Zaprtje Guantanama je ena izmed obljub novega ameriškega predsednika, ki je ostala neizpolnjena. Foto: EPA
Zaprtje Guantanama je ena izmed obljub novega ameriškega predsednika, ki je ostala neizpolnjena. Foto: EPA

Da Obama obljube ne bo mogel izpolniti, je bilo znano že nekaj časa. Ameriške oblasti se namreč ubadajo predvsem z vprašanjem, kam po zaprtju zapora v ameriškem vojaškem oporišču na Kubi premestiti zapornike.

Guantanamovcev se številne države otepajo, poleg tega pa je bil ostrega nasprotovanja v kongresu deležen tudi Obama, ko je napovedal, da bodo nekateri zaporniki premeščeni v ameriške zapore.

Vsi se otepajo zapornikov
Približno polovica trenutnih zapornikov v Guantanamu je jemenskih državljanov. ZDA so sicer po spodletelem poskusu terorističnega napada na ameriškem letalu ustavile premestitve zapornikov v Jemen, saj so ugotovile, da je bil nigerijski napadalec neposredno povezan z jemensko celico mednarodne teroristične mreže Al Kaida.

Od odprtja Guantanama leta 2002 je bilo v 37 držav po vsem svetu premeščenih več kot 570 zapornikov, ki so osumljeni terorizma. Danes je v njem zaprtih še 196 domnevnih teroristov. Zadnja dva, ki sta Kubo zamenjala za domači zapor, sta dva Alžirijca, ki so ju v četrtek iz Guantanama premestili v Alžirijo, kjer ju bodo v nadaljnjih postopkih obravnavale tamkajšnje oblasti.