Kapetana obeh slovenskih predstavnikov - Jasmin Hukić Krke (bil je tudi že Olimpije) in Dino Murić Olimpije. Foto: BoBo
Kapetana obeh slovenskih predstavnikov - Jasmin Hukić Krke (bil je tudi že Olimpije) in Dino Murić Olimpije. Foto: BoBo
Krka je sezono začela z zmago v superpokalu. V Šenčurju je slavila z 68:65, blestel pa je Malcolm Armstead. Foto: BoBo
Gregor Hrovat, Luka Rupnik, Union Olimpija
Union Olimpija in Cibona sta edina kluba, ki sta nastopila v vseh sezonah jadranske lige. Foto: Aleš Fevžer
Dario Šarić
Cibona brani naslov, a ima na papirju precej slabšo ekipo. Foto: ABA photo
Jaka Blažič, Crvena zvezda
Zvezda je z Jako Blažičem lani dobila redni del, a nato obstala v polfinalu. Tudi letos imajo rdeče-beli visoke cilje. Foto: ABA photo
Edo Murić
Edo Murić je prvič odšel v tujino in je glavna okrepitev Partizana, ki je osvojil že šest naslovov prvaka Lige ABA. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

nih krogih čaka izjemno težko delo, za začetek pa zagrebška kluba.

Spremenjen je sistem tekmovanja, saj na koncu ne bo več tradicionalnega Final foura, ampak se bodo najboljši štirje pomerili v končnici na tri zmage. Obenem je nov tudi ogled posnetka, ki bo omogočal sodnikom, da še enkrat prek videoposnetka pogledajo akcijo. Slovenija je pridobila še eno mesto za letošnjo sezono, a domžalski Helios Sunsi niso želeli odšteti kar precej denarja za "wild card". Tudi letos se mesta za Evropo delijo v jadranski ligi, v Evroligo odideta najboljši dve, naslednje štiri pa v Eurocup. Na papirju sta prva favorita Crvena zvezda in Cedevita, znova pa je mogoče pričakovati zelo izenačeno ligo.

Kljub pomlajeni ekipi želje po "evropskih" mestih
Krka, ki bo za uvod gostila Cedevito, za tem pa gostovala pri Partizanu, je bila lani prvič najboljše slovensko moštvo v Ligi ABA. Po navadi je to mesto pripadlo Olimpiji, a tudi že Slovan in Helios sta enkrat prehitela zmaje. Novomeščani so bili lani sedmi, letos pa je jadransko tekmovanje zanje prioriteta, saj ne bodo igrali evropskih tekmovanj in bodo nastopali tudi v rednem delu državnega prvenstva.

"Kar se tiče ABA lige, vemo vsi, za kakšno tekmovanje gre in da je v njem veliko zares dobrih moštev. Tu sta tudi dve ekipi na novo. Sama liga bo še zanimivejša. Bomo videli. Zagotovo nas zanimajo visoka mesta. Pustimo pa nekaj časa, da odigramo nekaj tekem, in bomo videli, kako naprej," je povedal ob Alexisu Wangmeneju in Mirku Mulaliću tretja okrepitev Krke pred novo sezono izkušeni Nebojša Joksimović. Slovenski prvaki so precej pomladili ekipo, odšli so nekateri nosilci igre, priložnost pa bodo dobili tudi nadarjeni košarkarji iz uspešnih mlajših selekcij Krke, ki je sezono začela s superpokalno zmago nad Olimpijo.

Prve štiri tekme lanski Final four
Olimpija je drugič zapored dobila osebno povabilo za nastop v evropskem pokalu, tako da za nadaljevanje nastopanja v evropskih tekmovanjih nedvomno potrebuje uvrstitev na mesta, ki prinašajo te vstopnice. Lani so Ljubljančani zelo slabo začeli sezono, saj so izgubili prvih šest tekem v Ligi ABA, letos pa jih čakajo v prvih štirih krogih vsi z lanskega Final foura, najprej pa gostovanje v domu Dražena Petrovića pri Ciboni.

"Težek razpored je pred nami – lanski Final four. Šli bomo iz tekme v tekmo, dali vse od sebe in želimo čim več iztržiti s teh prvih težkih tekem. Za dober izid pa bo treba predvsem zmagovati doma," je dejal eden najboljših na superpokalni tekmi Luka Rupnik. Olimpija je znova precej spremenila ekipo. Prišli so izkušeni Srb Marko Marinović, Američan črnogorsko-albanskega rodu Halil Kanacević, Bolgar Hristo Nikolov, Slovenca Gregor Hrovat in Blaž Mahkovic ter kot glavna okrepitev Mirza Begić, ki pa zaradi odprte pogodbe lahko kadar koli zapusti zmajevo gnezdo.

