V povprečju igra po 27 minut na tekmo in dosegal skoraj 12 točk na tekmo. V statistiko vpisuje še po 4,6 skoka in 3,2 podaji. Foto: www.alesfevzer.com
V povprečju igra po 27 minut na tekmo in dosegal skoraj 12 točk na tekmo. V statistiko vpisuje še po 4,6 skoka in 3,2 podaji. Foto: www.alesfevzer.com
Jaka Klobučar
Istanbul je v zadnjem krogu klonil v Gaziantepu (62:61), je bil pa Klobučar s 15 točkami prvi strelec svojega moštva. Foto: www.alesfevzer.com
Jaka Klobučar
V Turčiji zdaj igrajo štirje Slovenci. Po odhodu Alena Omića v Malago so to še Jure Balažić, ki je član Gaziantepa, Edo Murić in Gašper Vidmar pa igrata za Banvit, ki ga vodi Sašo Filipovski. Foto: www.alesfevzer.com
Sinan Erdem
Dvorana Sinan Erdem bo maja gostila Final Four Evrolige, septembra pa zaključek evropskega prvenstva. V njej so bili tudi finalni boji svetovnega leta 2010. Foto: Reuters
Jaka Klobučar
Anadolu Efes, Fenerbahče, Darüšafaka in Galatasaray je četverica evroligašev iz Carigrada. Ob njih v prvi ligi igrajo še Bešiktaš, Büyükčekmece in Istanbul BB. Foto: BoBo
Jaka Klobučar
Slovenijo je zastopal na treh evropskih in dveh svetovni prvenstvih. Na zadnjem evropskem je bil ob odsotnosti Gorana Dragića celo prvi organizator igre. Foto: BoBo
Jaka Klobučar, Krka
Pred prihodom v Turčijo je Klobučar igral za nemški Ulm, še prej pa za Krko, Olimpijo, Slovana, Partizana in italijanski Ostuni. Foto: ABA photo

tekmo All Star močnega turškega prvenstva.

Na tej se merijo med sabo na eni strani najboljši košarkarji iz klubov iz evropskega, na drugi pa iz azijskega dela države. Azijski klubi so bili uspešnejši s 140:135, 29-letni Novomeščan je dal 15 točk. Sicer pa je za Istanbul, ki je trenutno na 11. mestu državnega prvenstva, neprecenljiv. Zaradi svoje višine lahko igra tudi na krilu, je pa dovolj hiter in kreativen za položaj organizatorja igre, kar je v zadnjih letih tudi igral v slovenski reprezentanci.

Košarka je v Turčiji v velikem vzponu, a igranje zaradi nenehnih terorističnih groženj ni prijetno. Samo v decembru sta bila dva napada, najprej na začetku meseca pred stadionom Bešiktaša, nato pa še v klubu Reina med praznovanjem novega leta. V ta klub je bil namenjen tudi Klobučarjev soigralec, Hrvat Damir Markota.


Izbrani ste bili na tekmo All Star. Turki naredijo kar velik spektakel. Verjetno je biti lepo del tega?
Zagotovo je biti v ligi, ki je močna, kot je turška, izbran na All Star lepo priznanje. Res naredijo kar spektakel in poskrbijo, da je tekma nekaj posebnega. Mislim, da vsi povsod želijo kar se da posnemati ameriški All Star. Podobno se trudijo tudi v Turčijo.

Tudi to vabilo na tekmo je potrdilo vaših dobrih iger. Ste sicer zadovoljni s potekom sezone?
Vedno je lahko bolje, recimo pa, da v večini tekem je bilo zadovoljivo. Še vedno imamo kar precej nihanj. Sploh v tej sezoni imamo na primer eno dobro tekmo in drugo potem slabo. Če pogledam celoto, pa sem lahko zadovoljen. In kar se tiče ekipne igre, rezultata in osebno.

V klubu ste praktično glavni nosilec igre. Vemo, da igrate na več položajih, vas tudi ti trener uporabi na različnih?
Praktično igram na vseh položajih od ena do tri. Mislim, da na vseh tekmah z izjemo nekaterih na začetku sezone prihajam s klopi. Že tudi lani je bilo tako. Po nekaj minutah me da trener v igro, potem pa me pusti večji del tekme na parketu. Po navadi pridem v igro na položaju trojke, bolj ko gre tekma proti koncu, bolj se pomikam. Na največjih oziroma najtežjih tekmah recimo končam na poziciji 'playa'.

Košarka je prava uspešnica v Turčiji. Nogomet je sicer še številka ena, ampak je Carigrad kar letos prestolnica evropske košarke, saj bo tu Final Four Evrolige in evropsko prvenstvo. Kakšen je sicer status košarke?
Nogomet je, kot sem tudi slišal, nedvomno številka ena, ampak je pa res, da je košarka zagotovo takoj za njim. Vsi ti veliki klubi, vsi štirje, ki igrajo Evroligo, vlagajo neverjetno veliko denarja. Tu se trudimo tudi mi, Bešiktaš in Büyükčekmece, ki je 20 minut stran. To vse še spada pod Carigrad. Še nekaj klubov je v drugi ligi, ki imajo tudi veliko željo priti v prvo ligo. Veliko se zares vlaga v košarko.

