OI 2018
Franci Petek je izpostavil obe kolajni v Pjongčangu, zaveda pa se, da so nekateri slovenski športniki zaostali za pričakovanji. Foto: www.alesfevzer.com
www.alesfevzer.com
Žan Košir je predzadnji dan iger v deskarskem paralelnem veleslalomu osvojil bron, Jakov Fak pa je bil pred desetimi dnevi srebrn na posamični preizkušnji biatloncev. Foto: www.alesfevzer.com
Reuters
Hokejisti so se izkazali z dvema zmagama v skupinskem delu, nato pa so v podaljšku proti Norveški ostali brez četrtfinala. Ob dobri igrah pa je olimpijsko zgodbo risov zaznamoval tudi padec na dopinškem testu Žige Jegliča, ki je odločil dvoboj proti Slovaški. Foto: Reuters
STA
Slovenski skakalci so zaostali za pričakovanji. Pred štirimi leti je Peter Prevc iz Sočija prinesel dve medalji. Tudi tokrat je bil prvi slovenski mož, a so bili vsi slovenski skakalci nekonkurenčni za vrh. Foto: STA
VIDEO
Jakov Fak strnil misli po...
VIDEO
Vse o bronastem dnevu Žan...

Dodaj v

"Realno bi lahko osvojili še kakšno kolajno, Soči pa je bil nedosegljiv"

MMC-jev intervju s Francijem Petkom
26. februar 2018 ob 07:23
Pjongčang - MMC RTV SLO

"V Aziji so postavili visoke standarde organizacije," je ob koncu 23. olimpijskih iger, ki jih je gostil Pjongčang, v intervjuju za MMC dejal vodja slovenske reprezentance Franci Petek.

Nekdanji smučarski skakalec, ki je zdaj direktor Smučarske zveze Slovenije, je prevzel vodenje slovenske olimpijske odprave. Z iger se ta vrača z dvema medaljama, ki sta jih osvojila srebrni biatlonec Jakov Fak in bronasti deskar Žan Košir. Pred štirimi leti so slovenski športniki v Sočiju osvojili kar osem medalj, kar pa je bilo letos glede na izide v tej zimi utopično pričakovati. V Južni Koreji, ki je prvič gostila najboljše zimske športnike, so nastopili tudi hokejisti, ki so se izkazali z zmagama nad ZDA in Slovaško, a iz njihovih vrst prihaja z Žigo Jegličem tudi dopinški škandal.

Petek je spregovoril in ocenil slovenske nastope v Pjongčangu in se dotaknil tudi organizacije tekmovanja. Naslednje zimske olimpijske igre bodo v Pekingu, v Aziji pa bodo tudi naslednje poletne igre, saj jih bo čez dve leti gostil Tokio.


Če ob koncu olimpijskih iger potegnete črto, ste zadovoljni?
Seveda bi poudaril dva izjemna dosežka, kolajni Jakova Faka in Žana Koširja. Hrkati smo dosegli tudi nekaj drugih vrhunskih izidov. Sedemkrat smo se uvrstili do osmega mesta, 22-krat do 16. Seveda je tudi nekaj razočaranj, ko je kakšen športnik meril višje in bil dejansko to tudi sposoben, a se ni izšlo. Toda to je del športa in vsi smo videli, da se je to dogajalo tudi v drugih reprezentancah. Glede naše organizacije moram reči, da je logistika, ki je s toliko različnimi prizorišči, ekipami in potrebami zahtevna, potekala gladko. Vesel sem, da nismo imeli kakšne bolezni ali resne poškodbe. Vse skupaj me nekako navdaja z radostjo. Seveda smo morali rešiti tudi kakšno težko stvar in mislim, da smo, kolikor je bilo v naši moči, naredili vse.

Kakšna je bila pri vsem skupaj vaša vloga vodje reprezentance?
Predvsem je bilo tukaj, da sem nadziral potek organizacije. Sem sodijo stiki med ekipami in z organizatorji, vsakodnevni sestanki znotraj ekip, z vodstvom reprezentance in mojimi sodelavci ter vsakodnevni sestanki z organizatorji. Hkrati sem si seveda želel videti in občutiti, kako gre športnikom na terenu. Jasno, da nisem mogel biti vedno na vseh prizoriščih, ker so se termini pokrivali ali pa je bila logistika nemogoča, saj ni bilo dovolj časa, ker so bila tekmovališča oddaljena. Trudil sem se, da sem bil vsak dan na čim več prizoriščih. Dan je bil izjemno naporen.

Ste pripravljeni v tej vlogi oditi še na kakšne olimpijske igre?
O tem niti nisem razmišljal. Sem pa prepričan, da si tudi še kdo drug zasluži to častno in odgovorno nalogo.

Kako težko je bilo za vas oziroma vas je tu v Pjongčangu močno ovirala poškodba kolena, saj vemo, da ste imeli operacijo tik pred odhodom?
Tukaj se moram lepo zahvaliti zdravnikom, ki so me v bistvu takoj oskrbeli, čim je bilo to mogoče. Zahvalil bi se vodji naše zdravniške službe Matjažu Turelu in kirurgu Marku Macuri, ki me je operiral takoj, tako da sem šel na pot že kar zelo mobilen. Tu sem pa pravzaprav že dal čez del nujne rehabilitacije in vsak dan je bolje.

