"Dokler bom zdrav, sem na voljo," zagotavlja Boštjan Cesar, ki tako ostaja kapetan Slovenije in steber obrambe, pri čemer je bil v zadnjem obdobju tudi strelsko nevaren. Za 33-letnim Ljubljančanom je dobra sezona, kar je potrdil tudi v nedeljo, ko je bil med najboljšimi posamezniki Chieva ob remiju brez golov proti Milanu. Po WhoScored je z oceno 7,6 poskrbel na najboljšo slovensko predstavo preteklega tedna. Foto: Reuters
Jan Oblak med tekmo Lige prvakov v Eindhovnu
Prvi zvezdnik Slovenije ostaja vratar! Jan Oblak, ki je na dobri poti, da podere statistični vratarski rekord La Lige, je tudi edini preostali Slovenec v Evropi, in to v prestižni Ligi prvakov, kjer v torek začenjajo drugo tekmo s PSV-jem z izhodiščem 0:0. Foto: Reuters
Mišo Brečko
Najbolj odprto vprašanje je, kdo naj nasledi Miša Brečka na položaju desnega bočnega branilca, saj tukaj vlada največja konkurenca in mogoča izbira, najmanjša pa na levem bočnem položaju. Foto: www.alesfevzer.com
Valter Birsa
Bo niti igre v Kopru in Belfastu vlekel Valter Birsa? 29-letni Šempetrc kot osrednji napadalni vezist pri Chievu igra za dvema napadalcema, medtem ko selektor Katanec praviloma igra samo z enim pravim napadalcem. Foto: EPA
Josip Iličić
Josip Iličić je ravno od lanskega marca povsem prerodil svoj položaj pri Fiorentini, pri čemer je kot drugi, podporni napadalec začel redno zadevati in podajati. A oster ritem je načel njegovo formo, iz boja za naslov je Fiorentina izpadla. V reprezentanci je medtem ostal občutek, da je še vedno dolžan nekaj presežnih potez in predstav, v ozadju ostaja vprašanje ali je po sporu s selektorjem res vse zglajeno. Foto: Reuters

Po neuspehu z Ukrajino bo nogometna reprezentanca Slovenije spremljala Euro 2016 v vlogi opazovalca. Splet različnih okoliščin, kot so napovedane reprezentančne upokojitve in hujše poškodbe, prinaša priložnost, da se prijateljski tekmi z Makedonijo (v sredo, 23. marca, ob 18. uri v Kopru) in Severno Irsko (v ponedeljek, 28. marca, ob 20.45 v Belfastu) zares izkoristi za osvežitev in prevetritev članske izbrane vrste.

V sredo ob 13. uri bo selektor Srečko Katanec v novem Nacionalnem nogometnem centru na Brdu predstavil izbrance za marčni tekmi, pri čemer si lahko obetajo navijači Slovenije novih obrazov in preizkus novosti. Tekmi z Makedonci in Severnimi Irci ter konec maja s Švedi so trije preizkusi za selektorja, da najde moštvo in sistem za naslednji veliki projekt - kvalifikacije za SP 2018, ki se bodo za Slovence začele 4. septembra na gostovanju v Litvi.

Pred Katančevim izborom si poglejmo, v kakšni formi in stanju so dozdajšnji stalni in občasni reprezentanti. Za pozabljivce še povezava na novico, kdo vse je napovedal slovo od reprezentance po neuvrstitvi v Francijo 2016.

VRATARJI - najmočnejši položaj "za izvoz"
Slovenija ima dva vrhunska čuvaja mreže, a po neuspehu z Ukrajino je Samir Handanović (po Katančevih besedah edini nogometaš z zagotovljenim mestom v prvi postavi) navrgel, da je končal nastopanje za reprezentanco. Nič hudega, tukaj je najtežje premagljivi vratar v Evropi Jan Oblak. V sezoni 2015/16 je že 24-krat ohranil mrežo nedotaknjeno, v Španiji kujejo vedno nove hvalnice, a pred seboj ima roko na srce tudi najboljšo obrambo na stari celini. Škofjeločan bo uradno zasedel št. 1, za seboj pa ima več kot dostojni menjavi. Nejc Vidmar tudi po selitvi iz Domžal v Olimpijo vneto zaklepa nogometna vrata in gola ni prejel že 659 minut. Vid Belec je končno dočakal priložnost v Serii A in je velik Carpijev adut v boju za obstanek. Konkurenca v tujini brani premalo, da bi izzvala omenjeno trojico.

