Neymar, ki tri mesece ni igral, se je uspešno vrnil na nogometne zelenice. Foto: Reuters
Neymar, ki tri mesece ni igral, se je uspešno vrnil na nogometne zelenice. Foto: Reuters
Josip Drmić in Xherdan Shaqiri
Švicarje so na prejšnjem svetovnem prvenstvu v Braziliji v osmini izločili Argentinci z zadetkom v 118. minuti podaljška. Če se bodo tudi tokrat uvrstili v osmino finala, jih tam najbrž čaka dvoboj proti Nemcem. Foto: Reuters
Aleksandar Mitrović
Aleksandar Mitrović je trenutno najboljši napadalec srbske reprezentance. Foto: Reuters
Keylor Navas
Vratar Reala Keylor Navas je največji zvezdnik reprezentance Kostarike. Foto: Reuters
Mojstrovina Neymarja na prijateljski tekmi proti Avstriji
Španci dosegli le en zadetek, Srbi pet

Za marsikoga prvi favoriti SP-ja so si samozavest še okrepili z nedeljsko visoko zmago na Dunaju nad Avstrijo (3:0), ki predtem na osmih zaporednih srečanjih ni doživela poraza.

Navijači so pomirjeni zaradi uspešne vrnitve Neymarja na zelenice po februarski poškodbi. Prejšnji teden je zadel proti Hrvaški (2:0), zdaj še proti Avstriji, ko je prvič začel tekmo. S 55. reprezentančnim golom se je izenačil z Romariem, pred njim sta samo še Pele in Ronaldo.

Na stadionu Ernsta Happla se je tudi prvič zgodilo, da so skupaj v prvi postavi zaigrali Neymar, Willian, Philippe Coutinho in Gabriel Jesus, ki so na prejšnjih treh tekmah hkrati na igrišču preživeli približno 60 minut. Seveda pa ni zagotovila, da bo Tite to četverico na tak način uporabil tudi na svetovnem prvenstvu.


Zlato na OI obliž na rane s SP-ja

Nekdanji svetovni klubski prvak s Corinthiansom (2012) je reprezentanco prevzel, ko je bila šele na šestem mestu južnoameriških kvalifikacij, nato pa je zasedla vrh in se kot prva reprezentanca uvrstila na SP. Neymar, ki ima zdaj več svobode v igri, je v kvalifikacijah zbral šest golov in osem podaj.

Zelo boleč polfinalni poraz s 7:1 proti Nemčiji pred štirimi leti je najdražji nogometaš na svetu spremljal z razdalje, saj se je poškodoval v četrtfinalu proti Kolumbiji. Kako bi se dvoboj razpletel, če bi igral, ne bomo izvedeli nikoli. Delno so se Brazilci Nemcem oddolžili s slavjem na olimpijskih igrah v Riu, ko so si priborili sploh prvo nogometno zlato na OI.

Letos štiri tekme, vse brez prejetega gola
Za brazilsko reprezentanco danes velja, da ni več tako odvisna od svojega največjega zvezdnika, kot je bila na zadnjem SP-ju. Legendarni Pele je pred dnevi sicer dejal, da ga skrbi, ker kljub izjemni individualni kakovosti še ni prava ekipa. Brazilci morajo predvsem paziti, da ne bodo preveč ranljivi na bočnih položajih, na katerih imajo napadalno usmerjene igralce. Dani Alves je zaradi poškodbe kolena ostal doma. Fred, ki bo iz Šahtarja prestopil v Manchester United, si je v četrtek na treningu poškodoval gleženj.

Brazilija je letos odigrala štiri prijateljske tekme, tudi marca ni prejela niti enega zadetka (Rusija 0:3, Nemčija 0:1).

Švica: težave s "špicami"
Švica, na papirju druga najmočnejša reprezentanca v skupini E, je morala novembra igrati dodatne kvalifikacije, čeprav je v kvalifikacijah v skupini s Portugalsko doživela le en poraz. Njena zadnja ovira na poti v Rusijo je bila Severna Irska, ki je padla z 1:0.

Selektor Vladimir Petković je na seznam 23 potnikov na vzhod uvrstil 17 igralcev, ki so igrali na evropskem prvenstvu 2016. Tam so Švicarji v osmini finala izpadli proti Poljakom po 11-metrovkah. Deset reprezentantov igra v Bundesligi, pet pa v Serie A.

