Na evroligaškem turnirju v Barceloni je Blaž Mesiček v povprečju dosegal po 18,8 točke, 8,8 skoka in 3,3 podaje na tekmo. Foto: Union Olimpija
Na evroligaškem turnirju v Barceloni je Blaž Mesiček v povprečju dosegal po 18,8 točke, 8,8 skoka in 3,3 podaje na tekmo. Foto: Union Olimpija
Z LTH Castingsom iz Škofje Loke letos Mesiček igra v drugi slovenski ligi. Trenutno je klub z dvema porazoma po desetih krogih drugi, Mesiček pa je najboljši strelec varovancev Gašperja Potočnika. Foto: Vladimir Nikolič
Blaž Mesiček
Obetavni branilec je najbolj navdušen nad tremi izvrstnimi branilci, mladim Srbom Bogdanom Bogdanovićem, ameriškim ostrostrelcem Jamesom Hardenom in legendarnim Argentincem Manujem Ginobilijem. Foto: Vladimir Nikolič

zal tudi na nedavno končanem kvalifikacijskem turnirju Evrolige za mlade.

V L'Hospitaletu, predelu Barcelone, je bil 17-letni košarkar mladinskega pogona Uniona Olimpije celo najkoristnejši posameznik tekmovanja, mladi zmaji pa so se iz Katalonije vrnili po izpadu v polfinalu. V finalu turnirja, na katerem sta poleg petih najboljših mladih španskih ekip nastopala še Asvel in Galatasaray, sta zaigrali mlajši selekciji Reala in Barcelone, uspešnejši pa so bili Madridčani. 194 centimetrov visoki Mesiček je bil seveda tudi izbran v prvo peterko turnirja, družbo pa mu je delal še en nadarjeni slovenski košarkar, dve leti mlajši Luka Dončić, ki je bil eden izmed junakov slavja Reala.

Selektor članske reprezentance Jure Zdovc je lani na pripravah mesto ponudil dvema nadarjenima organizatorjema igre Maticu Rebcu in Alekseju Nikoliću, ki je bil na koncu tudi potnik na svetovno prvenstvo. Oba obetavna "playa" sta rojena leta 1995, ker v letniku 1996 za zdaj (še) ni posameznika, ki bi imel izrazite zmožnosti, da obleče tudi članski dres, pa se zato bolj upa prav na levorokega Mesička, ob prej omenjenem Dončiću, ki navdušuje v Španiji, za mnoge trenutno najbolj nadarjenega slovenskega mladega košarkarja.

Olimpijo premagal poznejši zmagovalec
"Kot vsak mednarodni turnir v tujini je bil tudi ta v Barceloni zelo močan. Za nas je predvsem zelo pomembno, da smo lahko v kratkem času odigrali veliko dobrih in močnih tekem, kar nam zdaj tudi koristi v slovenski ligi. Lahko smo se primerjali z najboljšimi igralci v svojem letniku ter videli razlike in obenem tudi podobnosti med našo košarko in košarko velesil, kakršni sta Real in Barcelona,"
je o turnirju v Kataloniji povedal nadarjeni Grosupeljčan.

Olimpija, ki je zdaj že stalna članica mladinske različice najmočnejšega klubskega tekmovanja stare celine, je v Barcelono odpeljala svojo obetavno ekipo letnika 1997 in 1998, okrepljeno s tremi obetavnimi mladci iz drugih slovenskih klubov – Elvisom Kerićem (Slovan), Luko Kraljevićem (Helios) in Nejcem Martinčičem (Triglav). Ljubljančani so v polfinalu morali priznati premoč poznejšemu zmagovalcu Realu, a so se na vseh tekmah enakovredno kosali z vrstniki iz tujine. Nedvomno so taki turnirji zelo dobrodošli, da se dejansko vidi, kako konkurenčni so slovenski fantje.

Naziv MVP je dokaz, da je na pravi poti
"Mislim, da glede na tehnično znanje in taktiko prav nič ne zaostajamo za tujimi košarkarji. Mislim, da so celo nekatere slovenske ekipe taktično bolje pripravljene kot nekatere na tem turnirju. Po drugi strani pa so oni v veliki prednosti, kar se tiče fizičnih sposobnosti, saj se za zdaj mi še ne moremo primerjati z njimi. Največje razlike so bile prav v višini in moči,"
je dejal Mesiček, ki je bil po štirih odličnih predstavah izbran za MVP-ja turnirja: "Naziv MVP mi veliko pomeni, saj je dokaz, da sem na pravi poti k ciljem, ki jih želim doseči. Zavedam pa se, da bo potrebnega še veliko odrekanja in trdih treningov, da bom nekoč lahko igral v najmočnejših ligah."

Mesiček, ki bo junija dopolnil 18 let, zdaj drugo leto igra za Olimpijo, kamor se je preselil z Grosuplja. Letos najbolj nadarjeni košarkarji zmajev pod vodstvom Gašperja Potočnika igrajo tudi v drugi slovenski ligi v Škofji Loki, kjer je Mesiček v ekipi, ki trenutno zaseda drugo mesto, z dobrimi 19 točkami na tekmo prvi strelec: "Igranje v Škofji Loki je zame zelo pomembno, saj so tekme v drugi slovenski ligi fizično zelo naporne in kot take tudi nakazujejo težavnost članske košarke. Od starejših soigralcev se poskušam čim več naučiti ter si nabrati izkušnje, ki jih bom pozneje potreboval."

Glavni orožji prodor in met za tri točke
Mesiček, ki se je dobro spopadel s člansko košarko, saj pravi, da za zdaj s tem ni imel veliko težav, ima odličen prodor in hiter prvi korak, čeprav je telesno razmeroma šibak in ima tu še veliko prostora za napredek. Dober je tudi v igri na kontakt, obenem pa je zanesljiv strelec z razdalje. Kot sam pravi, sta njegovi glavni orožji prav prodor in met za tri točke, zaveda pa se, da lahko napreduje tudi v obrambi, kjer ima s širokim razponom rok tudi dobre predispozicije.

Neugodni levičar prihaja z Grosuplja, kjer so ga za kraljico iger navdušili starši, trenirati pa je začel v tretjem razredu. Sprva je vadil pod vodstvom Andraža Ulčarja, nato pa je največ znanja pridobil pod taktirko Petra in Tea Hojča, ki sta bila znana po dobrem delu z mladimi na Grosupljem. Tako kot praktično vsi mladi košarkarji tudi Blaž želi nekoč zaigrati na največjem tekmovanju – v Evroligi ali celo v Ligi NBA. O kratkoročnih ambicijah pa pravi: "Seveda bi si želel čim prej zaigrati tudi za člansko ekipo Olimpije, vendar je treba na to počakati, saj lahko prehiter preskok pomeni napako." Tako Mesiček, ki je prepričan, da v Sloveniji nikoli ni manjkalo nadarjenih košarkarjev in da jih je kar nekaj tudi trenutno v mlajših selekcijah, ostaja na trdnih tleh in postopoma dela korake naprej, čeprav je z njimi že dodobra opozoril nase.