Josip Iličić je na nedeljski tekmi na Olimpicu proti Laziu igral veliko bolje kot prejšnji teden ob porazu z 0:1 v Bergamu, ko so ga kritizirali tudi zaradi slabega izvajanja udarcev iz prekinitev. V manjše opravičilo mu je bilo sicer slabo igrišče. Nekdo od novinarjev je opozoril še na eno podrobnost.
Josip Iličić je na nedeljski tekmi na Olimpicu proti Laziu igral veliko bolje kot prejšnji teden ob porazu z 0:1 v Bergamu, ko so ga kritizirali tudi zaradi slabega izvajanja udarcev iz prekinitev. V manjše opravičilo mu je bilo sicer slabo igrišče. Nekdo od novinarjev je opozoril še na eno podrobnost. "Od njega se pričakuje več tudi v pristopu, vključno s tem, da bi pokazal več volje, da bi se po več kot letu dni bivanja v Italiji naučil govoriti italijansko. Iličić italijansko razume odlično, govori pa še ne tekoče. Do pred nekaj meseci mu je pomagal tolmač, zdaj ne več," so zapisali v časniku Corriere dello Sport. Foto: EPA
Valter Birsa
Tudi Valter Birsa pri Genoi ne more biti preveč zadovoljen. Do zdaj je igral le v 1. krogu, pa še to samo nekaj minut. Zaradi rdečega kartona je gostovanje pri Laziu izpustil, na zadnjih dveh tekmah proti Catanii in Chievu pa je obsedel na klopi. Šempetrcu so ob prestopu v Italijo obljubljali igranje za obema napadalcema, a ima za zdaj v sistemu 4-3-1-2 trenerja Alberta Malesanija prednost 23-letni Čilenec Cristobal Jorquera, ki je v klub prišel zadnji dan prestopnega roka in se odlično znašel. Med najboljšimi je bil tudi v nedeljo ob porazu v Veroni proti Chievu (1:2). V 58. minuti ga je pri vodstvu z 1:0 zamenjal rojak Felipe Seymour, ki prav tako igra dobro. Minuto zatem je Genoa zaradi izključitve ostala z igralcem manj, gostiteljem pa je uspel preobrat. Malesani je sicer pred začetkom sezone dejal, da je Birso preizkusil na več položajih in da se mu zdi, da najbolje deluje na desnem boku, kjer igra v reprezentanci. Toda: na prvi tekmi pred dvema tednoma proti Atalanti, ko je Genoa igrala z manj napadalnim sistemom 4-4-2, je vseeno dobil prednost kapetan Marco Rossi ... Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Robert Koren
Robert Koren se je v angleški drugi ligi drugič zapored vpisal med strelce. Tokrat je v 8. krogu na gostovanju pri Bristol Cityju v 56. minuti po lepi dvojni podaji povedel Hull City v vodstvo z 1:0. Tekma se je končala z 1:1. Koren je igral do 71. minute, ko je bil zamenjan zaradi bolečin v nogi. Poškodba kite v podkolenskem zgibu ni tako huda, kot je sprva kazalo, zato bo Korošec bržčas znova na igrišču že v torek ob gostovanju pri Doncaster Roversih. Foto: www.robert-koren.com
Andraž Kirm
Andraž Kirm je v nedeljo dosegel prvi zadetek v letošnjem poljskem prvenstvu. Wisla je s 3:2 premagala Ruch Chorzow. Ljubljančan je v 71. minuti zadel za 2:1, ko je lepo vtekel v prazen prostor in po sijajni globinski podaji obšel vratarja. Štiri minute pozneje so po njegovi napaki gostje iz protinapada izenačili, zato je bil še kako vesel, da so v 82. minuti Krakovčani vendarle prišli do vseh treh točk. Foto: EPA

V Rimu pa je v nedeljo na srečanju proti Laziu (0:0) vendarle igral pol ure in pokazal, da bi lahko bili pred njim tudi boljši časi.