Dva izmed najmočnejših adutov sta bočna igralca Stephan Lichsteiner in Ricardo Rodriguez, v napadu bo glavno orožje Xherdan Shaqiri, ki je moral hitro pozabiti na izpad Stoke Cityja iz Premier lige. Največ težav je s "špicami". Haris Seferović je pri Benfici v tej sezoni dosegel samo štiri gole, Josip Drmić je pri Borussii Mönchengladbach malo igral, nadarjeni Breel Embolo pa je imel težko sezono pri Schalkeju in še išče pravo konstantnost. Četrti napadalec je Mario Gavranović iz zagrebškega Dinama, nekdanji varovanec Matjaža Keka pri Rijeki.

V petek so Švicarji na generalki za SP v Luganu z 2:0 premagali Japonce. Prejšnjo nedeljo so v Villarrealu proti Španiji remizirali z 1:1.

Srbija: Mitrović se je na generalki dobro ogrel
Srbi so si odločilno zmago v kvalifikacijah priigrali septembra v Dublinu, ko so z golom Aleksandra Kolarova zmagali z 0:1. Kljub prvemu mestu v skupini je nato moral selektorski stolček zapustiti Slavoljub Muslin, zamenjal ga je Mladen Krstajić.

Srbska reprezentanca je bila po ponedeljkovem razočaranju in porazu proti rezervni postavi Čila (1:0) na sobotni generalki v Gradcu s 5:1 boljša od Bolivije. Hat-trick je vpisal član Newcastla Aleksandar Mitrović, strelec šestih zadetkov v kvalifikacijah, ki je bil spomladi v dobri formi na posoji pri Fulhamu v drugi angleški ligi.

Krstajić je uporabil sistem 4-2-3-1 s Sergejem Milinkovićem Savićem v vezni vrsti. Ta si je najbrž zdaj dokončno priboril mesto v začetni postavi in bo dobil prednost pred Luko Milivojevićem (Crystal Palace). Ravno nedorečena vloga nogometaša Lazia v izbrani vrsti naj bi bila povod za jesensko slovo Muslina od reprezentance.

Nosilci igre so še izkušeni Kolarov, Branislav Ivanović in Nemanja Matić. Za uspeh bodo morali zdržati v visokem ritmu vseh 90 minut.

Kostarika: glavni adut trdna obramba
Kostarika je bila z uvrstitvijo v četrtfinale največje presenečenje SP-ja 2014, potem ko je zasedla prvo mesto v skupini z Urugvajem, Italijo in Anglijo, nato pa po 11-metrovkah izločila še Grčijo. V sklepnem delu kvalifikacij zveze CONCACAF za mundial v Rusiji je bila druga za Mehiko.

V Evropi igra deset izmed 23-erice nogometašev selektorja Oscarja Ramireza, prvi zvezdnik je vratar Reala Keylor Navas. Trdna obramba bo glavni adut Kostarike, medtem ko sta se napadalca Joel Campbell (Betis) in Marco Urena (Los Angeles) še pred kratkim ubadala s poškodbo. Kapetan je član lizbonskega Sportinga Bryan Ruiz.

O možnostih Kostarike za preboj v osmino finala bo marsikaj jasno že po uvodni tekmi skupine proti Srbiji prihodnjo nedeljo v Samari. Na zadnjem prijateljskem srečanju je v četrtek izgubila proti Angliji, v Leedsu je bilo 2:0.

StatistikaBrazilijaŠvicaKostarikaSrbija
Fifina lestvica2.6.23.34.
Nastop21.11.5.12.
Največji uspehsvetovni prvaki (1958, 1962, 1970, 1994, 2002)četrtfinale (1934, 1938, 1954)četrtfinale (2014)četrto mesto (1930, 1962) - kot Jugoslavija
Kapetanveč kapetanovStephan LichtsteinerBryan RuizAleksandar Kolarov
Najboljši strelecNeymar (55)Xherdan Shaqiri (20)Bryan Ruiz (23)Aleksandar Mitrović (16)
Stavnice
Osmina finala 1,06 2,00 4,50 2,20
Zmaga v skupini 1,28 7,00 19,00 9,00
Naslov prvaka 5,00 126,00 501,00 151,00


Opombe:

- v vrstici Fifina lestvica je aktualna uvrstitev vsakega udeleženca skupine.
- nastop: število nastopov na SP-jih, vključno z Rusijo 2018.
- stavnice: koeficienti so postavljeni za preboj v izločilne boje (osmina finala), zmago v skupini ter za zmago na celotnem turnirju.
Na stadionu v St. Peterburgu se bosta 22. junija pomerili Brazilija in Kostarika.

Mojstrovina Neymarja na prijateljski tekmi proti Avstriji
Španci dosegli le en zadetek, Srbi pet