Olimpija je morala priznati premoč Bravu (na fotografiji Žan Trontelj in Mustafa Nukić). Foto: www.alesfevzer.com
Olimpija je morala priznati premoč Bravu (na fotografiji Žan Trontelj in Mustafa Nukić). Foto: www.alesfevzer.com

Šest krogov so bili nogometaši Olimpije brez prejetega zadetka, na naslednjih šestih pa so morali iz svoje mreže pobrati 15 žog. Šest včeraj popoldne na ljubljanskem derbiju v Spodnji Šiški, ki je spomnil na junij 2020, ko je bilo v Stožicah 0:5. Tokrat je Bravo slavil s 6:1.

"Upam, da smo danes prejeli dovolj zadetkov za nekaj časa. Bolje na eni tekmi kot na več tekmah. Fantom sem rekel, da je odgovornost za poraz moja. Resnično tako čutim. 200-odstotno, ne 100-odstotno. Jaz pripravljam ekipo in način, kako igramo. Sem prvi, ki se mora nekaj naučiti iz tega poraza. Takoj po tekmi ni najboljši čas za govorjenje. Pojavi se veliko različnih mnenj, kaj je šlo narobe. V ponedeljek moramo prečistiti glave, v torek pa začeti odpravljati napake in šibke točke. V prvi vrsti jaz. Prepričan sem, da bomo proti Mariboru dovolj motivirani, da se vrnemo na pravo pot," je na novinarski konferenci po bolečem porazu dejal trener zeleno-belih Albert Riera.

Pošalil se je, da bo naslednjič pred vrata mogoče postavil kar avtobus. "Vsakdo lahko igra na več načinov, tako tudi mi. Najbrž bo treba nekaj spremeniti, bomo videli. Vsaka tekma je namreč drugačna. Današnjo je odločila učinkovitost. Če bi mi zadeli prvi (Rui Pedro je v 27. minuti stresel vratnico, op. a.), bi verjetno govorili o popolnoma drugačni tekmi. Bravo je izkoristil priložnosti, imel energijo in zadeval iz protinapadov."

Gostitelji so povedli v 39. minuti, ko je veliko napako s slabo podajo pred vrata storil Marcel Ratnik, ob koncu prvega polčasa povišali vodstvo s prostega strela in na začetku drugega dela povedli s 3:0. Po hitrem znižanju na 3:1, ko je morda še tlelo upanje navijačev Olimpije, da bi znova preobrnila zaostanek kot proti Domžalam in Muri (obakrat je zmagala s 3:2), so sledili še trije goli v gostujoči mreži, tako da je bilo zadnjih 20 minut zgolj "formalnost".

Kramarič s prvim hat-trickom v karieri potopil vodilno Olimpijo

"Smo isto moštvo, kot je zmagalo osemkrat zapored"

Časa za premlevanje visokega poraza Olimpija ne bo imela veliko. V soboto ob 20.15 bo v Stožicah gostoval Maribor. "Najlepše v nogometu je, da imaš čez nekaj dni novo priložnost. Prej nismo bili najboljše moštvo na svetu, prav tako pa zdaj nismo najslabše. Smo isto moštvo, kot je zmagalo na osmih tekmah zapored. Verjamem v to ekipo in vem, česa je sposobna," je poudaril Riera.

Pritrdil mu je kapetan Timi Max Elšnik. "Moramo se zavedati, da smo na vrhu zaradi dobrega dela in kakovosti, ki jo imamo. Tega ne smemo pozabiti, sploh zdaj pred derbijem. Mislim, da se bomo na ponedeljkov prosti dan resetirali in v torek pozabili na ta poraz. Proti Mariboru ne bomo potrebovali dodatne motivacije. Verjetno bo derbi prišel celo v pravem trenutku, ker si po takšnem porazu ne bi želel kakšnega gostovanja v Sežani. Proti Mariboru se lahko hitro obrne in se bo na to pozabilo. Računamo na tri točke in da bomo nadaljevali dobre predstave."

Vsa odgovornost je moja. Jaz namreč izberem taktiko. Mislil sem, da bomo tako najbolje igrali proti Bravu, a je šlo vse narobe. Bil je tudi takšen dan, da nam prav nič ni uspevalo, a to ni opravičilo.