Omenili ste vsakodnevne sestanke z organizatorji. Kako so se po vašem mnenju Korejci v tej vlogi izkazali?
Pri organizaciji se vidi, da so Korejci zelo natančni. Dovolj vnaprej hočejo imeti neki načrt. Morda so bili na začetku, predvsem prve dni, malce okorni, ko je bilo prvotni načrt treba malce prilagoditi, ampak moram reči, da so bili vedno in takoj pripravljeni prisluhniti kakšnim pripombam ter predlogom. Že po nekaj dneh so bili zelo hitro odzivni in jih je treba pohvaliti.

Tudi novinarji smo se strinjali, da je organizacija na zelo visoki ravni. Je Pjongčang dobra napoved, kar se tiče organizacije, tudi za naslednji dve prizorišči, saj bodo zdaj kar trikrat zapored olimpijske igre v Aziji, poletne v Tokiu, zimske pa v Pekingu?
Jaz mislim, da je. Takšna so dejstva in tako je. Me pa zanima, kdaj bomo v Evropi znova recimo dobili zimske igre. Poletne prihajajo. So pa tukaj postavili kar zelo visoke standarde.

Veliko se govori o čaru olimpijskega duha. Ste ga tu v Pjongčangu začutili?
Kar sem opazil je, da se vidi, da jim, vsaj glede recimo smučarskega dela olimpijskih športov, ni blizu. Čeprav so bili pravzaprav nekje kar polni stadioni. Vendar se vidi, da ne vedo veliko o tem športu. So pa zelo srčni. Čim so videli številko ena in recimo prevzem vodstva, so bili navdušeni. Trudili so se spoznati te športe.

Prej ste omenili obe medalji, na obeh tekmah ste bili zraven. Žan je poskrbel za lep konec, Jakov vas je razveselil sredi iger. Kako ste doživeli oba uspeha?
Res je, obakrat sem bil zraven. Jakov se je po tistem ponesrečenem prvem nastopu pred to tekmo, ko je osvojil medaljo, neverjetno pobral in sestavil nazaj, zbral ter osredotočil samo na ta cilj. Izvrstno in sem bil izjemno vesel. Za Žana pa prav tako. Vse vožnje so bile odlične. Ne glede na to, kakšen lesk ima medalja oziroma kakšne je barve, je to izjemen dosežek, ki bo oba spremljal vse življenje.

Pred štirimi leti so bile igre v Sočiju iz rezultatskega vidika izjemne, ko je Slovenija osvojila osem medalj. Zdaj se domov vračate z dvema. Ste zadovoljni?
Mislim, da bi morda realno lahko osvojili še kakšno, osem pa zagotovo ne. Soči ni bil dosegljiv. Vemo, da se medalja mora zgoditi in ti dve sta se, kakšna pa se ni in je morda zmanjkalo čisto malo ali pa je razplet samo malo drugače šel, pa bi lahko bila. Mislim, da je vse skupaj nekakšen realen odraz in smo lahko zadovoljni.

V olimpijski odpravi je bilo 71 športnikov. To je res zajetna številka. Med njimi je bilo tudi nekaj mladih. Kakšen obet je to za naslednji olimpijski ciklus? Se vam je zdela takšna številka upravičena?
Res je to velika števila in hvaležen sem vsem, da smo to zmogli. Med njimi je kar nekaj mladih športnikov, ki napovedujejo, da bodo lahko nastopali še na marsikaterih igrah, če bo šlo vse po sreči oziroma po nekem normalnem poteku naprej, in seveda pokazali vse svoje sposobnosti še na višji ravni. Zagotovo je treba tudi premisliti, ali moramo kje zaostriti merila. Olimpijske igre so vendarle dogodek, ki si ga mora športnik zaslužiti. Predvsem, če gre za izkušenega športnika.

Številka je visoka tudi zaradi hokejske reprezentance, ki je drugič zapored zaigrala na turnirju. Znova so na ledu pustili dober vtis. Kako ste vi videli njihovo zgodbo?
Res so nekaj neverjetnega. Pri tako mizernem številu registriranih hokejistov in seveda tudi pri takšnih pogojih v primerjavi z drugimi državami je to nekaj fantastičnega. Vsi jih občudujemo, pa ne samo mi, Slovenci, tudi tujci jih. Kar so pokazali na ledu, je pa sploh navdušujoče. Bili so konkurenčni pravzaprav vsem, s katerimi so imeli možnost igrati. Bili so na pragu četrtfinala, kar bi bilo pa sploh pika na i.

Vendarle na njihov rezultat črno piko meče dopinški primer Žige Jegliča. Prej ste omenili neprijetne zadeve. Tak je bil tudi primer zastave in Jakova Faka. Vendarle so to zgodbe, ki ne grejo z roko v roki z olimpijskim duhom.
To so neprijetne stvari, na katere pravzaprav težko veliko vplivaš, razen, da slediš nekim protokolom in diktiranim postopkom. Meni je predvsem hudo zaradi točno dotičnega športnika. Mi tukaj samo moramo nekako situacijo pomagati izpeljati. Žal mi je tako za občutke, ki so posledica tega, kot tudi recimo v primeru Žige, kaj bo z njim naprej. Ampak nimamo kaj. Vemo, da moramo biti verodostojni in slediti nekim mednarodnim normam.

