Obsojeni Lom Ali Gujtukajev, Rustama Mahmutov in Sergej Hadžikurbanov na sodišču. Foto: EPA
Obsojeni Lom Ali Gujtukajev, Rustama Mahmutov in Sergej Hadžikurbanov na sodišču. Foto: EPA
Ana Politkovska
Ana Politkovska ostaja trdno zasidrana v spominu ruske in mednarodne javnosti. Foto: EPA

Ana Politkovska je postala simbol zelo kritičnega pisanja o režimu predsednika Vladimirja Putina, še posebej o zločinih, ki so se dogajali med vojno v Čečeniji. O tem je napisala številne članke in knjige ter predavala v Rusiji in v tujini. Ruskim oblastem je bila trn v peti in so jo poskušale na različne načine utišati, tudi z domnevno zastrupitvijo. Leta 2006 so jo ustrelili pred njenim stanovanjem v Moskvi, preiskava pa je dolgo tavala v temi.

Tudi sodni proces je bil dolg, del obtožencev so celo oprostili, vendar so jih potem zaradi pritožbe tožilstva in sklepa višjega sodišča ponovno aretirali. Številni so bili zato mnenja, da so v njen umor vpletene tudi oblasti oziroma ruska varnostno-obveščevalna služba FSB.
Prejšnji teden je sodišče odločilo, da je pet moških krivih za umor Ane Politkovske, danes pa je tožilstvo zahtevalo najvišjo kazen v Rusiji - dosmrtno ječo za Rustama Mahmutova, ki je ustrelil Politkovsko, in za njegovega strica, Loma Alija Gujtukajeva, ki je bil glavni organizator zločina.

Za preostale obsojene - za dva brata Mahmutova - tožilstvo zahteva 19 in 15 let ječe, za nekdanjega policista Sergeja Hadžikurbanova pa 22 let zapora. Sodbo, tudi dolžino kazni, bodo izrekli 9. junija.

Sorodniki Politkovske in številni borci za človekove pravice pa opozarjajo, da so bili obtoženi zgolj izvrševalci, poiskati pa bi morali tiste, ki so umor novinarke naročili.

Tomaž Gerden, Radio Slovenija