Albert Riera za TV Slovenija

"Izgubili smo veliko lahkih žog"

Zaradi prostega ponedeljka je Riera že takoj po tekmi svoje varovance vodil na 15-minutnem regeneracijskem treningu v Šiški.

Trenerja Olimpije je med drugim zmotilo veliko število izgubljenih žog, toda tudi pri tem se je posul s pepelom. "Vedno govorim, da tudi tekmeci počnejo dobre stvari. Bravo je danes pokazal, da zna dobro pritiskati. Ampak mi lahko igramo veliko bolje pri pripravi akcij in odprti igri. Izgubili smo veliko lahkih žog. Toda ponavljam: to se je zgodilo zaradi tega, ker sem tako postavil igro. In kot kaže, ni delovalo. Moramo sprejeti, kar se je zgodilo. V karieri sem doživel veliko takšnih porazov. Do naslednje tekme moramo popraviti napake. Tu sem, da ponudim igralcem rešitve. Tudi, ko zmagujemo, analiziramo, zakaj se nam zgodijo napake in iščemo razloge zanje."

Sorodna novica Bravo kar šestkrat zatresel mrežo popolnoma razglašene Olimpije

Elšnik: Bravo preprosto konkretnejši, pri vodstvu se je res razletel

Precej gledalcev na stadionu ŽAK-a, med katerimi je velika večina stiskala pesti za Olimpijo, je tribune zapustilo že pred koncem tekme. V obdobju med 65. in 70. minuto, ko so domači nogometaši zadeli trikrat, so številni obupali.

"Razumem frustracije navijačev, ampak verjemite, da je bilo nam na igrišču še težje. Ko veš pri sebi, da nisi pravi. Ko se trudiš, a brez uspeha tečeš za žogo. Nismo bili pravočasni. Zaradi taktike ne zmagaš, pomembno je tudi, kdo si bolj želi, kdo je bolj pri stvari, agresivnejši. Če bi pri izidu 0:0 dosegli zadetek namesto vratnice, bi bilo mogoče drugače. Bravo je bil preprosto konkretnejši, pri vodstvu se je res razletel, bili so fantastični. V drugem polčasu smo šli v absolutno tveganje, na koncu igrali samo z dvema štoperjema, Bravu pa iz protinapadov ni bilo težko zadevati. Je pa nedopustno, da dopustimo šest golov. V tej sezoni še nismo imeli veliko takšnih trenutkov. Vsaka ekipa kdaj zapade v krizo na kakšni tekmi," je pripovedoval Elšnik.

Olimpija in Maribor doživela grenka poraza pred derbijem v Stožicah

Grabić: Olimpija pušča ogromno prostora pri organizaciji igre

Trener Brava Dejan Grabić je bil kot vselej zelo analitičen pri oceni srečanja: "Tekma se je taktično odvila natančno tako, kot smo jo pripravili. Pripravili smo visok presing, vedeli pa smo, da ne bomo mogli na takšen način igrati 90 minut. Olimpija pušča ogromno prostora pri organizaciji igre. Sploh na ožjem igrišču, kjer se ne toliko trošiš pri presingu kot na širšem, je to največja ranljivost Olimpije. Ko organizirajo napade, so zelo široko postavljeni. Toda če si res dober, kar so danes moji igralci bili, jim lahko odvzameš veliko žog. Še pomembneje je bilo, kaj so igralci naredili po tem. Pravilno so se vključevali, to smo trenirali ves teden, z velikim številom prihajali v prazne prostore in se v zaključkih super odločali. Imeli smo pripravljen tudi načrt B od 60., 70. minute, ko ne bi več mogli igrati toliko presinga. Stopili bi nižje, mogoče s tremi branilci, a ni bilo treba tega sploh uporabiti. Hvala Bogu, da smo imeli tako visoko prednost, sicer sem prepričan, da bi imeli velike težave. Na primer, če bi vodili le z 2:1 v 70. minuti. Vedeli smo, da pri vodstvu z 2:0 ne smemo spreminjati načrta in se povleči nižje, saj bi jim s tem dali prostor tam, kjer so najboljši."