Omenili ste tudi, da nekateri športniki niso dosegli zastavljenih ciljev in tistega, česar so sposobni. Javnost je zagotovo veliko več pričakovala od skakalcev, ki so v zadnjih letih želi velike uspehe, zdaj pa je najslabša ravno olimpijska sezona. Kako vi kot nekdanji skakalec ocenjujete njihove nastope?
Jaz tukaj ne bi izražal ne prevelike evforije ne prevelike žalosti ali kritike. Nekako so se prikazali v luči ali v podobi, kot gre celotna sezona. Z nekimi viški, ki so dober obet, da vendarle znajo in zmorejo, a potem ni šlo. Najbolje vedo sami, saj so tudi povedali, da s temi dosežki niso zadovoljni. Kljub temu imamo sedmo mesto Nike Križnar, če pogledamo tudi skakalce. Tudi Peter Prevc je bil med deseterico. Ekipa se je borila za četrto mesto. Res da to ni medalja, je bil pa dober boj za četrto mesto. Ni vse skupaj povsem črno in belo, je pa zagotovo naloga in priložnost strokovnega štaba in strokovnega sveta skokov, da morda naredijo resno analizo in vidijo, kako naprej.

Iz Pjongčanga

Tilen Jamnik
Prijavi napako
Komentarji
Scouser268
# 26.02.2018 ob 08:42
V Aziji so mogoče res postavili visoke standarde organizacije ZOI, ampak RTV pa je postavil nove najnižje možne standarde prenosov ZOI.

Tako slabo pokritih, nesmiselno predvajanih in povprečno odkomentiranih ZOI še v mojem času ne pomnim. Večino glavnih dogodkov sem si, žal, ogledal na drugih TV.
Bivši uporabnik
# 26.02.2018 ob 07:48
Borili smo se za 4. mesto, ob tem da pozabi da je od 10 ekip samo 6 (ali pa še to ne) resnih in da jih več kot 5 nima niti 4 enakovredne skakalce svetovnega pokala.. To ni niti blizu uspeha, to je POLOM v skokih bil...nekaj sezon nazaj smo bili konstantno top 3 in celo večkrat prvi ekipno. Nazadovanje kot ga ni bilo v zadnjih XY letih...
andreas
# 26.02.2018 ob 08:06
Pa poglejmo odmevne dosežke:

1 srebrna
1 bronasta
1 doping

Pa še ministrica je bila ves čas tam
Partyboy
# 26.02.2018 ob 08:17
Jaz sem zadovoljen z dvema medaljema. Bal sem se tik pred igrami, da ostanemo celo brez. Spomnite se samo tekaške forme Jakova pred OI. Žan Košir pa je itak prišel od nikjer. Bravo fanta in bravo tudi ostalim, ki so dosegali vrhunske uvrstitve. Je pa res, da so tudi nekateri, ki si z rezultati niso zaslužili poti v Korejo....
OMNIC
# 26.02.2018 ob 08:08
Pomembno je tudi to, s kakšno lahkoto smo v Sočiju dobili 8 medalj in s kakšno muko v Pyoeng Changu dve.
Haloo
# 26.02.2018 ob 08:05
Realnost je kruta.
Realno je bilo doseženo, želje pa so bile sanjaške :-)
Voly
# 26.02.2018 ob 08:22
Poleg Sočija so bile po medaljah do sedaj uspešnejše samo ene zimske OI, tiste v Vancouverju, po zaslugi Tine! Sedaj nismo imeli ne Tine ne Ilke, pa Prevca v relativno slabi formi in zato sta dve medalji zame uspeh.
Se bo treba pač navaditi, da naša realnost ni bil Soči, temveč Koreja!
gre888
# 26.02.2018 ob 07:39
V neki profesionalni zvezi, bi pogledali zakaj je bil Soči nedosegljiv in ustrezno odreagirali. Seveda pri nas tega ne gre pričakovati.
TIGR
# 26.02.2018 ob 08:49
Franci čestitke za brezjajčnost ob očitni kraji, ki je doletela Žana Koširja.

Upamo, da si užival na dopustu...vsaj to!
Fleaa
# 26.02.2018 ob 08:55
ma glej.... važno je sodelovati in ne zmagati!
super, da so vsi uživali in se lepo imeli, pa da se nikomur ni nič naredilo.... upam, da ne bo kakih posledic čez 9 mesecev...

kdaj bo pa sprejem za naše smukače? so že nazaj iz Dubaja?
VanDame
# 26.02.2018 ob 09:35
Norvežani pa kar 39 medalj na teh olimpijskih... Ali ni to malo čudno za 5 miljonski narod, da pobere daleč največ medalj? Očitno so res rabili vseh 6000 kosov zdravil za astmo. Ali pa so super-ljudje.
Haloo
# 26.02.2018 ob 08:15
Glede na število prebivalcev so Italijani, poraženci!
120 medalj bi morali tovoriti domov
la.sonrisa
# 26.02.2018 ob 10:28
Večna obsedenost s prebivalstvom in majhnostjo ni na mestu: Norvežanov je 5 miljonov pa so dosegli 14 zlatih, 14 srebrnih in 11 bronastih.

