Na tekmi proti Latviji je bil Sašo Ožbolt najboljši strelec v slovenski izbrani vrsti. Foto: Rene Gomolj
Na tekmi proti Latviji je bil Sašo Ožbolt najboljši strelec v slovenski izbrani vrsti. Foto: Rene Gomolj
Sašo Ožbolt
Na prvih tekmah je Ožbolt začel tekmo v prvi peterki. Foto: Rene Gomolj
Mirza Begić, Sašo Ožbolt, Jaka Lakovič
Po Ožboltovih besedah se reprezentanca odlično razume. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Sašo Ožbolt
Ožbolt se veseli, da bo na turnirju nekdanjih jugoslovanskih republik igral tudi proti nekaterim klubskim soigralcem. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Sašo Ožbolt
V Litvi bo Ožbolt debitiral na evropskih prvenstvih. Za Slovenijo je odigral sicer svetovno prvenstvo leta 2006. Foto: EPA
Sašo Ožbolt
Lani je uspešno igral za Union Olimpijo, ki se ji je pridružil leta 2003. Ni še znano, kje bo igral v naslednji sezoni. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Ožbolt je za Slovenijo odigral le eno veliko tekmovanje. Nastopil je na svetovnem prvenstvu leta 2006 na Japonskem, vse druge akcije pa so branilcu preprečile poškodbe, ki so 30-letnemu "Ožiju" onemogočile še boljšo kariero. Po uspešni sezoni pri Unionu Olimpiji je Maljković Ožbolta znova priključil izbrani vrsti.

Na prvih pripravljalnih tekmah je Sašo dokazal, da bo vroč adut na prvenstvu v Litvi, še posebej tedaj, ko se razigra in je nato sposoben v serijah polniti nasprotnikov koš z meti z razdalje. Ožbolt je navdušen, da je znova član izbrane vrste, dober vtis je nanj naredila dvorana, kjer bo Slovenija odigrala skupinski del prvenstva, prepričan pa je, da je v igri izbrane vrste še veliko rezerv.


Za reprezentanco ste nazadnje igrali pred petimi leti, potem pa so vam poškodbe preprečile nadaljnje nastope. Kako je biti ponovno del reprezentančne akcije?
Res je super. Enkratno. Prav sprostil sem se v družbi teh fantov. Smo prava klapa. Vzdušje je odlično. Veliko se zabavamo, vendar ko se dela, se dela maksimalno. Organizacija je letos na veliko višji ravni kot tedaj, ko sem bil nazadnje v reprezentanci. Zares je super.
Reprezentanca je skupaj skoraj že en mesec, za vami pa so prve štiri pripravljalne tekme. Če potegnete črto po dozdajšnjem delu priprav, kaj lahko rečete?
Rezultatsko gledano, bi tekme lahko ocenil pozitivno. Zavedamo se, da je v naši igri še ogromno rezerv. Posebej prve tri tekme smo proti slabšim nasprotnikom odigrali zelo slabo. Zadnja tekma proti Litvi je bila nato zelo dobra. Se pa vsi zavedamo, da imamo še ogromno rezerv tako v napadu kot tudi v obrambi.
Litva velja za eno glavnih favoritinj prvenstva. Z zmago nad Litvo ste verjetno dokazali, da so visoki cilji dosegljivi?
Ostajamo na realnih tleh. Litva ni bila v popolni postavi in je imela šele prvo prijateljsko tekmo. Marsikaj se še lahko zgodi. Dokazali smo, da lahko igramo z njimi. Poleg tega pa tudi vemo, da je še ogromno prostora za napredek. Na nasprotnika se tudi nismo posebej pripravljali. Na prvenstvu je to drugače. Tam o vsaki reprezentanci in praktično vsakem nasprotniku veš vse.
V Klaipedi ste preizkusili tudi dvorano, kjer boste odigrali skupinski del prvenstva. Ste se že privadili na novo okolje?
Dvorana je super. Je nova. Meni je zelo všeč. Dobro smo se znašli v njej in lahko povem le pozitivne stvari.
Na teh tekmah ste bili med najučinkovitejšimi v reprezentanci. Pričakujete, da boste med glavnimi nosilci na prvenstvu in da boste imeli vidno vlogo v tej ekipi?
O tem ne razmišljam. Ve se, kateri so nosilci izbrane vrste. Vsak bo dal svoj delež. Seveda bom dal vse od sebe. Prepričan pa sem, da bo vsak - od prvega do 12. - dal vsako minuto, ko bo na parketu, vse od sebe, svoj maksimum. Samo to nam lahko prinese rezultat.
Pred vami je močen turnir v Stožicah. Rezultat sicer ni bistven, a vseeno gre za prestižni turnir. Zmaga pred polnimi Stožicami bi bila verjetno dobra popotnica za naprej?
Ne bomo igrali na rezultat. Preizkušali bomo še nekatere stvari, da bomo videli, kako se bodo obnesle. Rezultat ne bo v prvem planu. Prvič, od kar je Jugoslavija razpadla, je organiziran tak turnir. Je zelo lepo biti del takega turnirja. Drugače pa se vsi poznamo med sabo. Veliko nas je soigralcev in že s tega vidika bo lepo. Super bo, da vidimo preostale fante. Seveda pa bi bilo lepo tudi zmagati na turnirju.
Reprezentanca je ostala brez Boštjana Nachbarja, ki je bil prvi nosilec na krilu. Kako boste zapolnili to vrzel? Bo zdaj Slovenija igrala s tremi branilci, tako kot je na primer v preteklosti igrala Grčija?
Drugega nam ne preostane. Najverjetneje bomo večino časa igrali s tremi nižjimi košarkarji. Praktično dostojne zamenjave za "Bokija" nimamo. V vsakem minusu je treba najti plus. Igrali bomo dosti hitreje in dosti bolj čvrsto v obrambi. Poznala se bo njegova odsotnost v napadu in tudi v obrambi, kjer bomo imeli nekaj težav z igro po globini, saj praktično nimamo visoke "trojke". Upam sicer, da se nam to ne bo močno poznalo in da se bomo na vse dobro pripravili.
V zadnjem času verjetno za vas že tako neprijetno in nadležno vprašanje – je kaj novega glede kluba in nove sezone?
Trenutno ni nič novega. Ko bom podpisal, bom tako javil (smeh, op. a.).