Argentinec Nicolas Bertolo je tisti igralec, ki je na zadnjih dveh tekmah na desnem boku dobil prednost pred slovenskim reprezentantom, čeprav je po poškodbi Edgarja Alvareza iz Hondurasa večina tam pričakovala Iličića. Bertolo se je v sredo za nameček vpisal še med strelce (3:2), tako kot Izraelec Eran Zahavi, ki je igral na levi strani.
V nedeljo je Kranjčan pokazal pravi odziv po svojem "izpadu" sredi tedna, po nekoliko slabšem začetku zaigral bolje, bil živahen, pomagal soigralcem in v 77. minuti z nevarnim strelom od daleč prisilil vratarja Federica Marchettija v lepo obrambo.
"Bačo" prišel s kakšnim kilogramom preveč
V 90. minuti je priložnost dobil še en Palermov "odpadnik" Armin Bačinović, ki ga na dozdajšnjih treh tekmah sploh ni bilo v ekipi.

"Da bo sezona za "Bačota" najbrž težka, je bilo jasno že od prvih dni priprav.
'Prišel je s kakšnim kilogramom preveč, hitro se bo moral vrniti v formo,' je poudaril predsednik Zamparini ob prvem nezadovoljstvu Slovenca (in predvsem njegovega zastopnika), ker ni igral v Evropski ligi. V ozadju se je znašel tudi zaradi igralnega sistema. Ko je bil trener Pioli, je začel uvajati sistem 3-4-2-1, v katerem je bilo na sredini igrišča ob Nocerinu in Migliacciu nemogoče najti prostor za Bačinovića. Položaj se s prihodom Mangie in sistemom 4-4-2 ni spremenil, saj je Palermo medtem pripeljal Barreta in Della Rocco. Za Bačinovića je bil to hud udarec, prve tekme so pokazale, da je na svojem položaju postal četrti igralec. Še več: Bačinović bo padel celo na peto mesto, če se bo v zvezno vrsto vrnil Migliaccio in ne bo več osrednji branilec. Rezultat? Do zdaj je Bačinović grel stole na tribuni," je v soboto v časniku Giornale di Sicilia zapisal novinar Luigi Butera.

Spodaj si lahko preberete še nekaj izjav o Iličiću in Bačinoviću v preteklem tednu:
Torek, 20. septembra

Predsednik Palerma Maurizio Zamparini po tekmi proti Atalanti: "Treba je ugotoviti, ali Iličić ni pravi ali igra na napačnem položaju. Je igralec, ki nima toliko izkušenj, kot jih imata Migliaccio ali Miccoli, ki se takoj privadita na novosti. Proti Atalanti so nekateri igrali z 20 odstotki tistega, česar so sposobni. Pri tem mislim tudi na Iličića. Igral je slabo. Lahko in mora dati več."

Nekdanji kapetan Palerma Fabio Liverani, ki zdaj igra v Švici za Lugano: “Mislim, da se mora Iličić bolj potruditi, da se bo vrnil na raven, na kateri je igral v lanski sezoni. Na žalost je druga sezona, v kateri bi se moral potrditi, za mladega nogometaša, še posebej pa za tujca, vedno zelo težka. Zato mu svetujem, naj ostane miren, saj poznamo njegovo pravo vrednost."

Zastopnik Iličića in Bačinovića Amir Ružnić: “Po odhodu Pastoreja so vsi pričakovali, da bo Iličić sam odločal tekme, toda precej normalno je, da ne more biti tako. Izjave predsednika Zamparinija o njem so razumljive, saj vemo, da ga ceni. Njegove besede morajo biti pomembna spodbuda, da bo vedno pokazal največ, kar zna. Iličić vedno poskuša igrati atraktivno, saj ima to v sebi, normalno pa je, da lahko to koga zmoti, ko mu ne uspeva. Te reakcije jasno kažejo, da se od Iličića pričakuje veliko. Ali mu manjka zadetek? Gotovo ga to ne obremenjuje, saj je odigral šele dve tekmi v prvenstvu. Ena od njegovih največjih odlik je, da zna v pravem trenutku podati svojim soigralcem, ne pa da sebično sam išče gol. Govoril sem z njim in povedal mi je, da najraje igra na desni strani. V preteklosti je igral tudi na levem krilu, a tudi statistike jasno kažejo, da se bolje znajde na desnem."

