22-letni Zoran Dragić je bil najboljši košarkar v finalu DP-ja. Si bo izboril tudi mesto v izbrani vrsti? Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
22-letni Zoran Dragić je bil najboljši košarkar v finalu DP-ja. Si bo izboril tudi mesto v izbrani vrsti? Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Zoran Dragić, Jaka Blažič, Goran Dragić
Zoran je odločen z bratom Goranom skupaj zaigrati na evropskem prvenstvu. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Zoran Dragić
Po odlični sezoni pri Krki Zoran upa, da bo v slovenskem dresu debitiral tudi na velikem tekmovanju. Foto: MMC RTV SLO/Jan Pirnat
Zoran Dragić
Dragić je prepričan, da je Slovenija sposobna narediti dober rezultat. Močno si želi, da bi se iz Litve vrnili z medaljo. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj

Lansko leto je Memi Bečirović izbrani vrsti priključil tudi mlajšega brata Gorana Dragića in "Zoki", ki je tisto sezono zablestel v dresu Geoplina Slovana, je na pripravljalnih tekmah dokazal, da je sposoben dostojno braniti barve reprezentance in da bo eden glavnih slovenskih adutov v prihodnje. Kljub napovedim, da bodo mlajši dobili priložnost v izbrani vrsti, pa je Bečirović pustil Dragića doma.
Za tem je Zoran prestopil h Krki in v Novem mestu dokončno pokazal, da iz talentiranega igralca počasi "raste" vrhunski košarkar. Krko je popeljal do naslova državnega prvaka in si prislužil tudi naziv najkoristnejšega posameznika finalne serije proti Unionu Olimpiji. Božidar Maljković je 22-letnega Ljubljančana vpoklical na priprave in Zoran je odločen, da letos potuje z reprezentanco na veliko tekmovanje.


Pred vami so že prve pripravljalne tekme. Kaj je moč pričakovati na teh prvih preizkusih?
Te prve pripravljalne tekme služijo predvsem za uigravanje. Tako lahko vidimo, kje smo. Po teh tekmah je glavna naloga popraviti tiste stvari, v katerih smo najšibkejši.
So tekmeci na pripravljalnih tekmah primerni za potrebno pripravo za evropsko prvenstvo?
Nasprotniki so vsekakor primerni. Vse te ekipe so že bile na evropskem prvenstvu. Makedonija ima nekatere dobre igralce, tudi Poljska je kakovostna reprezentanca. Turnir v Ljubljani pa bo seveda zelo težak, saj so vse reprezentance močne. Pričakujemo seveda zmago, saj le igramo doma pred svojimi navijači.
Lani ste debitirali v reprezentanci. Kako se razlikuje delo pod vodstvom Božidarja Maljkovića in pod taktirko Memija Bečirovića?
Vsak trener ima svoj način dela. Vsak drugače dela. Memi Bečirović ima svoj koncept, Božidar Maljković ima drugačnega. Menim, da vrhunsko delamo, in če bomo le tako nadaljevali, bomo v Litvo odšli odlično pripravljeni. "Boža" je zares fenomenalen trener. Je zelo izkušen. Te neverjetne izkušnje se tudi takoj opazijo. Ima avtoriteto, kar je najbolj pomembno. Na nas je le, da ga poslušamo in se ravnamo po njegovih navodilih.

Kako se je reprezentanca ujela letos?
Delo tako kot vsako leto poteka na vrhunski ravni. Trdo treniramo in se že pripravljamo na prve tekme. Tudi s temi starejšimi igralci se poznam že od lani, tako da posebnih težav s prilagoditvijo ni bilo. Vse poteka normalno. Zdaj smo ponovili že nekaj akcij. Treniramo dobro in vsi smo se povsem normalno vklopili. Večino časa sicer še posvečamo moči.
Za vami je naporna in izjemno uspešna sezona. Ste imeli dovolj časa za počitek?
To je le reprezentanca, ki se ji je treba odzvati. Zbrani smo najboljši igralci v Sloveniji. Spočil sem se. En teden sem bil na morju, kar je povsem dovolj. V izbrano vrsto prihajam poln energije in pripravljen na trdo delo, najprej za evropsko prvenstvo in nato naprej tudi za novo sezono.
V izbrani vrsti ste skupaj z bratom Goranom, ki pa ga lani ni bilo na začetku priprav.
Na začetku je bilo kar malce nenavadno, saj lani Gorana prva dva tedna ni bilo na pripravah. Tako je bilo letos kar nekoliko čudno in se je bilo treba navaditi, da je tudi Goran od začetka z nami. Zelo sem vesel, da sva spet skupaj v reprezentanci. Zares upam, da bova letos le zaigrala skupaj na evropskem prvenstvu. To je bila vedno moja velika želja in upam le, da se uresniči.
Cilji reprezentance so zelo visoki. Kaj pa si vi osebno obetate od evropskega prvenstva?
Moja osebna želja na evropskem prvenstvu je vsekakor medalja. Prepričan sem, da je ta reprezentanca to tudi sposobna doseči. Mislim, da bi lahko v četrtfinale prišli brez težav, potem pa so to specifične tekme. Bomo videli. Odvisno je tudi od tega, kakšnega nasprotnika bomo dobili.
Evropsko prvenstvo bo zelo naporno. Letos je še več ekip, a predtekmovalna skupina morda ni tako atraktivna. Kaj lahko poveste o nasprotnikih?
Trenutno smo še osredotočeni na prvi del priprav in na prihajajoče prijateljske tekme. Kar se tiče nasprotnikov v skupinskem delu evropskega prvenstva, lahko rečem le, da ne smemo nobenega podcenjevati. Vsaka reprezentanca ima določene kvalitete. Na vsaki tekmi bo treba iti "na polno".