BRANILCI - višek na desnem krilu, primanjkljaj na levem
Po Ukrajini je bil med najbolj razočaranimi Mišo Brečko, ki se poslavlja, a ravno na desnem bočnem branilskem položaju vlada največja konkurenca. Nejc Skubic, Petar Stojanović, brata Andraž in Aljaž Struna, Martin Milec, Boban Jović ... Sami nekdanji krilni vezisti, ki so med člani uspeli po pomiku v zadnjo vrsto. Bo pravo priložnost dočakal Skubic, ki se je po selitvi iz Domžal izvrstno znašel pri Konyasporju? Prvič se obeta vpoklic mlajšega 25-letnega Aljaža Strune, ki je bil lani standardni branilec ob senzacionalnem preboju Carpija v Serio A. Najbrž bo leto starejši Andraž Struna ostra konkurenca na drugem, levem, bočnem položaju, četudi v Grčiji vseskozi igra desno. Na levi strani je na voljo prekaljeni 29-letni Bojan Jokić s 75 reprezentančnimi nastopi, Struna in ...?

Kapetan Boštjan Cesar ne gre nikamor, je zagotavljal tistega turobnega večera v Mariboru. Ob njem se za mesto v osrednjem branilskem paru borita Miral Samardžić in Siniša Anđelković. Pri stebrih obrambe se ponuja nekaj mlajših, v Ljubljani ulica navija in pričakuje na spisku Nemanjo Mitrovića, v Italiji študirani Luka Krajnc je že kar nekajkrat bil zraven pri članski reprezentanci. Vprašanje pa ostaja, ali bo na tržnici najvrednejši slovenski branilec Dominnic Maroh sploh še vpoklican pod Katancem, vsaj sodeč po izjavah in dejstvu, da je bil steber obrambe Kölna nazadnje izbran marca lani za neposrečen izlet v Katar.

VEZISTI - kdo bo prevzel vlogo motorja moštva?
Od selektorja določenega vodje ni, saj je Kevin Kampl že sklenil sezono, v kateri je s prestopom v domači Leverkusen hitro izbrisal spomin na neposrečeno epizodo pri Dortmundu. A ob odsotnosti KK44, ki je zaradi poškodb pri samo 21 reprezentančnih tekmah, se odpira vprašanje, kdo lahko vzame dirigentsko palico?

Rene Krhin je kot predvideni dedič Robert Korena ravno novembra izgubil mesto v prvi postavi Grenade, ob Kamplovi odsotnosti pa izgubil tudi partnerja že iz mladih reprezentanc. Od pravih osrednjih vezistov Jasmin Kurtić veliko igra za Atalanto, a v reprezentanci se zanj še ni našlo pravo igralno mesto. Rajko Rotman v Turčiji sicer nekaj več igra, a praviloma kot rezervist, drugi tudi ne izstopajo, razen Domna Črnigoja v Švici. Mladi Škofljan si je priigral mesto v začetni postavi Lugana v relativno močni švicarski ligi, predvsem pa ima nad seboj zanimivega trenerja mentorja Zdeneka Zemana, a po klubski informaciji je vpoklican v mladinsko reprezentanco Slovenije. Za popestritev izbire bo tako treba pogledati tudi v Prvo ligo.

Na krilih oz. pri napadalno usmerjenih vezistih je več vznemirjenja: končno zdrav je Benjamin Verbič, a zato je Dejan Lazarević izgubil zalet z začetka turškega poglavja kariere. V Serii A imata kar dva Slovenca za seboj najboljšo sezono, a sta bila do zdaj v reprezentanci nekompatibilna, hkrati pa sta bila tudi največja dolžnika iz obračunov z Ukrajino. Kako postaviti in določiti naloge Valterju Birsi in Josipu Iličiću, da bi bila čim bolj izkoriščena? Iličić je po odlični jeseni spomladi padel v igri, s tem se mu tudi manjša minutaža pri Fiorentini, kjer je bil praviloma drugi/krilni napadalec, medtem ko Birsa ostaja prvi organizator igre Chieva, ki pa je še vedno praviloma zamenjan med 60. in 75. minuto.

NAPADALCI - Novaković bi lovil Zahovičev rekord
Z vrnitvijo v domovino po 18 letih je Milivoje Novaković temeljito razburkal domačo klubsko sceno, saj ni izbral Olimpije, temveč Maribor. Želja ni samo prva lovorika v karieri, temveč tudi podaljšanje reprezentančne kariere, kjer ga samo štirje goli ločijo od rekorda Zlatka Zahoviča. Bo Katanec ustregel želji in motivu 36-letnega veterana? Najbrž da.