ja, če so pa astmatiki, no. mi smo mel sam enga astmatika, pa so nam ga takoj za j*jca obesli. norvežani so pa lepo izpolnili vse formularčke in vse prijavli (imajo že izkušnje), se jim pa ni zgodilo nič. tako da te medalje si lahko oni zatlačijo kamor želijo, velika večina jih je bila (sicer "legalno") prigoljufana. pri nas v šoli astmatiki niso smeli na 600 metrov laufat, uni pa vsi biatlonci in tekači na smučeh vsi astmatiki. ja, malo morgen.
zapravico
# 26.02.2018 ob 08:51
Tina Maze je zvezi pokazala kaj se da,ampak priseskov na njej to ne briga važno da imajo redno plačo,in grejo na OI zastonj
davide
# 26.02.2018 ob 08:50
"Realno bi lahko osvojili še kakšno kolajno, Soči pa je bil nedosegljiv"

Še bolj realno bi bilo da ne bi dobili nobene, kar je uspelu Faku in Koširju je pravi čudež glede na letošnjo formo
Rockos
# 26.02.2018 ob 08:12
artfilmfan: Borili smo se za 4. mesto, ob tem da pozabi da je od 10 ekip samo 6 (ali pa še to ne) resnih in da jih več kot 5 nima niti 4 enakovredne skakalce svetovnega pokala.. To ni niti blizu uspeha, to je POLOM v skokih bil...nekaj sezon nazaj smo bili konstantno top 3 in celo večkrat prvi ekipno. Nazadovanje kot ga ni bilo v zadnjih XY letih...

Realno v skokih že tako nastopa malo reprezentanc, ampak je zlato vseeno zlato in če bi se borili za tretje mesto, bi bil bron še vedno bron, četudi bi samo 4 ekipe nastopale.

Finska je bila dolga leta v svetovnem vrhu, pa jih ni že leta nikjer, avstrijci so totalno razočaranje celotne sezone. Se bodo že pobrali, samo delati je treba naprej. Tako kot tudi mi. Bi bilo malce čudno, da bi bilo šest ekip v svetovnem vrhu, pa bi vsi dobili medaljo, kajne? Kajti te so na koncu samo tri...
CarlosNorris
# 26.02.2018 ob 08:44
Večna obsedenost s prebivalstvom in majhnostjo ni na mestu: Norvežanov je 5 miljonov pa so dosegli 14 zlatih, 14 srebrnih in 11 bronastih.
MiCh0
# 26.02.2018 ob 08:24
Itak da je uspeh, pa kaj je z vami. A bi morali vsake štiri leta ponoviti Soči? Bodite realni pa nehajte bluzit vedno in povsod.
Dve medalji sta odličen uspeh, glede na vse.
jakosol
# 26.02.2018 ob 12:17
Da se ni ponovil Soči, so tudi objektivni razlogi:
- poškodba Ilke, ki bi lahko konkurirala za vsaj 3 medalje;
- Žan Košir je imel samo eno disciplino, v Sočiju 2;
- slabša sezona skakalcev;
- Kranjec le za 3 velemojstri;
- doping afera Gregorinove;

Gledano v celoti so bile te igre za nas uspešne. Kar se tiče leska medalj, smo bili boljši le v Sočiju in Vancouvru. To je trenuten odraz zimskih športov pri nas. Dejstvo je, da imamo v določenih športih le 1 ali največ 2, ki lahko posežeta po medaljah. Če pride do poškodb, hitro ostanemo brez realnih možnosti (alpsko smučanje). Še najbolj so razočarali skakalci, kjer smo številčno najmočnejši, imamo vso potrebno infrastrukturo (Planica, Kranj) in denarna sredstva. Glede na to nas mesta na robu top 10 ali 5. mesto na ekipni tekmi ne morejo zadovoljiti. V drugih športih je drugače. Pri alpskem smučanju imamo majhno ekipo. V moškem delu imamo v tehničnih disciplinah le Kranjca in Hadalina, v hitrih pa 4 tekmovalce. Pri ženskah je slika obrnjena in smo šibki v hitrih disciplinah, kjer je letos manjkala Ilka.
V biatlonu je zgolj Fak sposoben uvrstitev na oder, pogojno še Bauer ob zares odličnem streljanju. Pri ženskah sestavimo komaj 2 za mešano štafeto.
V smučarskem teku trenutno realno nimamo tekmovalca / -ke za oder. Veliko obetata Lampičeva in Čebaškova.
V deskanju alpskega sloga imamo pri ženskah 1 kolikor toliko konkurenčno tekmovalko, pri moških pa 3, od tega je bil Košir zadnja leta veliko odsoten. Pri deskarjih prostega sloga nismo konkurenčni, nekateri že pri 18. letih razmišljajo o koncu.
V smučanju prostega sloga je le Flisar, ki mu letos večinoma ni šlo najbolje.
V nordijski kombinaciji smo daleč od vrha.
V drsanju (hitrostno, umetnostno) nimamo predstavnikov. Za hitrostno ne vem, če se pri nas sploh kdo ukvarja s tem.
V sankanju imamo na vsake toliko časa kakega entuziasta, ki pa seveda ni konkurenčen.
V skeletonu in bobu nimamo nikogar, čeprav smo v prvem imeli že predstavnika, za bob pa je ostalo zgolj pri ideji.
Curling je pri nas šele v povojih, nimamo niti ustrezne steze.
Hokej je pri nas itak posebna zgodba, velik razkorak med reprezentanco in klubsko sceno.

