Albert Riera bo prihodnjo nedeljo poskušal zagreniti življenje še Mariboru, ki prihaja v Celje. Tekma bo ob 17.30. Olimpija bo isti dan ob 20.15 gostovala pri Muri. V zadnjih dveh krogih v Prvi ligi ni bilo niti ene domače zmage! Foto: www.alesfevzer.com
Albert Riera bo prihodnjo nedeljo poskušal zagreniti življenje še Mariboru, ki prihaja v Celje. Tekma bo ob 17.30. Olimpija bo isti dan ob 20.15 gostovala pri Muri. V zadnjih dveh krogih v Prvi ligi ni bilo niti ene domače zmage! Foto: www.alesfevzer.com

Derbi 6. kroga Prve lige Telemach, ki so ga najprej prestavili v Spodnjo Šiško, nato pa spet na največji slovenski stadion, je bil za oba trenutno najboljša slovenska kluba precej nebodigatreba. Med evropskima preizkušnjama proti Maccabiju in Qarabagu.

Riera v četrtek ni mogel skriti razočaranja po visokem porazu s 4:1 v Tel Avivu, saj si je želel, da bi Celje pred povratno tekmo ostalo živo. Frustracije pa so ga spremljale tudi na novinarski konferenci po zmagi nad Olimpijo (2:4), saj ne more razumeti, zakaj Nogometna zveza Slovenije (NZS) srečanja ni prestavila.

"Na zvezi lahko rečejo, kar koli hočejo, toda dve tako dobri ekipi si ne zaslužita igrati na takšen način. Bilo bi preprosto preložiti tekmo, saj smo igrali med sabo. In to ne bi bila nobena posebnost. V Turčiji prelagajo tekme Galatasaraya in Fenerbahčeja, pa ne igrata med sabo. Kje je smisel? Je preveč težko razumeti? Ob 17.30 je bilo 31 stopinj Celzija. Ne gre samo za utrujenost po evropskih tekmah in več tisoč kilometrov dolgi poti na letalu, tudi vroče je. Rad bi videl, kako bi nekdo iz pisarn igral v takšnih razmerah. Poleg tega se lahko tudi poškoduješ. Res sem razočaran zaradi tega. Vem, da ne bom ničesar spremenil, a reči moram: 'Dovolj!' Rad imam nogomet in rad bi igral dobro, vendar tokrat igralci niso mogli igrati dobro, saj so bili vsi mrtvi. Zame kot trenerja je bila po taktični in tehnični plati to katastrofa. Olimpija bo imela ta teden še daljšo pot. Ne vem, kako bodo igrali naslednjo nedeljo. To ni človeško. Rekel bi, da Olimpija ni slabša ekipa kot Qarabag, po mojem mnenju bi lahko zmagali, a so na prvi tekmi izgubili. Ko nisi svež, je tako," se ni zadrževal Španec.

Matko že v 1. minuti šokiral zmaje, ki so doživeli grenek poraz

"Res žalostno, da podpora Olimpiji ni večja"

Recept za uspeh Celja v Ljubljani je bil razmeroma preprost. "Kako smo zadevali? Tako da smo privabili Olimpijo k sebi, zadaj pa je pustila prostor. Na sredini igrišča ima Olimpija sijajne igralce, kot sta Doffo in Elšnik. Če bi igrali samo visoko, ne bi našli prostora. Tako pa smo jih priklicali k sebi. Pri presingu sicer nismo bili tako uspešni, kot bi si želeli, saj se je poznala utrujenost. Med polčasoma sem fantom povedal, da lahko z žogo igramo malo bolje. Lahko bi uničili tekmeca, a nam je zmanjkala zadnja podaja. Zaradi tega nisem bil zadovoljen. Ne morem pa se pritoževati nad njihovim pristopom, tako kot se nisem lani pri Olimpiji, saj trdo garajo. Trudijo se po najboljših močeh," je opisal Riera.

Karizmatični Majorčan vrnitve na kraj, kjer je pred tremi meseci slavil naslov državnega prvaka s privrženci Olimpije, ni doživljal preveč čustveno. Nekaj žvižgov in žaljivk je slišal, vendar manj, kot je marsikdo pričakoval. Razočaral ga je obisk, na tribunah se je uradno zbralo 1300 gledalcev.

"Igrala sta Celje proti Olimpiji, ne Albert Riera proti Olimpiji. Nič posebnega nisem videl. Tu so isti ljudje kot po navadi. Ker Olimpija raste in igra v Evropi, bi pričakoval, da bo na tekmi malo več ognja. Domači bi si zaslužili in bi potrebovali več podpore, saj so osvojili naslov prvaka in pokal ter vsak teden igrajo proti odličnim ekipam. Res žalostno. Sicer pa v nogometu ni prostora za čustva. Ko zmaguješ, si dober, ko izgubljaš, si slab. Vem, kaj si mislijo o meni, a 100-odstotno sem osredotočen na svoj klub, drugo je preteklost. V nogometu je pomemben le danes in jutri, največ pojutrišnjem. Osvojili smo tri točke, enako, kot da bi igrali proti Domžalam ali Mariboru. To sem povedal tudi igralcem, saj ne želim, da preveč poletijo."