Logična naslednika NovaGola v špici napada sta namreč hudo poškodovana, tako Robert Berić in Andraž Šporar sta v novih klubih doživela neprijetni poškodbi in bosta zares pripravljena šele za novo sezono. Tako je Roman Bezjak prišel v položaj, da potrdi selektorjevo hvalo po tekmi z Ukrajino, pri čemer tudi pri Kekovi Rijeki igra vlogo čistokrvnega osrednjega napadalca. Kdo bo ob odsotnosti Japoncev popolnil napadalne vrste: Tim Matavž, ki kljub kar nekaj priložnostim v Augsburgu in Genoi ne more do gola?

Vsaj nekaj presenečenih novincev bi po logiki moralo biti na sredinem seznamu za Koper in Belfast, a vseeno ne gre pričakovati, da bi Katanec uresničil razmišljanje o eksperimentalni reprezentanci, sestavljeni iz samih igralcev Prve lige.

Malo dela za Oblaka proti Deportivu za 19. zaklenjena vrata

Nič novega na Zahodu. Jan Oblak nepremagan, Atletico Madrid z novo zmago. Doma proti Deportivu je Škofjeločan potreboval eno samo pravo obrambo, da je še 19. v sezoni La Lige ohranil mrežo nedotaknjeno, s čimer je še utrdil vodstvo po tej statistični kategoriji v Evropi. Pravi izziv za Atlete prihaja v torek v Ligi prvakov, ko morajo na povratni tekmi premagati PSV, če želijo nadaljevati boj za naslov evropskega prvaka.

Oblak v Valencii (prejšnji krog) - vse obrambe in posredovanja s tekme

Videoanaliza YouTube uporabnika Rahim Abdullaev, ki secira nastope najboljših vratarjev na svetu.

Vztrajni Verbič ni dobil 11-m, zato pa podal za 1:0

Köbenhavn utrjuje vodstvo na Danskem, saj je v nedeljo dobil ligaški derbi z Aalborgom s kar 6:2, s čimer FCK pred zasledovalci zdaj bežijo že za 9 točk in več. Benjamin Verbič je napovedal praznični večer Parknu, ko je v 8. minuti najprej padel v kazenskem prostoru, a ostal brez najstrožje kazni, zato pa je kar iz sedečega položaja podal pred gol za uvodni zadetek Santanderja.

Črnigoj prispeval podajo za izenačujoči golazo

V Švici se Lugano bori za obstanek, a potem ko je izločil Luzern v pokalu in uvrstil v finale, ni ponovil vaje v prvenstvu. V soboto je Luzern z 2:1 odpravil Lugano, Domen Črnigoj je podal za izenačujoči gol, moštvo Zdeneka Zemana pa je zdrsnilo na zadnje, 10. mesto Superlige.

Nova gola Velikonje za korak k obstanku v 2. ligi


Etien Velikonja je z dvema goloma na dvoboju Patro - Lierse poskrbel za zmago gostov z 1:4. Za Velikonjo sta to bila že 18. in 19. prvenstveni gol na 21. tekmi sezone. Na krilih prvega strelca 2. belgijske lige Lierse upa na obstanek: Belgijo namreč letos čaka obsežna reforma ligaške piramide, po kateri samo prvih 8 mest v zdaj 17-članski ligi prinaša obstanek. Velikonjev kluba zdaj zaseda ravno 9. mesto, za rešilnimi mesti pa zaostaja za 2 točki in več.

Na Poljskem tokrat zadel Denis Popović

V torek je na Poljskem padel nov slovenski gol. 26. krog Ekstraklase je zaokrožil dvoboj Korona Kielce - Wisla Krakov. Že v 1. minuti so gostje prišli do najstrožje kazni, pri čemer je odgovornost prevzel Denis Popović, ki je suvereno zadel z 11-m. Obrambni vezist je dosegel drugi gol za Wislo v sezoni, prvega je 26-letni Celjan dosegel s prostega strela lani septembra. Vso tekmo, ki se je končala z 1:1, je odigral standardni Boban Jović, strelec za Krakovčane v prejšnjem krogu.