Je pa liga vse močnejša, nekateri jo že postavljajo ob bok španski.
Ja, zagotovo se strinjam. Evroligaši to dokazujejo. Tu so še Banvit, Karšiyaka in Bešiktaš, ki tudi igrajo v evropskih tekmovanjih in so med najboljšimi v ligi. Po drugi strani se vidi, da so tudi vsi manjši klubi sposobni premagati vse te velike. To je dokaz, da je liga tudi zelo izenačena in posledično zares močna.

V zadnjih letih so denarni vložki v klubih veliki. Kako je z organizacijo vašega?
Klub je res odlično organiziran. Poskrbijo za vsako malenkost, kar se tiče košarke in tudi zasebnega življenja. Kar potrebujemo doma, pokličemo in nam takoj pripeljejo ter uredijo stvari. Lahko se primerja z drugimi klubi v Turčiji. Kar se košarke tiče, pa tudi letos dokazujemo, da se lahko kosamo, je pa bolj na tem, da smo sami sebi največji nasprotnik. Ko odigramo tako kot znamo in treniramo, se zgodijo tekme kot zmagi nad Galatasarayem in Banvito, po drugi strani pa znamo biti tudi kar slabi. Izgubili smo tudi nekaj tekem, ki jih ne bi smeli.

Kako pa ste se sicer znašli v Carigradu?
Carigrad je res ogromno mesto. Na cestah je velika gneča. Podobno je tudi v kakšnih nakupovalnih središčih. Smo se pa zdaj že znašli. Zdaj smo že leto in pol tukaj, tako da smo se kar udomačili. Spoznali smo večji del mesta. Se pa, sploh letos zaradi teh dogodkov, največ zadržujemo doma.

Ko ste omenili neprijetne dogodke. Kako se vi spopadate z varnostnimi grožnjami?
Zagotovo ni prijetno. Preveč je tega. Sploh letos. Seveda nas je strah in zato se poskušamo čim manj zadrževati na nekih mestih, kjer je večje število ljudi in kjer so kakšne skupine. Imamo to ves čas v glavi. Sploh zaradi majhnega otroka smo še bolj previdni.

Je zdaj na tekmah bistveno večja varnost?
Kaj pa vem, mislim, da ni opazno. Ni neke razlike. Tudi naš klub ni, kar se tiče gledanosti in obiskanosti tekem, med boljšimi. Dvorana ni polna. Tudi ko smo igrali s temi večjimi klubi, ni bilo neke razlike. Kar se naše dvorane tiče, dodatne varnosti ni.

Kaj pa na splošno v mestu?
Ja, to pa. Sploh v kakšnih nakupovalnih centrih je dodatna varnost. Ko prideš z avtom v garažo, te pregledajo. Ko greš neposredno v nakupovalni center, te znova pregledajo in greš skozi rentgen. Varnost je poostrena. Hvala bogu, da je tako.

Vaš soigralec Damir Markota je bil namenjen celo na praznovanje novega leta v klub, kjer se je zgodil napad.
Mi smo bili za novo leto doma. Je pa Damir povedal zgodbo. Zagotovo mu ni bilo lahko. Biti v takem položaju je nekaj groznega, kot je opisal dogodek.

Sicer dobro poznate kraje, kjer so se zgodili napadi, kot sta klub Reina in Bešiktašev stadion, kjer je bil napad pred tem?
Z ženo sva nekaj dni pozneje šla mimo Reine. Sicer nisva vedela, kje ta klub je. Smo šli pa večkrat mimo stadiona. Nismo sicer nikoli hodili mimo, ampak smo se peljali z avtom. Ne živim ravno blizu teh mest. Recimo, če ni gneče, vsaj 20 minut vožnje smo oddaljeni. Recimo, da nekje 15 kilometrov stran. Mi živimo na kar mirni lokaciji. Je vseeno varneje.

Markota je dejal, da razmišlja, da bi se morda žena in otrok vrnila v Zagreb. Ste tudi vi kaj takega razmišljali?
Smo se pogovarjali po teh dogodkih, a ostajamo skupaj. Do konca sezone bomo zagotovo tu. Kot sem rekel, se izogibamo nevarnejšim in bolj izpostavljenim krajem, kjer so večje množice.

Kaj pa za naprej, bo tudi varnostni vidik odločal pri vaši odločitvi glede klubske prihodnosti?
Težko je kar koli reči, a zagotovo varnost oziroma razmere v Carigradu glavni razlog ali pa vzrok za odločitev ne bo. Bo pa zagotovo v ozadju tudi misel na to.

Efesov Bryce Cotton je ravno zaradi varnosti decembra prekinil pogodbo. So bili tudi v vašem klubu med igralci kakšni taki pomisleki?
Ne. Imeli smo pogovore na to temo, glede napadov, a ni nihče razmišljal o taki potezi. Nihče ni povzročal neke panike.


