Peter Prevc je trenutno najboljši skakalec z naskokom. V svetovnem pokalu letos le enkrat ni stal na odru za zmagovalce. Trikrat je zmagal, ob tem pa je bil še trikrat drugi. Foto: EPA
Peter Prevc je trenutno najboljši skakalec z naskokom. V svetovnem pokalu letos le enkrat ni stal na odru za zmagovalce. Trikrat je zmagal, ob tem pa je bil še trikrat drugi. Foto: EPA
Slovenska ekipa se na novoletno turnejo pripravlja v Planici, kjer je po besedah Gorana Janusa skakalnica izvrstno pripravljena. Foto: BoBo
Peter Prevc
Peter Prevc se na turnejo, kjer bo branil lansko tretje mesto, podaja s popotnico treh zaporednih zmag in zanesljivo zmago na državnem prvenstvu. Foto: BoBo
Ob Petru bo glede na letošnje izide in formo glavni slovenski adut Domen Prevc, ki se še posebej veseli prve tekme v Oberstdorfu. Foto: EPA
Za P. Prevcem zelo uspešno leto

Goran Janus je že pred sezono postavil cilje za novoletno turnejo: "Cilji so jasni, eden med prvimi tremi in še eden med 15." Glavni trener in tvorec velikih uspehov slovenskih skakalcev v zadnjih letih je z uvodnimi tekmami sezone izjemno zadovoljen. Tudi za Janusa je Peter Prevc prvi favorit turneje in verjame v končno slavje slovenskega šampiona. Pred turnejo so se slovenski skakalci pomerili na državnem prvenstvu, kjer je Prevc slavil pred Anžetom Laniškom in Domnom Prevcem, s Triglavom, kjer je bratski uspeh dopolnil še Cene, pa zmagal tudi na ekipni tekmi.

Prevc na dve nemški in dve avstrijski skakalnici odhaja odet v rumeno majico. V skupnem seštevku svetovnega pokala zanesljivo vodi, obenem pa v Oberstdorf, kjer bo prva tekma turneje v torek, program pa se bo začel že v ponedeljek, odhaja s sijajno popotnico treh zaporednih zmag. "Novoletna turneja je vedno poseben izziv, ker se le zgodijo štiri tekme v relativno kratkem času. Številna imena se menjajo, zamenjaš štiri hotele, praktično si ves čas na poti in bolj kot si pri vrhu, daljša se ti zdi. Zaradi vsega je zelo velik izziv," je dejal Peter, ki je bil lani na turneji tretji.

Četudi odhaja v rumenem in kot prvi favorit, pa pravi, da se s pritiskom ne obremenjuje in se le osredotoča na vsak skok posebej, saj se zaveda, da za skupno razvrstitev napak ne sme biti: "Izkušnje zagotovo nekaj štejejo, a to je turneja, kjer šteje osem skokov. Hitro se ti lahko kaj ponesreči. Naredi se ti lahko črni scenarij in kljub dobremu skoku izpadeš iz finala, tako se ti pa skupni seštevek podre. Zato je treba biti previden in osredotočen na skoke, šele po koncu turneje pa se lahko dela zaključke."

Doslej le zmaga Peterke
Letos je na sporedu že 64. turneja. Lani sta blestela Avstrijca Stefan Kraft in Michael Hayböck. Zadnjih sedem turnej so dobili Avstrijci. Doslej je od Slovencev slavil le Primož Peterka, ki je bil najboljši leta 1997, na odru za zmagovalce pa je po štirih skakalnicah ob Prevcu, ki je bil pred dvema letoma četrti, stal tudi Peter Žonta, ki je pred 12 leti zasedel tretje mesto.

V imenitni formi na prvo turnejo prihaja še sedem let mlajši Petrov brat Domen Prevc. 16-letni mladenič je v svetovnem pokalu – vmes je izpustil celo dve tekmi – na izvrstnem osmem mestu, v Engelbergu pa je na prvi tekmi, tudi med elito, premierno stopil na oder za zmagovalce, ko je premoč priznal le bratu: "Novoletna turneja je velika spodbuda za naprej. Upam, da bom dobro skakal. Všeč mi je tudi, da zaradi tekem ne bom v zaostanku s šolo, saj so počitnice in bom lahko še bolj umirjeno skakal."

Slovenija na turnejo s sedmerico
Najmlajši izmed bratov Prevc se še posebej veseli prve tekme, ki bo v Oberstodorfu. V nemškem skakalnem središču je blestel na treningih pred sezono in si tam tudi izboril mesto v slovenski ekipi: "Zelo rad grem tja. Tam sem res dobro skakal. Praktično je edina 120-metrska skakalnica, na kateri sem tehnično bolje skakal kot na manjših napravah. Čeprav sodi med bolj zahtevne in zato marsikomu ne ustreza, je meni zelo všeč."

Poleg bratov Prevc bodo na turneji nastopili še Lanišek, Jurij Tepeš, Anže Semenič, Robert Kranjec in Tilen Bartol. Slednji je zaslužen, da bo Slovenija zastopana s sedmimi skakalci, kar je maksimum. 18-letni mladenič je kvoto izboril z dobrimi skoki v celinskem pokalu, zagotovil pa si je mesto v ekipi na novoletni turneji in v Willingenu: "Pred sezono ne bi mogel verjeti, da bom šel na turnejo. Forma je prava, zdaj bomo opravili še nekaj treningov. Na turnejo ne odhajam s posebnimi rezultatskimi cilji, saj bodo to moje prve tekme v svetovnem pokalu."

Kranjčev komolec vsak teden bolje
Vse bolje pa skače tudi najizkušenejši v slovenski reprezentanci. Kranjec je bil izvrsten v poletnem obdobju, ujel je vrhunsko formo, a nato nesrečno padel na treningu ter moral na operacijo komolca: "S komolcem je vsak teden bolje. Morda je še malce otekline, kjer so tujki. Tam je še malce zatečeno. Gre pa na bolje, imam le še nekaj težav z gibljivostjo. V Engelbergu nisem več čutil roke, kar je zelo pozitivno. Lahko se osredotočim le na skoke, prej pa to ni bilo mogoče, saj me je roka toliko ovirala."

"Iskreno rečeno nimam velikih pričakovanj. Občutki so za zdaj malce mešani, sem pa vesel, da imamo v tem času do novoletne turneje veliko treningov v Planici. Radi bi naštudiral prelet, saj od padca naprej na 120-metrskih napravah nisem veliko treniral," je dodal Kranjec, ki upa, da bo čim hitreje ujel prave občutke, s kakršnimi je po kakovostnem treningu zaključil poletni del sezone.

Za P. Prevcem zelo uspešno leto