Wisla še vedno zaseda le predzadnje mesto 16-članske lige, nocoj pa slovenska naveza Popović - Jović gostuje pri vaški LKS Termalici Niecieczi, kjer so se februarja v napadu okrepili z mladim slovenskim napadalcem Elvisom Bratanovićem. Za naslov prvaka se še naprej borita Saša Aleksander Živec in Uroš Korun, ki sta se v preteklem tednu s Piast Gliwicami veselila dveh domačih zmag (1:0 nad Slaskom in 3:2 nad Podbeskidziem). Napadalni vezist Živec po odličnem začetku sezoni ni več član udarne enajsterice, kjer pa je Korun nepogrešljiv steber obrambe drugouvrščenega kluba, ki za vodilno Legio zaostaja samo za točko.

"Bomba" Firerja v Vietnamu, nato z "glavco" potrdil zmago

Ob navalu poškodb med napadalci pred dvema letoma je Srečko Katanec pred odhodom na turnejo po Južni Ameriki presenetil z vpoklicem napadalca Rudarja Ivana Firerja. V dresu Celja in Rudarja je v šestih letih na točno 150 tekmah Prve lige dosegel 27 golov in prispeval še 16 podaj. Potnik za Urugvaj in Argentino, kjer je proti zvezdniškim gavčem odigral dve minuti, se je pozimi podal na tuje - v Vietnam. Eksotične nogometne destinacije Firerju niso tuje, saj je pred osmimi leti igral na Islandiji.

31-letni napadalec iz Rogatca se je odlično znašel pri klubu FLC Thanh Hoa, kjer je na prvih treh ligaških tekmah prispeval tri gole. V soboto na gostovanju pri Than Quang Ninh je tako visokorasli Firer v 28. minuti zabil izjemen gol z razdalje za 1:0, v 77. minuti pa še dodal gol za 3:1 (od 3:48). Na koncu je Firerjevo moštvo slavilo s 4:2, s čimer je ohranilo stoodstoten izkupiček na štartu vietnamskega prvenstva 2016.


NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca za Ukrajino (24)
Ime, PriimekKlub (država)TekmaIgralni čas (x,y)Opombe
VRATARJI (3)
* Samir HandanovićInternazionale (ITA)Inter - Bologna 2:1vso tekmo (6,1)0 obramb, pobrana žoga, prejel gol v 90'
Jan OblakAtletico Madrid (ŠPA)Atletico - Deportivo 3:0
Atletico - PSV *8:7 (LP)

vso tekmo (6,8)
vso tekmo (6,0)

1 obramba = 19. nepremagan, podaje 10/15 (67 %); 1. obramba, 3 pobrane žoge, podaje 20/21 (95 %)
Nejc VidmarOlimpija

Olimpija - Celje 0:0

vso tekmo

2 obrambi = 16. nepremagan, ni prejel gola 659 minut!

BRANILCI (8)
Siniša AnđelkovićPalermo (ITA)Palermo - Napoli 0:1vso tekmo (6,3)2 skoka, izgubljena žoga, podaje 13/22 (59%)
* Mišo BrečkoNürnberg (NEM II)Arminia - Nürnberg 0:4vso tekmo/
Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA)Chievo - Milan 0:0vso tekmo (7,6)

2. ocena Chieva, 3 skoki, posredovanje, podaje 19/24 (79 %)

Branko IlićUrava Red (JAP)Urava - Fukuoka 2:0/zunaj postave
Bojan JokićNottingham Forest (ANG II)

Forest - Preston 1:0
Forest - Sheffield Wnd. 0:3

68 (1:0) (6,0)
/

podaje 12/27 (44 %);
na klopi

Luka KrajncCagliari (ITA II)

Cagliari - Perugia 0:2

vso tekmo v 41' = 3. karton
Miral SamardžićRijeka (HRV)

Istra - Rijeka 0:1

vso tekmo
v 80' popravil lastno napako in preprečil izenačenje
Andraž StrunaPAS Giannina (GRČ)Kaloni - PAS 0:2
vso tekmoigral v osrednjem branilskem paru
VEZISTI (10)
Valter BirsaChievo (ITA)Chievo - Milan 0:0

73' (0:0) (6,7)

2 strela, 2 izgubljeni žogi, podaje 21/29 (72%)

Josip IličićFiorentina (ITA)Fiorentina - Verona 1:1/na klopi
Kevin KamplBayer Leverkusen (NEM)