Koliko Šiškarjem, ki na treh izmed šestih domačih tekem v tej sezoni niso dosegli gola, pomeni uspeh nad mestnim tekmecem? "Zmaga nam ne prinaša nič več kot tri točke. Seveda pa nam prinaša tudi samozavest. Največ pa nam pomeni za potrditev našega načina igre. Če bomo to zadržali v kontinuiteti več tekem, bomo verjetno uspešni. V slovenski ligi ekipam tako dober presing ne ustreza. Ko nismo tako dobri, pa pridejo do izraza naše slabosti," odgovarja Grabić.

Kramarič: Raje bi petkrat zmagal z 1:0

Strelec treh zadetkov Martin Kramarič ob prvem hat-tricku v karieri dodaja: "Lepo je premagati najboljšo ekipo lige, ampak raje bi petkrat zmagal z 1:0. Gremo naprej, ta tekma nam bo dala neko dodatno motivacijo."

Najboljšega strelca Brava, ki se je na zadnjih šestih tekmah šestkrat vpisal med strelce, je pohvalil tudi Grabić: "V formi je že pet, šest tekem. Zame je najpomembneje, da je v zadnjem medprostoru, in če se tam dobro odloča, je neverjeten igralec za slovensko ligo ali še za kaj več. Sprejel je navodila trenerjev in spoznal, kaj mu to prinaša. Veliko smo se ukvarjali z njim. Začel se je odločati drugače in zato je zdaj tako nevaren. Pod pritiskom se ne obrača v neznano, ampak pogleda in odigra ter se spet odkrije, znova dobi žogo in tako naprej. V tem uživa."

Benedičič z evrogolom odločil srečanje v Ljudskem vrtu

Krznar: Nismo igrali tako slabo, kot kaže izid

V Mariboru je tri dni po spektakularni predstavitvi Josipa Iličića domače privržence ohladil poraz proti Kopru (0:1). Sobotno tekmo, na kateri so vijoličasti v Ljudskem vrtu izgubili že tretjič v tej sezoni, je zaznamovala daljša prekinitev ob koncu srečanja, po kateri so Primorci dosegli odločilni gol. Avtor izjemnega zadetka z roba kazenskega prostora je bil Žan Benedičič.

"Fantastičen zadetek, čestitam. Če je koprski nogometaš v prepovedanem položaju ob strelu vplival na akcijo, pa bodo presodili drugi. Izgubili smo zelo pomembne točke. Toda nismo igrali tako slabo, kot kaže izid," je komentiral trener Maribora Damir Krznar. Po Cluju je doživel drugi poraz na uradnih tekmah in prvega v Prvi ligi Telemach.

Sorodna novica Po kaosu in polurni prekinitvi Benedičič zadel za zmago Kopra v Mariboru

Matej Jug je z novo prekinitvijo tekme pod Kalvarijo zaradi nespametnega obnašanje posameznikov na vzhodni tribuni (marca se je na podoben način sklenilo že srečanje z Bravom), pa tudi s kartoni obema trenerjema in pomočnikom ter še nekaterimi odločitvami, spodbudil žolčne razprave.

"Poskušal se bom vzdržati komentarja o ključnih sodniških odločitvah. Vsak ima pravico do slabega dne. Kar se tiče meril pri duelih, se še vedno lovim. Tokrat me je motilo, ker se mi merilo pri prekrških ni zdelo stanovitno, zato sem bil nekoliko nervoznejši. Na koncu se mi je zdelo, da vsakdo, ki pade po tleh, dobi piskan prekršek," je dejal Krznar.

Zeljković ga je dopolnil: "To je moj drugi karton, od istega sodnika. Iskreno povedano, ne vem, zakaj sem ga prejel. Nikoli ne govorim grdih besed. Povedal sem mu samo svoje mnenje o prekršku. Želel bi si, da bi kdaj dobili kakšno razlago sodniških odločitev, da sploh vemo, za kaj gre."

Razplet na igrišču pa je komentiral takole: "Vsaka točka je pomembna, še posebej, če premagaš tekmeca za vrh lestvice. Veste, kje je bil Maribor pred petimi krogi, pa nam je zdaj dihal za ovratnik. Tudi sami imamo veliko težav in ogromno novih igralcev, sestavili smo se na novo. Veseli me, da smo še vedno tekmovalni. Srčno upam, da bomo nadaljevali v tej smeri."

Koper, ki je vpisal tretjo zaporedno zmago, je v Mariboru tri točke osvojil prvič po 13 letih.

Zadetki s tekme Mura – Celje
El Afghani Taboru priboril točko