"Bačinović gotovo ne preživlja lepih časov. Po odlični sezoni je zdaj v drugem planu, tega gotovo ni pričakoval. Po mojem mnenju bi lahko brez težav igral v tej zvezni vrsti, kljub temu pa je še prezgodaj za tehtnejše ocene. V takšnih situacijah najbolje presodi čas, videli bomo, kaj se bo izcimilo v nadaljevanju sezone. Če se zadeve ne bodo spremenile, bomo gotovo iskali boljšo možnost, da bo lahko več igral, ob tem pa ne bomo pozabili niti na dobro Palerma.”

Sreda, 21. septembra

Podpredsednik Palerma Guglielmo Micciche pred tekmo proti Cagliariju: "Iličić? Sploh ni nervozen. Je pomemben igralec za nas in enkrat mora začeti tudi na klopi, glede na ritem prvenstva. Vsi skupaj upamo, da bo lahko prevzel položaj, na katerem je igral Pastore, ne samo njegovo številko dresa. Mora dati več od sebe in v prihodnosti bo gotovo eden od glavnih akterjev."

Trener Palerma Devis Mangia po tekmi proti Cagliariju: "Zakaj ni igral Iličić? Zadovoljen sem s tem, kar je pokazal Bertolo, njegovo igranje je bila taktična odločitev. Razmišljam le o ekipi in ne o posameznikih, so mi pa osebno igralci, kot je Iličić, zelo všeč."

Četrtek, 22. septembra

Športni direktor Palerma Sean Sogliano: "Mislim, da trener izbere moštvo na osnovi dela med tednom. Ravno to je velika moč Mangie. Bertolo in Zahavi nista igrala slučajno, ampak ker sta dobro trenirala. Zahavi je dosegel zelo lep zadetek, hkrati pa se je žrtvoval za ekipo. Enako velja za Bertola. Iličić? Ponavljam, pri Mangii igra, kdor je v boljši formi, ob velikem številu tekem pa je rotacija na igrišču logična."

Sobota, 24. septembra

Mangia pred tekmo proti Laziu: "Mislim, da mora Iličić znova dobiti voljo oziroma navdušenje za igranje z žogo in se bolj zabavati. Morda bo tako na tekmi proti Laziu. Je igralec, ki mi je zelo všeč, tako kot Bačinović, toda tako kot vsi se mora izkazati, da ga bom poslal na igrišče."

Ponedeljek, 26. septembra

Sogliano po tekmi proti Laziu: "Ko je vstopil na igrišče, sem imel vtis, da je malo brezvoljen, toda nato se je prebudil. Dodal je svojo kakovost, naredil nekaj dobrih potez in bil tudi blizu gola."

Povzetek tekme Lazio - Palermo:

Zadetek Matavža proti Rodi (od 8:20):

Zadetek Korena v Bristolu (od 0:23):



Zadetek Kirma proti Ruchu (od 2:56):

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Matjaža Keka (23 igralcev)
Ime PriimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI (3)
Vid BelecCrotone (ITA II)Grosseto - Crotone 2:0vso tekmo/
Jasmin HandanovićMariborHit Gorica - Maribor 1:1;
Maribor - Nafta 0:2
vso tekmo;
vso tekmo
v 62' ubranil 11-m Plutu;
/
Samir HandanovićUdinese (ITA)Milan - Udinese 1:1;
Cagliari - Udinese 0:0
vso tekmo;
vso tekmo

/;
/

BRANILCI (8)
Mišo BrečkoKöln (NEM)Köln - Hoffenheim 2:0 /počival zaradi rdečega kartona

Boštjan Cesar

Chievo (ITA)Chievo - Napoli 1:0;
Chievo - Genoa 2:1
vso tekmo;
vso tekmo
/;
/
Branko IlićLokomotiva Moskva (RUS)Lokomotiva Moskva - Rubin Kazan 1:1/

na klopi

Bojan JokićChievo (ITA)Chievo - Napoli 1:0;
Chievo - Genoa 2:1
vso tekmo;
vso tekmo
/;
/
Matej Mavrič RožičKapfenberg (AVT)Pokal: Reichenau - Kapfenberg 2:1;
Kapfenberg - Mattersburg 1:0
/;
vso tekmo
počival zaradi rdečega kartona;
/
Marko ŠulerGent (BEL)Pokal: Gent - Roeselare 4:0;
Saint Truiden - Gent 3:4
vso tekmo;
vso tekmo

