dino Murič in Zoran Dragič
Lani sta bila na pripravah najmlajša Dino Murić in Zoran Dragić. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Tako Murić z reprezentanco ne bo odpotoval na nadaljevanje priprav na Ptuj. Ravno ko je pod taktirko Jureta Zdovca začel dobivati vse več priložnosti, se je krilni košarkar težje poškodoval na srečanju Evrolige proti Maccabiju. Počivati je moral ves preostanek sezone in tako je izpustil tudi izbirne treninge, kjer je selektor preizkusil mlade slovenske košarkarje.

Slovenska košarkarska reprezentanca je letos dobila nov bratski dvojec, saj je Maljković na priprave vpoklical tudi Dinovega leto dni mlajšega brata Eda. Dino je bil že lani na pripravah izbrane vrste. Memi Bečirović je poklical dva mladeniča, a sta Murić in Zoran Dragić oba ostala brez nastopa na svetovnem prvenstvu v Turčiji. 21-letnik, ki od začetka pretekle sezone igra za Olimpijo, se je izkazal predvsem na srečanju proti Makedoniji, ko je za zmago Slovenije s 95:68 prispeval 12 točk.



Na tekmi z Maccabijem ste se težje poškodovali. Kako je zdaj s kolenom?

Za zdaj je vse super. Vse je v najlepšem redu. Trenirati sem začel že pred enim mesecem. Noga ne zateka več, tako da je vse v redu. Upam le, da bo tako tudi ostalo.
Po lanskem letu ste bili letos drugič na reprezentančnih pripravah. Verjetno ste veseli priložnosti, ki vam jo je ponudil selektor, da vas je kljub poškodbi preizkusil. Kako je bilo znova biti v izbrani vrsti?
Res je super občutek. Še enkrat bi se rad zahvalil selektorju Božidarju Maljkoviću, da me je poklical in dal to priložnost. To je velika priložnost, da napredujem in znova pridem v pravo formo. Dal sem vse od sebe. Videli smo v kakšnem stanju sem. Dal sem svoj maksimum in videli bomo, kako bo naprej. Lepo pa je bilo tudi videti vse te fante. Vsi so super. Zares se odlično razumemo. To je še ena dodatna motivacija za naprej.
Kako so potekali prvi dnevi letošnjih priprav?
Odlično. Kot sem že rekel, se dobro razumemo. Treningi so bili na vrhunski ravni. Trenirali smo dvakrat na dan. Vzdušje je pravo. Dela se dobro. Vsak posameznik ve, kaj lahko da reprezentanci. Reprezentanca se zaveda, kakšna naloga jo čaka. Trdo je treba delati, da se lahko potem v Litvi potrdi te visoke cilje in z dobrimi igrami pride do medalje, kar je tudi ena izmed želja.
Maljković je dokazal, da je velik strokovnjak. Kakšen vtis pa je naredil na vas?
Božidar Maljković je zares odličen selektor. Zelo me je presenetil. Vidi se, da ima veliko izkušenj. Veliko se pogovarja z igralci. Dal nam je ogromno nasvetov. Ves čas poteka komunikacija. To je velik plus. O njem zares lahko povem le lepe besede.
Po imenih reprezentanca morda ni tako močna, kot bi lahko bila, vendar so cilji vseeno visoki. Kaj vi mislite, da Slovenija lahko napravi v Litvi?
Mislim, da se ciljev ne sme spreminjati. Zadali smo si visoke cilje. Menim, da s tem vzdušjem, tako dobrim štabom in odličnim selektorjem, ta reprezentanca lahko doseže veliko.
Nasprotniki v prvem delu morda niso najmočnejši. Kaj lahko poveste o tekmecih v prvem delu?
Dobili smo nekoliko lažjo predtekmovalno skupino. To nas ne sme zavesti in ne smemo razmišljati tako. Nikogar se ne bo podcenjevalo. Vsako tekmo bo treba dati maksimum. Šlo se bo tekmo po tekmo. Vsako bo treba posebej analizirati in tako poskušati stopnjevati formo do najpomembnejših tekem. Tako se bo izbrana vrsta lahko tudi enakovredno kosala z najboljšimi.
V izbrani vrsti je kar nekaj neuveljavljenih igralcev. Kaj lahko mladi prispevajo k temu moštvu?
Vsekakor bo vsak dal svoj maksimum. Največ seveda te mladostne energije. Tudi selektor je nam mlajšim dejal, da moramo biti nek svež veter. Ko bodo starejši nekoliko utrujeni, bomo mi mlajši ta nek veter in bomo poskušali treninge in priprave narediti s to borbenostjo bolj čvrste. Pomagati si morajo tako starejši kot mlajši, ki bodo poskušali res pomagati predvsem z energijo.
Prvič je v izbrani vrsti tudi vaš brat Edo. Verjetno je dober občutek, da sta oba del izbrane vrste.
Res je. Eda sicer zdaj najprej čaka evropsko prvenstvo do 20 let. Komaj čakam, da ga vidim in da skupaj tudi nekoč zaigrava za izbrano vrsto. To so bile vedno najine sanje.
Pri Olimpiji ste dobili novega trenerja. Kaj to pomeni za Olimpijo in kaj vi menite o Sašu Filipovskem?
S Sašem Filipovskim smo opravili že nekaj treningov. Pokazal je, da je dober trener. Dobro se dela pod njegovim vodstvom. Tudi o njem le lepe besede. Igralci bomo pod njegovim vodstvom lahko veliko napredovali. Njegove kvalitete dokazujejo že klubi pri katerih je deloval. Ne nazadnje je bil tudi pri CSKA-ju. Menim, da je Olimpija s prihodom Filipovskega naredila dober posel.