Gaza je eno najgosteje poseljenih območij na svetu. Na 360 kvadratnih kilometrih živi skoraj dva milijona ljudi. Foto: EPA
Gaza je eno najgosteje poseljenih območij na svetu. Na 360 kvadratnih kilometrih živi skoraj dva milijona ljudi. Foto: EPA
Rafa
Izraelsko obstreljevanje Rafe na južnem delu območja Gaze. Foto: Reuters
Izrael
Prebivalci juga Izraela se ob zvokih siren, ki oznanjajo raketni napad, umaknejo v zaklonišča. Foto: EPA
Železna kupola
V sredo je izraelski protiraketni sistem prestregel 14 od 72 palestinskih raket. Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu
Netanjahu napoveduje stopnjevanje napadov na Hamas. Foto: EPA
Mahmud Abas
Abas je dejal, da se bodo "proti izraelski agresiji in prelivanju palestinske krvi" borili na več načinov - med drugim s pogovori z egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom Al Sisijem in z generalnim sekretarjem ZN-a Ban Ki Munom. Foto: EPA
Izrael in Hamas vse bližje vojni
Izrael stopnjuje napade na Gazo

"Odločili smo se, da še dodatno okrepimo napade na Hamas in na teroristične organizacije v Gazi. Vojska je pripravljena na vse možnosti. Hamas bo plačal visoko ceno za streljanje raket na izraelske državljane. Varnost državljanov Izraela je prva in glavna," je Netanjahu sporočil po pogovorih z izraelskim varnostnim vrhom.

V dveh dneh izraelskih zračnih napadov na oblegano palestinsko enklavo ob Sredozemskem morju je bilo ubitih že 43 Palestincev, polovica od njih civilistov, več kot 370 jih je bilo ranjenih. Med ubitimi je devet otrok in šest žensk. Najmanj štirje izraelski napadi naj bi povsem zgrešili svoje tarče in so tako zahtevali življenja žensk ter otrok. Izraelci so od začetka operacije bombardirali že več kot 550 ciljev v Gazi.

Hamas je po drugi strani nad Izrael izstrelil okoli 165 raket. Nekaj jih je doseglo Tel Aviv, Jeruzalem in celo mesto Hadera, ki je od Gaze oddaljeno več kot sto kilometrov. Palestinci so tri rakete izstrelili tudi proti južnemu mestu Dimona, kjer je edini izraelski jedrski reaktor. Eno raketo je prestregel izraelski protiraketni obrambni sistem Železna kupola (Iron Dome), dve pa sta padli na nenaseljeno območje in nista povzročili škode.

Po navedbah izraelske vojske Hamas še nikoli ni imel toliko raket dolgega dosega, ki lahko pristanejo daleč na ozemlju Izraela. Na jugu države so oblasti razglasile izredne razmere, zaprte so šole in poletni tabori.

Napadi iz zraka, vode in kopnega
Izraelski obrambni minister Moše Jalon je napovedal, da operacija Zaščitni rob (Protective Edge) ne bo kratka, in zato Izraelce opozoril, da morajo biti potrpežljivi. "Hamas in druge teroristične organizacije v Gazi bomo ostro napadali iz zraka, vode in s kopnega," je dejal in napovedal, da bodo obstreljevanje območja Gaze v kratkem "še okrepili".

V torek so štirje Palestinci, oboroženi z brzostrelkami in bombami, skušali napasti tudi izraelsko vojaško oporišče severno od Gaze, vendar so jih hitro onemogočili. Dva so po trditvah izraelske vojske ubili vojaki, po enega pa zračne sile in mornarica. Palestinci ne poročajo o žrtvah na svoji strani, ampak trdijo, da je bilo več žrtev na izraelski strani, ko so na oporišče izstrelili deset raket katjuša.

Izraelska ofenziva je sprožila najhujše boje s Hamasom vse od novembra leta 2012. Netanjahu je povedal, da raketnih napadov na izraelske skupnosti ne bodo več prenašali. "Nobena druga država na svetu ne živi pod takšnimi grožnjami in tudi nihče drug ne bi sprejel takšnih dejanj. Zato smo zelo okrepili naše operacije proti Hamasu in drugim terorističnim organizacijam v Gazi," je dejal Netanjahu v televizijskem govoru.

Izraelske oblasti so tudi posvarile, da bi lahko na območje Gaze poslale kopenske sile, vpoklicale so že 40.000 rezervistov. Izraelski predsednik Šimon Peres je za CNN dejal, da bi se lahko kopenska ofenziva začela kmalu.

"Vsiljena vojna"
Hamas kljub stopnjevanju izraelskih napadov očitno ni pripravljen odnehati. Visoki predstavnik gibanja Osama Hamdan je povedal, da so sicer v stikih z izraelsko stranjo, a ta ni zainteresirana za pogovore o prekinitvi ognja, ampak od njih zahteva predajo, v kar pa niso pripravljeni privoliti. Zatrdil je, da bodo na izraelsko stopnjevanje nasilja ustrezno odgovorili.

Politični vodja Hamasa Kaled Mešal je napovedal, da bo Hamas še naprej odgovarjal na izraelske napade, ob tem pa je Palestince pozval k enotnosti. "Ta vojna nam je bila vsiljena," je dejal v televizijskem nagovoru.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je Izrael obtožil, da s svojo vojaško operacijo v Gazi izvaja genocid, in zahteval takojšnje prenehanje napadov. "To je genocid - pobijanje celotnih družin je genocid Izraela nad našim palestinskim narodom," je na kriznem srečanju palestinskega vodstva v Ramali dejal Abas.

Palestinski predsednik je prepričan, da smo priča "vojni proti celotnemu palestinskemu narodu in ne proti določenim frakcijam". Izrael po njegovih besedah "ne brani samega sebe, ampak brani judovske naselbine, svoj glavni projekt".

Prejšnji mesec sta Abasovo gibanje Fatah in Hamas s sklenitvijo dogovora o vladi narodne enotnosti končala večletni spor, kar je razjezilo Izrael, za katerega je Hamas teroristična organizacija, saj poziva k uničenju judovske države. Izraelci so Abasa od takrat večkrat pozvali, naj prekine sodelovanje s Hamasom.

VS se še ni oglasil
Zadnje sovražnosti so izbruhnile po ugrabitvi treh izraelskih najstnikov 12. junija na Zahodnem bregu. Izrael je začel zapirati pripadnike Hamasa na Zahodnem bregu, Hamas pa je iz Gaze odgovoril z raketami.

Prejšnji teden so odkrili trupla ubitih najstnikov, nato so izraelski skrajneži ugrabili palestinskega najstnika in ga zažgali ter ubili. Izraelska policija je aretirala šest osumljencev, Hamas pa je kljub temu okrepil raketne napade, na kar je Izrael odgovoril z zračnimi napadi.

Varnostni svet Združenih narodov, kjer kot stalna članica sedijo ZDA, ki pazijo na izraelske interese, o najnovejšem zaostrovanju še ni razpravljal.

Medtem ko so Evropska unija in Združeni narodi obe strani pozvali k umiritvi razmer, pa je Washington že podprl Izrael. "Ostro obsojamo nove raketne napade na izraelsko ozemlje in premišljene napade na civiliste, ki jih izvajajo teroristične organizacije v Gazi," je dejal predstavnik Bele hiše Josh Earnest.

Izrael in Hamas vse bližje vojni
Izrael stopnjuje napade na Gazo