/
/

Miral SamardžićŠerif Tiraspol (MLD)Milsami - Šerif 0:2;
Šerif - Academia UTM 1:1
/;
/
na klopi;
ni bil v ekipi
Mitja VilerMariborHit Gorica - Maribor 1:1;
Maribor - Nafta 0:2
/;
vso tekmo
ni bil v ekipi;
/
VEZISTI (8)
Armin BačinovićPalermo (ITA)Palermo - Cagliari 3:2;
Lazio - Palermo 0:0
/;
od 90'
ni bil v ekipi;
prvi nastop letos v Serie A

Valter Birsa

Genoa (ITA)Genoa - Catania 3:0;
Chievo - Genoa 2:1
/;
/
na klopi;
na klopi
Josip IličićPalermo (ITA)Palermo - Cagliari 3:2;
Lazio - Palermo 0:0
/;
od 64'
na klopi;
/
Andraž KirmWisla Krakov (POL)Pokal: Flota Świnoujście - Wisla Krakov 2:4;
Wisla Krakov - Ruch Chorzow 3:2
/;
do 90' (3:2)
na klopi;
v 71' za 2:1
Robert Koren (c)Hull City (ANG II)Bristol City - Hull City 1:1do 71' (0:1) v 56' za 0:1
Nejc PečnikKrilja Sovjetov (RUS)Krilja Sovjetov - Dinamo Moskva 1:0/ni bil v ekipi
Aleksander RadosavljevićADO Den Haag (NIZ)Pokal: Scheveningen - Den Haag 1:3;
Den Haag - Venlo 2:0
vso tekmo;
vso tekmo
/;
/
Dare VršičOlimpija LjubljanaCM Celje - Olimpija 0:0;
Olimpija - Luka Koper 3:1
do 91';
vso tekmo
/;
v 27' za 2:0,
v 40' za 3:0
NAPADALCI (4)
Zlatko DedićDynamo Dresden (NEM II)Dynamo Dresden - Eintracht Frankfurt 1:4do 75' (1:2)/
Zlatan LjubijankićGent (BEL)Pokal: Gent - Roeselare 4:0;
Saint Truiden - Gent 3:4
do 77' (3:0);
do 87' (3:3)
igral prvič po 20. avgustu (rdeči karton);
/
Milivoje NovakovićKöln (NEM)Köln - Hoffenheim 2:0do 73' (2:0)/
Tim MatavžPSV (NIZ)Pokal: VVSB - PSV 0:8;
PSV - Roda 7:1
do 71' (0:4);
vso tekmo
/;
v 83' za 6:1
"Ladje na obzorju"
Gregor BalažicKarpati Lviv (UKR)Metalurg Doneck - Karpati Lviv 2:1/ni bil v ekipi
Miran BurgičWacker Tirol (AVT)Pokal: St. Margarethen - Wacker 0:3;
Wacker - Rapid Dunaj 0:3
do 70' (0:2);
do 78' (0:3)
/;
/
Jan KoprivecBari (ITA II)Sassuolo - Bari 1:2 /na klopi
Rene KrhinBologna (ITA)Juventus - Bologna 1:1;
Bologna - Inter 0:3
od 46' (1:0);
od 79' (1:1)
/;
v 86'
Dejan LazarevićPadova (ITA II)Padova - Modena 2:0od 60' (0:0)podal za 2:0
Rene MiheličNacional (POR)Braga - Nacional 2:0vso tekmo/
Matija ŠkarabotGent (BEL)Pokal: Gent - Roeselare 4:0;
Saint Truiden - Gent 3:4
/;
/
na klopi;
na klopi
Haris VučkićNewcastle (ANG)Ligaški pokal: Nottingham Forest - Newcastle 3:4;
Newcastle - Blackburn 3:1
/;
/
poškodovan;
poškodovan