Riera ob odmoru Henriquesu dejal, da ekipi igrata tako, kot bi bili v tretji ligi

Obe ekipi sta izgubili veliko lahkih žog brez presinga, zato mi tekma ni bila všeč. Igralcem nisem namenil veliko lepih besed, saj morajo igrati veliko bolje. A jih razumem, za pripravo na tekmo smo imeli samo en dan. Vedno jim govorim, da morajo biti pripravljeni in da morajo delati zase, ne za trenerja. Skrbeti morajo za svojo 'mašino' oziroma telo. To je zelo pomemben del v sodobnem nogometu. Če tvoj stroj ni pripravljen in si utrujen ter nisi svež, ne moreš pokazati vsega svojega talenta in kakovosti. To se je zgodilo danes, ko nobena izmed ekip ni mogla pokazati svoje kakovosti.

Albert Riera

Ni pomembno, kako začneš, ampak kako končaš

Riera o Maccabiju, ki ga bo Celje čez tri dni vendarle gostilo na domačem stadionu, ni želel preveč razpravljati. Poudaril je le tisto, kar je omenil že po dvoboju na stadionu Bloomfield – da dobre igre lahko prikažeš le, ko si dobre volje. In zmaga v Ljubljani je k temu gotovo nekaj prispevala. "Tudi sam sem utrujen, moram se spočiti. Jutri bo prost dan oziroma regeneracija, v torek pa se bomo začeli pripravljati na nov evropski dvoboj. Čeprav smo v Izraelu izgubili, moramo ohraniti dobro vzdušje. Nisem želel, da bi poraz igralce preveč potrl. Vedno poudarjam, da pri vsaki stvari ni pomembno, kako jo začneš, ampak kako jo končaš. Poskušali bomo zmagati."

Aljoša Matko (še en povratnik v Stožice), ki je dosegel dva zadetka, je menil, da se utrujenost resda malce pozna, a da to v četrtek ne bo težava: "Za Evropo smo vedno dodatno motivirani. Za danes smo imeli načrt, da zmagamo, in to smo tudi naredili. Nismo najbolj zadovoljni z našo igro, a osvojili smo tri točke, kar je najpomembneje. Nismo se v popolnosti držali zahtev trenerja. Želeli smo, da bi Olimpija bolj trpela, da bi imeli več časa žogo in da bi jih rezultatsko še bolj uničili, kot smo jih. Želimo več in več, težimo k temu, da tekmecu ne prepuščamo veliko. Olimpija je dosegla dva zadetka, kar se nam ne sme dogajati. Hočemo zmagovati brez prejetega gola."

Sorodna novica Tudi Celjani naluknjali porozno Olimpijino obrambo

Prucev upravičuje velika pričakovanja

Medtem ko je kapetan Denis Popović dobil priložnost za počitek, je prvič v začetni postavi igral novinec Jegor Prucev. 20-letnega Rusa je grofom za eno leto posodila Crvena zvezda. Napadalno usmerjeni vezist, ki se znajde tudi na krilnem položaju, je podal pri prvem in drugem golu, bil pa je udeležen tudi pri četrtem.

"Fantastično je pripravljen. Lahko igra na štirih položajih v napadu, dal nam bo veliko. Mlad je še, pridobiti bo moral tudi še malo mišične mase. Toda če bi imel več mišic, morda ne bi bil tako hiter, kot je (smeh)," je povedal Riera. Matko je dodal: "Prvič sva igrala skupaj, bila sva kar razigrana. Dobro sva se ujela."

27. avgusta lani prejeli prvi gol v sezoni, leto pozneje že pri enajstih

Pri Olimpiji so si igralci po tekmi vzeli čas za daljši sestanek, trenerja Joaa Henriquesa pa še več kot 20 minut po odhodu Riere iz sobe za novinarske konference ni bilo na spregled. Dolgo čakanje nanj se ni zgodilo prvič, nenavadno dolgo je bilo treba na Portugalca čakati že po tekmah proti Galatasarayu in Qarabagu. Zato smo se novinarji odločili, da domov odidemo brez izjav iz domačega tabora.

Olimpija bo v četrtek gostovala v Bakuju, nič kaj spodbudna pa ni ne njena forma v napadu ne v obrambi. V Evropi na zadnjih treh tekmah ni zadela, v Prvi ligi pa je v petih krogih prejela že 11 zadetkov. V pretekli sezoni so tekmeci prvi gol Olimpiji zabili šele v 7. krogu, ko je bil pred natanko letom dni (27. avgusta) na tekmi proti Radomljam izid 2:1.

Na zadnjih devetih medsebojnih srečanjih je zgolj dvakrat premagala Celje, na domači zelenici nikoli.

Maribor tudi proti Domžalam razočaral
Kasalo zagotovil Muri zmago v Kidričevem
Odzivi po odpovedani tekmi Koper – Rogaška