Za v prihodnje se napovedujejo novi športi oz. discipline:
- sankanje na naravnih progah (tu smo dokaj konkurenčni);
- telemark smučanje (smo konkurenčni);
- nordijska kombinacija za ženske;
- mešane ekipe v skokih;
- bandy (se igra na večjem igrišču in več igralci kot hokej, uporablja se žogica ne pak, krajše in širše palice, pravila so bolj nogometna kot hokejska);
- sinhrono umetnostno drsanje.
softdream
# 26.02.2018 ob 10:46
Če bi bili Norvežani 'čisti', bi tudi Švedi in Finci imeli podobno bero kolajn ali vsaj enakomerno razporejene, ker dvomim da imajo na Švedskem in Finskem (z izjemo skokov) kaj slabše pogoje za trening. Ali pa so Norvežani prav posebna rasa s posebnimi geni, ki se od ostalih ločijo na podoben način kot Afričani v teku na dolgih progah.
Antofagasta
# 26.02.2018 ob 08:46
@Rockos
Mislim, da letos nismo mi tisti, ki bi lahko omenjali druge reprezentance kako so slabe. Torej, najprej pomedimo pred svojim pragom, ko bomo pa to naredili pa lahko kritiziramo severne sosede.
Luka Novak
# 26.02.2018 ob 08:25
"Realno bi lahko osvojili še kakšno kolajno, Soči pa je bil nedosegljiv"

S tako mentaliteto se ne zmaguje. Se pa s tako mentaliteto ohranja stolčke, pozicije in privilegije.

Nesposobneži bi v normalni državi odstopili mesto Massiju in drugim sposobnim, v Sloveniji smo raje žrtvovali medalje in uspehe za preživetje nesposobnežev pri koritu.