Villar. - Bayer 2:0 (EL)
Leverkusen - HSV 1:0

/

poškodovan - koneca sezone

Andraž KirmOmonia (CIP)Apoel - Omonia 2:183' (1:1)
v 43' za 1:1, v 57' za 2:1 = 4. in 5. gol; podaja v 7' za 2:0
Rene KrhinGranada (ŠPA)Granada - Espanyol 1:1 91' (1:1) (6,0)taktična menjava v sodnikovem podaljšku
Jasmin KurtićAtalanta (ITA)Lazio - Atalanta 2:0vso tekmo (6,2)strel, preigravanje, 2 posredovanji, podaje 32/37 (86%)
Dejan LazarevićAntalyaspor (TUR)Antalya. - Bursa. 3:0

/

izven postave
* Nejc PečnikOmija Ardidža (JAP)

Osaka - Omija 2:1

74' (2:0)

/

Rajko RotmanIstanbul Baseksehir (TUR)

Istanbul - Osmanli. 2:3

/

na klopi
Benjamin VerbičFC Köbenhavn (DAN)FCK - Aalborg 6:270' (4:2)
podaja v 8' za 1:0 = 2. podaja
NAPADALCI (3)
Robert BerićSt. Etienne (FRA)Guingamp - ASSE 2:0-

po hudi poškodbi se je vrnil na trening

Roman BezjakRijeka (HRV)Istra - Rijeka 0:1vso tekmo

/

* Zlatan LjubijankićUrava Reds (JAP)

Urava - Fukuoka 2:0

65 (2:0)/
Milivoje NovakovićMariborRudar - Maribor 0:3vso tekmo/
"Ladje na obzorju" - občasni reprezentanti in legionarji iz močnejših lig
VRATAR
Vid BelecCarpi (ITA)Carpi - Frosinone 2:1vso tekmo (7,2)
3 obrambe, pobrana žoga, podaje 4/21 (19 %)
Sašo FornezziAntalyaspor (TUR)Antalya. - Bursa. 3:0/izven postave
Denis PetrićAngers (FRA)Nantes - Angers 2:0/na klopi
Ažbe JugSporting (POR)Estoril - Sporting 1:2/na klopi
BRANILCI
Dominic MarohKöln (NEM)Hannover- Köln 0:2/kartoni ()
Aleš MejačRijeka (HRV)Istra - Rijeka 0:1/
na klopi
Martin MilecRoda (NIZ)De Graafschap - Roda 3:045' (1:0) (6,2)strel, izgubljena žoga, podaje 12/19 (63 %)
Nejc SkubicKonyaspor (TUR)Gaziantep. - Konya 0:1vso tekmo (6,6)strel, preigravanje, izgubljena žoga, podaje 15/49 (79%)
Petar StojanovićDinamo Zagreb (HRV)Dinamo - Lokomotiva 3:2/
kartoni ()
Aljaž StrunaPalermo (ITA)Palermo - Napoli 0:1vso tekmo (6,7)4 posredovanja, podaje 29/34 (85 %)

VEZISTI

Armin BačinovićLanciano (ITA II)

Salernitana - Lanciano 1:3

89 (1:2) v 23' = 8. karton
Domen ČrnigojLugano (ŠVI)Luzern - Lugano 2:1vso tekmopodaja v 76' = 2. podaja, v 93' = 4. karton
Nik OmladičEintracht Braunschweig (NEM II)

Greuther Fürth - Eintracht 3:0

73 (2:0)
/
Dalibor StevanovićMordovia Saransk (RUS)Mordovia - Krasnodar 0:1/izven moštva
NAPADALCI
Džengis ČavuševićSt. Gallen (ŠVI)Basel - St. Gallen 4:2 78 (3:2)/
Etien VelikonjaLierse (BEL II)Eisden - Lierse 1:4vso tekmo v 49' za 1:2, v 79' za 1:3 = 18. in 19. gol sezone
Tim MatavžGenoa (ITA)

Genoa - Torino 3:2

/na klopi
Andraž ŠporarBasel (ŠVI)Basel - St. Gallen 4:2-poškodba - konec sezone
Luka ZahovićHeerenveen (NIZ)PSV - Heerenveen 1:1/zunaj postave

V tabelo so za igralnim časom dodane ocene statističnega portala WhoScored.
Ocene so decimalne od 1 do 10 po študijskem sistemu, izhodišče pa znaša 6,0. Vrednosti se določajo na podlagi dogodkov in dejavnosti nogometaša (od golov, ključnih podaj, podaj, preigravanj do posredovanj in napak ter kazni). WhoScored pokriva 11 svetovnih lig in obe evropski tekmovanji. Pri opombah o najvišji ali najnižji oceni se ne upoštevajo rezervisti.

* - po Ukrajini oznanil, napovedal oz. namignil na reprezentančno upokojitev