Evropski pokal, 3. krog 2. dela, skupina E:
LOKOMOTIV – FUENLABRADA 86:61
Janning 25, Broekhoff 13; Cruz 13 … Rupnik 4 (0/2 za dve, 1/6 za tri) in 3 podaje v 18 minutah.

Lestvica: 1. Lokomotiv (3-0), 2. Murcia (1-2), 3. Gran Canaria (1-2), 4. Fuenlabrada (1-2).

Skupina H:
UNICAJA – VALENCIA 70:78
Smith 17 … Omić še ni igral; Thomas 15, Sastre Morro 13.

Lestvica: 1. Valencia (3-0), 2. Unicaja (2-1), 3. Alba (1-2).


Liga prvakov, 13. krog, skupina A:
BANVIT – HELIOS 74:56

Skupina D:
OOSTENDE – MEGA LEKS 82:74
Katić 25, Đorđević 15; Jaramaz 15 … Čančar 2 (1/3 za dve, 0/2 za tri), 4 skoki in 1 podaja v 12 minutah.

Lestvica: 1. Tenerife (10-3), 2. Avellino (9-4), 3. Strasbourg (8-5) … 7, Mega Leks (4-9).


Liga ABA, 19. krog:
MEGA LEKS – ZADAR 92:75
Spasojević 16 … Čančar 11 (2/2 za dve, 2/5 za tri), 2 skoka in 6 podaj v 27 minutah. Baraž in Franke po 14.


Francija, 17. krog:
LIMOGES – MONACO 69:77
Prepelič 20 (2/2 za dve, 2/5 za tri), 3 skoki in 4 podaje v 28 minutah; Gladir 15, Sy 13.

STRASBOURG – CHALONS-REIMS (ponedeljek)


Italija, 16. krog:
EMPORIO ARMANI – CAPO D'ORLANDO 90:74
Fontecchio 16, Dragić 13 (5/6 za dve, 0/3 za tri) in 5 skokov v 21 minutah; diener 21.

TRENTO – BRINDISI 84:48
Baldi Rossi in Gomes po 14; M'Baye 13 … Mesiček (0/3 za dve, 0/3 za tri) in 2 skoka v 19 minutah.

Lestvica: 1. Emporio Armani (14-2), 2. Venezia (12-4), 3. Avellino (11-4) … 12. Brindisi (7-9).

Nemčija, 19. krog:
BAYREUTH – BROSE 52:75
Nikolić je igral za drugo ekipo Broseja Baunach v 2. ligi in ob porazu proti Hamburgu (91:80) dosegel 31 točk, 4 skoke in 3 podaje.


Španija, 18. krog:
FUENLABRADA – JOVENTUT 94:88 (po podaljšku)
Smits 17, Wear 16 … Rupnik 4 (1/4 za tri), 2 skoka in 6 podaj v 15 minutah; Jordan 16 … L. Lapornik 3 minute.

REAL MADRID – VALENCIA 85:71
Llull 16, Fernandez 14 … Dončić 3 (1/2 za tri) in 1 skok v 14 minutah; Vives 10.

MANRESA – REAL BETIS 91:86
Tomas 20, Auda 16; Radičević 21 … Nachbar 13 (3/6 za dve, 2/6 za tri), 7 skokov in 1 podaja v 25 minutah.

MURCIA – BASKONIA 71:92
Benite 27; Bargnani 17, Larkin 16 … Blažič 6 (3/3 za dve, 0/3 za tri), 1 skok in 1 podaja v 15 mnutah.

ESTUDIANTES – BILBAO 87:83
Jackson 27, Suton 15; Buva 17 … M. Lapornik 6 (1/1 za dve, 1/1 za tri) in 3 skoki v 16 minutah.

ZARAGOZA – UNICAJA 77:82
Jelovac 23; Nedović 24, Musli 16 … Omić (0/1 za dve), 2 skoka in 1 podaja v 13 minutah.

Lestvica: 1. Real Madrid (14-3), 2. Tenerife 813-4), 3. Bacelona (12-4), 4. Valencia (12-5), 5. Baskonia (12-5), 6. Unicaja (11-6) … 9. Feunlabrada (8-9), 10. Real Betis 87-10), 11. Bilbao (6-10) … 16. Joventut (4-13).


Turčija, 15. krog:
BANVIT – YESILGRESUN 91:71
Theodore 24, Orelik 23 … Vidmar 2 (1/4 za dve), 5 skokov in 3 podaje v 29 minuta, Murić (0/2 za dve, 0/3 za tri), 1 skok in 1 podaja v 18 minutah; Gill 16.

GAZIANTEP – ISTANBUL BB 62:61
Rautins 21, Denmon 18, Balažić 9 (2/4 za dve, 1/3 za tri), 4 skoki in 1 podaja v 32 minutah; Klobučar 15 (3/7 za dve, 2/5 za tri), 4 skoki in 3 podaje v 36 minutah.

Lestvica: 1. Fenerbahče 813-2), 2. Anadolu Efes (13-2), 3. Bešiktaš (11-4), 4. Banvit (11-4)… 9. Gaziantep (6-9) … 12. Istanbul BB (6-9).