Stara zgodba, koliko časa jo bomo še poslušali ?
Umivalnik
# 26.02.2018 ob 08:13
Preko širnih azijskih višav odmeva, turistična delegacija izgineva.
1a34
# 26.02.2018 ob 08:02
99% izjav, ki jih dajejo intervjuvanci, je skuliranih in optimističnih (da se ne sekirajo za nazaj in da tega ne transferirajo na javnost) - enako je tudi tukaj. 99% novinarjev da v naslov sistematsko eno od teh normalnih in zdravih izjav.
Ker so novinarjih družbeno odgovorni (še posebej v državnih medijih), bi in bo moralo biti povsod tako - saj jih nastavlja in odstavlja družba, ki želi konstruktivnost.
P.S. Pohvale vodstvom naših zvez za dobro vodenje tekmovalcev - smo veseli, da imamo v športu veliko optimističnih ljudi.
raknac navi
# 26.02.2018 ob 12:12
Sploh ni take razlike. V Sociju smo imeli tri tekmovalce s po dvema kolajnama. Sploh pa eni mal prevec zares jemlete sport. Me zanima v cem vidite dodano vrednost tega???
gantart
# 26.02.2018 ob 10:20
@1a34: kako če bi premagali velike ZDA v hokeju? SEJ SMO JIH!! :)
1a34
# 26.02.2018 ob 08:29
@gre888
V neki profesionalni zvezi, bi pogledali zakaj je bil Soči nedosegljiv in ustrezno odreagirali. Seveda pri nas tega ne gre pričakovati.
Zdaj se samo še manjka, da bo kdo širil nezadovoljstvo ne samo s časovno dimenzijo ampak npr. tudi s prostorsko komponento češ zakaj nismo osvojili toliko medalj kot npr. Norveška - zakaj take primerjave ni bilo npr. ko smo osvojili naslov evropskih prvakov v košarki.
Še če bi premagali npr. velike ZDA v hokeju ali dosegli še kakšno veliko zmago, bi poskušali posamezni troli širiti nezadovoljstvo na našem športnem področju.
pietetnik
# 26.02.2018 ob 08:12
V Sloveniji protesti, ministrica pa je bila tam!!!
rokers
# 26.02.2018 ob 15:39
jakosol: lepo napisano, glede dodatnih disciplin, bi jaz prej raje kako črtal (npr preveč je drsanja - poglej koliko medalj imajo Nizozemci pa tekmujejo le v dveh disciplinah), dodal bi pa res kako razčlino: sankanje na naravnih progah zagotovo sodi sem, ta bendy ne poznam, bi pa še dodal ciklokros, ki bi bila edina disciplina ne na snegu, ne na ledu, je pa to zimski šport..ali plezanje na ledenih stenah (ker slapov ne bi bilo smiselno=
dadinho10
# 26.02.2018 ob 14:45
edino se nikakor ne morem strinjati z izjavo za skakalce, ces, borili smo se za 4. mesto..
kot prvo, na oi se boris za medalje.......v skokih so prve tri reprezentance bile kar hitro dalec spredaj, tudi 4. mesto ne bi bil uspeh, ker govorimo o mostveni tekmi, kjer realno kvalitetno lahko nastopa 6 drzav.....(nor, ger, pol, aut, jap, slo).....
in mi smo na koncu tudi to 4. mesto izgubili....
rekel bi, da so skakalci najbolj razocarali.....ne pomembno v kaksni so formi bili......
imeli smo 2 zmagi, dva razlicna tekmovalca, in tretje mesto prevca....
na oi nismo bili blizu nicesa........ne damjan, ne prevc, bartol, nihce ni naredil koraka naprej......bodimo posteni, kot ih slavimo ko zmagujejo, je treba biti kriticen...ne se slepiti, borili smo se za 4. mesto.....ali imeli smo med 10 tekmovalca......
ce je nasa forma letos slaba, rezultaov ni, potem je kao na oi tezko pricakovati medaljo.......
to je zelo res, samo ce je to tako, bi se jaz vprasal zakaj je forma naenkrat slaba, zakaj ni rezultatov, zakaj smo ravno v olimpijski sezoni doziveli neki mrk, kjer nimamo konstante v dveh skokih na eni skakalcnici, kaj sele da bi govorili o 3,4 zaporednih tekmah......
prevc, ko prvi skok zajebe, drugega po pravilu skoci super....zakaj? zakaj, ce mu prvi uspe za top10, mora potem skoraj vedno nazadovati po lestvici? tu ni nobene forme, tehnike, ampak samo glava......
OMNIC
# 26.02.2018 ob 12:34
VanDame 09.35: Norvežani pa kar 39 medalj na teh olimpijskih... Ali ni to malo čudno za 5 miljonski narod, da pobere daleč največ medalj? Očitno so res rabili vseh 6000 kosov zdravil za astmo. Ali pa so super-ljudje.
Ni se mogoče strinjati s tem, saj je zelo pomembna afiniteta do določenih športov in okolje, v katerih se odvijajo.
Novozelandci so pojem v rugbyu.
Nizozemci v hitrostnem drsanju.
Litovci v košarki.
..
.. še bi lahko naštevali.
Gre za relativno majhne narode (par milijončkov), ki pa ogromno pomenijo v svetovnem merilu v športih, ki jih imajo radi. RADI! Tudi Slovenci smo v marsikaterem športu fenomeni v svetovnem merilu, pa nas je za en pljunkec. Norvežani so pač fani smučarskih športov (PA NE VSEH!), kar pa imajo radi, naredijo z odliko. Zakaj niso dobri v bordanju, akrobacijah, skikrosu? Dobri so v vseh mogočih tekih, skokih in alpskem smučanju. V bordanju in skikrosu npr.jih mi posekamo.
raknac navi
# 26.02.2018 ob 12:15
In nehajte pametovat okrog tega koga posljemo na OI. Kriterjji so jasni pred igrami, in kdor jih doseze gre na igre. Al bi mogoce predlagal, da dodamo se starostno omejitev al kaj???
In kaj naj bi sploh to omejevanje udelezencev prineslo? A mislite, da bi to bilo dobro za prihodnost sporta pri nas? Sem preprican, da ne. Skratka kr neke kritike in kritiziranje. Povecini seveda tistih, ki o sportu samo govorijo, prakticirajo pa pivo in cips.
peroaroma
# 26.02.2018 ob 10:21
mene bolj skrbi padec, saj če realno pogledamo neke dobre perspektive nimamo. Vse bo slonelo na Ilki in Faku, mogoče se priključi kakšen deskar, in mogoče napreduje Metka in Kranjec. Bojim se da bomo v Pekingu zadovoljni že z eno
boroč
# 26.02.2018 ob 09:57
raknac navi
A pa ni Damjan rekel, da je organizacija pod kritiko. O cem tale Petek govori?
------------------------------------------
Če bi bila dobra organizacija, bi imeli mi kakšno medaljo več. Ironija pa je v tem, da bi ravno zato imeli drugi kakšno manj.
Haloo
# 26.02.2018 ob 09:51
@VanDame - Olimpijski komite mora določiti kriterij izbire športnikov za naslednje OI.
Samo astmatiki pridejo v poštev (ne pozabiti zdravniških kartonov!)
1a34
# 26.02.2018 ob 09:14
@Partyboy
CarlosNorris
# 26.02.2018 ob 08:44
Prijavi neprimerno vsebino
Večna obsedenost s prebivalstvom in majhnostjo ni na mestu: Norvežanov je 5 miljonov pa so dosegli 14 zlatih, 14 srebrnih in 11 bronastih.

A se ti zavedaš kakšne pogoje imajo oni in kakšne naši športniki?!