Zvezda in Cedevita prva favorita
Crvena zvezda je lani skozi vso sezono igrala odlično. Uspešna je bila tudi v Evroligi, kjer ji je malo zmanjkalo za preboj v Top 16, in v evropskem pokalu, tudi v jadranskem tekmovanju pa je dobila redni del. Beograjčani so bili prvi favoriti Final foura v prestolnici Srbije, kjer je bilo vse pripravljeno za finale med velikima tekmecema Zvezdo in Partizanom, toda načrte sta prekrižala zagrebška kluba. Rdeče-beli so nato ostali še brez lovorike v državnem prvenstvu in tako je bila lanska sezona neuspešna.

Zvezda bo zaradi odpovedi Cibone znova igrala v Evroligi, cilj pa je jasen – osvojitev lovorike. Klub so zapustili izkušeni Marko Simonović, Tadija Dragićević, Raško Katić, Ivan Radenović in DeMarcus Nelson, prišli pa Američan Marcus Williams, Nemec Maik Zirbes in Srbi Nemanja Dangubić, Stefan Jović ter Nikola Kalinić. Zadnja dva sta z reprezentanco v Španiji letos postala svetovna podprvaka. Pri Zvezdi ostaja tudi slovenski reprezentant Jaka Blažič, ki si je lani izboril mesto med ključnimi možmi rdeče-belih.

Murić glavna okrepitev Partizana
Cedevita je lani v polfinalu ugnala Partizan, a nato klonila v finalu proti Ciboni, se je pa mestnemu tekmecu oddolžila v hrvaškem prvenstvu. Zagrebčani bodo letos znova zaigrali v Evroligi, visoke ambicije imajo tudi v regionalnem tekmovanju. Jasmin Repeša ima ob reprezentantu Bosne in Hercegovine Nemanji Gordiću v ekipi same hrvaške košarkarje. Pod košem se bo poznala odsotnost Jusufa Nurkića, ki je odšel v NBA. Klub so zapustili tudi Marino Baždarić, Goran Suton, Nolan Smith in Allan Ray. Glavna okrepitev je hrvaški reprezentant Roko Leni Ukić, prišli pa so še Mario Delaš, Fran Pilepić, Karlo Žganec in Marko Arapović.

Partizan je že šestkrat postal prvak Lige ABA, letos pa ne sodi v najožji krog favoritov. Varovanci Duška Vujoševića se poslavljajo tudi od Evrolige in jih letos čaka nastop v evropskem pokalu. Srbski prvaki so imeli pred sezono zaradi dolgov težave tudi z blokado registracije novih igralcev. Glavna okrepitev je slovenski reprezentant Edo Murić, ki je zelo dobro igral na pripravljalnih tekmah in pokazal, da bo med glavnimi nosilci črno-belih. Prišla sta tudi Grk Ioannis Kouzeloglou in Andreja Milutinović. Ekipa je bistveno slabša od lanske, saj so odšli nekateri ključni možje. Partizan so zapustili Bogdan Bogdanović, Joffrey Lauvergne, Leo Westermann, Aleksandar Pavlović, Dejan Musli in Davis Bertans.

Prvaki na papirju slabši kot lani
Cibona je lani presenetljivo osvojila naslov, pred letošnjo sezono pa se je s sanacijo našla v nezavidljivem položaju, morala pa je tudi prepustiti mesto v Evroligi Zvezdi. Zagrebčani so lani prvič postali prvaki jadranskega tekmovanja, blestel je Dario Šarić, izjemno nadarjeni hrvaški reprezentant je zapustil domovino in odšel k Anadolu Efesu. Je pa ostal drugi glavni mož Američan Jerel Blassingame. Prišli so Britanec Devon Van Oostrum, Ivan Mikulić, Ante Žižić in Boris Barać. Volkove bo še vedno vodil Slaven Rimac, nov pa je predsednik kluba – nekdanji košarkar in trener Cibone Aco Petrović.

Nevarna bo tudi močno okrepljena Budućnost. Črnogorski prvaki so praktično vsako leto mešajo štrene tudi najboljšim. Prišla so tri zveneča imena Vladimir Dašić, Omar Cook in Darko Planinić ter dva še dva Američana Will Sheehey in J. R. Reynolds. Kandidata za evropske vstopnice sta še MZT Skopje, ki ga bo vodil Zmago Sagadin, in Igokea, ki je predlani dobila redni del in je okrepljena z izkušenimi košarkarji. Novinca v ligi sta Metalac iz Valjeva in Levski iz Sofije. Bolgarija je kot deseta država s predstavnikom med jadransko druščino.

Danes ob 19.00:              
CRVENA ZVEZDA - LEVSKI SOFIJA
Ob 21.00:                    
CIBONA - UNION OLIMPIJA      
                             
Sobota ob 17.00:             
KRKA - CEDEVITA              
Ob 18.00:                    
SZOLNOKI - PARTIZAN          
Ob 19.00:                    
MEGA VIZURA - MZT SKOPJE     
Ob 21.00:                    
ZADAR - IGOKEA               
BUDUĆNOST - METALAC FARMAKOM