Glej lahko imaš stotine in stotine dvoran za hokej z zmogljivostmi po več 10.000 gledalcev tako kot v ZDA, potem pa naletiš na olimpijskih igrah na tako fenomenalno hokejsko ekipo kot je Slovenija.
1a34
# 26.02.2018 ob 08:10
Globalno smo zadovoljni z realnostjo, tako kot zmeraj in tako kot je v zdravi človeški naravi 99% prebivalstva; ne poskušati transferirati nezadovoljstva na ljudi.
Voly
# 26.02.2018 ob 14:51
dadinho10
Koliko zimskih olimpijskih zmagovalcev pa imamo do sedaj?
dadinho10
# 26.02.2018 ob 14:37
@jakosol..
Da se ni ponovil Soči, so tudi objektivni razlogi:
- poškodba Ilke, ki bi lahko konkurirala za vsaj 3 medalje;
- Žan Košir je imel samo eno disciplino, v Sočiju 2;
- slabša sezona skakalcev;
- Kranjec le za 3 velemojstri;
- doping afera Gregorinove;

dalec od tega, da smo pricakovali ponovitev socija (vsaj jaz), ampak ne moremo sedaj govoriti kako uspesni smo bili...na koncu imamo en bron in eno srebro, nimamo olimpijskega zmagovalca...ni noben presezek....petek govori o nekih uvrstitvah med 10,20....
lepo je to, ce je to nasa prihodnost...recimo anamarija, pa skakalke, pa se kaksen mladi....
samo potem pridejo oi cez 4 leta in po koncu recemo, saj nismo letos bili v formi, da bi bilo realno imeti medaljo.....torej, ce bo anamarija napredovala iz sezone v sezono, da bo 2022 prisla kot kandidatka, je potem njen nastop super....ce pa bo do takrat nehala, ali stagnirala, pa je to pac bil samo nastop.....
tudi za skakalke in skakalce.......kar se tice kosirja, njega bi pustil ob strani, fant je z vsemi tezavami spet prisel do medalje...ampak zakaj samo gledamo kosirja? zakaj ne tudi marguca, ki bi lahko prisel do medalje? ilka bi konkurirala za vsaj 3 medalje?
ok, samo pazi, tudi tina, ki je bila na precej visjem nivoju in je konkurirala za 5 medalj, je domov prinsela "le" dve.... (sicer zlati), pa bila 2x zelo blizu.....ne mislim nic slabega, hocem reci, da ni zanesljivosti pri tem....kdo ve, mogoce bi ilka dobila medaljo na zacetku, pa bi potem popustila....mogoce pa ne bi dobila in bi se pritisk stopnjeval...na koncu, vedeli smo kaksna je bila lanska sezone, nismo pa videli kako je pripravljena v tej...tako da gre samo za spekulacije.....tudi prevc je po rekordni sezoni lepo padel...pa ce bi za koga moral zastaviti hiso, bi za perota...ker se mi je zdel najbolj stabilen in mentalno mocan....
pa glej ga zlomka....
rarock
# 26.02.2018 ob 14:06
Dober članek zakaj Norvežanom uspeva. Sploh ne samo zaradi denarja, ampka mnogih drugih stvari: https://www.theguardian.com/sport/2018/f
eb/22/norway-winter-olympics-success?CMP=share_btn_fb
_50centy_
# 26.02.2018 ob 13:45
V neki profesionalni zvezi, bi pogledali zakaj je bil Soči nedosegljiv in ustrezno odreagirali. Seveda pri nas tega ne gre pričakovati.

Ker je bil Pjongčang bližje povprečju na ZOI , Soči pa presežek ki bo izredno težko ponovljiv. Tina Maze, Prevc in Košir v vrhunski formi in več kot 1 medaljo. Zraven pa še kakšno prijetno presenečenje.
boroč
# 26.02.2018 ob 13:18
slorest
Seveda imaš lahko tudi ti prav. Vendarle obstaja dilema, katerim športom dati prednost in s tem materialno podporo. Ali vsem športom ali le tistim, ki izpolnjujejo določene kriterije. Eno so smučarski skoki, teki, alpske discipline, drugo pa razne smučarske akrobacije, ki jih lahko goji le peščica. Mi nimamo pogojev za bob in ga jaz ne zdaj in ne kasneje ne bi podpiral.
rokers
# 26.02.2018 ob 12:01
O organizaciji seveda ne moremo sodit, ker so bile predaleč, lahko pa sodimo, kar smo videli. Naši: solidno, seveda je bil Soči nedosegljiv, z zdravo Ilko in Prevcem v formi, bi prav tako lahko prišli do nekje 4 medalj. Treba je tudi povedat, da letos ni bilo slaloma v deskanju, kjer bi lahko Košir odnesel še eno medaljo, tako da smo lahko z bero medalj, kar je najbolj pomembno zadovoljni. Bolj je vprašanje kriterijev koga mi na OI pošiljamo in kakšen je njihov pristop: na OI se pošilja tekmovalce, ki imajo kako upanje na medaljo, oz na top10 in tiste, ki jim bo OI izkušnja za naprej, torej mlade upe. Mislim, da smo kot vsakič poslali kar nekaj tekmovalcev preveč, pa še njihov pristop je bil vprašljiv(sporen) za resne športnike - mi nismo eksoti, da bi tja pošiljali koga le za lepo videt. Denar naj gre za mlade upe, za izboljšanje pogojev, za razbremenitev, da ne bo vse na starših.
Glede samih OI: meni so se zdele katastrofalne, ker nikjer na tekmah, ki so me zanimale ni bilo nobenega ne navijaškega, ne olimpijskega vzdušja. Npr če primerjamo te OI tek na smučeh tu, ali pa prejšnje SP v nordijskih disciplinah, kjer so zraven tekmovalci ob progi, da ne omenjam vzdušja v Planici in podobnih tekmah. Niti na hokeju se vzdušje ni moglo primerjat z ostalimi OI. Nobena tekma ni dokončna odpadla, a se je na veliko prestavljalo, skoki so se vlekli kot kurja čreva, na biatlonu je konstantno pihalo in veliko rezultatov tekem na prostem je bilo kondicioniranih zaradi razmer. Kaj drugega kot to lahko ocenjujemo gledalci: kvaliteto tekem (brez NHLovcev smo videli kak hokej je bil - ne preveč kvaliteten, a to niso krivi Korejci), obiskanost tekem, vzdušje in realni rezultati. vse to se lahko skrije pred igrami npr v Torinu, da ne govorim o Lillehamerju
la.sonrisa
# 26.02.2018 ob 10:31
@peroaroma

jaz pa sem bolj optimisitčna glede Pekinga: Meta ziher bo, mogoče tudi Gloria, Ilka itak, potem še verjetno hokejisti, pa Anamarija tud zna že kaj dobit v Pekingu, za skakalce pa tud čisto možno. Mislim, da bo boljše v Pekingu! (če seveda ne bo poškodb)
slorest
# 26.02.2018 ob 10:18
@boroč Imeli smo predstavnike celo v panogah, ki jih pri nas nimamo in niso množično zastopane. Z denarjem davkoplačevalcev je treba delati preudarno, ne pa kot svinja z mehom. S tako mentaliteto se ne more nič razvit!!!!!! Tudi Filip Flisar je na začetku skorajda klošaril za denar in imel nekaj svojih osebnih sponzorjev (če se ne motim, kar njegovo mamo), potem pa ko je začel zmagovat, so se pa vsi napajali ob njegovih uspehih. Kako pa spopularizirati šport, če nimaš niti osebnih športov? Nič, igrajmo samo kriket in nogomet ... vse ostalo je metanje denarja skozi okno, kajne?
boroč
# 26.02.2018 ob 10:02
Vem, da je bilo na teh igrah veliko športnikov in morda še več funkcionarjev. Glede na finančno moč naše države odločno preveč. Imeli smo predstavnike celo v panogah, ki jih pri nas nimamo in niso množično zastopane. Z denarjem davkoplačevalcev je treba delati preudarno, ne pa kot svinja z mehom.
alex_l
# 26.02.2018 ob 09:33
Realno bi treba oceniti, kateri športnik nima najmanjše možnosti osvojitve kolajne in ga pustiti doma. Denar za njegov turistični obisk Koreje pa nameniti mladim športnikom... Predvidevam, da ne gre za majhne vsote...
slorest
# 26.02.2018 ob 09:13
Finska je bila dolga leta v svetovnem vrhu, pa jih ni že leta nikjer, avstrijci so totalno razočaranje celotne sezone. Kolega je to odlično napisal. Državi, ki sta večji, z daljšo tradicijo, z VEČ denarja ... še dobro da niste Avstrijci, potem bi bilo treba nad športnike kar z vilami in lopatami!

p.s. K sreči vas je večina tako frdamano lenih, da se vam niti z zofe ne da vstat!

@ Luka Novak S tako mentaliteto se ne zmaguje. Se pa s tako mentaliteto ohranja stolčke, pozicije in privilegije. Samo, če se za priimkom Novak skriva priimek Špik, lahko modruješ. Sem pa hvaležen za vse tvoje uspehe, da tako nonšalantno otresaš z besedami. Vsak, ki je prišel na OI si je želel medalje. Kot prvo obstajajo izključno in samo 3 (pustimo lesene) in kot drugo, tudi v športu obstaja trend vzponov in padcev. Ampak ne pri Slovencih, Slovenec težko preboli, da kdaj pa človek tudi pada ... Realnost in sanjaštvo sta si pa (žal) diametralno nasprtni zadevi.
Partyboy
# 26.02.2018 ob 09:00
CarlosNorris
# 26.02.2018 ob 08:44
Prijavi neprimerno vsebino
Večna obsedenost s prebivalstvom in majhnostjo ni na mestu: Norvežanov je 5 miljonov pa so dosegli 14 zlatih, 14 srebrnih in 11 bronastih.

A se ti zavedaš kakšne pogoje imajo oni in kakšne naši športniki?!
1a34
# 26.02.2018 ob 08:19
@OMNIC
Pomembno je tudi to, s kakšno lahkoto smo v Sočiju dobili 8 medalj in s kakšno muko v Pyoeng Changu dve.
To je zato, ker je v človeški naravi, da s časovnim odmikanjem pozabljamo takratne napore in se spominjamo predvsem dobrega (uspehov). Napori pri vsakih osvajanjih medalj pa so v povprečju več ali manj isti - veliki; zato smo tudi ponosni na vsako medaljo in uvrstitve med 100 na olimpijskih igrah (med milijardami ljudi, ki si to želijo).
MMC na prizorišču
Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!